Autoritatile iau in calcul serios PRODUCEREA UNUI MARE CUTREMUR (video)

20-01-2015 1 minut Sublinieri

Activitatea seismica intensa din ultima perioada impinge autoritatile de la spate. In Bucuresti mai multe scoli au fost deja dotate cu paturi de campanie si sunt pregatite sa devina oricand zone de prim ajutor.

Masura face parte dintr-o strategie mai ampla care prevede, in Capitala, si saparea unor puturi de mare adancime. Pregatirile vin in contextul in care specialistii estimeaza ca mii de romani si-ar putea pierde viata in cazul unui cutremur, precum cel din 1977.

Potrivit celui mai negru scenariu programul gandit de autoritati prevede ca, in fiecare sector, sa existe cate doua scoli pregatite sa preia sinistratii.

12 scoli din Bucuresti au primit dotari. In cazul unei situatii de urgenta salile de sport ale acestor unitati de invatamant vor fi transformate in tabere pentru sinistrati, in care pot fi adapostiti aproximativ 4500 de oameni.

In curtile acestor scoli urmeaza sa fie sapat si cate un put de 200 de metri adancime. Astfel exista o sursa buna de apa potabila. Licitatiile au fost atribuite, insa, lipseste avizul de la Apele Romane.

Cel mai important adapost in caz de cutremur ar putea fi National Arena. Suprafata terenului de sport este de 8500 mp, iar in cazul unei catastrofe aici ar putea fi asezate saltele pentru aproximativ 4000 de oameni.

Esentiale sunt si masurile de siguranta, pe care ni le putem lua fiecare dintre noi acasa. Autoritatile atrag insa atentia ca orice greseala poate fi fatala.

NU incercati sa iesiti din cladire in timpul seimului si nu folositi liftul sau scarile. De asemenea, nu stati sub o lustra sau un televizor suspendat, care ar putea sa se desprinda de perete si sa ne raneasca. Nici varianta de a ne ascunde sub o masa nu este recomandata.

In schimb trebuie sa cautam in casa un obiect solid, cum ar fi de pilda, un dulap sau canapeaua din sufragerie si sa ne sprijinim de el in lateral.

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne:
“Tocul usii a ramas o idee pozitiva, sa se stea sub tocul usii, fiind o zona intarita, de regula sa se puna undeva sub o grinda, sub un mobilier greu, ca sa evita sa-i cada ceva peste cap, modul in care pregateste persoana casa e foarte importanta. De exemplu, in dormitor dulapurile sa fie bine fixate ca sa nu cada peste persoane, sa nu puna deasupra patului tablouri grele care pot sa cada peste cei care sunt in pat.

Conform statisticilor, zona Vrancea se va incadra in anul 2015 intr-o medie de 15 – 20 de cutremure de adancime in fiecare luna. Insa specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului sunt de parare ca nimeni nu poate sa spuna cand si unde va avea loc un seism puternic in tara noastra.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Autoritatile iau in calcul serios PRODUCEREA UNUI MARE CUTREMUR (video)

  1. Nu stiu de ce, dar am o vaga senzatie ca toata organizarea asta nu se face numai pentru un eventual cutremur…

  2. E bine ca si-au amintit si ei de asta… Eventualitatea repetarii unui mare cutremur in zona Vrancea nu a incetat niciodata, in ciuda iresponsabilitatii autoritatilor si a unora dintre constructori. S-au facut prea putine consolidari in raport cu numarul de cladiri degradate de cutremurele precedente. Proprietarii unor constructii cu statut de monument istoric prefera sa se uite la ele cum se darama singure (uneori cu ajutorul cate unui incendiu “spontan”), astfel incat ei sa ramana cu terenul. Despre constructiile noi (mai ales cele facute in regie proprie, cu expertiza cate unui specialist care stie el cum se face, ca si el a carat o data saci cu ciment pe un santier) circula povesti horror. Din fericire, cladirile foarte inalte si cladirile publice importante sunt de obicei construite de firme mari care nu-si permit sa faca rabat la calitate.

    Este foarte adevarat ca nu putem sti exact cand va veni acest mare cutremur. In momentul de fata, raspunsul corect este “oricand”. Orice estimari sunt de natura statistica, bazate pe frecventa cutremurelor majore din trecut. Din punct de vedere stiintific, nu se pot face estimari pentru ca nu se pot cunoaste date cu privire la energia potentiala acumulata in sol pana cand ea nu produce cutremurul. Din punct de vedere al intelepciunii crestine, cutremurele (ca si marile dezastre de natura meteorologica, nici ele 100% previzibile) sunt in mana lui Dumnezeu. Zice psalmistul:

    “Şi s-a clătinat şi s-a cutremurat pământul şi temeliile munţilor s-au tulburat şi s-au clătinat că S-a mâniat pe ele Dumnezeu.” (Ps. 17, 9)

    http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=17#9

    Si pentru intarirea si incurajarea noastra scrie in alt loc:

    1. Dumnezeu este scăparea şi puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară.
    2. Pentru aceasta nu ne vom teme când se va cutremura pământul şi se vor muta munţii în inima mărilor. (Ps. 45, 1-2)

    http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=45#2

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare