update: STRATFOR: PRINCIPALA PROVOCARE A ROMANIEI – PASTRAREA UNITATII (video)/ PAS CU PAS… SPRE AUTONOMIA TERITORIALA? Gafa de comunicare sau tradarea unei agende? Cazul comunicatului prezidential prin care se cautiona AGENDA UDMR

25-04-2015 2 minute Sublinieri

Agenţia Stratfor, una dintre cele mai influente din Statele Unite, a realizat un video despre situaţia României.

Clipul se intitulează Provocarea geografică a României” şi analizează, pe scurt, istoria românilor. Analiştii conduşi de

Captura Stratfor

Captura Stratfor

George Friedman punctează corect faptul că anumite repere istorice ale ţării noastre: diviziunea statală în trei principate, ocupaţia maghiară şi apoi austro-ungară a Transilvaniei, existenţa Ţării Româneşti şi Moldovei ca teren de luptă pentru marile puteri.

Despre perioada comunistă, americanii notează că „România a fost sub o dictatură comunistă aflată într-o vagă alianţă cu Uniunea Sovietică”.

În ceea ce priveşte provocările, cea mai importantă este, conform americanilor de la Stratfor, păstrarea unităţii şi limitarea influenţei străinilor”.

Plecarea Tatianei Niculescu Bran din funcţia de purtător de cuvânt al Preşedinţiei nu este o surpriză chiar aşa de mare. O spune Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul a vorbit, în emisiunea „Jurnalul de Seară”, despre o greşeală gravă de comunicare pe care Administraţia Prezidenţială a făcut-o în urmă cu o săptămână, când a înlocuit, la distanţă de câteva minute, un comunicat care vorbea despre probleme privind respectarea drepturilor minorităţii maghiare, cu un altul, în care chestiunile respective nu mai apăreau.

La congresul UDMR din 17 aprilie a ajuns un mesaj în care președintele Klaus Iohannis milita, printre altele, pentru „creşterea integrităţii în politica românească, prin selectarea şi promovarea de oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili”.

„Grav este ce a apărut după aceea, a apărut varianta inițială a comunicatului care a ajuns la presă, modificată ulterior și trimisă sub o altă formă, fără niște paragrafe, la UDMR”, a spus Cristian Tudor Popescu, în „Jurnalul de Seară”.

„Dar iată ce spuneau acele paragrafe și merită să le analizăm puțin: Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităților naționale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege. Despre ce țară vorbește comunicatul Președinției? Unde suntem aici? În Rwanda, unde suntem? Cum adică? Unde sunt multe chestiuni rămase nerezolvate? Deziderate ale minorităților privind respectarea efectivă a drepturilor? Păi, România este probabil cea mai avansată țară din Europa în materie de respectare a drepturilor minorităților. Avem legi foarte limpezi în care, tocmai, se respectă cu sfințenie, aș zice, drepturile minorităților. Care sunt acele multe chestiuni nerezolvate? Cine este autorul acestei fraze puse în comunicatul prezidențial?”, a adăugat jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu a continuat să citeze din varianta inițială a mesajului: „(…)dar si nevoia de garanții mai bune pentru protejarea și promovarea identității lor naționale”.„Vasăzică ungurii, că despre ei este vorba, nu pot să se exprime în limba lor, să aibă cultura lor, să aibă literatură, muzică în țara asta, ce doresc în ceea ce privește cultura maghiară? Autonomia culturală e un bun câștigat de mult timp. Cum pot să apară asemenea fraze în comunicatul Președinției?, s-a întrebat C.T. Popescu.

Jurnalistul s-a referit și la o altă frază din mesajul Administrației Prezidențiale. „Și asta e gravă: Dialogul și construcția pas cu pas împreună cu liderii politici ai majorității reprezintă singura soluție viabilă. Doar așa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută despre autonomie în spațiul public”.

„Nu apar în ce s-a trimis la UDMR aceste fragmente. Ele erau făcute, evident, din punct de vedere politic, să fie pe placul UDMR. După care s-a trezit, probabil, cineva din somnul cel de moarte, la Președinție, și a spus: Băi, ce faceți acolo? Ce e prostia aia? Retrageți-o! Și a fost retrasă. Deci au existat niște minți plătite, în calitate de consilieri acolo, care să producă această frază”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Acesta s-a arătat revoltat de faptul că în mesaj se vorbește despre discuții privind autonomia.  „Discutăm ce doriți, dar despre autonomia teritorială neconstituțională în România nu discutăm. Niciun pas cu pas, niciun dialog, nicio construcție”, a insistat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul s-a arătat deranjat și de o faptul că în versiunea inițială a mesajului președintelui Klaus Iohannis se spune că subiectele sensibile în relațiile dintre majoritate și minoritate trebuie discutate „cu toate partidele politice care un cuvânt de spus în politica românească”.

„Păi, de pildă, cu Consiliul Secuiesc, cu partidele alea care susțin exact asta – autonomia teritorială. Cu domnul Tokes, cu cine să discutăm asta? Normal este să discuți cu partidele parlamentare, alese de către cetățenii români și de către către cetățenii români maghiari din țara asta. Astea sunt formulări de Administrație Prezidențială. E jale mare acolo”, a conchis jurnalistul.

Potrivit hotnews.ro,  versiunea inițială a mesajului prezidențial a apărut, vinerea trecută, pentru scurt timp pe pagina Administrației Prezidențiale, dar a fost șters, după cum au descoperit jurnaliștii de la transindex.ro.

VERSIUNEA INIȚIALĂ A COMUNICATULUI PREZIDENȚIAL ESTE DISPONIBILĂ AICI.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), George Friedman/ Stratfor, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “update: STRATFOR: PRINCIPALA PROVOCARE A ROMANIEI – PASTRAREA UNITATII (video)/ PAS CU PAS… SPRE AUTONOMIA TERITORIALA? Gafa de comunicare sau tradarea unei agende? Cazul comunicatului prezidential prin care se cautiona AGENDA UDMR

 1. Avem un presedinte tradator fata de cetatenii de nationalitate romana!!!
  Ce trebuie sa faca romanii in aceasta situatie?
  Doamne ajuta-ne sa raminem cu Tine, nu ne lasa sa ne indepartam de Tine ca noi stim Cuvintul Tau, “…fara Mine nu puteti face nimic.” .
  Rugaciune si actiune.
  Doamne ajuta-ne!!!

 2. “Avem un presedinte tradator fata de cetatenii de nationalitate romana!!!” Mai încet cu sloganurile și mai înainte cu discernământul, NIcolaie. Căci altminteri nu ne va ajuta Dumnezeu.
  Stai liniștit, căci nu le va cânta sasul niciodată în strună maghiarilor iredentiști! Măcar atâtica de cultură să avem, încât să știm aceasta.

 3. Sa fie cum zici Cristian.
  Ca ardelean stiu ca atunci cind va veni comanda de la actuala “poarta otomana” sasul trebuie sa o execute. Si conducatorii din 1940 au executat comanda venita de la “poarta otomana” de la acea vreme.

 4. Pingback: Ambasadorul american HANS KLEMM se afiseaza cu STEAGUL TINUTULUI SECUIESC, dand semnalul DEZMEMBRARII ROMÂNIEI, prin cautionarea AGENDEI SECESIONISMULUI maghiar. Tot mai multe voci vorbesc despre intelegerile marilor puteri de RUPERE A ROMÂNIEI DUPA MOD
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare