Apocalipsa tacuta a spitalelor romanesti. CAT VALOREAZA VIATA UNUI OM IN ROMANIA? CAT DE CRIMINAL-NEPASATORI PUTEM FI? Moarte, umilinta si nepasare: bunica externata in talpile goale, profesorul universitar tinut in agonie, studenta “uitata” la morga, dupa ce se imbolnavise brusc si grav fara sa se stie de ce…

10-03-2015 16 minute Sublinieri

caloian

O bunică de 83 de ani din Brăila a venit în urmă cu câteva săptămâni în vizită la nepoata ei care locuieşte în Braşov. O însoţea fiica ei. În noaptea de vineri spre sâmbătă i s-a făcut rău, iar nepoata a chemat Ambulanţa care a transportat-o la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă. De aici a fost transferată la spitalul “Tractorul”, o subunitate a spitalului de urgenţă, pentru alte investigaţii. La aproape 34 de ore, femeia a fost găsită moartă pe un câmp de la marginea oraşului, după ce fusese externată şi lăsată să plece singură din spital, în pijamele şi papuci de unică folosinţă, sâmbătă dimineaţă în jurul orei 7, când temperatura era de minius 3 grade Celsius. Cazul Ioanei Caloian nu poate fi pus însă numai pe seama unei culpe medicale, în cazul în care rezultatul autopsiei va dovedi că starea de sănătate a bătrânei nu permitea externarea, ci şi pe seama unei culpe morale şi umane. Cel puţin patru oameni ar fi putut să o oprească să plece din spital sau să alerteze autorităţile: medicul care a externat-o, agentul de pază al spitalului, infirmiera care a condus-o în staţia de taxiuri din apropiere şi taximetristul care a dat-o jos în momentul în care i-a spus că vrea să ajungă la Brăila. Niciunul nu a încercat sau nu a reuşit să o convingă să o aştepte pe fiica ei care se dusese să-i aducă câteva haine. Odată ieşită pe poarta spitalului, cu siguranţă, au văzut-o şi alţi oameni. Nimeni nu a încercat să afle însă mai multe despre o femeie care mergea pe stradă îmbrăcată în pijamele şi acoperită cu o pătură.

Raportul preliminar al legiştilor arată că femeia a decedat din cauza hipotermiei. Cadavrul a fost găsit de un paznic al unei firme private, pe un câmp, în apropierea străzii Vasile Goldiş, dincolo de fosta uzină Rulmentul.  Asupra femeii au fost găsite fişa de externare, cartea de identitate şi o bancnotă de 5 lei, potrivit purtătorului de cuvânt al ÎPJ  Braşov, comisar-şef Liviu Naghi. Poliţiştii nu au stabilit până în prezent cu exactitate traseul pe care l-a parcurs bătrâna de la spital până în locul în care a fost găsită moartă, existând cel puţin două variante.

În prezent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, iar la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov a avut loc o anchetă administrativă. Directorul medical al unităţii medicale, dr. Daniela Neculoiu, a declarat pentru gândul că Veronica Grigore, medicul care a externat-o pe bătrână, era, de fapt, angajată a Spitalului Judeţean Covasna din Sfântu Gheorghe, şi îi făcea ilegal garda doctorei Eva Ionel, care din cauza unor probleme de sănătate a rugat-o pe aceasta să-i ţină locul, dându-i şi parafa.

“Părea că doarme, întinsă pe o parte în noroi. Capul şi-l acoperise cu păturica cu care a plecat de acasă”

”Bunica mea a dispărut astăzi, la ora 07:00. Adusă cu Ambulanţa de la Spitalul Judeţean în Spitalul Tractorul, medicul de gardă a întrebat-o ‘cum se simte’, bunica a spus că vrea acasă şi medicul i-a semnat externarea (!!). Bunica a plecat însoţită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi (!) din spital:
– în tricou
– pantaloni de pijama
– papuci de casă.
Taximetristul nu a luat-o.
A fost văzută înfăşurată cu o păturică albă în dreptul patiseriei de lângă Piaţa Tractorul. Spune că vrea acasă ‘la Brăila’ şi nu cunoaşte adresa din Braşov.
Vă rog…orice detaliu e de ajutor”. 

Acesta a fost mesajul disperat postat de Crina Coliban (34 de ani), nepoata bătrânei, pe Facebook, sâmbătă, 7 martie, la ora 17.30.

Aproape zece mii de români au distribuit mesajul pe Facebook, iar sute dintre ei au anunţat că au pornit în căutarea femeii, semnalând zonele pe care le-au verificat: tomberoane, guri de canal, adăposturi pentru oamenii străzii.

În zadar însă. La 24 de ore de la postarea primul mesaj, Crina a scris din nou pe Facebook: ”M-am întors acum din câmp: Părea că doarme, întinsă pe o parte în noroi. Capul şi-l acoperise cu păturica cu care a plecat de acasă. Bluza de pijama era uşor ridicată şi îi vedeam burta goală pe pământul îngheţat. Şi tălpile goale. Pentru tălpile goale în care te-au lăsat sa pleci din spital, bunico, o să devii motivul pentru care alţi bătrâni nu vor mai muri”.

Filmul evenimentelor în varianta nepoatei

Crina Coliban a povestit pentru gândul coşmarul prin care a trecut la sfârşitul săptămânii trecute.

Sâmbătă ora 00.00: ”Bunica mi-a spus că îi e rău. Am văzut că îi pică faţa, aşa ca în cazul unui accident vascular cerebral. Nu mai respira uşor, respira horcăit. Am chemat salvarea. A venit un echipaj care i-a făcut o serie de investigaţii. Au auzit cum spuneau că are tensiunea 20 cu 12 şi că are edem pulmonar. Ne-au spus că trebuie să o ducă la spital. Ne-au spus să nu o îmbrăcăm, pentru că starea ei era atât de gravă încât nu mai avea sens să o îmbrăcăm. Ne-au spus să le dăm o păturică. Au scos-o din casă în scaunul cu rotile, au pus pătura peste ea şi au dus-o la spital”.

Femeia de 83 de ani a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov. Fiica bătrânei, împreună cu nepoata şi soţul ei au mers în spatele ambulanţei, într-o maşină.

Sâmbătă ora 01.00 ”Ajunsă la spital, au băgat-o în sala de primiri urgenţe. Noi am atârnat pe săli cum se stă în România. Nimeni nu ne-a spus nimic, nimeni nu ne-a băgat în seamă. La UPU, din câte am aflat noi, au resuscitat-o cardiac”.

Spre dimineaţă, nepoata şi soţul acesteia au plecat acasă. La spital a rămas fiica bătrânei.

Sâmbătă ora 06.00 – 7.00 ”A venit cineva la mama şi i-a spus că bunica are nevoie de investigaţii suplimentare, de o serie de analize de la urologie. I s-a spus că Secţia de Urologie a spitalului este în altă parte, la Spitalul “Tractorul”. I s-a spus că va merge cu ambulanţa. În momentul în care au băgat-o în salvare şi au închis uşile, cei de la ambulanţă i-au spus mamei: ‘Vă rugăm să vă duceţi acasă şi să vă aduceţi hainele şi cele necesare pentru internare. O să rămână internată’. Mama a spus că ar vrea să mergă cu ei că haine poate să îi aducă şi mai târziu. Personalul medical nu este empatic. I-au spus mamei: ’Doamnă este în ambulanţă. Nu i se poate întâmpla nimic. Vă rugăm să vă liniştiţi. Mergeţi şi faceţi cele de trebuinţă’”.

Sâmbătă ora 7.00 – 7.30 Fiica femeii de 83 de ani a urcat într-un taxi, a ajuns acasă la nepoata bătrânei, de unde a luat un halat, un prosop, o hârtie igienică şi o pereche nouă de papuci. ”Taxiul a aşteptat-o şi a plecat înapoi”.

Sâmbătă 7.30 – 8.00 ”La câteva zeci de minute după ce s-a despărţit de bunica, mama s-a întors la spital. Ajunsă la spital, a intrat în hol, unde era doar un gardian. I-a spus că a venit salvarea cu o doamnă Caloian. Gardianul i-a spus că doamna a plecat. Mama nu a înţeles. I-a spus: ‘Nu, nu. Acum a venit’. Gardianul i-a replicat: ’Da, a venit. Dar, a plecat’. Moment în care mama a avut un şoc. A întrebat unde a plecat, iar răspunsul a fost: ’S-a externat’. În momentul ăla mamei i s-a rupt filmul, a început să plângă, să dea cu picioarele. Nu înţelegea unde a plecat, cum să plece un om care a venit cu salvarea”.

Sâmbătă ora 8.00 Au fost anunţate autorităţile.

Sâmbătă ora 17.26 Crina Coliban a postat pe contul de Facebook un mesaj prin care anunţa că bunica ei a dispărut după ce a fost dusă de ambulanţă la Spitalul Tractorul, din Braşov.

Duminică ora 17.30 Crina Coliban a fost anunţată că bunica ei a fost găsită moartă pe un câmp de la marginea oraşului.

“Bunica a fost externată pe semnătură şi trimisă acasă în pantaloni de pijama şi cu branula în mână”

Crina Coliban a mai povestit pentru gândul ce i-a spus gardianul că s-ar fi întâmplat în intervalul  de timp în care mama ei a venit acasă pentru a-i lua haine bunicii.

”A ajuns la Spitalul “Tractorul” cu ambulanţa. Dat fiindcă în acest spital nu există UPU, bunica a fost pusă să stea pe un scaun de pe hol. A fost aşezată acolo. Fişele i s-au dat doamnei Grigore, doamna doctor care era de gardă. Aceasta a intrat în sală, de unde a ieşit după câteva minute. Apoi, a întrebat-o pe bunica: ‘Cum te simţi, mamaie? Te simţi bine? ’ Bunica ar fi răspuns că da şi că vrea acasă. Moment în care doamna doctor a spus: ’Din partea mea, dacă semnezi, poţi să pleci acasă’. Bunica a spus: ’Da semnez’”.

Potrivit acesteia, medicul i-ar fi înmânat imediat o hârtie femeii de 83 de ani, pe care aceasta a semnat-o. Astfel, femeia şi-a dat consimţământul pentru a fi externată.

Nepoata bătrânei spune că era îmbrăcată într-o pereche de pantaloni de pijamale, un tricou, avea branulă în mână şi pete de sânge pe haine. ”A intrat din nou în cabinet, a ieşit la câteva secunde şi i-a spus că acum poate să plece acasă şi a intrat înapoi în cabinet. În momentul acela bunica s-a ridicat şi a dat să plece, iar gardianul a văzut că ceva nu era în regulă şi i-a spus ’Doamnă nu puteţi să plecaţi aşa, luaţi loc aici şi aşteptaţi să vină cineva să vă ia’”. Bunica s-a aşezat şi i-ar fi cerut nişte bani, pe care i-a promis că o să îi înapoieze de îndată ce ajunge acasă. Bătrâna a mai avut o tentativă de a părăsi spitalul, iar gardianul i-ar fi spus să mai aştepte puţin.

”În acel moment o infirmieră, care ieşea din tură, a luat-o de mână pe bunica şi a spus haideţi că vă duc eu până la un taxi. Nu a întrebat-o dacă are bani, nu a văzut că este în picioarele goale. Gardianul s-a opus a treia oară şi i-a spus infirmierei  ’Tu ai cojoc, măi fato! Tu nu vezi? Cum o scoţi aşa afară?’. Infirmiera i-a spus: ’Sunt doar doi paşi până la taxi’. S-a dus cu ea până la primul taxi, a deschis uşa la taxi şi domnul a întrebat-o unde merge şi ea a zis la Brăila. Moment în care taximetristul a spus îmi pare rău, nu pot să vă duc. Infirmiera a închis uşa de la taxi şi a dus-o la al doilea taxi. A băgat-o în maşină, în moment în care infirmiera a plecat. Taximetristul a întrebat-o unde o duce, iar bunica a dat adresa din Brăila, adresa ei de domiciliu. I s-a spus că nu o poate duce la Brăila, iar atunci bunica a coborât din taxi şi ăsta e ultimul moment de care ştim”, rememorează Crina.

”Bunica mea a ales să moară astfel, că poate se întâmplă ceva în jegul ăsta de ţară”

Bunica Crinei a fost găsită după aproape 34 de ore de  momentul în care a ieşit pe poarta spitalului. Era pe un câmp, fără suflare, la câţiva kilometri de locul unde fusese lăsată în grija unor medici.

”Omul acesta a mers printre sute de oameni, în tălpile goale. A mers încet, înfofolită cu o pătură, pe o stradă mare, pe care circulau maşini. Pe o stradă cu pieţe, cu patiserii, cu magazine. Nu a oprit-o nimeni”, mărturiseşte femeia.

Întrebată ce explicaţii i-au dat medicii despre faptul că bunica ei a fost lăsată să plece în pijamale, braşoveanca a răspuns: ”Nu ai cu cine să vorbeşti. Am încercat să vorbesc cu ei. Au venit să ne scoată cu picioarele din spital. Medicii îşi pun mâinile la ochi şi se ascund în cabinete. Reacţii foarte agresive. Se ascund, fug”.

Crina Coliban nu a luat încă o decizie în ceea ce priveşte posibilitatea de a da spitalul în judecată, dar intenţionează să identifice cazuri asemănătoare cu cel al bunicii ei şi să atragă atenţia asupra lor.

Ceea ce îşi doreşte acum este să o privească în ochi pe dr. Veronica Grigore. ”Vreau să îmi spună doamna doctor, care are şi ea o mamă şi care are şi o bunică, privându-mă în ochi, cum se simte când ştie că bunica mea a murit de frig. În momentul acesta eu cred că bunica a murit aşa de urât ca să mă ajute să fac ceva pentru oameni. Bunica mea putea să moară în spital sau să moară la mine în casă. A ales să moară astfel, că poate se întâmplă ceva în jegul ăsta de ţară. Am de gând să vorbesc despre cum se moare în ţara asta, respectiv în tălpile goale, plecată din spital că doar ai semnat”.

Filmul evenimentelor – varianta poliţiştilor

Poliţiştii care anchetează acest caz au stabilit că victima a fost transferată cu ambulanţa de la UPU a Spitalului Judeţean Braşov la spitalul “Tractorul”, secţia Interne, după ce primise îngrijiri medicale, sâmbătă, în jurul orei 6.00. Aici a fost preluată de medicul de gardă, doctoriţa Veronica Grigore, care a consultat-o şi care, pentru că bătrâna a refuzat internarea, a externat-o pe propria răspundere, după ce aceasta a semnat documentele necesare. Potrivit anchetatorilor, urmează să se stabilească dacă semnătura aparţine într-adevăr bătrânei.

Astfel, în jurul orei 7, femeia a părăsit spitalul, potrivit declaraţiilor făcute de agentul de pază care a văzut-o plecând. Tot el a fost şi cel care a declarat că bătrâna a ieşit însoţită de o infirmieră care a dus-o în staţia de taxiuri din apropierea spitalului, iar apoi a plecat. Se pare că şoferul de taxi ar fi refuzat-o pe bătrână atunci când i-a spus că vrea să meargă la Brăila, iar ea a coborât din maşină. Fiica bătrânei, trimisă acasă de echipajul de pe ambulanţă pentru a-i lua câteva haine, ar fi venit la spital în jurul orei 8.

Medicul care a externat-o nu era angajatul spitalului

Conducerea Spitatului Judeţean Braşov s-a autosesizat ca urmare a informaţiilor apărute în presă şi a dispus luni efectuarea unei anchete administrative. În urma audierierilor, cadrelor medicale şi auxiliare implicate, s-a stabilit că dr. Veronica Grigore, care a externat-o pe bătrână, nu era angajată a Spitalului Judeţean Braşov, ea înlocuind-o ilegal pe dr. Eva Ionel, care a apelat la serviciile sale din cauza unor probleme de sănătate, a declarat pentru gândul Daniela Neculoiu, directorul medical al Spitalului Judeţean Braşov, care face parte din comisia ce efectuează ancheta internă. Dr. Grigore este medic specialist reumatolog la Spitalul Judeţean Covasna, din Sfântu Gheorghe.

Potrivit acesteia, dr. Ionel a declarat că a avut o criză de lumbago-sciatică şi a sunat-o pe dr. Grigore, căreia îi condusese rezidenţiatul, să o înlocuiască, şi i-a dat şi parafa. Dr. Grigore a mai spus că este prima oară când face o gardă în locul altcuiva.

Referitor la evenimentele de sâmbătă de dimineaţă, ea a explicat că bătrâna a vrut să plece neapărat, moment în care i-a cerut să scrie în registrul de consultaţii că refuză internarea şi să semneze, ceea ce femeia în vârstă de 83 de ani a şi făcut.  Comsia de anchetă nu i-a găsit vreo culpa în acest caz având în vedere că medicul a acţionat corect din punct de vedere legal, femeia plecând pe propria răspundere din spital.

“Evident că nu e normal ce s-a întâmplat şi victima nu ar fi trebuit lasată în niciun caz să plece din spital singură date fiind vârsta şi starea de sănătate a bătrânei şi ar fi trebuit înştiinţaţi aparţinătorii. Aşa că din punct de uman, deocamdată, pentru că nu pot să comentez alte eventuale cuple, cei din spital implicaţi în caz sunt într-o culpă incontestabilă”, a declarat pentru gândul managerul Spitalului Judeţean Braşov, dr. Adrian Albotă.

În urma audierilor făcute de conducerea Spitatului Judeţean Braşov, s-a stabilit că dr. Eva Ionel se face vinovată de schimbarea ilegală a gărzii prin nesocotirea procedurilor stabilite prin regulamentul de ordine interioară şi transmiterea parafei unei persoane neautorizate. Potrivit directorului medical al unităţii medicale, în cazul în care un medic, din diferite motive, nu-şi poate face garda trebuie să apeleze la ceilalţi colegi şi să-şi anunţe în scris superiorul.  Acum riscă sancţiuni care pornesc de la un simplu avertisment până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Toate informaţiile obţinute în urma acestor audieri vor fi predate Parchetului care a deschis un dosar penal în acest caz, precum şi Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Braşov şi Ministerului Sănătăţii, care nu poate lua nicio măsură în acest caz în condiţiile în care unitatea sanitară este în subordinea Consiliului Judeţean, au declarat pentru gândul reprezentanţii MS.

În plus, conducerea Spitalului Judeţean Braşov a dispus efectuarea de verificări la toate subunităţile sale, aşa cum este şi spitalul Tractorul, pentru a vedea în ce măsură au mai existat situaţii în care medicii de gardă au fost înlocuiţi ilegal. De asemenea, în perioada imediat următoare se are în vedere schimbarea procedurilor interne legate de externarea pacienţilor, mai ales când este vborba de persoane în vârstă, a mai spus dr. Daniela Neculoiu.

Mădălina Chiţu este redactor al ziarului Gândul

Adrian Popescu este senior reporter al Ziarului Gândul

Ramona Loznianu este editor al ziarului Gândul

Ramona Loznianu: Da, sistemul medical nu are suflet, dar indiferenţa semenilor a omorât-o pe doamna Caloian

Nu vă supăraţi, aţi văzut cumva o bătrână pe la vreo 80 de ani, îmbrăcată în pijamale, cu o pătură pe ea şi nişte papuci de hârtie în picioare? Tocmai au externat-o de la spitatul Tractorul din Braşov pentru că a refuzat internarea şi doctoriţa de gardă a lăsat-o să plece acasă, la Brăila, când i-a spus că se simte bine. Ce dacă nu avea alte haine la garderobă şi afară erau minus 3 grade? Ea îşi luase semnătură că plecase pe propria răspundere. Înţeleg că agentul de pază a încercat să o oprească. De trei ori. A venit însă o infirmieră binevoitoare, înfăşurată într-un cojoc, şi s-a oferit să o ducă la staţia de taxiuri că “erau doar doi paşi” până acolo. Nu a observat probabil că era în picioarele goale şi nici n-a întrebat-o dacă are bani de o cursă Braşov-Brăila. Taximetristul a fost însă mai vigilent. A refuzat-o şi a dat-o jos. Iar de aici nu se ştie încotro a luat-o. O caută şi câţiva oameni care au văzut mesajul nepoatei sale pe Facebook: tomberoane, guri de canal, adăposturi. Nimic. Sigur nu aţi văzut-o? Se pare că avea în mână foaia de externare şi buletinul… Nu?

Nu. N-a văzut-o nimeni. Sau nu i-a păsat. Cum nu i-a păsat nici doctoriţei de gardă care, pe lângă faptul că se afla acolo în mod ilegal ţinându-i locul medicului care îi coordonase rezidenţiatul, nu s-a sinchisit să o întrebe pe “mamaie” dacă nu cumva are vreun nepot sau vreun copil care să vină şi să o ia de acolo dacă tot se încăpătâţânează şi refuză internarea. În nenorocitele alea de fişe pe care le are un bolnav care este transportat cu ambulanţa de la un spital la altul şi pe care sper că le-a văzut, scria că are 83 de ani şi este din Brăila. Cu ce s-o fi gândit că pleacă acasă, în pijamale şi papuci?

Cu taxiul, desigur. Asta a crezut şi infirmiera care a urcat-o într-unul şi nu s-a mai uitat înapoi, deşi auzise că îi spusese şoferului să o ducă tocmai la Brăila. Numai că acesta şi-a dat seama că destinaţia cerută de bătrână nu e tocmai la o aruncătură de baţ de Braşov şi a refuzat-o. Nu i-a păsat că o lasă în stradă, într-un oraş pe care nu-l cunoştea. Nu avea de unde să ştie că era în vizită la nepoata sa. Şi nici n-a întrebat.

Aşadar, cel puţin trei oameni – medicul, infirmiera şi taximetristul – dacă nu patru, ar fi putut să o împiedice pe Ioana Caloian să plece din spital sau să anunţe poliţia. Dacă era puţin mai hotărât, agentul de pază ar fi reuşit poate să o salveze. Nu a fost, iar celorlalţi nu le-a păsat. Aşa cum nu le-a păsat nici zecilor sau poate sutelor de oameni care au întâlnit-o pe stradă. Ce şi-or fi zicând, dacă şi-or fi zicând ceva? O nebună, o amărâtă care trăieşte pe străzi … Doamne fereşte!

Cu singuranţă, pentru moartea Ioanei Caloian, cei mai mulţi vor da vina pe sistemul de sănătate din România care, iată, nu este numai bolnav pentru că funcţionează pe baza unor mecanisme stricate care îi permit unui medic reumatolog să ţină locul unui specialist în boli interne, ci şi dezumanizat. Un sistem în care oamenii îşi fac datoria, atunci când şi-o fac, şi atât. Nimic mai mult. Un sistem în care este respectat protocolul, atunci când este respectat, şi nu omul.

Pentru moartea Ioanei Caloian se fac vinovaţi însă şi cei din afara acestui sistem, care au văzut-o şi cărora nu le-a păsat. Tălpile goale ale bătrânei găsite moartă de frig pe un câmp de la marginea Braşovului vor deveni un motiv pentru care alţi bătrâni să nu mai moară, aşa cum îşi doreşte nepoata ei, doar atunci când vom accepta că omenia poate salva mai multe vieţi decât medicii. Şi vieţi de bătrâni, şi vieţi de copii, şi vieţi de adulţi care trebuie să aibă grijă de bătrâni şi copii.

Aţi văzut cumva o bătrână pe la vreo 80 de ani, îmbrăcată în pijamale, cu o pătură pe ea şi nişte papuci de hârtie în picioare?

  • Adevarul: 

Moartea cu zile a unui profesor universitar: ţinut şase ore în agonie, a murit după ce medicii l-au tratat prea târziu

Profesorul universitar Tiberiu Brăilean, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a murit, ieri, la doar 55 de ani. Soţia sa susţine că universitarul a fost ţinut şase ore la Spitalul „Parhon” din Iaşi fără a fi diagnosticat, fiind transferat în cele din urmă la o altă unitate spitalicească.

Tiberiu Brăilean a fost dus cu o ambulanţă, miercuri, la Spitalul “C.I. Parhon” după ce, cu o noapte înainte, se simţise rău. Soţia sa, Simona Modreanu, profesor universitar, a declarat că a ales unitatea sanitară având mare încredere în medicii de acolo.

Brăilean ar fi fost ţinut timp de şase ore fără a fi diagnosticat, el fiind transferat ulterior la Spitalul de Urgenţe “Sfântul Spiridon” din oraş. A fost internat în stare foarte gravă şi medicii de acolo nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. Tiberiu Brăilean a murit duminică dimineaţă. 

„M-am bucurat că garda este la Parhon pentru că mă gândeam că imediat va fi văzut de un cardiolog, având în vedere că respira greu, se sufoca. După ce am ajuns cu ambulanţa a fost preluat imediat, iar eu am aşteptat pe hol aproape şase ore până am intrat să-l văd. În intervalul acesta am întrebat mai multe asistente ce se întâmplă şi am aflat că abia după trei ore i s-au recoltat probe de sânge pentru analize şi că după alte trei ore a venit şi un cardiolog. După şase ore mi-au spus că nu se pot pronunţa dacă este vorba despre infarct sau embolism pulmonar şi că îl vor transfera cu o ambulanţă la Spitalul “Sf. Spiridon”. Când am reuşit să-l văd, era conştient, avea pusă o perfuzie, dar nicio mască de oxigen, deşi erau probleme clare cu respiraţia, a precizat prof. univ. dr. Simona Modreanu, soţia profesorului Tiberiu Brăilean, pentru Ziarul de Iaşi.

Modreanu a mai precizat pentru sursa citată că nu intenţionează să facă un caz din situaţia prin care a trecut soţul său, însă „dacă alţi oameni pot fi salvaţi şi feriţi de aşa ceva, atunci merită cercetat.” Managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”, ec. Ioan Bârliba, intenţionează să discute miercuri cu toţi directorii de spitale, având în vedere că s-a mai confruntat cu situaţii în care pacientul a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” după mai multe ore de aşteptare în alte unităţi medicale.

„Deocamdată pot să vă spun că la noi în spital este o disciplină de fier şi că nu cred că s-a întâmplat aşa ceva. Dar dacă va fi cazul vom pune la dispoziţia autorităţilor toate actele necesare”, a declarat juristul Dan Pahopol, purtător de cuvânt al spitalului, pentru Ziarul de Iaşi.

Tiberiu Brăilean a fost în trecut consilier local şi a avut mai mult poziţii tranşante cu privire la unele dintre proiectele majore ale Iaşului. Acesta a criticat în 2013 strategia municipalităţii pentru a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană, cât şi defrişările din Ciric realizate înainte de construirea zonei de agrement. Conform rudelor şi colegilor, acesta avea de mai mult timp probleme medicale grave, având la locuinţa sa un aparat cu oxigen pentru a-l ajuta să respire. Cadrul didactic a împlinit pe 9 ianuarie 55 de ani şi, pe lângă activitatea didactică, a fost autorul mai multor lucrări de profil economic.

Cazul care a zguduit România: rudele studentei la Medicină care a murit după ce medicii nu au reuşit să afle ce boală are, umilite la morgă

Sora Licăi s-a chinuit luni toată ziua să ridice sicriul cu trupul surorii ei, dar nu a reuşit din cauza birocraţiei excesive şi a faptului că la morga Spitalului „Bagdasar Arseni” se trag obloanele la ora 13.30. Până la urmă, sicriul va ajunge astăzi în comuna Iveşti, satul Buceşti, acolo unde Lica va fi înmormântată.Vasilica Dediu, studenta la Medicină din Galaţi despre care medicii nu ştiau foarte clar de ce boală suferă s-a stins din viaţă duminică dimineaţă, la Spitalul „Bagdasar Arseni” din Bucureşti. Ieri, sora Licăi a mers la morga spitalului pentru a ridica trupul fetei, pe care urma să-l ducă acasă, în satul natal.

Tânăra, mai puţin descurcăreaţă în infernul din Bucureşti, a stat degeaba de la ora 7.00 şi până la 12.30 pentru a primi certificatul constatator al decesului. „Când erau întrebaţi dacă este gata, funcţionarii spitalului răspundeau „imediat”. Dar acel imediat a durat câteva ore”, povesteşte Ramona una dintre prietenele Licăi, care a însoţit-o pe sora ei la spital.
Pentru că a mai avut de mers şi la morgă, primărie şi din nou la morgă pentru a mai semna unele acte, sora Licăi a ajuns după închiderea programului, acesta fiind până la 13.30.
„Nu interesează pe nimeni că eşti de departe şi nu ai unde sa stai şi trebuie sa cheltui alţi bani şi pe la hotel”, spune un comentator pe un site local din Galaţi.
Tânăra va ajunge astăzi acasă, în satul natal Buceşti (comuna Iveşti). Ea va fi condusă pe ultimul drum joi, în jurul prânzului, la ceremonie urmând să participe şi foştii colegi de facultate din Galaţi.

Două luni de incertitudini

Coşmarul Vasilicăi a început anul trecut, în luna octombrie, atunci când a ajuns la spital, în Galaţi, acuzând simple dureri abdominale şi o stare generală alterată. Colegii, dar mai ales ea, sperau ca după rezolvarea acestor probleme să se întoarcă la viaţa normală. Din păcate, nu a fost aşa. După o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea lichidului de ascită, după o boală peritoneală pelvină, tânăra a început să se simtă din ce în ce mai rău. S-a internat din nou, de data aceasta la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, unde a fost suspectată de mai multe boli: colagenoză, boala Crohn, boala Wilson, tuberculoză intestinală, dar niciuna dintre acestea nu a fost confirmată. După alte trei săptămâni de la internare, doctorii din Iaşi au decis că acest caz este peste puterile lor şi au transferat-o la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, pentru că, între timp, tânăra căpătase şi o infecţie cu Clostrydium.

Două săptămâni a stat aici, după care Vasilica a fost transferată din nou, de data asta la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde medicii sperau să se dumirească în legătură cu boala de care suferă Lica. Din păcate, starea ei de sănătate s-a alterat rapid de la o zi la alta, de la 50 de kilograme, ajungând în două luni la 37 de kilograme.

Solidaritate pentru Lica

La sfârşitul lunii ianuarie, colegii Vasilicăi, studenţi în anul al VI-lea la Medicină Generală, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, au pornit o campanie umanitară menită să o ajute pe fată. „Căutăm medici specialişti din ţară sau din afara ţării care să preia cazul şi să stabilească un diagnostic cert şi să înceapă un tratament adecvat!”, spunea atunci Ramona Cazan, colegă de facultate cu Lica. Au strâns atunci ceva bani pe care, din păcate, nu-i mai pot folosi. Cel mai probabil ei vor fi donaţi unei alte campanii umanitare.

Pe 4 februarie, tânăra a fost operată de medicul Irinel Popescu de la Spitalul Fundeni din Capitală. Medicii au anunţat familia că operaţia a decurs bine, dar că Lica va mai rămâne câteva zile internată în spital. După operaţie, medicii au reuşit să pună şi un prim diagnostic: „Este vorba despre ocluzie intestinală, diagnostic pe care noi îl bănuiam deja, încă de ieri. Dincolo de orice alt diagnostic, această ocluzie intestinală apare de regulă la pacienţii operaţi”, le-a spus membrilor familiei doctorul Irinel Popescu.

Medicii avertizau încă de atunci că greul pentru tânăra studentă nu a trecut. „Vom vedea dacă mai există şi o altă boală de fond care să explice evoluţia negativă din ultimele 3-4 luni. După ce se va vindeca, va trebui să evaluăm din nou starea ei de sănătate”, mai spunea atunci medicul Irinel Popescu.

Semne înşelătoare

Câteva săptămâni, fata s-a simţit mai bine, fiind transferată la Spitalul „Bagdasar Arseni”, tot din Capitală. Pe 24 februarie, tânăra a început din nou să se simtă rău. În aceeaşi zi, Lica a intrat în comă.

„Mi-a zis că nu mai poate să lupte. De simţit, se simţea mai bine pentru că mânca supă, mergea încet şi chiar vorbea, însă psihic era demoralizată. Îşi dorea cu ardoare să ajungă în Turcia, să-şi facă nişte analize amănunţite. Să vadă ce are! Şi, părerea mea este că ar fi avut şanse, sigur îi făceau şi un tomograf”, povesteşte Ana-Maria, una dintre prietenele din liceu.

Nici medicul de la Spitalul Bagdasar Arseni care o îngrijea pe Lica, nu-i dădea mari şanse de supravieţuire.„Doctorul a zis în felul următor: comă profundă, scor Glasgow 4-5, ventilată mecanic pentru aparatul respirator, tensiunea s-a prăbuşit şi acum este menţinută tot de aparate. S-a ajuns aici, cel mai probabil, din cauza malnutriţiei şi a suferinţei din aceste luni, nicidecum nu se pune problema unei malformaţii, aşa cum se vehicula. Lica are tratament cu antibiotice şi pentru nutriţie. I-a fost scos tubul de drenaj şi el, în calitate de medic, nu da nicio speranţă. A avut leziuni cerebrale şi nu poate fi transportată”, spunea atunci cu lacrimi în ochi Ana-Maria, o bună prietenă de-a Vasilicăi Dediu, a cărei moarte a fost anunţată duminică, 8 Martie.


Categorii

Sistemul romanesc de sanatate, Suferinta de langa noi

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “Apocalipsa tacuta a spitalelor romanesti. CAT VALOREAZA VIATA UNUI OM IN ROMANIA? CAT DE CRIMINAL-NEPASATORI PUTEM FI? Moarte, umilinta si nepasare: bunica externata in talpile goale, profesorul universitar tinut in agonie, studenta “uitata” la morga, dupa ce se imbolnavise brusc si grav fara sa se stie de ce…

  1. Doamne, Dumnezeule! Ramai mut.

    O lume de zombies… E complet de neinteles, de neacceptat.

  2. Eu in continuare nu pot sa inteleg: de ce i-a dat drumul femeii din spital fara macar sa sune rudele??? De ce infirmiera a suit-o in taxi fara macar sa o intrebe daca are bani si stie adresa?? De ce taximetrsitul a lasat-o pur si simplu balta in loc sa o duca inapoi la spital??? Si asta nu in Cucuietii din Deal, ci intr-un oras presuput civilizat: Brasovul!!

    Pur si simplu NU INTELEG. Nici macar sens nu are! E complet dement.

    Eu am observat asta mai demult: in unele spitale personalul s-a dezumanizat complet. Un amic de-al meu plecat de mult in State, medic, s-a intors aici intr-o vacanta, dupa vreo 20 de ani, si, prin nu stiu ce concurs de imprejurari, a ajuns intr-un spital. A fost pur si simplu socat de stilul de adresare al asistentelor/infirmierilor: ‘mamaie’, ‘tataie’ (pe care il stia dar il uitase) Si in general de modul in care oamenii sunt lasati sa astepte la infinit fara sa se ocupe nimeni de ei. Zicea ca asa ceva este efectiv inadmisibil in SUA.

    Sunt departe de a fi o admiratoare a SUA, dar vorbim aici de factorul uman.Ultimele luni au redezvelit in toata uratenia lor niste plagi cumplite, supurente, ale sistemului romanesc: penitenciarele si spitalele. Iar ei ii tot dau in sus si in jos cu Biserica!! Astfel de derapaje eu una in Biserica nu am vazut. Nu spun ca nu sunt, dar ncidecum pe o scara atat de larga.

    Si aici nu e vorba de bani, de saracie etc. E vorba de OAMENI. Eu cred ca foarte multi din personalul asta al spitalelor – asistente, infirmiere etc – s-au transformat in pietre, un soi de zombies, cu aparenta umana dar f periculosi. Ba se vede ca si unii dintre doctori. Neglijenta ucide nu doar oameni, dar si suflete!

  3. Iti vine sa plangi! si apoi sa-i iei de ciuf pe responsabili si sa-i scuturi pana invata si ei sa planga. Nu mai poti spune nimic. Si poate ca singura explicatie pentru aceasta stare generala de impietrire o reprezinta avortarea copiilor acestei natiuni…

  4. E ingrozitor ce se intimpla prin spitale. Pe mama am refuzat s-o internez si am dat cu subsemnatul in registrul cu care venisera cei de la ambulanta. Oricum, starea ei se stabilizase si functiile vitale erau in ordine. Numai gindul de a sta cu mama mea in virsta de 80 de ani pe holul spitalului in toiul noptii asteptind zadarnic “sa vina cineva”, ma umplea de groaza.
    Episodul “vreau acasa” este specific batrinilor, mai ales celor cu diferite forme de dementa. Doctorita ar fi trebuit sa stie asta si sa aiba o cu totul alta atitudine. Nu spun ca doamna Caloian ar fi avut asemenea boala cumplita, ci doar ca nu se poate ca un cadru medical sa nu aiba habar cum sa “negocieze” cu un pacient virstnic si suferind. Practic, a impins-o linga groapa, in loc s-o ridice. Am vazut cu ochii mei reactia unor cadre medicale, de indata ce afla virsta pacientului. Ca si cum nu ar mai avea sens sa lupte, sa ajute.
    Nu sint pentru masuri de terapie extreme, dar nici sa lasi omul sa moara cu zile, sau sa-l impingi la moarte cu o asemenea cruzime. Sincer, nu cred ca va mai dura mult pina sa se ajunga si la noi sa se impinga agenda eutanasiei

    Imipare rau sa aud ca doamna Simona Modreanu trece printr-o astfel de incercare. Mi-a fost dascal si am indragit-o tare mult.

  5. Anul trecut la facultatea de medicina carol davila din bucuresti au fost in jur de 800 de locuri iar anul acesta in jur de 500, asta in conditile unei lipse deja acute de medici pe piata. Asa rezolva statul roman o problema de interes national: sanatatea publica. Mai are cineva sperante? Sa nu le confunde cu iluziile…

  6. Saracuta batrana.N-a avut nici o vina.A trebuit sa moara pe campul inghetat pentru ca un medic dat-o afara pe usa spitalului.Putea sa-i fie mama.Dumnezeu s-o odihneasca in pace.

  7. Practic sau nu in spitalele din Romania?

    http://youtu.be/0_NpCbWXETk

  8. Un sistem criminal, si oameni fara suflet, care nu au chemare pt. meseria de doctor, pt. care banul e mai important, nu exercitarea corecta a meseriei, oamenii cu atat mai putin. Nu au ca scop sanatatea pacientilor, nu au aceasta grija, ca pacientii sa se faca bine, mai ales daca acestia au o varsta inaintata, dar si in general. Sistemul medical mai sufera si din lipsa unui management bine pus la punct, cu protocoale bine gandite, cu stabilirea gradelor de ugenta, iar urgenta sa fie urgenta, si sa se interzica asteptarea de catre pacienti la camera de urgenta pe holuri. E asa de greu sa ai o incapere cu paturi (nu pături), unde sa fii ingrijit de asistente si sa ti se ia analize imediat cum ajungi, si sa nu fi lasat sa pleci decat in anumite conditii? Daca Colegiul medicilor e atat de protector si nu ii pedepseste pe cei vinovati, poate trebuie mers pe actiuni penale, macar de frica legii sa functioneze cum trebuie acest sistem, daca nu exista responsabilitate in exercitarea meseriei.

  9. Dumnezeu s-o ierte!

    Asa ceva e de neimaginat. Exista o indiferenta criminala care ajunge pana la cel mai inalt nivel, acolo unde se impart banii tarii si de unde se aloca sanatatii un procent infim din PIB.

    Inmultirea locurilor in facultati n-are niciun sens cata vreme si acum Romania pregateste gratuit medici si asistenti pentru “lumea civilizata” in care medicii si asistentele, chiar si la inceputul carierei, pot sa supravietuiasca din salariul lor.

    Vom ajunge sa ocolim spitalele si sa ne bazam numai si numai pe Sfantul Maslu si pe ajutorul sfintilor.

  10. Un batran din Barlad de 83 de ani a fost si el lasat sa plece acasa cu reteta in mana si a murit pe drum: https://youtu.be/8nlmI2zGDqg

  11. In tara asta pana nu se intampla o tragedie, ceva revoltator, cumplit, nimeni nu se trezeste.

    Degeaba ne amagim, ceva in sufletele romanilor a murit. Si sta acolo, putred, si se transmite din generatie in generatie. M-am uitat azi la un documentar din ianuarie, parca, al protv, ‘hackerville’ – era vb de Ramnicu Valcea care a devenit un soi de sicilie informatica. O alta reputate splendida romanilor: cei mai mari infractori infractionali. Bun, ei ca ei, problema e justitia. Ancheta era facuta si de romani si de americani, pt ca multi americani au fost prejudiciati. Dupa ce au furat milioane, erau ok, in libertate. Americanul era socat, spunea ca judecatorii erau uimitor de amabili si ingaduitori. Dupa ce oamenii astia talharisera cu iresposabilitate si cinism mii de oameni!!

    Repet: inimile noastre s-au impietrit, si e vorba si de noi. E un ‘virus’ romanesc, specific, care ataca TOT, TOT. Inclusiv Biserica. Si ma includ, bineinteles. Este ceva de care f greu se poate scapa, insidios, care se transmite prin insasi atmosfera sociala pe care o respiram. Ma intreb: ne indignam cu adevarat? Sau nu cumva ne-am imunizat deja si doar dam din taste a indignare? E ceva in inimile noastre mort, mort. Pt ca asta vedem in jur si este aproape imposibil sa te sustragi, e aproape imposibil sa scapi. E ca in ‘Rinocerii’.

    Cu noi este cel mai grav, pt ca traim si in iluzia ca suntem unde trebuie. Si de fapt ma tem ca prea putini sunt, cu adevarat, unde trebuie. Poate nu la destinatie, dar macar pe Cale.

  12. Daciana a punctat bine mai sus:.Pentru mine cea mai vinovata de aceasta drama este familia victimei.E usor sa dai cu pietre in cine nimeresti.O astfel de persoana se supravegheaza permanent si daca nu o faci tu,cum sa ai pretentii de la niste straini…

  13. @Doroteea,

    Subscriu.

  14. @cristi_q:

    asta e chiar culmea! Probabil ca nu ati internat niciodata un om in spital ca sa stiti ce inseamna aia sa te duci sa ii aduci haine… Lasi omul in spital convins ca e internat, si il gasesti la margine de camp, mort.

    Sigur, sa nu aruncam cu piatra…in calai, ci in victime! Mi se pare, cum sa zic, f…ortodox!

  15. >Da, sistemul medical nu are suflet, dar indiferenţa semenilor a omorât-o pe doamna Caloian

    Jumatate de adevar !

    Cine a distrus sistemuil medical ? Nu reteaua de spitale falimentara a ‘investitorilor strategici externi’ care vor ‘sa faca profit’ in Romania si apeleaza la subventii de la statul roman ?

    Dupa cum se stie, dupa ce Basescu a vrut sa distruga sistemul Smurd, care functiona bine pt a face loc ‘privatilor’ au izbucnit protestele in Bucuresti si in tara si a cazut guvenul Basescu-Boc.
    Legile prin care resursele din sanatate imbogatesc corporatiile occidentale de medicamente (de 7 ori mai scumpe in Ro decat in UE sunt valabile) .
    Legile prin care banii din CASA ajuta policlinicile private sa prospere sunt valabile.

    In conditiile in care sistemul public de policlinici/spitale e falimentat, de unde sa ai conditii decente pt oamenii de rand.

    E necesar sa se cunoasca si opiniile cadrelor medicale din sistemul public de sanatate; sa se analizeze istoricul peroblemei. Basescu, Udrea, Boc, Videanu, Oltenau, Berceanu, Anastase, Tariceanu, si ultimul pe lista Ponta trebuie sa dea explicatii…

    PS: S-a vehiculat prin presa, ca in unele spitale, o femeie de servici cu vechime ar avea un salariu mai mare decat un medic (stagiar sau rezident nu retin sigur). Poate acel doctor sa fie ‘motivat’ ?

  16. @admin

    In ceea ce priveste moartea profsorului Tiberiu Brailean, lucrurile sunt nitel mai complicate. De fapt, chiar azi s-a dat publicitatii faptul ca s-ar fi gasit noi elemente in aceasta chestiune (dar, deocamdata, doar atat). Se vorbeste pe la colturi si cu voce joasa cum ca ar fi fost un pic ajutat sa faca acel infarct. O posibila motivatie s-ar putea gasi in aceasta colectie de articole din Ziarul de Iasi.

    http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/daca-doriti-sa-recititi-cele-mai-recente-articole-publicate-de-tiberiu-brailean-in-zdi–90119.html

    Cert este faptul ca Brailean stia multe (genul universitarului de moda veche, enciclopedic), era un om corect si foarte apreciat de studenti (dar mai putin de colegi!) si – cel mai grav – nu tacea!
    Astept cu interes parerea dvs. si pe a celorlali cititori si comentatori!

  17. @MirceaB,Deci daca medicii nu sunt motivati prin bani,atunci pot renunta la valorile morale,la suflet,la calitatea de om? E adevarat ca salarizarea din sanatate inclusiv nu e motivanta.Dar pana unde putem justifica lipsa de omenie? Atunci sa lasam totul vraiste pt ca nu suntem platiti.

  18. Doroteea,
    Doamna Caloian NU fuseseinca internata, urgenta ei era sa fie investigata, sa i se puna un diagnostic, macar provizpriu, si apoi sa fie internata, daca era cazul. Hainele nu erau si nu-s prioritatea, se pot aduce si mai tirziu. Important este sa te asiguri tu, ca apartinator, ca cel pe care l-ai adus la urgente este preluat pe miini bune si in siguranta. Dar nu asta e de fapt subiectul ci, asa cum ati aratat, raceala, impietrirea inimii. Nu numai in spitale sau oricare institutie, ci si in relatia de la semen la semen.

  19. Reactionam emotional la tot ceea ce ne livreaza mass-media.Nu observa ca se incearca pe toate canalele demonizarea institutiilor statului.Generalizam si spunem ca toti politicienii sunt corupti,toti preotii sunt lacomi,toti doctorii sunt inumani.Cineva are interesul invrajbirii romanilor intre ei,ca mai apoi sa ceara in genunchi guvernare straina pe fata 🙁

  20. @ Cristi G.:

    Nu, nu toti, dar daca totusi nu ne bagam capul in nisip, vedem ca realitatea chiar este TRAGICA, fara sa fie nevoie sa o amplifice nimeni. Fie din ordinul stapanilor din afara, fie din ticalosia si prostia alor nostri, cert este ca vorbim despre CRIME care au loc zi de zi langa noi, printre noi, cu ai nostri… si, rand pe rand, probabil, vom urma si fiecare dintre noi.

    Adaugam si:

    http://www.antena3.ro/romania/in-premiera-condamnati-la-moarte-marturiile-bolnavilor-distrofici-mutati-de-la-valcele-268283.html

    https://youtu.be/cwY5lxv2k6M?t=27m34s

  21. Problema e mai veche, de dinainte de revolutie, deci nu au inventat-o politicienii de astazi. Si inainte erau la fel de nepasatori unii doctori. Tin minte ca in 1988 eram internata la ortopedie in Timisoara si a venit o fata care sarise de la etajul al doilea pentru ca o inghesuiau niste tigani. Avea si un copil de vreo doi ani si tigancile venau pe la ea sa o convinga sa nu depuna plangere penala. Era vai de ea si cu coloana rupta, dar a durat extrem de mult pana sa o bage cineva in gips. Pana la urma cred ca au platit tiganii, sau s-a milostivit un doctor, ca ea era foarte saraca si tatal copilului la fel. Noi, restul pacientelor din saloane, platiseram “taxa” pentru operatii, ingrijiri etc. si eram ingrozite cum au lasat-o pe biata fata cu acele dureri cumplite si cu coloana neimobilizata atatea ore. Peste vreo zece ani am zarit-o intr-un magazin si m-am bucurat ca mergea normal. Dincolo de aspectul asta, la Timisoara cred ca stam acum destul de bine cu spitalele fata de alte orase, desi bate vantul prin ele, din lipsa fondurilor. Tatal meu in ultimii ani a chemat ambulanta de N ori si s-au purtat foarte civilizat cu el. Intr-adevar de vreo trei ori am avut probleme de comunicare si a trebuit sa sunam pe la spitale sa vedem cam pe unde a ajuns, dar cum ei fac analizele foarte minutios la cei care vin cu ambulanta si dureaza, am avut intotdeauna timp sa dam de el si sa ne si ducem dupa el, chiar daca locuim la 25 de km de Timisoara. Si am mai asteptat noi, pentru ca el el niciodata nu se interneaza. Nu mai spun ca nu cred ca dat mita in astfel de imprejurari, adica la urgente si spune ca se poarta foarte frumos cu el chiar daca e batran.
    Virusul ala de care vorbea Doroteea e mamona si nimic altceva, mai ales cand vorbim de sistemul medical, dar el se afla deja la toate nivelurile si era si inainte, daca vorbim si de invatamant, de exemplu.

  22. @cristi_g,Da,reactionam emotional pt ca suntem oameni,iar stimulii abunda:crime,abuzuri contra semenilor,nepasare,neglijenta etc.Alarmant ar fi daca n-am reactiona deloc si ne-am lasa cuprinsi de lehamite si de indiferenta.

  23. Trist, foarte trist, nu mai exista acel spirit de jertfa de care vorbea Sf Paisie. E salariul mic dar ce te impiedica sa zambesti sau sa oferi un ceai cald sau o portocala din banii tai unui pacient. Sa te implici putin,sa pui suflet… Imi aduc aminte acum cativa ani de o infirmiera ca mi-a pus bandajul cu rivanol invers pe rana de am patat camasa si asta pt ca nu am dat dreptul. E rautate multa si va fi platita cat de curand, eu asa presimt.

  24. “Si veti auzi de razboaie si de zvonuri de razboaie; luati seama sa nu va speriati, caci trebuie sa fie toate, dar inca nu este sfarsitul.
    Caci se va ridica neam peste neam si imparatie peste imparatie si va fi foamete si ciuma si cutremure pe alocuri.
    Dar toate acestea sunt inceputul durerilor.
    Atunci va vor da pe voi spre asuprire si va vor ucide si veti fi urati de toate neamurile pentru numele Meu.
    Atunci multi se vor sminti si se vor vinde unii pe altii; si se vor uri unii pe altii.
    Si multi prooroci mincinosi se vor scula si vor amagi pe multi.
    Iar din pricina inmultirii faradelegii, iubirea multora se va raci.”

    Iata ca se intampla ceea ce este scris ca se va intampla. Batalia se da pe fata, sa alungam raul din cugetele si inimile noastre caci timpurile sunt aproape.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare