DUPA 25 DE ANI. Economia Romaniei – PRADA DE RAZBOI SI PARADIS AL MULTINATIONALELOR. Unicul program de guvernare: “GARANTAM SCLAVIA PE BANI PUTINI!”

20-12-2014 7 minute Sublinieri

dezindustrialisare

Am trăit, ca într-un vis, un sfert de secol de speranţe neîmplinite. Când s-au dus anii? Suntem şi mai săraci şi un pic mai bătrâni… Statul este bolnav, iar economia, câtă a mai rămas, este din nou în recesiune; firmele dau faliment cu miile pe semestru, investiţiile scad vertiginos, capitalismul autohton are, cum se spune într-un film, o „reţetă secretă”, originală, dar pierzătoare, la fel ca democraţia. România nu este, cum ne-am fi aşteptat, „tigrul” economic al Europei Centrale şi de Est. Cine ne-a pus beţe în roate? Nu căutaţi răspunsuri pe Google. Cauza e aici, la noi, în perfidia cu care ne-au dirijat politicienii români. Niciodată, în istorie, clasa politică românească n-a fost mai ruptă de popor şi mai puţin iubitoare de ţară. Un fost ministru secretar de stat, neimplicat politic, actualmente director la Institutul de Economie al Academiei Române, Constantin Ciutacu, are curajul să pună degetul pe multe dintre rănile care ne dor de 25 de ani.

„În 1989, infrastructura industrială situa România în primele 10 ţări din Europa”

Mulţi au uitat, alţii n-au ştiut niciodată… Cum stătea România, din punctul de vedere al integrării economice cu ţările dezvoltate, în 1989?

În 1989, infrastructura industrială situa România în primele 10 ţări din Europa. Exista platforma Pipera, creată de francezi, unde se construiau calculatoare. Autocamioanele şi autobuzele fabricate la Braşov şi Bucureşti erau patente germane. Avioanele Rombac erau cumpărate de la englezi. Locomotivele de la Electroputere Craiova erau patent elveţian. La Reşiţa se fabricau motoare de vapoare după licenţa Renk din Germania. Centrala nucleară de la Cernavodă provenea din Canada. Putem spune, şi nu suntem nostalgici, că începusem să ne integrăm acceptabil cu economiile mari ale lumii. România era a treia ţară din lume, după SUA şi Japonia, care fabrica anvelope gigant pentru autobasculante de peste 110 tone. Doar două ţări din lume făceau şuruburi cu bile: România şi Japonia. Acestea se foloseau în industria nucleară şi aerospaţială.

În 1990, Petre Roman a afirmat că industria românească era un „morman de fiare vechi”. Ce am avut şi ce am pierdut în ultimii 25 de ani, domnule ministru?

A fost cea mai nefericită declaraţie de politician de după 1989, care ne urmăreşte până azi. Referindu-se la industrie, că e de dat la fier vechi, fostul prim-ministru dorea să spună lumii că întreaga economie a României comuniste nu merita doi bani. Ale cui interese le-a servit această etichetă? Rămâne o pagină de istorie. Ca să combatem această viziune, cităm date statistice la întâmplare, din diferite domenii: România producea 14 milioane de tone de oţel în 1985; azi, doar 3 milioane. Producea 400.000 tone de aluminiu în anul 2000, o prelungire surprinzătoare a succesului din timpul dictaturii. Azi produce pe jumătate. Eram recunoscuţi ca buni constructori de motoare electrice şi produceam, în 1980, 19 milioane de kilowaţi, faţă de 700.000 kilowaţi, cât producem în prezent. Ieşeau pe poarta fabricilor 1.600 de excavatoare în 1980; niciunul azi. Ieşeau 71.000 de tractoare; niciunul azi (am construit fabrici de tractoare în Egipt şi Iran, care funcţionează şi acum, în timp ce în România au murit). Fabricam 600 de vagoane de pasageri pe an în 1984; azi, niciunul. Cât despre vagoanele de marfă, construiam 14.000 de bucăţi pe an; azi, abia 800 (cel puţin 100.000 vagoane de marfă au fost tăiate şi vândute la fier vechi în ultimii ani). În fine, produceam 144 de nave de tonaje diferite; azi, după cum se ştie, nu mai producem niciuna. Sticlăria e prăbuşită. Săpunul a dispărut (Palmolive a plecat). De altfel, potrivit statisticii oficiale, după anul 2000, au fost exportate 50 de milioane de tone de „fier vechi”, „deşeuri” de cupru, aluminiu şi alte neferoase, în valoare de peste 10 miliarde de euro! Am exportat lemn brut în valoare de peste 8 miliarde de euro, şi alte produse brute (cereale, fructe, animale vii etc.) în valoare de alte 5 miliarde de euro! Prelucrarea acestora în România ar fi însemnat crearea a milioane de locuri de muncă!

„Practic, întreaga economie naţională a fost oferită fără nici o logică şi fără a se spune cel puţin că este cadou sau pradă de război”

Ameţitoare cifre… Cum stau lucrurile în domeniul petrolului?

Iată situaţia la zi în domeniul petrolului: România producea 13 milioane de tone de petrol în 1970, şi numai… 6 milioane azi. Suspect. Cineva nu raportează corect. Nu am nici o încredere în această cifră, atât timp cât nu ştiu dacă toate sondele au contoar. Au contoar, domnilor? Trebuie să plătească redevenţe la tona de ţiţei brut, dar dacă scoţi 8-10 milioane de tone şi raportezi numai 6? Cu cât păgubeşti statul? Petrolul se scoate mult şi se rafinează în alte ţări. De aici, deduceţi consecinţele. Înainte de 1989, produceam 8,5 milioane de tone de motorină, şi mai producem doar 2 milioane. Produceam 10 milioane de tone de păcură. Nu mai producem nimic. Produceam 500.000 de tone de uleiuri minerale. Azi, nimic. Pe de altă parte, aţi observat că nici distribuţia gazelor nu mai este a noastră. Cine măsoară producţia? Cine măsoară distribuţia?

După 1990 s-a schimbat, deci, peisajul industrial. S-a creat o falie între marea şi mica industrie. De ce s-a întâmplat acest fenomen?

Au venit „sfaturi” de la competitorii nostri europeni: faceţi IMM-uri, întreprinderi mici şi mijlocii, daţi afară muncitorii din marile uzine, închideţi mamuţii industriali. Produceţi kit-uri, componente, nu produse integrale. Faceţi cabluri, radiatoare, sisteme de frânare şi anvelope, nu locomotive şi tractoare. Parcă intenţionat, nu a existat o viziune politică de dezvoltare, ci doar una pentru distrugere; guvernanţii şi-au îndeplinit misiunea cu exces de zel. Nu mă poate convinge nimeni pe mine că nu a fost totul pe bază de program, o teorie a conspiraţiei. UE a fost creată pe baza comunităţii economice a Cărbunelui şi Oţelului. Deci, România nu putea să intre în grila europeană cu industria siderurgică de 14 milioane tone de oţel. A trebuit lichidată şi ca un „bonus” pentru admiterea în UE.

Care au fost primele mari greşeli istorice ale politicienilor, în urma cărora s-a dat startul la jaful naţional?

Prima a fost restituirea „părţilor sociale” – o privatizare pe bani adevăraţi, începută surprinzător de Ceauşescu. FSN-ul a restituit aceşti bani pentru a cumpăra bunăvoinţa oamenilor, chiar cu banii lor! Această măsură anti-economică, din cauza căreia fabricile şi uzinele au rămas fără capital lichid, a condus, de fapt, la excluderea cetăţenilor de la un drept de proprietate plătit cu munca lor; a fost o re-naţionalizare a unei părţi a capitalului social, destinată ulterior şi cedării controlului economiei către interese de grup, mai ales străine. A doua mare eroare a fost privatizarea „de masă”, fără proceduri şi fără reguli de protecţie a acţionarilor minoritari; viitoarele certificate de acţionar au fost cumpărate pe nimic de cei care ştiau ce va urma. Atunci s-a spus că se privatizează numai 30% din capitalul societăţilor comerciale, lăsându-se de înţeles că vor mai primi şi restul de 70% în viitor, care viitor nu a sosit încă nici în anul 2014! S-a anunţat totodată că sectoarele strategice nu se vor privatiza. Dar au venit pe urmă FMI, Banca Mondială şi societăţile externe de consultanţă, care au dictat, şi guvernele au promovat, controlul total, fără luptă, şi fără niciun câştig, asupra întregii economii. Practic, economia naţională a fost oferită fără nici o logică şi fără a se spune cel puţin că este cadou sau pradă de război, celor care, chipurile, au făcut lobby pentru integrarea României în Uniunea Europeană.

„«Veniţi în România, că vă garantăm sclavia pe bani puţini şi vă menţineţi competitivitatea». Acesta a fost, în esenţă, programul de guvernare al ultimilor 25 de ani”

Vă rog să continuaţi descrierea peisajului economic românesc de azi, la 25 de ani de la răsturnarea „dictaturii de dezvoltare”.

A dispărut întreg sectorul industriei de textile, confecţii, tricotaje (filaturi, ţesătorii, fabrici de stofă şi postavuri, întreprinderi de pielărie şi încălţăminte, toate concepute într-un sistem integrat); a fost închis sectorul agroalimentar (36 fabrici de zahăr, fabricile de ulei, de preparate din carne, de lapte şi produse lactate, zeci de fabrici de nutreţuri combinate etc.); nu mai sunt majoritatea fabricilor din industria lemnului şi mobilei, din industria cimentului, a lacurilor şi vopselelor, a medicamentelor, din sectorul construcţiilor de maşini, al exploatărilor miniere de feroase şi neferoase, de cărbune etc.; s-au desfiinţat întreprinderile agricole de stat şi cele de mecanizare a agriculturii, staţiunile de cercetări agricole şi, în general, marea majoritate a institutelor de cercetare-proiectare; au dispărut industria electronică, electrotehnică, de mecanică fină, optică, automatizări etc. Baza naţională de soiuri de plante şi rase de animale a fost pulverizată. România nu mai are astăzi un pachet naţional de seminţe, soiuri, hibrizi, de culturi cerealiere, plante tehnice, legume etc. A fost distrus aproape în totalitate sistemul de irigaţii, construit prin îndatorarea dureroasă de la Banca Mondială, pentru a cărei plată românii au contribuit zeci de ani; au fost abandonate programele de combatere a eroziunii solului, de îndiguiri şi desecări, dar şi cele de irigaţii în curs (canalul Siret-Dunăre sau Bucureşti-Dunăre). Întreaga economie naţională a fost pur şi simplu pulverizată şi lăsată fără nicio logică structurală.

Care sunt consecinţele asupra populaţiei, derivate din acest peisaj apocaliptic, desprins parcă dintr-un film SF cu „terminatori”?

Treptat, România s-a transformat într-un paradis al multinaţionalelor care controlează industria, agricultura, transporturile, construcţiile, comerţul, sectorul financiar-bancar etc. şi care îşi promovează reglementări legale în interes propriu. Românilor le-au rămas întreprinderile mici şi mijlocii – de fapt, microîntreprinderile; dintre cele aproximativ 500.000 înregistrate, peste 200.000 nu au niciun angajat! Românii au astăzi libertatea să se ocupe de economia şi afacerile de subzistenţă; astăzi, avem şi industrie de subzistenţă, nu doar agricultură; şi construcţii şi transporturi şi alte servicii de subzistenţă, pretinzând că acţionăm pentru dezvoltare inteligentă, inovativă şi durabilă. Nimic nu este mai durabil decât subzistenţa, aceasta este strategia noastră naţională, după ce am făcut praf marile companii. Brandul României este subzistenţa, atât în interiorul ţării, cât şi pe celelalte pieţe ale muncii unde lucrează cetăţenii români. Nici după 25 de ani, clasa politică, veritabil detaşament al legiunii străine, terminatorul României moderne, nu a realizat importanţa unei reglementări prin care salariaţii să-şi investească o parte din salariu în compania proprie. Întreaga economie putea fi salvată prin participarea financiară a salariaţilor, printr-o reglementare prin care salariile reinvestite să fie scutite de impozite şi contribuţii.

A existat, în toţi aceşti ani, un fir roşu care să lege cele 13 guverne ce s-au perindat pe la Palatul Victoria, de un proiect minimal, coerent de dezvoltare?

Fireşte că nu a existat! Zi de zi, guvernele şi clasa politică s-au ocupat numai de protejarea aşa-zişilor investitori strategici, prin scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, şi nu de promovarea facilităţilor destinate salariilor reinvestite. Investitorii nu ar fi trebuit să primească niciun sprijin în România, pentru a-i plăti pe angajaţii români cu salariul minim sau pentru a-i angaja la negru, din raţiuni de competitivitate. „Veniţi în România, că vă garantăm sclavia pe bani puţini şi vă menţineţi competitivitatea!”. Acesta a fost, în esenţă, programul de guvernare al ultimilor 25 de ani. De altfel, se poate spune că fiecare program de guvernare anunţat a fost un program de neguvernare.

Care sunt predicţiile dv. pentru următorii 25 de ani din viaţa economică a României?

Dacă şi în următoarele două decenii şi jumătate guvernul nu va putea să cumpere, din banii proprii, de 1 milion de lei piramidon, vaccinuri sau aspirină din producţia internă, fără avizul FMI sau al Comisiei Europene, România poate să dispară din peisajul statelor din Europa, rămânând un simplu indicator geografic.

Preluare din Formula AS

 constantin-ciutacu.n2m63y7gu4

Nota noastra:

A nu se trece cu vederea si partea de solutie avansata de prof. Ciutacu. Nu avem doar o analiza de tip lamentatio, ci o critica a unui program care a distrus economia, din perspectiva unui model alternativ de dezvoltare. Ideea cu incurajarea salariatilor de a reinvesti din salariu in propria companie nu se rezuma, de altfel, doar strict la partea financiara. Co-participarea la actionariat inseamna si co-participare a lucratilor/angajatilor la deciziile si la conducerea companiei. Pe scurt, nu mai face patronatul sau manageriatul doar ceea ce vrea sau doar ceea ce e in profitul marilor actionari (de pilda, expatrierea profiturilor, scoaterea plusvalorii din tara). Devine, deci, mai evident de ce nici macar nu e luat in discutie un asemenea model – cine sa vrea sa “imputerniceasca” neoiobagul roman, sa-i dea drepturi?!


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “DUPA 25 DE ANI. Economia Romaniei – PRADA DE RAZBOI SI PARADIS AL MULTINATIONALELOR. Unicul program de guvernare: “GARANTAM SCLAVIA PE BANI PUTINI!”

  1. Sa nu uitam ca Ceausescu este cel ce a pus pe picioare o industrie si o agricultura competitive , performante , acestea avand in spate prolifice institute de cercetari dar si un spionaj industrial ultraperformant care asigura patente de inovatii si invetii, metode noi etc. Cateva exemple: componentele electronice fabricate pe platforma ind din Pipera, fabricarea diamantelor industriale(cea mai buna tehnologie din lume la ora aceea), moderna tehnologie de fabricare a maselor plastice, sistemul national de irigatii, aro-una dintre cele mai reusite SUV-uri din lume la acea ora. Dupa ’89, toate acestea fie au fost furate ,fie au fost puse pe butuci,falimentate de actuala clasa politica impreuna cu complicii lor.
    Pe de alta parte, dandu-si seama de greseala facuta cu imprumutul contractat in anii ’70 de la FMI , Ceausescu a dorit sa achite cat mai rapid imprumutul , astfel ca la sfarsitul lui’89 Romania nu mai avea nici o datorie, ba din contra avea sume mari de luat, in valuta, de la state africane si arabe
    Se pune urmatoarea intrebare: daca pe Ceausescu l-am impuscat , care roman patriot fiind (sigur ,cu erorile si greselile lui), a pus bazele industriei si agriculturii romanesti, moderne , a lasat Romania fara nici o datorie si a indus acel sentiment national in peisajul cultural-artistic din acea vreme, acesti conducatori si reprezentanti ai statului actual (multi dintre ei alogeni, deci straini de de acest neam si aceasta tara), care au furat si distrus industriea,agricultura ,padurile ,au lasat Romania cu o datorie in jurul sumei de 101 miliarde de euro in 2013( oare cine si cand o va putea plati?), au calcat in picioare demnitatea acestui neam, oare ei ce merita???

  2. Foarte binevenită această analiză la 25 de ani după loviluție. Pertinentă și pe înțelesul tuturor, prin comparațiile prezentate. Acum se pun 2 întrebări:
    1. Oare câți dintre noi de dăm seama ce înseamnă aceasta?
    2. Câți dintre cei care ne dăm seama purcedem ca să și întreprindem ceva reparatoriu asupra situației actuale catastrofale?
    Pt vlad tepes: ai cam sărit calul cu ”patriotul” Ceaușescu, și tocmai în zilele acestea în care îi onorăm pe cei care au dus la prăbușirea lui! Ceaușescu nu avea cum fi patriot, pt că el nu ținea la Țara lui, ci doar la persoana sa (cultul personalității), la persoana soției sale, ”academiciana”, și la familia sa. Astfel datoriile pe care ”le-a plătit el”, în fapt noi le-am plătit, asemenea și cu industria și agricultura dinainte de 89, tot noi și părinții noștri am făcut-o, nicidecum Ceaușeștii, care trăiau bine mersi în îmbuibare… Nu se sculau la 3 noaptea pt a prinde 2 litri de lapte degresat și nici nu aveau cartele la pâine!!! Iar de călătorit prin toată lumea, au făcut-o pe banii noștri.

  3. Imi pare bine ca mai stie cineva ce se intampla de fapt. Eu de ceva vreme nu mai inteleg nimic si nimeni nu imi raspunde. 🙂

  4. @cristian

    Faptul ca Ceausescu era patriot( dar si paranoic),cu simtul datoriei,inteligent( dar o inteligenta necizelata,dublata uneori de naivitate), nu o spun de la mine, ci este confirmat de o multime de persoane care s-au aflat in preajma lui, inclusiv de Carlos Sacalul(in singurul sau interviu dat din puscaria franceza).
    Nu acelasi lucru se poate spune despre nevasta-sa, care avea o sumedenie de defecte: si-a inselat barbatul(printre altii si cu medicul ei personal , evreul Schechter),era agramata,extrem de suspicioasa si invidioasa,capabila de crime in interes personal,inteligenta redusa,racolata(sau simpatizand) cu Mossad-ul, iubitoare de lux.

    “Astfel datoriile pe care ”le-a plătit el”, în fapt noi le-am plătit, asemenea și cu industria și agricultura dinainte de 89, tot noi și părinții noștri am făcut-o, nicidecum Ceaușeștii”

    Da , sunt de acord cu urmatoarea mentiune:intr-adevar noi le-am platit si am dus-o rau , dar prin aceasta plata am stins datoria si am beneficiat de o industrie si o agricultura destul de performante la vremea lor ,pe cand guvernantii de dupa ’89 ne-au facut o datorie uriasa, de pe urma căreia nu am beneficiat de nimic( ei au beneficiat in schimb) si am ajuns sa traim tot mai rau.

  5. România ??? românii ??? Nimic pentru…
    A trebuit, trebuie şi va trebui să fim pe placul vestului. Căci cu estul… am văzut ce a fost. (Mmm…da, dar acum vedem şi cum e cu vestul).
    Atunci totul pentru est, acum totul pentru vest.
    Nimic pentru români.
    Nimic pentru România.
    S-au dat CAP-urile, pe corporații. Sclavi atunci. Sclavi şi-acum. Atunci nu puteai protesta dar aveai de bine de rău un loc de muncă, o pâine amară (dar măcar o aveaia), acum nici loc de muncă nici acea amărâtă de pâine, dar…poți protesta până înnebuneşti, şi… ?
    Cu atât ne-am ales (se pare). Poți protesta cât vrei (că tot nu te alegi cu nimic).
    România nu este pentru români ci pentru vest. Avem de îndeplinit…. ehe…
    Totul pentru ce trebuie să îndeplinim!
    Guvern, prezident, presă şi ,,n” societăți şi instituții, la dat cu biciul şi cu şutul în cei vinovați de tot ce nu place, nu se ridică la standard, la…
    Viitorul luminos promis a-a arătat a fi din ce în ce mai întunecat, traiul tot mai greu, şi sclavia tot mai reală şi mai cruntă.
    E groaznic să lucrezi pe un salar ce-ți ajunge doar ție de mâncare şi transport, (căci de haine… doar la sh).
    Românii care nu au pe nimeni în arterele pe care circulă puterea şi averea (țarii), nici nu mai sunt români pe de-ntregul ci rebuturi (asistați, leneşi, pensionari, fără slujbe… fără…)
    Câteva milioane au înțeles că România nu le este mumă ci mai degrabă ciumă şi au luat calea bejeniei săraciei (că au avut puterea s-o facă, ce ce nu o au…
    Am schimbat estul cu vestul.
    Am dat răul estului, pe răul vestului(mai viclean şi mai ascuns).
    S-au găsit de fiecare dată indivizi ideali, pentru a sluji ambelor părți, indivizi să facă slujj stăpânilor şi să sfâşie din carnea acestui popor amărât.
    Oamenii, puterii nu sunt ai acestui popor, nu pe el îl apără, nu fac nimic pentru el, ci pentru…
    Toți caină poporul, toți făgăduiesc Raiul şi înfăptuiesc exact opusul acestuia.
    La final de mandat se fălesc cu ce au implementat şi făcut din cele impuse din afară, nu cu ceva concret şi real petru binele românului.
    Politica cotectă a creat politicianul corect. Politicianul este din ce în ce mai neom.
    Nicăieri nu mai vezi pe cineva care sa nu fie de partea poporului în vorbe şi justoficări şi împotriva lui prin fapte.
    Nu mai avem oameni ci politruci vâduți, indivizi alunecoşi şi fară coloana vertebrală.
    E groaznic când un popor a cărui țară poate produce pâine pentru toată Europa, să o părăsească pentru pâinea amară a străinilor.
    Cu adevărat suntem de plâns.

  6. Nu poti sa faci apologia perioadei de sfarsit comuniste! Era o economie care se baza pe saracirea si infometarea populatiei. O economie trebuie sa te ajute sa ai continuitate, nu sa faci foame pt viitor, insa pt viitorul altor neamuri…
    Si pt ca sistemul a ajuns in colaps, noi azi traim ceea ce traim din pricina acestor Ceausesti. Cine a dospit esalonul doi ? Ei ! Toti juruitii de ieri falimentatorii de azi.

  7. @Ioan:

    Domnul de dinainte arata doar ca exista o infrastructura si niste unitati de productie. Alea functionau tot pe baza de comenzi si pe piete, deci nu trebuiau desfiintate.

  8. Pingback: Ca sa nu fie cele de pe urma mai rele decat cele dintai… - Recomandari
  9. Ioan,
    Trecerea la economia de piață ce a fost şo cum s-a făcut? România nu avea datorii. FMI a condus. FMI a făcut ce a vrut. Nimeni nu a spus vreodată nici “psss” măcar. S-au lovit în elementele cheie ale economiei, în aşa fel încât să nu iasă decât ce a ieşit. Nu s-a investit nimic şi nicâieri. Se cerea o minimă retehnologizare şi mai cu seamă investit în oameni cu aptitudini manageiale specifice ec.de piață. Nu s-a făcut nimic. Au fost păstrați în funcții aceiaşi oameni sau puşi alții şi mai incompetenți. S-a trecut la furt generalizat, la jaf şi la privatizare după fiecare şi după ureche. Milioane de slariați s-au pomenit fară slujbă cu salarii restante la nivel de semestre sau ani. FMI nici dacă şi-ar fi dorit, nu ar fi găsit ceva mai bun. România, în câțiva ani a acumulat datorii uriaşe fără să facă absolut nimic înafară de rău propriului popor şi bucurie celor ce nu şi-au dorit decât asta. S-a condiționat totul de strategii fondului de privatizare-jaf a tot ce putea fi rentabilizat cu oameni pricepuți şi onvestiții minime.Da. S-a lăsat pe drumuri miloane de salariați, care şi-au investit “salariile compensatorii” în comerț de trotuar, ce ni putea salva pe nimeni şi nimic.
    România a fost distrusă ecomomic şi social, pe bani grei, don care poporul nu s-a ales cu nimic.
    Se cuvine şi se cere de urgență, o analiză a tot ce s-a făcut cu un stat fără datorii şi scoşi definitiv din politică fălcoşii ce se cred genii politice, strategie sau nu mai ştiu cum.
    Da. Ioan. Tocmai se cere ce spuneai că nu poți face.
    Nu a mers legea lustrației ? Ei bine să meargă răspundrerea pentru ce s-a făcut.
    Răul nu se poate îndreapta prin ei niciodată.
    România putea folosi împrumuturile spre a face din ce aveam, o bună şi eficientă economie de piață, cu oameni competenți, cu tact şi înțelepciune.
    Criminalii economiei româneşti trebuie traşi la răspundere şi dacă nu-i pedepseşte “justiția inependentă” creată de geniu politic binecunoscut macar să nu mai aibă ce căuta în administrarea țării 3 generații.

  10. Nici un stat din estul europei nu a fost în situația avantajată a României care, fără nici o datorie externă a ajus să se ruineze pe bani greim. Politica a înghițit sime uriaşe. “Strategiile” tehnocraților, practic, nu au constituit decât răspunsul cel mai prost la tot ce (alți strategi şi alte strategii ruinau). Nicăieri nu a fost mai propice o trecere la economia de piață (cu banii ce s’au împrumutat) şi nicăieri nu a ieşit mai prost ca la noi.
    Ne-am ales cu un popor sărăcit îmbolnăvit, fără un învățământ cât de cât serios, fără o sănătate cât de cât eficientă fără industrie cu agricultura la pământ, cu pădurile…
    Copii de grădiniță, nu cred că ar fi putut conuce la un dezastru mai mare ca acesta, pentru că jefuitorii s-ar fi compromis în fața lumii. Da aşa… nu-i nimeni vinovat. Nu dă nimeni socoteală de nomic…
    Ce face DNA-ul? scoate incomozii din partide pentru că a venit timpul unei noi strategii. Pasul următor nu poate fi facut tot cu aceia.

  11. Una din marile probleme create de industria comunistă a fost dimensiunea. Totul a început de la Gheorghe Gheorghiu-Dej care pentru a a face în ciuda sovieticilor cu planul lor Valev, a început o dezvoltare accelerată a industriei în România. Ceauşescu a continuat şi cu mai mult spor construcţia industrială în ţară fără a ţine seama de piaţa internaţională şi de limitele şi posibilităţile de care era capabilă România la acel moment dat. Astfel Ceauşescu a făcut două greşeli fatale, prima că nu a aproximat corect dimensiunea industrială de care avea nevoie ţara, construind fabrici peste fabrici, iar a doua a fost că să înhăitat cu bancheri lumii.

    Astfel am ajuns în situaţia de a avea două sobe într-o cameră, o situaţie ilogică, mare consumatoare de resurse şi producătoare de profit mic, care datorită costurilor mari este pierdut. Cum a fost acoperit această pierdere, simplu prin nivelul scăzut de trai al românilor. Mai pe româneşte produceam cu costuri mari ca să vindem la preţ mic, iar prin sărăcirea populaţiei se subvenţiona pierderea de cost dintre producţie şi vânzare. Aşa s-a plătit de fapt datoria externă a tări. De fapt am plătit-o toţi prin privaţiuni de tot felul ca să acoperim ineficienţa economiei mamut construită de Dej şi Ceauşescu.

    Ce ar fi trebuit făcut după revoluţie. În primul rând o redimensionare a industriei, unii economişti spun că în 1990 România avea cam 58% economie viabilă care putea cu retehnologizări să devină competitivă. Trebuie menţionat că România a construit în anii 70 o industrie cu o tehnologie din anii 50, pe când Coreea de Sud a construit în anii 80 o industrie cu tehnologia anilor 70. Este evident că am fi avut mari probleme pe piaţa internaţională concurenţiala în anii 90. Uitaţi-vă unde este Coreea de Sud astăzi ca putere în domeniul electronicilor şi a construcţiilor de maşini şi nave.

    Sigur că am fi putut re moderniza o parte din industrie ca să fie competitivă în anii 90. Se supunea că în anii 80, produceam 14 milioane de tone de oţel, asta în condiţiile în care trebuia să importăm minereu de fier din Ucraina şi din alte părţi, ţara noastră nu are resurse semnificative de acest fel. Vedem aici că pentru acoperirea necesarului de oţel pentru industria naţionala şi pentru export ar fi fost probabil necesari ca 7 sau 8 milioane de tone. Dar de dragul megalomaniei lui Ceauşescu care se lauda peste tot că noi românii producem mai mult oţel pe cap de locuitor decât americani, de şi produceam cam 1% din producţia globală de oţel. Evident că combinatul de la Galaţi trebuia să fie, dar nu la dimensiunea gigant cu şase furnale pe care a construit-o Ceauşescu. Probabil 3 furnale ar fi fost de ajuns pentru economia romanescă.

    În final clasa politică cu concursul nepăsări clasei muncitoare a ales soluţia cea mai simplă, lichidarea prin distrugere cu recompensa de rigoare din partea celor din vest şi est. A văzut cineva în aceşti 25 de ani o grevă generală? Că eu nu am văzut decât nişte sindicate anemice şi o clasă muncitoare care tot aşteaptă ca cineva sau ceva să le rezolve problemele. Aşteptarea sa terminat acum, nu ne mai rămâne decât să ne încolonăm şi să aşteptam mila învingătorilor.

  12. @e.vi.

    “Ce face DNA-ul? scoate incomozii din partide pentru că a venit timpul unei noi strategii. Pasul următor nu poate fi facut tot cu aceia.”

    De fapt , aceasta anticoruptie din ultima vreme (bazata pe mult spectacol tv cu catuse si mascati,dar si cu arest la domiciliu–bine ca nu-i tin la hotel cu all inclusive) nu vine dintr-o initiativa romaneasca ci dintr-o strategie americano-israeliana ,ca un raspuns la ceea ce se intampla in Ucraina , unde coruptia masiva a implicat disolutia statului si implicit situatia in care se gaseste acum aceasta tara. Practic, SUA doreste sa inlature amenintarea puternicelor servicii de informatii rusesti asupra Romaniei ,printr-o conducere ferma care sa tina in frau finantele ,populatia si tot ce misca in tara(vezi introducerea legii Big Brother) , si sa-i distruga definitiv pe baroni, mai general PSD-ul(acesta fiind un partid mare cu orgolii puternice si interese centrifuge,deci incontrolabil).
    Ceea ce e amuzant in toata aceasta situatie este perplexitatea acestor hoti de bani publici( neobisnuiti pana acum cu asa ceva), care au inceput sa se banuiasca si sa se tradeze intre ei sau sa acuze “justitia lui Basescu” , ei nestiind ,in realitate ce i-a lovit.
    Cand se va incheia criza din Ucraina , vom reveni imediat la haosul si coruptia generalizata din anii ’90, care conform politicilor si ideilor ocultei mondiale trebuie implementate in orice stat de pe Glob.

  13. In adaugire la ce am scris la alt subiect si ca o remarca legata de lipsa de informare a majoritatii covarsitoare a romanilor de azi, mai adaug:

    “Pentru mine aspectul care nu inceteaza sa ma uimeasca apropo de caderea comunismului in Europa de Est este sincronizarea prabusirii lui. Practic totul este maturat si inlocuit cu altceva in 6-7 tari intr-un an! Se va spune ca, da, incepusera miscari anti- inainte in Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, ca Perestroika lui Gorbaciov, ca un-alta. Asta NU explica sincronizarea acestor miscari. Vezi Cuba sau Coreea de Nord. ori exact asta arata artificialitatea pina la un punct a acestui proces, programarea lui. Ori asta implica un grad de coordonare incredibil, care la rindul lui implica existenta unei retele de tradatori suficient de extinse, de provocatori si de personaje care cunosc bine psihologia maselor….dar chiar si asa ramin atit de multe variabile.

    Si nu pot decit sa fac o paralela cu ‘revolutiile’ din Orientul Mijlociu, la fel de sincronizate. Sigur, acum mijloacele de ridicare a maselor sint mult mai eficiente si ghidul provocatorului de revolutii este adnotat, updatat si upgradat dar totusi……Dincolo de toate mijloacele tehnice, dincolo de toate tehnicile de influentare a maselor, dincolo de toate ingineriile umane eu cred ca lucrurile astea nu ar fi fost posibile fara un factor ne-uman, fara existenta acelui fundament spiritual (sau lipsa lui de fapt).” (postat de *petra* pe alt subiect asemanator in decembrie 2013)

    Aceasta observatie legata de sincronizarea evenimentelor este foarte corecta si importanta.

    Cum s-a facut si se face si de catre cine?

    Cum zicea cineva: “Ai nevoie de mai mult decat cruzime sa deturnezi lumea [intreaga]. Ai nevoie de indrumare [din partea spiritelor]”.
    Si sunt multe feluri de duhuri…

    https://www.youtube.com/watch?v=IZ6k2_pa6Nc
    https://www.youtube.com/watch?v=byxeOG_pZ1o
    https://www.youtube.com/watch?v=Rc7i0wCFf8g
    https://www.youtube.com/watch?v=FuinaIm-kd4
    https://www.youtube.com/watch?v=Bf2aEmmTeDQ

    La noi, in decembrie 1989, Domnul s-a milostivit si planul intunericului a fost intalnit de jertfa intru Hristos, Dumnezeul nostru. SANGELE lor jertfit, al EROILOR, pretuieste inaintea lui Dumnezeu pana azi. De ce e iar greu azi si de ce intunericul are atatea drepturi sa apese iar pe noi? Pentru ca in cumpana greu apasa in partea pacatelor si cele peste 20 de milioane de ucideri-avorturi, pacate ale noastre ale romanilor. La acelea nimeni nu ne-a obligat.

    Arata Sfanta Scriptura, ca poporul ales care isi intoarce fata de la Dumnezeu si nu se pocaieste muncit va fi de vecini si venetici si in truda va petrece pana ispaseste. Sa ne rugam Domnului, sa nu ne lase in plata faradelegilor noastre nebune!

    Nadajduiesc in familia ortodoxa, in radacinile tari ale neamului romanesc si in pocainta noastra. De ne intoarcem la Domnul, cred ca El ne va izbavi din robie:

    Crez
    (Radu Gyr)

    Cred într-unul Dumnezeu,
    Tatăl ziditorul,
    dar mai cred şi-n neamul meu,
    înfrăţit cu dorul.

    Cred în sfinţi, dar şi-n voinici,
    cred în flori şi-n cremeni,
    căci tăcuţii mucenici
    cu haiducii-s gemeni.

    Dar mai cred că într-o zi,
    aspru, din furtună,
    neamul meu se va trezi
    cu securea-n mână.

    Şi-atunci ierte Cel din cer
    liftele spurcate,
    căci prin sânge şi prin fier
    ne-om croi dreptate.

    Cred într-unul Dumnezeu,
    Tatăl ziditorul,
    ce-a-nfrăţit în neamul meu
    sfântul crez cu dorul!

  14. sa nu ne miram de disrtugerea economiei din vremurile atee,caci tot ceea ce s-a facut fara DUMNEZEU NU DAINUIE,fie ele economice sau doctrine atee.Daca vom invia din nimic,adica din cenusa precum pasarea FEONIX,se va intimpla doar daca poporul roman se va intoarce la credinta martirica ,care sa spele pacatele natiei.

  15. http://www.tvrplus.ro//editie-biziday-289640

    ce ziceti de asta? Pare un rezumat interesant al perioadei glorioase, probabil destul de decent, cu scamatorii/omisiuni in perioada de dupa (articolul asta cu Prof Ciutacu ar fi un complement bun)

  16. Pingback: LA 25 ANI DE COMUNISM [din emisiunea Punctul de intalnire - VIDEO]. Economistul Ilie Serbanescu descriind CAPITALISMUL ODIOS practicat in Romania: “CEA MAI TERIBILA ASERVIRE DE TIP COLOLINAL”. Semnal de alarma cu privire la soarta TRANSILVANIE
  17. Pingback: OBIECTIV: LICHIDAREA CAPITALULUI ROMÂNESC. Studiu de caz: PRODUCATORII AUTOHTONI DE LAPTE SI LACTATE. Declaratiile iresponsabile si balbaielile incredibile ale MINISTRULUI AGRICULTURII. Pentru cine lucreaza si care e misiunea tehnocratilor lui Cioloş? (
  18. Pingback: DISCRIMINATI LA NOI ACASA. In timp ce companiilor straine li se asterne covorul rosu, antrepenorii români sunt aruncati la câini/ Romania pierde LOCURI DE MUNCA cu sutele de mii, multe din cauza DNA si ANAF. “Tara este blocata” (Video)/ MEGA
  19. Pingback: MULTINATIONALELE, CEL MAI PRACTICAT ”OFFSHORE” DIN ROMÂNIA. Profiturile de miliarde de euro ale marilor companii straine sunt trimise scoase din tara (Video) | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: MULTINATIONALELE, CEL MAI PRACTICAT ”OFFSHORE” DIN ROMÂNIA. Profiturile de miliarde de euro ale marilor companii straine sunt scoase din tara (Video) | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: PAPUSARII CU SUFLETE DE CAINI (1989, 2014, 2015, …) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare