UDMR SCOATE FUM PE NARI. Kelemen Hunor cheama la lupta pentru “RECUPERAREA PAMANTULUI NATAL”, primarul de la Sfantu Gheorghe ameninta cu repetarea tragicului TARGU MURES din 1990

14-12-2014 3 minute Sublinieri

udmr-hunor

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat, sambata, in deschiderea sedintei Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), ca maghiarii din Romania trebuie sa continue pe calea pe care au urmat-o de 25 de ani si ca trebuie sa-si recupereze pamantul natal, relateaza Agerpres.

“Trebuie sa continuam pe aceasta cale pas cu pas pentru a recupera pamanul natal. Aceasta alianta (UDMR – n.r.) a fost creata acum 25 de ani ca sa lucreze pentru noi si dupa 25 de ani e nevoie de aceasta alianta”, a mentionat, potrivit traducerii oficiale, Kelemen Hunor, in preambulul acordarii distinctiei Bradul de Argint pentru 27 de membri ai UDMR, printre care s-a numarat si Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Prefectii, primind instructiuni, au inceput o lupta impotriva a tot ce e maghiar

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a mai declarat in discursul rostit la festivitatea in cadrul careia 27 de personalitati, intre care ministrul Culturii, Hegedus Csilla, au primit distinctii, ca “prefectii, primind instructiuni, au inceput o lupta impotriva placutelor trilingve si a tot ce e maghiar”, transmite Mediafax.

Hunor a declarat ca nu se poate ocoli faptul ca instanta a “nationalizat” un imobil care apartinea de Biserica Reformata, ca deputatul Marko Attila a fost condamnat definitiv, “ce-i drept, cu suspendare” in “cazul Miko”, iar “prefectii, primind instructiuni, au inceput o lupta impotriva placutelor trilingve si a tot ce e maghiar”.

El a subliniat ca trebuie pusa intrebarea daca este reversibil tot ce s-a obtinut in ultimii 25 de ani si daca a avut sens “munca si perseverenta maghiarilor din Ardeal”: “(…) Tot ce am obtinut impreuna, cu hotarari comune, cu legi, hotarari de guvern, cu buna credinta, cu apropierea de valorile occidentale”.

CRU s-a reunit, sambata, la Targu Mures, unde a aprobat, cu mare majoritate de voturi, propunerea ca UDMR sa iasa de la guvernare.

Primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, că dacă premierul Victor Ponta nu îl va “instrui” pe prefectul de Covasna “să lase în pace maghiarii”, atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.

“Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990“, a spus Antal Arpad, potrivit traducerii oficiale.

Între 19 şi 21 martie 1990 a avut loc la Târgu Mureş un conflict interetnic între români şi maghiari, în urma căruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost rănite.

De asemenea vicepreşedintele politic al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Borbely Laszlo, a solicitat sâmbătă Guvernului să ia măsuri împotriva prefectului judeţului Covasna, Marius Popica, care a amendat conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică.

“Cerem Guvernului să ia măsuri legale, pentru că e inadmisibil – aş spune şi caraghios dacă nu ar fi tragic – dacă se întâlnesc 100 de oameni şi într-un cadru organizat cântă acest imn pe care îl cântăm de 25 de ani. (…) Să ne trezim după 25 de ani, când azi încă suntem la guvernare, să se trezească prefectul să ia această măsură. Da, vom cere Guvernului să ceară prefectului să retragă această decizie care este şi ilegală, pentru că avem o decizie din ’92, care spune foarte clar că pot fi folosite aceste simboluri. (…) Sper că nimeni nu vrea să ajungem într-o asemenea situaţie (ca în martie ’90 la Târgu Mureş – n.r.). Domnul primar (din Sfântul Gheorghe, care a lansat acest avertisment, sâmbătă, la CRU – n.r.) a tras un semnal de alarmă. Eu am spus colegilor români din Parlament, partidelor cu care am fost în coaliţie, partidelor de dreapta şi de stânga, că aceste decizii de fapt înseamnă că această comunitate devine şi mai solidară. Nu au fost atâtea steaguri secuieşti, aceste reacţii evident înseamnă o contrareacţie, înseamnă o mai mare solidaritate, înseamnă că totuşi simţim că sunt în pericol utilizarea acestor simboluri naţionale”, a arătat Borbely.

Acesta a spus că nu e bine să fie luate decizii împotriva unei comunităţi şi că “este inadmisibil ca un prefect să interzică oricui, când există şi prevederi legislative în acest sens, ca la o manifestare în cadru organizat să cânte unul din simbolurile maghiarimii, imnul tuturor maghiarilor”.

Borbely a precizat că nu s-a gândit niciodată că după 25 de ani de democraţie un prefect îi va amenda pe cei care cântă un imn, “unul din simbolurile naţionale, care se cântă de câte ori avem o asemenea manifestare”.

“Trebuie să privim în viitor, trebuie să găsim acele mijloace de comunicare pentru că fără o majoritate în Parlament, fără aceste decizii nu putem merge înainte”, a arătat acesta.

Conducerea PCM Covasna a fost amendată de Prefectură cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, care prevede, la capitolul II, articolul 16 că “imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”.

Nota noastra: e absolut bizara si stridenta aceasta iesire din decor a UDMR. Cum adica “recuperarea” pamantului? Asa le-a iesit traducerea in maghiara a sloganului lui Iohannis? (Ne-am luat tara inapoi). Si cum e posibila amenintarea cu evenimente ca in Targu Mures, 1990? Ce este cu inflamarea asta brusca, din senin, a maghiarilor?


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “UDMR SCOATE FUM PE NARI. Kelemen Hunor cheama la lupta pentru “RECUPERAREA PAMANTULUI NATAL”, primarul de la Sfantu Gheorghe ameninta cu repetarea tragicului TARGU MURES din 1990

  1. Cit timp ungurii or sa fie in posturi de conducere in Romania, or sa instige la lupta.
    Nu sint capabili sa inteleaga ca sint minoritate intr-o tara care i-a primit si care le da drepturi.
    Romania e a romanilor si Ungaria a ungurilor. De ce nu pot intelege un lucru atit de simplu?
    Sa nu le ajute Dumnezeu!

  2. Apoi sa nu uitam ca … “Ce este al nostru este al nostru si ce este al lor este tot al nostru … asta este lege HUNgureasca … de la Attila venire …

  3. @ Arhanghelul:

    Va rugam sa nu mai folositi astfel de nume ca username, e la limita blasfemiei, totusi.

  4. Frati si surori intru Iisus Hristos,

    Nu uitati:

    1. Pentru ca (S)UE sa se nasca/creasca trebuie ca statele nationale peste care se va intinde sa se dezmembreze/dispara/regionalizeze. In aceasta perspectiva pentru Romania este stabilit: granita (S)UE va fi pe linia Carpatilor si se va actiona prin orice mijloace(inclusiv lupta armata) pentru acest obiectiv. Pentru aceasta momentan este folosita secuimea “conectata la Ungaria”.

    2. Partea tragica pentru Romania este ca aceasta granita a (S)UE pe linia Carpatilor se potriveste ca o manusa pentru Rusia: odata ce statul actual Romania este dezmembrat/regionalizat devine usor(costuri neglijabile pentru Rusia, insa enorme pentru romani) se se “implementeze coridorul terestru” spre Bulgaria si Serbia. Vom avea rolul strategic regional de “autostrada intre Rusia si Balcani”. Este vorba de controlul total al Marii Negre de catre Rusia.

    Doamne ajuta pe romani sa fie uniti intru Iisus Hristos (in BOR).

  5. ‘Odata mi-a zis ca, intr-o noapte, catre ziua, ne vor ocupa trei tari: Ungaria, Bulgaria si Rusia. Atunci eu am zis: „Ungurii or sa ne ocupe pe noi?”, iar el mi-a spus: „Si pe cei ce ne vor ocupa va veni ploaie de foc”.’ (Parintele Arsenie Boca)

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/11/28/profetiile-parintelui-arsenie-boca-despre-romania-romania-va-fi-inconjurata-de-flacari-imi-pare-rau-ca-sunteti-cei-pe-urma-va-vor-cerne-%E2%80%9D/

    Sunt in acord cu ce a spus Nicolae.

    Dar intrebarea mai de baza o vad asa : cum sa ajunga cat mai multi romani ortodocsi sa fie preocupati de ce facem si ce nu facem noi, de ingaduie Domnul sa se petreaca aceste lucruri – si ce avem de facut ca sa ne indreptam inaintea Domnului?

  6. “ce avem de facut ca sa ne indreptam inaintea Domnului?”

    1. Fiecare sa aiba un duhovnic. Se poate, il accepti pe cel din parohie daca nu gasesti unul “pe masura ta”.
    2. Rugaciune multa, cine poate neincetat(alege una scurta ca “Aliluia”).
    3. Spovedanie deasa la duhovnic si daca duhovnicul binecuvinteaza, impartasire deasa cu Trupul si Singele Domnului.
    4. SFANTA LITURGHIE este cel mai important EVENIMENT(ce cuvint, nu gasesc altul sa ma exprim) care se desfasoara in timp si spatiu: sa fim partasi la EA daca suntem in apropierea locului in care se desfasoara. Sa fim macar in preajma Trupului si Singelui Domnului, daca nu ne invrednicim sa ne impartasim.
    Cel putin acestea sa le facem si punem inceput bun: POCAINTA. Ce este peste si ne este greu sau nu putem, sa lasam in grija Domnului,…. dar NICIODATA sa nu renuntam la acest inceput bun.
    Amin.
    Iertati ca a indraznit unul ca mine sa dea sfaturi.
    Doamne iarta, miluieste si ne mantuieste.

  7. Inseamna ca ungurii vor lua Ardealul dupa profetia lui Arsenie Boca(si o cred), dar nu va mai functiona ,,Treceti batalioane romane Carpatii”, caci nu o sa mai aibe cine, devreme ce si ceilalti romani vor fi ocupati de rusi si bulgari.Darexista o speranta, focul din cer.Speranta moare ultima pentru mine sa mai ramanem ca natie.Ne-a mai ramas rugaciunea si sa incercam sa fim mai buni.

  8. @ Nicolaie : asa e, sa facem asa e foarte bine.
    Dar intrebarea era cum sa ajunga cat mai multi romani ortodocsi sa fie preocupati de asta?

  9. “cum sa ajunga cat mai multi romani ortodocsi sa fie preocupati de ce facem si ce nu facem noi, de ingaduie Domnul sa se petreaca aceste lucruri ?”

    Eu vad ca vor ajunge numai prin mila Domnului. Poate ca El va avea mila de romanii ortodocsi ce se departeaza de Domnul si pentru rugaciunile noastre dar mai ales ale celor alesi si ale Sfintilor.
    Nu vad ce altceva am putea face noi oamenii pentru “trezirea romanilor ortodocsi”….dar mai caut si…. sper sa gasim si ce este de facut omeneste. Stiu ca este nevoie sa fac si eu ceva (pe linga rugaciune), dar inca nu vad ce/cum/cind, am nevoie de ajutor. Daca privesc mai atent constat ca si eu sunt preocupat in mica masura de ceea ce fac si ceea ce nu fac de ingaduie Domnul aceste rele peste noi.
    Doamne curata-ma si apoi lumineaza-ma(ca sa nu surpe necuratia mea puterea ce-mi vei da ca sa te slujesc). Amin.

  10. >Asa le-a iesit traducerea in maghiara a sloganului lui Iohannis?
    >(Ne-am luat tara inapoi).

    Lozinca “Sa ne luam tara inapoi” a fost folosita de PNTcd (Aurelian
    Pavelescu) la ultimele alegeri parlamentare in unele afise electorale.

  11. Kelemen Hunor este cam pe lângă. Oamenii din Harcov (Mureșul n-are rost să-l luăm în discuție) au votat 80% cu Iohannis (nu toți secui, ci și români!). Aceasta înseamnă, că oamenii s-au săturat de politicieni cu gura mare și cu realizări puține, pe care-i interesează autonomia așa-zisului ținut secuiesc. Pe oameni îi interesează în sfârșit locuri de muncă, să nu le mai plece tinerii în străinătățuri, fonduri aduse în cele două județe și mai ales politicieni care se țin de cuvânt.
    De aceea spumegă capii UDMR, căci nu mai pot juca piesa în continuare și tb ca să o dea după mentalitatea lui Iohannis și (în sfârșit) după ce vor proprii lor alegători. Așa că adio trai pe vătrai, cu suptul vacii și de la București și de la Budapesta și din Harcov. Mai ales că și legea fondurilor partidelor se va schimba…. În plus s-ar putea să mai cadă dintr-ai lor la DNA și să nu aibă ”bafta” lui Marko Bela ”cu suspendare”.

  12. @cristian:

    Pai nu prea se leaga. E drept ca mesajele lui Iohannis au fost de tip “civic”, respingand ideea de autonomie pe baze etnice. In campanie e oportun, vedem mai incolo daca linia e mentinuta. Avand in vedere contextul geopolitic, ne-am astepta sa fie. Insa tocmai de aceea e surprinzator cum si ce comunica UDMR. Daca ar fi cum zici tu, atunci discursul lor ar trebui sa se modereze, nu sa se radicalizeze pana la confuzie cu cel al radicalilor.

  13. @ cristian:

    Si eu care uitasem ca ‘in sfarsit’ a venit Mesia la conducerea tarii noastre, spaima tuturor coruptilor si omul faptelor 🙂 Nu conteaza ca nici n-are atributii, dar in vitrina va da bine inca multa vreme de-acuma.

    Ah, da, si noua mentalitate, si vointa propiilor alegatori… adica aceasta si acestia: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/12/13/partidul-facebook-noua-era-a-anti-politicii-forta-buna-a-imposturii-wall-ul-de-ura-si-batalia-pentru-noul-consens-majoritar/

  14. Pt admini: de la Pănet, din articolul de la #13: ””Nici n-am lăsat să intre pe ordinea de zi proiectul. A fost depus de un consilier din ăsta, ungur rătăcit, de la PCM. Am zis că facem politica oamenilor, politica de partid o lăsăm acasă. Avem 5.000 de suflete în comună, care au alte probleme, deci avem ce să facem. Nu ne arde pe noi politica cu Ţinutul Secuiesc”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Bartha Mihaly, precizând că în CL sunt 10 consilieri UDMR, patru PCM şi unul PSD.”
    Exact atitudinea care se întinde acum prin Harcov, chiar dacă Pănet e în Mureș.
    Pt admin2: da, bună și ironia. Totuși, n-am afirmat nicicând că Iohannis= Mesia în niciun fel! În schimb zic că este prematur a afirma, că nu va respecta nici el Constituția, după care autonomia secuilor este ilegală și neconstituțională. Mai ales, că încă nici nu are vreo atribuție până în 21 Dec… Deci nu Mesia, ci alt tip de politician român.
    Dar interesant va fi totuși, pe unde-și va scoate UDMR cămașa în condițiile (atitudinile) actuale!

  15. @ cristian:

    Pai “alt tip” e aproape “mesia”, pentru Romania, dar tocmai asta e iluzia. In afara faptului ca vorbeste laconic si in afara PR-ului de tip Papa Francisc (ultima mostra de azi: http://www.gandul.info/politica/am-fost-surprins-sa-l-vad-asa-ce-s-a-intamplat-in-avionul-de-linie-care-il-aducea-pe-presedintele-romaniei-klaus-iohannis-acasa-13720581), nu are cum sa fie cu totul alt tip, fiindca, in primul rand, Romania nu mai are suveranitate reala si efectiva, fiindca in sine, oricum nu poate nimic, iar in jur este “sistemul” (sistem aflat acum in trecere spre versiunea 2.0 sau 4G, adica asta: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/12/13/partidul-facebook-noua-era-a-anti-politicii-forta-buna-a-imposturii-wall-ul-de-ura-si-batalia-pentru-noul-consens-majoritar/ ) care l-a si mancat deja cu fulgi cu tot incepand de… ieri daca maine ar da cel mai mic semn de autonomie sau de actiune in afara “agendei” si fiindca, in calitate de ales la presedintie (iar nu la primaria Sibiului) astazi, in Romania, in 2014, oricine ai fi, esti nu o persoana, ci esti produsul fortelor care te-au propulsat acolo. Ca vrei asta sau nu. Restul este… naivitate, proiectie a viselor si a dorintelor, iluzie, fata morgana. Si nu e vorba aici de secui, ci de TOT. Si in privinta Har-Cov negocierile si deciziile nu se iau la Bucuresti.

  16. Iohannis a fost sprijinit in alegeri pe fata de extremisti maghiari (Tokes Lazlo de exemplu, si nu numai), asa ca s-ar putea sa se gaseasca niste „solutii” pentru a da cat mai multa satisfactie maghiarilor.

  17. Admin, iartă-mă că te întreb, dar ai idee despre ce ploaie de foc poate fi vorba în profeţia părintelui Arsenie Boca? Mă gândesc că aceasta ar fi riposta americanilor?

  18. Pingback: GUVERNUL PONTA CEDEAZA LA AMENINTARILE UDMR. Al treilea prefect schimbat in Covasna - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare