CARTEA SEMNAL a conservatorului american ortodox ROD DREHER tradusă în română: SĂ NU TRĂIM ÎN MINCIUNĂ! Un manual pentru disidenții creștini. Despre volum și despre TOTALITARISMUL SOFT la emisiunea lui Carlson Tucker (Video)

4-05-2021 4 minute Sublinieri

Spuneți că totalitarismul este o amenințare reală pentru SUA. Poliție secretă, comisari și gulaguri – sunt aceste lucruri de luat în serios?

Sunt de luat în serios – de fapt, știu că sună drept ceva incredibil, dar tocmai pentru că asta ni se pare un lucru imposibil și improbabil suntem și așa de vulnerabili. Nici eu nu am luat acest lucru în serios până când oamenii care au crescut sub totalitarismul în stil sovietic au început să-mi explice ce vedeau apărând aici în SUA. Am ajuns să-mi dau seama că ei erau canarii noștri din mina de cărbune. Dar nu, nu prevăd gulagurile și aparatul obișnuit de represiune al stalinismului care ar veni pentru noi. Va fi ceva mai soft și mai subtil decât atât.

Care este diferența dintre totalitarismul soft și cel dur?

Să începem cu câteva definiții de bază. Autoritarismul este atunci când un guvern nedemocratic are monopolul asupra politicii. Totalitarismul este atunci când un guvern autoritar își extinde pretenția de putere pentru a acoperi fiecare aspect al vieții – inclusiv viața interioară a cetățenilor săi. Stalinismul, sau totalitarismul dur, a realizat acest lucru prin teroare și tortură. Acest tip de sistem este ceea ce a întâlnit fiecare elev american de liceu care a citit romanul „1984” de Orwell. Nu aș spune că nu ar putea veni niciodată aici, dar nu cred că va veni sub această formă.

În schimb, construim o versiune mai politicoasă și mai soft. Ceea ce a alarmat emigranții din blocul sovietic este modul în care corectitudinea politică a sărit dincolo de zidurile universităților și se intensifică și se răspândește prin instituțiile societății. Formele pe care le ia, limbajul pe care îl folosește pentru a se justifica și modul în care nu tolerează absolut nicio disidență – toate acestea sunt cu adevărat totalitare.

Ce o face soft? Câteva lucruri.

În primul rând, apare într-un sistem democratic, în cadrul instituțiilor democrației liberale, fără un monopol de stat asupra puterii.

În al doilea rând, și mai important, sistemul totalitar emergent nu va constrânge respectarea doctrinei prin durere și tortură, ci mai mult prin manipularea confortului nostru, inclusiv a statutului social. Va fi mai mult ca în „Minunata lume nouă” a lui Aldous Huxley. Este mai plăcut de trăit într-o astfel de distopie decât în „1984”, dar este totuși totalitarism și va avea în continuare efecte majore pe termen lung.

Comunismul este antiteza completă a capitalismului, dar spuneți că va exista un rol pentru capitalism în totalitarismul care vine peste noi. Vă rog să explicați.

Acesta este cel mai fascinant aspect al sistemului emergent – și cel pe care conservatorii e cel mai puțin probabil să îl înțeleagă, deoarece ei văd lucrurile prin prisma unui model învechit de tipul „Big Business good, Big Government bad” (Corporațiile mari sunt bune; guvernele puternice sunt rele). În carte, scriu despre „capitalismul woke”, ceea ce obții atunci când marile corporații se conectează la cauze „progresiste” din punct de vedere cultural. Într-o societate capitalistă ca a noastră, corporațiile au fost mult mai importante decât statul pentru aducerea în mainstream, în centrul spațiului public, a valorilor „progresiste”.

În plus, având în vedere rolul pe care „data mining” – recoltarea de date personale individuale de pe internet și aplicațiile pentru smartphone – îl joacă în modelul economic dominat de acum, rolul pe care îl vor juca companiile „woke” pentru fabricarea consimțământului pentru valorile și politicile „progresiste” va fi unul primordial.

Care sunt semnele unei societăți pre-totalitare?

În 1951, marea teoreticiană politică Hannah Arendt a publicat „Originile totalitarismului”, rezultatele cercetărilor sale cu privire la modul în care au apărut nazismul și comunismul. Deși cele două ideologii erau foarte diferite în cele mai multe privințe, ele făceau apel la aceleași dorințe din rândul maselor, care vedeau în ideologiile respective o soluție la problemele lor grave. Lectura lui Arendt în vremea noastră a fost șocantă pentru mine, pentru că mi-am dat seama că majoritatea semnelor unei societăți pre-totalitare se văd deja foarte puternic în societatea noastră.

De exemplu, Arendt a spus că singurătatea este cea mai mare sursă de totalitarism – că oamenii disperați și singuri căutau sens, scop și solidaritate cu ceilalți. Au găsit-o în ideologia politică totalitară. Sociologii avertizează de ani buni că am atins niveluri periculoase de atomizare și singurătate în societățile noastre marcate de individualism și izolare a individului.

De asemenea, pierderea respectului pentru ierarhie, autoritatea tradițională și declinul instituțiilor societății civile au deschis ușa pentru totalitarism. Dorința de a răsturna valorile – adică de a distruge lucrurile de dragul de a le distruge – a fost un factor-cheie. Un altul: disponibilitatea maselor de a crede lucruri pe care le știau ca fiind false, sau probabil false; dar asta le-a făcut să se simtă bine.

Mai sunt și alți factori. Nimic din toate acestea nu înseamnă că totalitarismul este inevitabil, dar înseamnă că suntem deosebit de vulnerabili în fața lui. Arendt a spus că societățile liberale vor trebui întotdeauna să lupte cu o voce interioară care spune că așa ceva nu se poate întâmpla aici, când secolul al XX-lea dovedește că da, de fapt se poate.

Să vorbim despre unele lucruri pe care le sugerați – ce ar putea oamenii să facă pentru a rezista. Ce vreți să spuneți prin titlul „să nu trăiești în minciună”?

Acesta a fost titlul ultimului eseu pe care marele disident sovietic Aleksandr Soljenitsin l-a distribuit către poporul rus înainte de a fi trimis în exil în 1974. În el, Soljenițîn a recunoscut că oamenii obișnuiți erau neputincioși să schimbe situația sub totalitarism, dar un lucru pe care toți îl puteau face era să refuze să se prefacă ca și cum nu ar fi văzut ceea ce se întâmplă sau că ar fi fost de acord cu asta. Întregul sistem era o minciună și, în măsura în care puteau, bărbații și femeile cu integritate ar fi trebuit să refuze să consimtă sau să coopereze.

Pentru noi, aceasta înseamnă să refuzăm ori de câte ori putem să ne îndoim genunchii în fața a ceea ce pretind așa-numiții „războinici ai justiției sociale”. Refuză să spui că tu crezi ceva atunci când nu cred. Această atitudine ne va cere să fim pregătiți să suferim pentru adevăr – dar ce altceva putem face?

Există multe alte lucruri pe care oamenii le pot face pentru a rezista, nu?

Da, și vorbesc despre ele pe larg în carte. Toate aceste strategii le-am primit de la oamenii care au fost nevoiți să trăiască, cu adevărat, sub comunism.

Mi-au spus că ar trebui să începem chiar acum să formăm grupuri mici de oameni de încredere pe care ne putem baza. Ar trebui să începem să citim și să învățăm despre istoria reală, arta reală, literatura reală – să le învățăm pe acestea, spre deosebire de versiunile propagandistice corecte din punct de vedere politic.

Părinții trebuie să se asigure că familiile lor sunt puternice și că își învață copiii despre importanța de a trăi în adevăr, de a nu se conforma pentru a avea o viață ușoară.

Mai presus de toate, trebuie să învățăm cum să suferim. În repetate rânduri, în mărturiile celor care au îndurat persecuția, am aflat că abilitatea de a suferi pentru credința cuiva și pentru adevăr a fost factorul cheie în ceea ce i-a făcut pe acești oameni să treacă prin teribilul iad al totalitarismului. Noi, creștinii americani de clasă mijlocie, am fost crescuți într-o formă superficială și comodă de credință – și nu va fi suficient de puternică ca să ne susțină atunci când începe persecuția. Sper că cititorii mei creștini iau acest mesaj foarte în serios.

Subtitlul cărții dvs. este „Un manual pentru creștinii disidenți”. Nu se găsește nimic în această carte pentru oamenii care nu sunt creștini?

Dimpotrivă, deși am scris „Live Not By Lies” ca creștin pentru frații mei creștini, există foarte multe lucruri pe care agnosticii le pot învăța din ea. Creștinii nu au fost singurii disidenți de sub tirania sovietică. Vaclav Havel, dramaturgul încarcerat și viitor președinte al Cehoslovaciei postcomuniste, era un liberal agnostic și este unul dintre eroii poveștii mele. Creștinii au puncte forte deosebite prin convingerile lor religioase care îi vor ajuta să construiască rezistența, dar lecțiile din această carte despre solidaritate, despre păstrarea memoriei culturale și despre dezvoltarea capacității de a suferi pentru adevăr – acestea sunt valabile universal.

În situația noastră de aici din America, mă uit la necreștini precum James Lindsay, Helen Pluckrose, Bret Weinstein, Ben Shapiro, Heather Heying și alții ca la aliați vitali.

Cartea poate fi comandată AICI.

https://contramundum.ro/produs/sa-nu-traim-in-minciuna-rod-dreher/

Ieri în URSS, astăzi în SUA. Avertismente grave cu privire la TOTALITARISMUL ce se naște în Occident și PERSECUȚIA CREȘTINILOR ce va veni

VIAȚA CREȘTINĂ SUB SUPRAVEGHEREA TOTALĂ. Cum să ne pregătim pentru represiunea iminentă?

„Acesta este Pandemoniul Satanei”. OMUL MAIMUȚĂ sau despre cum au creat oamenii de știință embrioni parțial om și parțial maimuță

„Cel mai amplu atac asupra creștinismului”. În SUA, LEGEA EGALITĂȚII, promovată de „catolicul” JOE BIDEN, impune IDENTITATEA DE GEN printre drepturile civile și normativizează TRANSGENDERISMUL. Rod DREHER: Legea te va considera infractor dacă ții la învățăturile tradiționale/ SONDAJ GALLUP: 16% din generația Z se autoidentifică drept LGBT

„REPRESIUNEA ÎNCEPE, E AICI, VA FI FĂRĂ PRECEDENT”. Carlson Tucker, Gleen Greenwald și Rod Dreher despre evenimentele din SUA/ Momentul ocupării CAPITOLIULUI de către suporterii lui Trump: pretextul pentru declanșarea unui nou „RĂZBOI ÎMPOTRIVA TERORII”, de această dată interne, îndreptată împotriva conservatorilor

URMĂTOARELE ȚINTE ALE REVOLTELOR: BISERICILE si CREȘTINII TRADIȚIONALI? Activist proeminent al “BLACK LIVES MATTER” incită la DEMOLAREA statuilor lui Iisus și Maicii Domnului pe motiv de „SUPREMATISM ALB”. Cu toate acestea, înalți clerici CATOLICI ȘI ORTODOCȘI (!) se alătură mișcării BLM

Cum o ia AMERICA pe urmele RUSIEI BOLȘEVICE. Comentarii, reacții și analize despre stupefianta REVOLUȚIE CULTURALĂ care a cuprins SUA/ Tucker Carlson despre BLACK LIVES MATTER și sensul revendicării ABOLIRII POLIȚIEI/ Soros, revoluționarii profesioniști și NOUL LEVIATHAN

ANTIRASISMUL CA PSEUDO-RELIGIE. Tulburătoarele scene ale PENITENȚEI PUBLICE, uneori în masă, la care se supun persoanele albe în contextul violențelor din SUA (Video)/ TUCKER CARLSON: „Gloata vrea totala înjosire a adversarilor săi”/ Activist anti-rasist la CNN: COPIII ALBI NU MERITĂ SĂ FIE INOCENȚI/ Joe Biden, contra-candidatul democrat al lui Trump: RASISMUL E PĂCATUL ORIGINAR AL SUA

Adevarata amenintare la adresa crestinilor: CAPITALISMUL REVOLUTIEI CULTURALE LGBT+. Unde gresesc conservatorii „preamaririi lipsite de spirit critic a Occidentului”?/ Raspunsul Poloniei dat imperialismului cultural al CORPORATIILOR VIGILENTEI PRIDE. „In curând, ne vom confrunta cu o alegere clară: să ne călcăm pe conștiință sau să ne pierdem joburile”

TOTALITARISMUL DEZINTEGRARII. Cum transforma noua REVOLUTIA CULTURALA democratiile liberale in NEOSTALINISM

TOLERANTA a fost doar o capcana. Acum trebuie sa inveti SA-L IUBESTI pe BIG BROTHER-ul LGBT

ORTODOCSII DIN AMERICA VOR FI IN EXIL SI PERSECUTATI IN PROPRIA TARA. Rod Dreher despre implicatiile legalizarii CASATORIEI HOMOSEXUALE in SUA. “CONSERVATORII VOR FI VANATI DE ACTIVISTII LGBT”

***

DE LA REEDUCAREA PRIN TORTURA LA REEDUCAREA SOFT: abolirea constiintei, glasul lui Dumnezeu in om

IN SPATELE REEDUCARII SI A DOMINATIEI TOTALITARE: tatal minciunii, ucigasul de oameni

Intre TEROARE si… TORPOARE sau TAINA FARADELEGII IN ACTUALITATE

“A patra fiara” din cartea lui Daniil

INSTAURAREA NOII LUMI DEMONICE PRIN HAOS DELIBERAT – profetismul dostoievskian “la lucru” (I)

IN MARS FORTAT SPRE NOUA ORDINE SOCIALA (I) – o sinteza explicativa foarte elocventa si documentata privitoare la vremurile pe care le traim

IN MARS FORTAT SPRE NOUA ORDINE SOCIALA (II). Ultimul totalitarism

Alexandr Soljenitan: OMUL-FLUVIU, CU O INIMA MARE CAT RUSIA. MECANISMUL GULAGULUI (I)

In cautarea “mainii calde a lui Dumnezeu”. SOLJENITAN SI CAUZELE PROFUNDE SI ESENTIALE ALE RAULUI DEVENIT TOTALITAR. De ce reusesc conspiratiile? (II)

Razboiul e aproape, iar sfarsitul la usi. CE SA FACEM, DECI?

N. STEINHARDT: Trei solutii “laice” de iesire dintr-un spatiu concentrationar (totalitar)

Al. Soljenitin – CAND SI DE CE SE TRECE PRAGUL NELEGIUIRII? SI DE CE SEMINTELE CRUZIMII NU AU FOST STARPITE DIN INIMILE NOASTRE? (III)

Aldous Huxley: REVOLUTIA FINALA sau cum sa-i faci pe oameni SA-SI IUBEASCA ROBIA

SECOLUL EGOCENTRISMULUI (I): teoriile lui Freud si MANIPULAREA PSIHOLOGIEI MASELOR (documentar VIDEO subtitrat si rezumat)

SECOLUL EGOCENTRISMULUI (partile II si III). Vaste experimente sociale si manipulari politice. CUM AU “DOMESTICIT” OAMENII “BAIETII ADANCURILOR” PRIN CONTROLAREA SUBCONSTIENTULUI LOR (documentare video subtitrate si transcrise)

CONTROLUL MINTII IN NOUL TOTALITARISM. Cum suntem guvernati prin TEHNICI SECTARE transformate in METODE DE CONDITIONARE a gandirii si comportamentului. FALSA “TREZIRE”, FANATIZAREA, eticheta “TEORIEI CONSPIRATIEI” si DESFIINTAREA FAMILIEI

MECANISMELE MANIPULARII ROMANIEI. Cum este practicat astazi RAZBOIUL NEVAZUT impotriva mintilor noastre

CE TRAIM ASTAZI? CE (NU) SE MAI POATE FACE?

 


Categorii

"Black Lives Matter"/ Miscarile violente de schimbare culturala, 1. DIVERSE, America, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Progresism/ Justitie sociala, Rod Dreher, Tucker Carlson

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “CARTEA SEMNAL a conservatorului american ortodox ROD DREHER tradusă în română: SĂ NU TRĂIM ÎN MINCIUNĂ! Un manual pentru disidenții creștini. Despre volum și despre TOTALITARISMUL SOFT la emisiunea lui Carlson Tucker (Video)

  1. Pingback: „Intrăm într-o vreme a persecuțiilor”. Lansarea-eveniment a cărții lui Rod Dreher, „Să nu trăim în minciună”. Reacții, comentarii
  2. Pingback: Rod Dreher despre PREGĂTIREA CREDINȚEI NOASTRE PENTRU ZILELE DE PUNERE LA ÎNCERCARE ȘI MĂRTURISIRE | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: DE LA FRICA PANDEMIEI LA NĂDEJDEA PARUSIEI. Pr. Bogdan Florin Vlaicu – cuvânt curajos “într-o vreme dominată de lașitate, de frică, de manipulare”, despre PAȘAPORTUL DE VACCINARE și nu numai: “Este o decizie politică de ti
  4. Pingback: “Avem o nevoie disperată de a ne rupe din lanţurile singurătăţii și de a ne găsi libertatea în SOLIDARITATE. Numai în aceasta putem găsi TĂRIA DE A REZISTA” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare