HAOSUL si ISTERIA CARDULUI DE SANATATE. Retetele compensate CONDITIONATE de detinerea cardului?

2-05-2015 1 minut Sublinieri


HAOSUL CARDULUI DE SANATATE de la 1 mai…

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de ieri, numai că, în continuare, peste 800.000 de persoane nu au intrat în posesia lui. Chiar dacă reţetele compensate ar trebui eliberate şi pentru acei pacienţi care încă nu deţin card de sănătate, în farmacii, oamenii se lovesc de refuzuri.

Ministrul Bănicioiu susţine că până la remedierea deficienţelor din sistem, calitatea de asigurat se va dovedi prin adeverinţă, ca şi până acum. Ar fi trebuit să facă sistemul medical să meargă ca uns, însă până va ajunge în buzunarele tuturor asiguraţilor, cardul de sănătate blochează reţetele compensate.

Teoretic, pentru reţetele compensate, pacienţii ar trebui să poată intra în posesia medicamentelor dacă apar în sistem ca asiguraţi. În practică, fără cardul de sănătate, reţeta e nulă.

Instrumentul care ar trebui să pună capăt tuturor inadvertenţelor este, ca şi până acum, adeverinţa de asigurat.

În spitale, pacienţii trebuie să prezinte cardul când sunt internaţi. Însă, şi la externare medicii vor solicita cardul, pentru a introduce în sistem toate procedurile efectuate. Cardul la externare va fi solicitat doar celor care s-au internat după 1 mai.

500.000 de asiguraţi nu au primit deocamdată cardul, iar alţi 350.000 au cardurile la medicul de familie. Din cei care nu au intrat în posesia lor, 10% sunt din Bucureşti.

Până acum, la nivel naţional, au fost distribuite aproape 14 milioane de carduri, iar Ministerul Sănătăţii a început verificări pentru vedea dacă personalul din unităţile medicale foloseşte sistemul.

Cozi de sute de persoane nervoase. Pacienţi care pleacă din spital şi se duc disperaţi la casa de asigurări fiindcă nu au cardul de sănătate. Medici care le spun oamenilor că, fără card, nu se mai decontează serviciile medicale. Şi oficiali care nu mai ştiu cum să-i convingă pe asiguraţi că vor avea totuşi gratuitate. E tabloul sistemului, cu numai o zi înainte să intre în vigoare cardul naţional de sănătate – menit să oprească fraudele din sistem. La Ora de Ştiri, preşedintele CNAS, Vasile Chiurchea, şi jurnalistul TVR Diana Brâncuş au adus mai multe informaţii pe această temă.

La Casa Bucureşti, s-au strâns sute de oameni, unii aşezaţi de la 5 dimineaţa la coadă să ceară cardul de sănătate, cu o zi înainte să devină obligatoriu în sistem. Deşi au avut patru luni de când puteau sa-l solicite, chiar şi prin Internet.

Medicii de familie anunţau la prânz că, fără card, vor acorda numai consultaţii gratuite, nu şi trimiteri.

Medicii arătau că nu există baza legală pentru decontări, în lipsa cardului. Oficialii au ieşit însă cu clarificări.

La Casa Bucureşti va fi deschis pe 1 si 2 mai, dar numai pentru cei care au nevoie de adeverinţă de asigurat şi pentru cei care solicită retipărirea cardului. În toată ţara, o jumătate de milion de carduri sunt la casele de asigurări, iar 340 de mii pot fi luate de la medicii de familie.

La Ora de Ştiri, preşedintele CNAS, Vasile Chiurchea, şi jurnalistul TVR Diana Brâncuş au adus mai multe informaţii pe această temă.


 


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “HAOSUL si ISTERIA CARDULUI DE SANATATE. Retetele compensate CONDITIONATE de detinerea cardului?

  1. Pingback: BLOCAJ CONTINUU CAUZAT DE CARDURILE DE SANATATE (Video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare