PAPUSARII CU SUFLETE DE CAINI (1989, 2014, 2015, …)

22-12-2014 1 minut Sublinieri

kamensky

1. Păpuşari, luaţi-vă revanşa
Morţii voştri sunt de voi produşi
N-are rost să vă mai sinucideţi
Scoateţi-vă mâna din păpuşi!

Hai la teatru, că e iarăşi dramă
Că e iar la modă cum vedeţi
Nu le mai ajunge că se mişcă
Toată ziua filme pe pereţi.

R: Totuşi cine îi încurajează
Totuşi cine îi aţâţă crunt?
Cine e directorul de teatru
Şi totuşi păpuşarii cine sunt?

2. Urcă iar păpuşile pe scenă
Ascultând scheleticele mâini
Ale unor tragice fantome
Păpuşari cu suflete de câini.

Păpuşarii mişcă după voie
Ascultând scenariul imoral
Dar când ei reintră-n cicatrice
Se trezesc morminte în Ardeal.

3. Hai la teatru, că e iarăşi dramă
Spectatorii cască ochii mari
Ce frumos, păpuşile dansează
Tremurând în mâini de păpuşari.

Teatrul nostru de marionete
Îşi reintră-n drepturi desuet
Dar din nou pe scenă curge sânge
Şi plătim cu viaţa un bilet.

Versuri: Adrian Păunescu

iohannis-parlament-alexandru-hojda

Legaturi:

***

***


Categorii

Muzica, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “PAPUSARII CU SUFLETE DE CAINI (1989, 2014, 2015, …)

  1. Ma tem ca cunosc doi caini (catele) si nu pot sa mai scap de ele.

  2. “Eu am mai spus asta, o prietenă medic mi-a spus odată că nu există stare de depresie, în sensul medical al cuvântului, care să se vindece într-un timp mai scurt decât cel în care s-a instalat. Românii au fost obiectul unui experiment de mare anvergură, un experiment de inginerie socială care a durat 45 de ani. Eu nu zic că o să dureze 45 de ani, dar nici nu cred că se poate rezolva atât cât ai clipi”, a completat acesta.

    http://www.mediafax.ro/social/zoe-petre-romanii-obiectul-unui-experiment-de-inginerie-sociala-revolutia-un-moment-extraordinar-13733262

    […]

    Filip-Lucian Iorga mai afirmă că “a ieşit” din Revoluţia din 1989 cu un gust “amar”, fiind “şocat” de procesul lui Nicolae Ceauşescu.

    “Ne-am bucurat, am ţopăit, când a fugit Ceauşescu. Ştiu că m-a şocat procesul lui Ceauşescu şi felul cum au fost ucişi (Nicolae şi Elena Ceauşescu, n.r.) şi asta mi-a făcut o impresie foarte proastă ca copil şi am ieşit din Revoluţia aceasta cu un gust mai degrabă amar, şi apoi a început tot caruselul ăla cumva al revenirii comuniştilor în prim-plan. Pe urmă, mineriadele, care au consolidat cumva impresia asta proastă a copilului care vedea ce se întâmplă în jurul lui”, spune istoricul.

    Cât despre persoanele care regretă perioada comunistă, Filip-Lucian Iorga spune că aceştia fac parte din “generaţia mijlocie”.

    “În general, nostalgicii (după perioada comunistă, n.r.) sunt cei din generaţia mijlocie. Generaţia bunicilor mei aş spune că e mai degrabă nostalgică după ce a fost înainte de comunism, generaţia părinţilor sunt cei care au crescut sub comunism, care n-au cunoscut altă lume decât lumea comunistă şi cărora – multora dintre ei – regimul ăsta strâmb şi care a dus la regresul României le-a creat senzaţia asta de stabilitate. Adică, pentru mulţi a existat – dacă ne uităm dincolo de vechile elite care au avut numai de pierdut în timpul comuniştilor, dacă privim cu realism lucrurile vedem că pentru o bună parte a populaţiei a existat măcar senzaţia de promovare socială, adică de la ţară la oraş, de la toaleta în curte la baia din blocurile comuniste”, afirmă istoricul.

    Acesta spune că a fost importantă şi stabilitatea locului de muncă pe care cei care au trăit perioada comunistă o aveau şi pe care, imediat după 1989, mulţi dintre ei au pierdut-o.

    Nu mai vorbim de stabilitatea locului de muncă, o stabilitate în mizerie, o stabilitate în mediocritate, dar atunci când n-ai termen de comparaţie tinzi să idealizezi acea stabilitate, mai ales că după ’90 lucrurile n-au mers bine. A început lupta pentru supravieţuire, a fost o lume a animalelor de pradă, venite tot din comunism, dar care au ştiut să speculeze oportunităţile, care au avut banii, care au avut informaţiile, iar oamenii simpli, care înainte de ’90 au avut un loc de muncă stabil, s-au văzut şomeri, s-au văzut puşi în imposibilitatea de a-şi întreţine familiile. O oarecare nostalgie este firească. Pe lângă faptul că, în general, oamenii, indiferent de epoca în care au trăit, sunt nostalgici după vârsta tinereţii”, afirmă Filip-Lucian Iorga, menţionând că acestor persoane nostalgice le-ar spune că este bine să “încerce să compare”.

    “Există (în prezent, n.r.), dincolo de libertatea de exprimare, libertatea de a călători, libertatea de cunoaştere (…)”, afirmă istoricul, precizând totuşi că “nu e o lume ideală”.

    Totodată, istoricul spune că a fost deranjat că, în campania electorală, s-a folosit tema anticomunistă în scopuri “ilicite”, vorbindu-se de comunism ca de o “sperietoare”.

    “Pot spune, ca om care totuşi m-am ocupat de represiunea comunistă, care am avut în familie oameni care au suferit din cauza comunismului, că m-a deranjat – chiar şi în campania electorală – folosirea acestei teme anticomuniste pentru scopuri aş zice eu ilicite. Eu nu cred că în România avem vreun partid care apără doctrina comunistă. Se vorbeşte de comunism aşa ca de o sperietoare. Problema e cu oamenii care aparţin nu atât doctrinei comuniste, cât grupului care a condus România în timpul regimului comunist şi care a reuşit cumva să se perpetueze după Revoluţia din ’89, pentru că avea bani, informaţie”, afirmă Filip-Lucian Iorga.

    “Ce ne-a adus comunismul?”, se întreabă istoricul. “Ne-a distrus elitele în închisori, ne-a învăţat să furăm, fiindcă comuniştii au furat pământul ţăranilor prin colectivizare, şi ţăranii, ca să trăiască, au început să-şi fure propriile produse agricole pe care le muceau, şi acum ne-am obişnuit cu asta, cu furtul. Pe urmă, ne-a învăţat cu minciuna, cu dublul limbaj. Aşa am crescut şi eu: mi se spunea «ai grijă ce spui la grădiniţă, nu spui ce vorbim în casă, nu spui că ascultăm Europa liberă», deci era o dedublare care a lăsat nişte urme, n-are cum să nu lase. Cred că nu putem fi nostalgici şi chiar şi acele lucuri bune de care vorbesc nostalgicii – de metrou, de blocuri – puteau fi făcute mai bine într-o societate liberă, într-o societate normală. […]

    http://www.mediafax.ro/social/filip-lucian-iorga-comunismul-ne-a-distrus-elitele-in-inchisori-ne-a-invatat-sa-furam-si-sa-mintim-13733282

    “A câştigat într-adevăr libertatea, libertatea de a circula. Este o realitate, ar fi nedrept să nu o recunoaştem. Şi libertatea de a se informa, deşi lumea se lasă în continuare manipulată în toate felurile. Dar astea sunt câştiguri nete. În ceea ce priveşte pierderile nete, este viaţa mai grea. Este clar un regres. Salariatul o duce mult mai greu decât înainte”, a spus Dinu C. Giurescu.

    http://www.mediafax.ro/social/dinu-c-giurescu-romanii-au-castigat-in-89-libertatea-de-informare-dar-se-lasa-manipulati-si-acum-13733238

  3. Nu inteleg de ce cornitele diavolului reprezinta simbolul libertatii(dupa unii reprezinta defapt “V” de la Victorie-sic).De la fete bisericesti,la politicieni si simpli oameni folosesc semnul diavolului.Si apoi ne tot intrebam de ce…

  4. Citind biografia lui Paul Goma(la cartea “Basarabia si evreii” ) nu am aflat lucruri prea placute pentru Adrian Paunescu(si altii).”Disidentii” lingai …

  5. Recomand cu mare caldura cartea “Literatura in lumina Ortodoxiei” de Sergiu Ciocarlan(“Romania furata” ,”Marturisitorul de care va temeti”,biografiile romantate ale unor luptatori Ortodocsi impotriva comunismului din Romania,insa ramasi necunoscuti) cu prefata de Costion Nicolescu.

    O carte care lipsea din bagajul de carti care trebuie sa indrume un ortodox.Are in jur de 500 de pagini.Foarte ,foarte buna !

    sergiuciocarlan.ro/wp-content/uploads/2014/04/Sergiu-Ciocarlan-Literatura-in-lumina-Ortodoxiei.pdf

    http://sergiuciocarlan.ro/literatura-in-lumina-ortodoxiei

  6. Stim si noi despre Paunescu, insa a avut si multe bune, nu numai rele, a fost totusi un patriot sincer. Dar aici e vorba despre mesajul poeziei, legat de ziua de astazi, cu cele 2 semnificatii ale sale, nu despre biografia sau despre pacatele tineretii celui care a scris poezia.

  7. @emanuel (#3):

    personal vad o mare diferenta intre ‘v’-ul din imagine si acel semn prin care se ridica degetul aratator si cel mic – semn care, culmea, unii sustin ca ar insemna ‘va iubesc’!! Cel din urma, da, aduce suspect de bine cu coarnele dracului. Cel dintai e insa un banal ‘v’ si poate fi asociat divolului in masura in care litera insasi o asociem diavolului – ceea ce mie una mi se pare un pic cam mult… O parere.

  8. @ doroteea:

    De acord, se exagereaza cu cautarea in orice a coarnelor. Dar e clar ca orice simbol poate fi inclusiv pervertit, satanizat, daca cei care il folosesc ii dau alta conotatie. In cazul acesta semnul victoriei din acest context este de un cinism atat de pervers si de crud… similar cu cel al sloganului cu “tara luata inapoi”. Adica papusarii isi proclama victoria… cu mana noastra.

  9. @admin:

    da, mai, am inteles cinismul semnului in contextul dat.

    Si da, asta era de fapt problema mea: tendinta exagerata de a cauta drecul si simbolistica lui in orice, chiar si in chestii inofensive, neutre, daca nu chiar pozitive!

    Si da, de asemenea de acord: pana la urma orice, absolut orice – simbol, creatie, vorba, atitudine, gest, sustineri…orice! – poate fi pervertit sau interpretat in mod pervers, rastalmacit. Cred ca noi, ortodocsii, tr sa fim f vigilenti aici si sa nu cadem in vreo ispita de dreapta: riscul cel mai mare este acela ca putem pune stampila ‘otrava’ pe ceea ce de fapt este dulceata sanatoasa, ecologica! 🙂

  10. Motivul “papusarilor” e vechi; reluati piesele lui Alecsandri.

    Poate ca Romania a fost supusa unui experiment-la fel tot Vestul civilizat. De aceea, cei care inteleg doar libertatea burtii, tanjesc sa plece acolo. Acela e modelul. Nu era nevoie de nici un experiment-pur si simplu se alege graul de neghina.
    Cat priveste “suflete de caini”, poate ar trebui sa fie reconsiderata expresia. Nu am vazut decat “oameni” care musca mana care ii hraneste, nu si caini.

    Iar pe Paunescu, Domnul il va judeca; sper ca aceasta tara sa ramana intreaga si peste 50 de ani sa isi aduca aminte numai de faptele lui bune si poeziile adevarate. Deocamdata amintirile sunt prea puternice

  11. @Madeleine:

    ‘De aceea, cei care inteleg doar libertatea burtii, tanjesc sa plece acolo.’

    o-hoo, dura exprimare!

    Cred ca subestimati masiv oameni pe care nu ii cunoasteti, ecuatii de viata pe care nu le cunoasteti.

    Cunosc o femeie de servici, barbatul ei e sofer. A plecat in Anglia si este fericit: are ce munci si munca lui e apreciata. Aici muncea pe branci si stergeau pe jos cu el si munca lui. Astfel de cazuri sunt multe.

    Dupa cum exista si cazuri mai putin fericite. Stiu o doctorita stomatolog care a fost acolo si a avut cu ei un contract f oneros, muncea mult si nu se alegea cu mare lucru. Alti colegi sustineau insa ca le convine mai mult acolo decat aici.

    Cunosc f f multi oameni plecati, din toate categoriile. Unul din amicii mei a descris situatia f bine, mi-a zis asa: ‘sunt cu adevarat dezradacinat. Cand sunt acolo mi-e dor de tara si de prieteni, cand vin in tara ma scarbesc si nu mai stiu cum sa plec. Si tot asa…’

    Marea majoritate, sa stiti, nu dau pe-afara de fericire, dar nici nu s-ar intoarce. Si NU din cauza banilor, ci din cauza unei atmosfere umane viciate profund si a totalei lipse de educatie civica si de umanitate de aici. Imi spunea ieri o doamna de la Biserica cum pana si turcii, atunci cand taie berbecul, 25% dau la saraci. Este datina si nimeni nu o incalca. Cati dintre romani fac asa?? Mai scria aici cineva mai deunazi de un cunoscut sirian pe care il respecta enorm, si se ruga pt acel minunat popor care a stiut sa traiasca zeci de ani in pace si respect reciproc, dincolo de optiuni religioase, fara ca nimeni sa faca vreo cat de mica concesie de la propria credinta. Am fi noi in stare de asta daca – fereasca Dumnezeu! – am fi pusi intr-o astfel de situatie?? Am fi noi in stare sa ne vedem NECLINTIT de credinta noastra fara sa judecam pe altii? Si sa ne purtam la fel de uman si civilizat cu aproapele nostru, oricine ar fi el?

    Sigur ca viermele macina adanc in marul frumos numit ‘occident’. Dar sa nu ne facem iluzii: viermele a ros din plin si marul romanesc. Am facut si noi la ‘nefacute’ cu carul, lucruri la care ei nu s-au pretat -cel putin nu pe scara atat de larga. ‘Viermele’ oricum va incerca sa macine peste tot, in special prin politicieni si prin cei care au acumulat marile averi. Importanta este intrebarea: ,ca de-aia-i vierme. CUM a fost insa posibil sa macine atat de bine si temeinic AICI, intr-un spatiu ORTODOX??

    Adevaratul crestin este luptator si nu ingroapa capul in nisip ca strutul in fata hotiei si minciunii. Ori multi sa stiti au facut-o TOCMAI DIN CAUZA BURTII – nici mai mult nici mai putin!

    Prin tot ce am scris pe acest site cred ca am aratat clar ca nu fac parte dintre cei care inghit valorile occidentale pe nemestecate, ca pelicanul. Ceea ce pe mine una ma deranjeaza insa sincer este ca suntem atat de grabiti sa ii judecam pe altii si sa aratam cu degetul (vai! cat de SIMPLU e sa arati cu degetul, cat de simplu si banal!), incat uitam sa privim nitelus in oglinda! pt ca daca am face-o ne-ar speria in primul rand bubele supurente de pe propria fata! Cine imi spune mie ca aici credinta este VIE, AUTENTICA si LUPTATOARE, smerenia e smerenie, curatia e curatie, porunca Domnului ascultata, aproapele sprijinit si nu osandit, talantul inmultit, inima blanda si milostiva si prigoana pt dreptate asumata…ce sa zic…acela cred ca e fie ipocrit fie visator.

    Pana n-o sa ne curatam propria ograda, cred ca mai bine ar fi a iubi tacerea. Una este sa critici deciziile politice, tendintele demonice evidente prin care diavolul, prin mai-marii lumii, incearca sa ne corupa si sa ne controleze, si alta e sa judeci omul de langa tine – fie el american, rus, francez, sirian sau ce-o fi. Chiar nu se vede ca oamenii, marea lor majoritate, de oriunde ar fi, detesta ce se intampla?? Inregimentati sau spalati iremediabil pe creier sunt cativa – mai multi sau mai putini nu stiu. Marea majoritate fie inteleg ce se intampla, fie nu pricep si incearca sa se dumireasca. Iar dintre acestia cei mai multi nu au Botezul si Tainele ortodoxe care sa ii apere si sa ii hraneasca!! Cum sa nu ii admiri, asadar, cand vezi cum se straduiesc sa mentina lumina din ei vie si adesea le reuseste mai bine decat noua, celor priviliegiati?? Pt ca sunt absolut sigura – si imi asum ceea ce spun – ca acesti oameni vor fi judecati cu alta masura, mult mai rarefiata decat cea care ni se va aplica noua!

    dar asta va fi Judecata lui Dumneze. Pt ca judecata noastra din cate observ, este infinit mai aspra.

    Iertare daca am jignit pe cineva, am spus ceea ce gandesc ca urmare a unei indelungi observatii asupra fenomenului.

  12. Simt nevoia sa mai adaug ceva la mesajul anterior si asa prea lung. Imi cer scuze, dar nu stau prea bine cu sinteza, recunosc…

    Culmea este ca exact astazi am stat de vorba cu un taximetrist si discutia m-a impresionat. De fapt nu discutia in sine – vechea poveste: nevasta plecata de 2 luni in Anglia, f multumita de situatie, el se pregatea sa plece – cat OMUL respectiv si povestea lui.

    Sa fi avut vreo 45 de ani. Facea taximetrie de cateva luni. Lucrase in romtelecom ani de zile. S-au facut restructurari, a incercat sa se reangajeze la una din companiile de telefonie mobila, a fost respins pe motiv ca e prea batran. Imi spunea ca este constient ca tinerii de la aceste companii – prematur pervertiti!(asta o spun eu: copiii astia sunt colosal de bine instruiti sa induca in eroare!) – habar nu au de o multime de detalii tehnice (mi-a zis el cateva, dar le-am uitat). Dar, asta e. Nu avea de ales. Ramasese pe drumuri.

    Mi-a povestit mai multe si am dedus din ce spunea ca era un om f muncitor. Nu se lamenta. S-au atins in scurtul drum si alte subiecte – copii etc. – si se vedea clar ca aveam de face cu un om care nu fugise niciodata de munca. Cel mai mult insa m-au impresionat – stiu ca este un cliseu, dar efectiv asa s-a intamplat – MAINILE acelui om. Da, le am si acum in minte, si de regula nu ma uit la astfel de detalii. Erau niste maini MUNCITE.

    Cum as putea eu sa afirm despre un astfel de om, de ex., fara sa clipesc, ca ‘libertatea burtii’ e cea care il impinge spre occident?? Nu stiu, vad astaca o impietate.

    Nu vreau sa fac pe moralista, chiar nu vreau. Dar mi se pare uneori ca tocmai noi, ortodocsii, si tocmai pe un astfel de site, ne jucam uneori intr-un mod pur si simplu ametitor cu cuvintele…

  13. Se pare ca tot nu s-a inteles (de catre unii) ca NU este DESPRE persoana Adrian Paunescu aceasta postare? Poate reusim sa nu mai postam off-topic, ca sa nu miroasa a deturnare a subiectului…

  14. @doroteea

    Mda…sunte multe de comentat si dezbatut ,dar nu e momentul.Nici cu alte pareri ale dumneavoastra nu sunt de acord sau intru totul de acord.Nici dumneavoastra nu trebuie sa fiti de acord cu mine sau cu ideile mele(desi in general incerc sa citez din oameni foarte induhovniciti sau sfinti -incerc,poate gresesc,ca vorba unuia,”nu mai sunt de actualitate” ).

    Vad ca admin decide ce sa apara si ce sa nu.Nu vreau alte polemici.Asa,ca fapt divers.

    ” ne jucam uneori intr-un mod pur si simplu ametitor cu cuvintele…

    Asa cred si eu,insa nu neaparat pe tema care s-a dezbatut mai sus .Atata timp cat parintele Arsenie Boca spunea ca atunci cand Romania “va fi inconjurata de flacari”,ar trebui ca toti romanasii sa fie in tara lor crestin-ortodoxa.

    …ne-am netrebnicit.Intram intr-o alianta satanica si ii avem ca aliati pe turci…comedie neagra.Sper doar ca DUmnezeu sa se milostiveasca de noi…

    “Prin tot ce am scris pe acest site cred ca am aratat clar ca nu fac parte dintre cei care inghit valorile occidentale pe nemestecate, ca pelicanul”

    In general nu inghit nicio valoare occidentala.CUm spubea parintele Daniil Sandu Tudor(citat din memorie) :”Niciun loc al apusului nu valoreaza cat Muntele Athos” . Dumnezeu spunea ca intelepciunea omeneasca e nebunie in fata Sa.Sfantul Iustin Popovici ne invata ca noi ortodocsii sa citim lucrarile lui Dostoievski si Gogol si pe Sfintii Parinti.Sfantul Nicolae al Serbiei ne spunea ca religia Occidentului e sinonima cu umanismul (o religie lumeasca) ,religia Rasaritului trateaza cele ale sufletului(inclusiv budistii,hinduistii etc-cum ar fi sa fim ortodocsi si sa traim noi ca popor ca tibetanii sau chinezii? ),desigur,Ortodoxia situandu-se la mijloc,calea sprea Imparatia Lui Dumnezeu.Parintele Serafim Rose spunea ca daca ar trece chinezi la Ortodoxie i-ar intrece cu mult pe unii nascuti ortodocsi .Cineva spunea ca in mod bizar(de fapt,e de inteles) protestantii ajung mai des la Ortodoxie decat romano-catolicii,prin simplul motiv ca deschid Biblia mai des ca romano-catolicii.Ce sa facem cand un franciscan spunea “mai bine cu papa in iad decat cu Hristos in Imparatia Cerurilor” …

    In “Literatura in lumina ortodoxiei” Sergiu Ciocarlan ne avertizeaza ca Occidentul nu are un fundamnet asa crestin cum ne imaginam.Incepand de la inspiratul de diavol Toma d’Aquino(pictat cu “porumbelul” deasupra capului cand scria),continuind cu cel care vagabonda prin taramuri dracesti(Dante),cu primii sculptori si pictori “crestini” (caci grecii erau mai vechi in aceasta “industrie”) pornografi (ca Michelangelo sau Rafael),continuand cu Luther,Calvin etc si ajungand pana la asa-zisii scriitori crestin din urmatoarele secole(de exemplu :Chateaubriand,influentat de oameni nu tocmai crestini,iar scrierile sale pline de o tristete apasatoare) .

    Sergiu Ciocarlan ne avertizceaza in general de cei care ar avea un substrat crestin,dar a caror “mancare e otravita “.De cei care erau fatisi impotriva credintei…nu mai sunt multe de zis.Daca parintele Ioannis Romanides spunea ca Dante era un analfabet total in privinta cunoasterii Sfintilor de dinainte de supararea papei.
    Suntem avertizati chiar si in privinta marilor cronicari Gheorghe Ureche si Miron Costin …”de la Ram ne tragem”…asa sa fie?

    “Cunosc f f multi oameni plecati, din toate categoriile. Unul din amicii mei a descris situatia f bine, mi-a zis asa: ‘sunt cu adevarat dezradacinat. Cand sunt acolo mi-e dor de tara si de prieteni, cand vin in tara ma scarbesc si nu mai stiu cum sa plec. Si tot asa…’ ”

    In timpc ce strainii vin si isi fac case in creierul muntilor…pentru cateva sute de euro in plus si un telefon inteligent…

    Cum ar spunea Cedry2k:”In Occident poti sa faci orice doresti,atata timp cat ai pofte grotesti” .Nu exista civilizatie reala,ci cel pe care il cunaostem ca “Zeul Tolerantei”.Poti sa fi homosexual,zoofil(in curand pedofil),poti sa-ti indeplinesti toate poftele grotesti.A fi crestin in general si ortodox in special e greu,asta daca nu vrei sa ajungi la inchisoare. Furaciuni se fac si acolo(parca admin dadea exemplul Frantei),dar,nu-i asa?,nu asa mari,isi respecta mediul etc etc.Da,dupa cei ai cucerit tot ce era posibil pe pamant si le-ai furat bogatiile in tarisoara ta,le protejezi asiduu.Civilizatia in Occident se face cu bulanul:daca faci prostioare te bagam la racoare.

    Ce sa mai zicem (chiar aici pe site sunt foart emulte exemple) de romani sclavi la firme straine din tara sau in strainatate si care nu sunt “atat de multumiti” cand ajung acolo.Ce sa mai zicem de “diaspora” care a votat mereu Basescu,si mai nou,Iohannis.Unchiu-meu care e in Germania de 20 de ani sunaa cu o nesimtire mare sa votam cu Iohannis asta.Acum 5 ani tatal meu avea o polemica cu un prieten din Germania(roman) care il lauda pe Basescu de sus pana jos si care ne acuza ca suntem “neproductivi”,de aia suntem saraci(discutia era pe seama titeiului si dupa ce tatal meu i-a explicat frumos ca extragem si muncim la fel de mult ca un neamt,omul respectiv a ajuns la concluzia ca probabil “e prost titeiul”…) .Cel mai sincer a fost un prieten al fratelui meu,plecat de un ani si ceva in Germania,care intrebat fiind cu cine voteaza a raspuns ca nu voteaza cu nimeni.Nu cunoaste situatia politica,el e in Germania,noi suntem in Romania,a ales Germania,ceea ce inseamna ca nu se mai implica in situuatia din tara.Sincer si la obiect.E adevarat ca nu e intelectual,dar cati dintre votanti or fi fost “telectuali’ ” ?

    In fine : “Adevaratul crestin este luptator si nu ingroapa capul in nisip ca strutul in fata hotiei si minciunii. Ori multi sa stiti au facut-o TOCMAI DIN CAUZA BURTII – nici mai mult nici mai putin!”

    “Cati dintre romani fac asa?? Mai scria aici cineva mai deunazi de un cunoscut sirian pe care il respecta enorm, si se ruga pt acel minunat popor care a stiut sa traiasca zeci de ani in pace si respect reciproc, dincolo de optiuni religioase, fara ca nimeni sa faca vreo cat de mica concesie de la propria credinta. Am fi noi in stare de asta daca – fereasca Dumnezeu! – am fi pusi intr-o astfel de situatie??”

    „Se aduna si cresc vazând cu ochii documentele si materialele, actele oficiale si declaratiile luate sub juramânt. Înalti magistrati si bravi ofiteri care si-au riscat viata ca sa apere cu puterile lor retragerea si exodul românilor [din Basarabia] au vazut cu ochii lor nenumarate acte de salbaticie, uciderea nevinovatilor, lovituri cu pietre si huiduieli. Toate aceste gesturi infame si criminale au fost comise de evreimea furioasa ale carei valuri de ura s-au dezlantuit ca sub o comanda nevazuta. De ce atâta ura? Asa ni se rasplateste buna-vointa si toleranta noastra? Am acceptat acapararea si stapânirea iudaica multe decenii si evreimea se razbuna în ceasurile grele pe care le traim. ?i de nicairi o dezavuare, rupere vehementa si publica de ispravile bandelor ucigase de sectanti si sanguinari […] Românimea aceasta, de o bunatate prosteasca fata de musafiri ?i jecmanitori merita un tratament ceva mai omenos din partea evreimii care se lauda pâna ieri ca are sentimente calde si fratesti fata de neamul nostru în nenorocire” (pp. 232-233).

    Nicolae Iorga – De ce atâta ura?

    (Neamul Românesc, 6.7. 1940)

    Eu m-am simtit jignit de comentariul tau.Romanul nu ar fi fost in stare sa traiasca impreuna cu alte natii? Dar Dobrogea? Dar cum i-am suportat pe derbedeii romano-catolici si uniati din Transilvania?Dar pe maghiari(sovini pana in maduva oaselor) ? Dar pe jidani?

    Ajungem sa vorbim de milostenia turcilor.Penibil…avand in vedere ca Turcia(spre comparatie cu Siria de exemplu) nu ai avea curajul sa mergi ca monah pe strada.Stat fara dictator…dictatorul era Bashar Al-Assad…
    Daca tot vorbim de turci,unchiul meu imi povestea ca ei in continuare vor sa dispara orice urma care ar simboliza crestinismul si in continuare privesc cu dispret stilul de viata occidental.

    Trecand peste alte pasaje discutabile,noi trebuie sa stim ca nu avem nevoie de ceva in plus,care chipurile s-ar afla in Occident.Avem totul.Apar si lucruri bune in Apus,dar nu se afla in fata invataturii apusului.Rusii au rezistat tavalugului papistas(prin polonezi) ,deoarece oamenii jurau ca niciodata n-o sa dea legea stramoseasca pe felul de viata latin,papistasesc.

    Cum zicea cineva,atat rusii cat si chinezii sunt obisnuiti sa traiasca greu,sa stranga cureaua.Romanul nu mai este…mai ales cel modern…

    Iar in legatura cu mantuirea celor ce sunt crestini,dar eretici,pot spune ca papii si pastorii lor vor raspunde pentru ei,asta fara sa scuze faptul ca,desi avand metode in zia de astazi,nu s-a putut sa alfi de Ortodoxie.Contraexemplele sunt foarte multe…si totul tine de deschiderea sincera catre adevar…

    Aici punem punct discutiei.

    Slava Lui Dumnezeu si Sfintilor Sai.Sa ne ierte pacatele noastre si mandria ca stim mai multe ca ceilalti.Iertati-ma daca par “zelotist” .Nu sunt pe calendarul vechi :)(desi normal,ca ortodocsi,asa ar fi trebuit) .Parintele Serafim Rose e un exemplu.El a aratat ca nu trebuie sa renunti la o slujba ortodoxa autentica sau la o traire vie ,prin manastirea Platina ,dar ca trebuie sa stim si in ce lume traim,fara sa traim cu duhul in ea !

  15. “Apar si lucruri bune in Apus,dar nu se afla in fata invataturii apusului”

    *invataturii rasaritului

  16. @emanuel:

    ‘Eu m-am simtit jignit de comentariul tau.Romanul nu ar fi fost in stare sa traiasca impreuna cu alte natii? Dar Dobrogea? Dar cum i-am suportat pe derbedeii romano-catolici si uniati din Transilvania?Dar pe maghiari(sovini pana in maduva oaselor) ? Dar pe jidani?’

    De acord. Si apropo de Iorga si de placerea strainilor de a se instala aici: si eu ma intreb, cum de suntem asa de ingaduitori cu strainii si atat de intoleranti unii cu altii??

    Admit in mod absolut ca aici comentariul meu suporta un serios bemol si ca, da, a fost lipsit de acuratete. Mentiune: aveam in vedere ispita de dreapta (asa o consider eu cel putin) care ii bantuie pe unii ortodocsi in sensul de a-i considera pe cei de alta religie cumva..spurcati. Am mai spus asta: pildele Mantuitorului ne vorbesc de samarnieni milostivi si de leviti indiferenti la durerea aproapelui; de carturari rataciti si de canaaneence credincioase. De farisei autosatisfacuti si de vamesi si desfranate mai apropiate de Imparatie. Samd.

    ‘Înalti magistrati si bravi ofiteri care si-au riscat viata ca sa apere cu puterile lor retragerea si exodul românilor [din Basarabia] au vazut cu ochii lor nenumarate acte de salbaticie, uciderea nevinovatilor, lovituri cu pietre si huiduieli.’

    Romanii au fost bravi in razboaie si blanzi (in general) cu prizonierii. Total de acord si consider asta unul din marile daruri ale acestui neam. Cum spuneam, noi avem o problema unii cu altii…parerea mea cu care, evident, sunteti liber sa nu fiti de acord 🙂

    In rest, cred ca discutam despre lucruri diferite. Nu sunt o admiratoare de-a lui Michelangelo si nici de-a lui Chateubriand, abordez cultura occidentala ca si pe cea rasariteana selectiv, stiu sfinti parinti care recomandau Dickens (si cred ca bine faceau), nu fac comparatii intre religia catolica/protestanta si cea ortodoxa – pt ca nu suporta comparatie Adevarul (Ortodoxia) si neadevarul sau adevarul amestecat cu minciuna (celelalte religii, inclusiv catolicismul) – nu sunt ecumenista, nu am impresia ca stiu mai mult decat altii si nu imi calific interlocutorii drept mandri/nemandri, intelepti sau nu etc., straduindu-ma sa ma limitez la argumentele lor.

    In concl: ma tem ca discutam despre lucruri diferite si, da, acolo unde oamenii nu inteleg f bine subiectul abordat de interlocutor, discutia intr-adevar nu are rost.

  17. ,,Privitor ca la teatru
    Tu in lume sa te-nchipui,
    Joace unul si pe patru
    Totusi tu ghici-vei chipul,
    Nu spera si nu ai teama
    Ce e val ca valul trece,
    De te-ndeamna de te cheama
    Tu ramai la toate rece”
    (Mihai Eminescu – ,,Glosa”)
    sau tot despre papusari
    -,,I-e rusine astei natii sa va zica voua oameni
    Nemul nostru ni-l umplura gagautii si rapsozii
    Cum nu vii tu Tepes Doamne , ca punand mana pe ei
    Sa-i imparti in doua cete:in smintiti si in misei”
    (Scrisoarea III, Eminescu)

  18. Pingback: DECEMBRIE 1989: LOVITURA DE STAT si EUFORIE REVOLUTIONARA, MEGA-DIVERSIUNE TELEVIZUALA LIVE si TERORISM DE STAT. Raportul lui IULIAN VLAD, fostul sef al securitatii, DESPRE INTALNIREA DE LA MALTA. Ceausescu “condamnat” de Gorbaciov? DOCUMENTAR
  19. Pingback: FOCUL JERTFEI SI AL IROSIRII – INTRE DECEMBRIE 1989 SI “REVOLUTIA” #COLECTIV: “Incendiul de la „Colectiv”, simbolic vorbind, inaugureaza probabil o noua perioada in istoria poporului român. UN NOU COMUNISM SE PREFIGUREAZA A SE
  20. Pingback: Din nou despre semnificatia ATACULUI TURBAT la TUDOR GHEORGHE. De la PURITATEA de hermina a artistului la "SCARNAVIILE" de OAMENI AI SISTEMULUI, luand rol de "ACUZATORI PUBLICI" de anii 50, practicanti ai "COMUNISMULUI CU FATA CAP
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare