DEZASTRU UMANITAR IN NEPAL. Cutremur de 7,9 grade magnitudine cu peste 2200 de morti (Video)

26-04-2015 3 minute Sublinieri


Népal : premières images amateur des ravages… by lemondefr

  • Digi24: 

Cutremurul din Nepal: cel puțin 2.200 de morți, aproape 5.000 de răniți și o replică cu magnitudinea 6,7

Peste 1450 de morți și avalanșă pe Everest, în urma cutremurului de 7,9 din Nepal. Niciunul din cei 10 români aflați în zona afectată nu este printre victime

Este stare de alertă în Nepal, unde s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,9. Potrivit armatei nepaleze, cel puțin 1.450 de persoane și-au pierdut viața. Seismul s-a simțit și în țările vecine India și Pakistan. Martorii povestesc imagini de groază: oameni întinși pe jos, morți sau răniți, clădiri prăbușite, drumuri rupte și localități izolate. Cutremurul a fost atât de puternic încât a provocat o avalanșă pe Muntele Everest.

Actualizare 22.11. Toți alpiniștii și turiștii români aflați în Nepal sunt bine, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Comunicatul MAE:

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă a informat că doi alpinişti români, aflaţi pe versant în momentul producerii avalanşei provocate de cutremur, sunt bine şi în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal. Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediţie. Precizăm că cei doi alpinişti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanşei. Până acum, nu se reuşise stabilirea unui contact cu cei doi.

Reamintim că, până în prezent, au fost identificaţi în Nepal 10 cetăţeni români: şase turişti şi cei patru alpinişti menţionaţi mai sus. Toţi aceştia sunt bine.

MAE, prin intermediul Ambasadei României la New Delhi şi al Consulatului Onorific al României din Nepal, continuă demersurile pentru a stabili dacă mai sunt şi alţi cetăţeni români în Nepal, în zona afectată.

Actualizare 19.50. Informații despre încă un alpinist român aflat în zona afectată de cutremur.

„Zsolt Torok este bine, pe fața sudică a Everestului. Sperăm că vești bune vom primi și despre Justin Ionescu, aflat pe aceeași parte a muntelui”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Everest 2015 Expedition – Teo Vlad.

Actualizare 19.02. Bilanţ tot mai grav al cutremurului de 7,9 pe Richter, produs astăzi în Nepal. Potrivit armatei sunt acum aproape 1.500 de morţi. Alte zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în India, iar seismul a provocat şi o avalanşă uriaşă pe Everest, care a ucis 18 alpinişti. Printre cei care escaladau masivul erau şi români, iar de soarta a doi dintre ei nu se ştie nimic. Potrivit unor date confirmate de Ministerul de Externe de la Bucureşti, alţi opt români aflaţi în acest moment în Nepal sunt în afara oricărui pericol. Seismul este cel mai grav produs în această ţară în ultimii 81 de ani. Numeroase clădiri s-au prăbuşit, iar pagube s-au inregistrat şi în statele învecinate – India, Bangladesh, Pakistan.

Actualizare 18.23. Alpinistul Teofil Vlad a anunțat că se află în Tabăra de Bază Avansată. 

„Am simţit cutremurul. Sunt bine. Aici e ok. S-a format însă o mare crevasă spre North Col. Chinezii vor coborî câteva zile de pe munte. Eu voi coborî mâine în Tabăra de Bază”, a spus el, conform paginii de Facebook Everest 2015 Expedition – Teo Vlad.

Actualizare 15.00: Apar primele imagini de la avalanșa de pe Muntele Everest. Iar potrivit Ministerului de Externe, sunt 7 români la această oră în Nepal, dar nu sunt informații că aceștia figurează printre victime.

Actualizare 14.00: Ministerul Turismului din Nepal anunță că cel puțin opt alpiniști au murit în urma avalanșei de pe Muntele Everest, iar baza a fost grav afectată.

Un jurnalist de la France Presse aflat în această zonă a spus că „am fost prinși într-o avalanșă pe Everest, suntem ok. Aici ninge, niciun elicopter nu poate ajunge aici”.

Un alpinist spune că rutele de coborâre de pe Muntele Everest dar și de pe masivele din jur au fost distruse de căderile de gheață și zăpadă.

Actualizare 12.20: Cutremurul de 7,9 din Nepal a provocat o avalanșă în Munții Everest. Alpinistul român Alex Găvan a scris pe conturile de socializare că a scăpat la limită. În urma avalanșei, foarte mulți alpiniști au fost prinși captivi pe munte, patru dintre ei fiind români.

„Baza de pe Everest, afectată de cutremur, apoi o avalansă uriașă. Fug să-mi salvez viața. Nu sunt rănit. Foarte mulți oameni sus pe munte”, a scris alpinistul pe Facebook.

Nicolae Henț, un profesor român în New Delhi, a vorbit la Digi24 despre efectele cutremurului produs în Nepal, dar care s-a resimțit și în India și Pakistan.

„Cutremurul s-a simțit în zona de nord și nord-est a Indiei, în intensitate între 5,5 și 6,2 pe Richter. Cutremurul s-a produs la 11.45, epicentrul a fost în Nepal, și s-a simțit puternic în toată partea de nord și nord-est a Indiei. Replica s-a produs la 30 minute după, la 12:15, și a avut 6,6 pe Richter”, a spus profesorul Nicolae Henț.

„În zona de nord-est există o plajă de 10 km unde cutremurul s-a simțit în magnitudine de 7, clădirile în zonele astea nu sunt foarte bine consolidate, oamenii sunt foarte panicați, premierul a instituit un comitet de urgență pentru a evalua pagubele materiale precum și posibilele pierderi de viață. Cel puțin un copil a murit”, a adăugat Nicolae Henț, menționând că aeroportul din Nepal a fost închis, iar în zonele respective curentul electric a fost întrerupt.

„Unul dintre turnurile istorice din Nepal s-a prăbușit și se crede că cel puțin 60 oameni sunt prinși sub dărâmături”, a mai spus el.

Presa locală relatează că din 1934 nu s-a mai înregistrat un astfel de cutremur de o magnitudine asemănătoare în acea zonă.

Actualizare 10:45: Agenția Reuters anunță că două persoane au murit, un copil și un adolescent. Una dintre victime este din Nepal, iar cealaltă din India.

Ministrul Informaţiilor din Nepal, Minendra Rijal, a afirmat că epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu.

Ministrul a declarat că există informaţii privind pagube în capitală şi în împrejurimi, dar deocamdată nu se ştie dacă s-au înregistrat victime. El a adăugat că echipele de intervenţie au fost mobilizate în zonele afectate. […]/ integral pe digi24.ro

nepal-1 nepal-2


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “DEZASTRU UMANITAR IN NEPAL. Cutremur de 7,9 grade magnitudine cu peste 2200 de morti (Video)

  1. Pingback: Inca un CUTREMUR DEVASTATOR in NEPAL (Video)/ 2015: anul marilor cutremure? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare