DISCRIMINARE DIGITALA. Semnal de alarma tras de medicii de familie cu privire la CARDUL DE SANATATE. “O informatizare agresiva”/ “Marele pericol este ingradirea accesului la serviciile medicale”

30-04-2015 3 minute Sublinieri

Dr. Remus Șipoș: Marele pericol al utilizării cardului de sănătate este că va îngrădi accesul contribuabilului la serviciile de sănătate

Președintele Asociației Medicilor de Familie (AMF) Mureș, dr. Remus Șipoș, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că marele pericol al utilizării cardului de sănătate este acela că va îngrădi accesul contribuabilului la serviciile de sănătate.

‘Cardul național de sănătate — s-a bătut multă monedă, s-a încercat să se găsească explicații pentru utilitatea lui, să se găsească motivații pentru cheltuielile care decurg din emitere și folosirea softului pentru acest card (…) Dacă ai calitatea de asigurat, cupon de pensii sau adeverință de la locul de muncă că ești asigurat dar nu ai cardul de sănătate la tine, nu poți beneficia de servicii medicale la care ai dreptul din simplul motiv că acest serviciu medical trebuie validat cu cardul de sănătate. Acest card de sănătate nu trebuie să devină un mijloc de îngrădire a accesului al servicii medicale pentru care ai plătit. Marele pericol este că va îngrădi accesul al serviciile medicale, din punct de vedere al contribuabilului’, a spus dr. Șipoș.

Președintele AMF Mureș a subliniat că pacienții trebuie să înțeleagă că acest card de sănătate nu a apărut ca o solicitare a corpului medical sau a beneficiarilor sistemului sanitar și că acesta nu va atesta calitatea de asigurat a cuiva.

‘De la 1 mai, pacientul beneficiază de servicii medicale în baza cardului de sănătate sau a adeverinței care ține locul acesteia. În mod repetat s-a spus că acest card atestă calitatea de asigurat. Este fals. Sunt foarte multe persoane neasigurate care dețin acest card. Faptul că ai această bucată de plastic numită card nu înseamnă că ai și calitatea de asigurat. Această calitate de asigurat ți-o dă contribuția la fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Mai mulți medici de familie au fost hărțuiți sau amenințați de către pacienți că li s-au refuzat servicii medicale decontate de Casă pentru că sunt neasigurați și ei aveau acest card’, a spus dr. Șipoș.

El a precizat că, din punct de vedere al furnizorului, cardul de sănătate poate deveni un mijloc ‘de a-ți priva unitatea medicală de niște venituri’ și că în momentul în care nu se poate valida un serviciu medical furnizat, acesta nu va fi plătit de CAS.

În plus, medicii de familie susțin că sistemul informatic nu funcționează corespunzător și că din această cauză crește timpul necesar unei consultații.

‘Folosirea cardului în cadrul sistemului informatic unic integrat nu funcționează ca un sistem integrat… Am încercat zilele acestea să validăm carduri. Din experiență, sistemul informatic funcționează cum vrea el și când vrea el. Sistemul citește foarte încet cardul. Timpul necesar unei consultații va crește. La cum a funcționat în ultimele zile, putem spune liniștiți că se va dubla. Timpul de lucru contractat cu Casa rămâne de 5 ore, deci putem spune că numărul serviciilor oferite de cabinetele medicale va scădea. Deci statul va reuși să facă economie pe baza sănătății contribuabililor din sistem. Vor fi mai puțini care vor avea acces la serviciul medical iar medicul va consulta mai puțini. Nu este normal’, a accentuat dr. Șipoș. […]/ integral pe agerpres.ro

Patronatele medicilor de familie susțin că sistemul informatic al cardului de sănătate este “greoi și defectuos”

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) apreciază ca “greoi și defectuos” modul de funcționare a sistemului informatic folosit în cazul cardului de sănătate și acuză “informatizarea agresivă impusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate”.

“Medicii de familie și-au asumat partea lor contractuală și și-au achiziționat din fonduri proprii cititoare de card, abonamente internet, softuri pentru cabinete, semnătura electronică. Medicii nu-și pot asuma însă și modul de funcționare a sistemului. Modul defectuos și greoi de funcționare a sistemului este în totalitate responsabilitatea CNAS, în ce privește emiterea cardului sau adeverinței, blocarea și deblocarea cardului, funcționarea softului la nivel național, capacitatea de lucru a serverelor CEAS (cardul electronic asigurări sănătate), funcționarea rețelelor de internet sau a rețelelor electrice”, susțin reprezentanții federației într-un comunicat de presă remis joi.

Potrivit acestora, de aproape două luni, medicii de familie lucrează cu cardurile, dar pe măsură ce tot mai mulți folosesc sistemul, acesta se blochează, ajungând “să stea cu un pacient zeci de minute fără să poată să-i ofere acestuia serviciile medicale reale de care are nevoie”.

“Medicii de familie din toată țara sunt îngrijorați de actualul sistem de sănătate, care pe zi ce trece devine din ce în ce mai inaccesibil populației, datorită informatizării agresive impusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. (…) Medicii de familie vor face toate diligențele posibile pentru a vă ajuta în păstrarea stării de sănătate, dar funcționarea corectă a sistemului sanitar este responsabilitatea CNAS-ului, Ministerului Sănătății și a Guvernului României”, afirmă medicii.

Ei acuză și faptul că, periodic, doctorii și pacienții sunt “bulversați” de schimbările aduse, care “nu întotdeauna” sunt în folosul și sprijinul pacienților.

“Stimați pacienți, medicul vostru de familie este numai medic, nu-i programator, nu-i telefonist, nici poștaș, nici dispecer, medicul vostru de familie este lângă voi pentru servicii medicale, pentru consultații medicale, pentru acte medicale”, subliniază reprezentanții FNPMF. […]/ integral pe agerpres.ro


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “DISCRIMINARE DIGITALA. Semnal de alarma tras de medicii de familie cu privire la CARDUL DE SANATATE. “O informatizare agresiva”/ “Marele pericol este ingradirea accesului la serviciile medicale”

  1. Se minte cu nerusinare:
    http://www.agerpres.ro/sanatate/2015/04/29/ciurchea-cnas-persoanele-care-nu-au-primit-cardul-de-sanatate-pot-beneficia-de-servicii-medicale-si-dupa-1-mai-12-29-47

    Sunt Stan Patitu, am incercat de marti cu sotia mea sa intram in posesia adeverintei de asigurat si nu se elibereaza, ba mai rau functionarii nu stiu ce acte sunt necesare pentru a se elibera, ne-au raspuns vag ca dupa 4 mai sa revenim, ca n-au primit modelul de adeverinta de la CNAS. Cozile erau infernale, doar doua ghisee disponibile 5h si 30 de minute de luni-joi pentru un judet ca Doljul, mila lui Dumnezeu, de luni cred ca vor fi mii de oameni la CAS. Medicul de familie nu ne-a eliberat concediul de maternitate desi avem adeverinta de salariati, ne-a spus ca nu avem dovada de la CAS ca suntem asigurati.

    Si mai grav, desi aici se vede pronia lui Dumnezeu in cazul sau, un prieten internat la psihiatrie de 2 luni(are ceva duhovnicesc, nu este de psihiatrie), a fost trimis acasa astazi pentru ca nu are card(l-a refuzat in trecut, iar acum parintii alearga disperati sa-l activeze). Cum a ajuns acasa s-a dus la o manastire pentru sfinte Masluri.

  2. “Aţi observat probabil că mai toţi marii oligarhi ai planetei, care vor să instaureze dominaţia globală a sistemului creat de ei, au vârste foarte înaintate şi par să fie nemuritori. Secretul longevităţii lor constă printre altele şi în numeroasele proceduri medicale pe care le suportă, transplantul de organe fiind la loc de frunte. Miliardarul filantrop David Rockefeller a trecut cu succes de al şaselea transplant de inimă din ultimii 42 ani, la venerabila vârstă de 99 de ani.”
    […]

  3. A primit o prietenă de a mea de la o mănăstire o foaie cu ce trebuie făcut pentru a primi acea adeverință. Dacă ești interesat cere la admin mail-ul meu.

  4. Pingback: ISTERIA CARDUL DE SANATATE. Retetele compensate CONDITIONATE de detinerea cardului? | Cuvântul Ortodox
  5. Doamne-ajuta! Sorin, scrie pe site, sa poata citi toata lumea pasii care trebuie facuti. Multumesc

  6. Cu ajutorul lui Dumnezeu si al Maicii Domnului nostru Iisus Hristos, sotia a reusit sa intre in posesia adeverintei de asigurat cu valabilitate de 3 luni, dupa ce a fost plimbata timp de 3 ore pe la diverse ghisee. Noi n-am ridicat cardul de la posta, l-am refuzat, era la CAS, am scris de marti o declaratie prin care renuntam la el si vrem adeverinta de asigurat. Astazi a trebuit sa-l ridice de la CAS si apoi sa dea inca o declaratie prin care renunta la el, atasandu-l la declaratia pe propria raspundere. Intr-un final, cu o copie de buletin si o adeverinta de la locul de munca(e un model stas pe site-ul CAS-ului) i-au eliberat. Bunul Dumnezeu sa ne intareasca, tulburari din ce in ce mai mari pentru a ti se respecta o alegere.

  7. Pingback: BLOCAJ TOTAL SI CONTINUU CAUZAT DE NEBUNIA OBLIGATIVITATII CARDURILOR DE SANATATE: “Nu e niciun judet in care in clipa asta sa mearga sistemul informatic. Cel mai frecvent nu se pot activa cardurile” (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: SANATATEA – PRETEXT PENTRU CONTROLUL POPULATIEI. Ministrul Sanatatii anunta intentia de a introduce CARDURI ELECTRONICE si pentru copii/ DATELE PERSONALE DE SANATATE – MAI VALOROASE SI MAI CAUTATE DECAT DATELE BANCARE | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: SANATATEA – PRETEXT PENTRU CONTROLUL POPULATIEI. Ministrul Banicioiu anunta intentia de a introduce din 2016 CARDUL DE SANATATE SI PENTRU COPII!/ Datele personale de sanatate – MAI VALOROASE SI MAI CAUTATE DECAT DATELE BANCARE (video) | Cuvân
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare