POLONIA: noul presedinte, reprezentant al PARTIDULUI CONSERVATOR si EUROSCEPTIC condus de Kaczynski/ PARTIDELE RADICALE castiga teren la alegerile regionale si locale din SPANIA

25-05-2015 2 minute Sublinieri
Sursa: www.tvn24.pl

Sursa: www.tvn24.pl

Conservatorul Andrezj Duda a câștigat alegerile prezidențiale din Polonia cu 53% din voturi, învingându-l pe președintele în exercițiu, Bronislaw Komorowski (centru dreapta), care și-a recunoscut înfrângerea și obține 47%, potrivit unui sondaj de opinie realizat la ieșirea de la urne, transmite AFP.

Victoria juristului în vârstă de 43 de ani, care urmează să fie confirmată oficial luni, ar putea deschide calea revenirii la putere a mentorului său, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator și populist Dreptate și Justiție (PiS), cu ocazia legislativelor prevăzute în toamnă.

Bronislaw Komorowski și-a recunoscut imediat înfrângerea și l-a felicitat pe adversarul său. “Dragi prieteni, nu am reușit de această dată. Cetățenii unei Polonii libere și democrate au decis astfel. Pentru aceasta îl felicit pe adversarul meu. Îl felicit pentru rezultat și îi doresc un mandat prezidențial bun, pentru că doresc binele Poloniei”, a declarat el.

La sediul de campanie al lui Andrezj Duda, anunțul rezultatului a fost primit cu o explozie de bucurie a simpatizanților care i-au scandat numele.

Învingătorul i-a mulțumit lui Bronislaw Komorowski pentru cuvintele sale, precum și celor care au votat pentru el, dorindu-le “să fie și mai numeroși la viitoarele alegeri”.

Andrezj Duda, un eurodeputat din partea PiS practic necunoscut în ajunul campaniei, a fost candidatul partidului său, în timp ce Bronislaw Komorowski, 62 de ani, a fost susținut de partidul liberal platforma Civică (PO), la putere de aproape opt ani.

El urmează să își preia atribuțiile pe 6 august.

Prerogativele președintelui sunt relativ limitate în Polonia, însă coabitarea tânărului conservator cu guvernul PO condus de premierul Ewa Kopacz s-ar putea dovedi dificilă, cele două partide promovând politici divergente.AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza)

  • ActiveNews:

Polonezii au nou președinte: Andresz Duda, cel mai conservator șef de stat al Europei

Conservatorul Andrezj Duda a câștigat alegerile din Polonia cu 53% din voturile electoratului, arată exit-pollurile realizate la ieșirea de la urne. 

Duda este candidatul partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski.

Partidul Dreptate și Justiție este partidul fostului lider polonez, Lech Kaczynksi, președintele care a murit în accidentul de avion de la Smolensk.

Partidul Dreptate și Justiție are o agendă conservatoare, care susține intervenția statului în economie și este parțial eurosceptic. Partidul Dreptate și Justiție este apropiat de linia Bisericii Catolice în ceea ce privește homosexualitatea și avortul.

Efectul Syriza. Primele exit-poll-uri ale alegerilor din Spania: INDIGNAȚII cuceresc Madridul și Barcelona

Alegerile municipale și regionale desfășurate duminică în Spania anunță o victorie, la Barcelona și la Madrid a mișcării Indignaților (PODEMOS), care a luat naștere în mai 2011, indică primele exit-poll-uri, informează Il Gazettino, citând postul spaniol Antena 3.

După aproape șase ani de criză, Spania celor doua partide mari- Socialist și Popular – ar putea face loc formațiunii antiliberale Podemos, aliată a partidului elen Syriza, sau grupării Ciudadanos, de centru-dreapta, formațiuni fondate de doi politicieni de circa 30 de ani, profesorul de știinte politice Pablo Iglesias și avocatul Albert Rivera.

Treizeci si cinci de milioane de alegători – dintr-o populatie de 46,5 de milioane de oameni – au fost chemați la urne la alegerile locale și regionale din 8.000 de municipii si 13 comunitati autonome. Se vor alege noi primari la Madrid, Barcelona și Valencia, cele mai mari orașe ale Spaniei. La Barcelona, Ada Colau, 41 de ani, eroina a “indignaților”, fondatoarea unei platforme care îi apără pe micii proprietari și chiriași care riscă să fie evacuați,era cotată cu șanse mari sa-l invinga pe Xavier Trias, 68 de ani, un nationalist conservator.

Conform sondajelor, la începutul anului 2015, “Podemos” era văzut ca cel mai puternic partid al ţării. Sub preşedintele Pablo Iglesias (36 de ani), formaţiunea şi-a recunoscut legăturile cu “Syriza”. Şi “Podemos” luptă contra politicii de austeritate şi a corupţiei.

Şi, totuşi, în ultimele luni, popularitatea “Podemos” a scăzut. Unii observatori presupun că declinul a fost cauzat de încercările de a-şi asigura imaginea unui partid moderat. Alţii susţin că ascensiunea “Ciudadanos” ar fi de vină.

Partidul Popular, aflat la putere, a câştigat alegerile locale şi regionale de duminică din Spania, dar nu a reuşit să obţină majoritatea absolută în cele 13 regiuni unde a avut loc scrutinul, potrivit unui sondaj al GAD3 pentru Antena 3, relatează Mediafax.

Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a câştigat alegerile în 11 din cele 13 regiuni spaniole unde a avut loc scrutinul, însă a pierdut capitala Madrid, după 24 de ani. Potrivit sondajului, PP a obţinut 27% din voturi, cu 10% mai puţin decât acum patru ani. Partidul Socialist (PSOE), aflat în opoziţie, s-a clasat pe locul doi, cu 25% din voturi.

Alegerile municipale şi regionale din Spania au relevat, conform aşteptărilor, un progres al noilor forţe politice Podemos (10%) şi Ciudadanos (centru, 7%). Cele două formaţiuni politice au acces în toate parlamentele regionale. De asemenea, alegerile de duminică din Spania, considerate un test înaintea scrutinului naţional de la sfârşitul anului, au relevat o scădere a influenţei principalelor două partide din ţară, PP şi PSOE.

Ciudadanos ar putea fi cheia prin care PP şi-ar păstra puterea în mai multe parlamente regionale, potrivit sondajului publicat de GAD3.


Categorii

1. DIVERSE, Polonia

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “POLONIA: noul presedinte, reprezentant al PARTIDULUI CONSERVATOR si EUROSCEPTIC condus de Kaczynski/ PARTIDELE RADICALE castiga teren la alegerile regionale si locale din SPANIA

  1. Pingback: MARSUL POLONEZ. UE discuta activarea ”OPTIUNII NUCLEARE” impotriva POLONIEI. Capetele de acuzare: lezarea JUSTITIEI, restrangerea AVORTULUI, incurajarea EXTREMISMULUI/ Marsul de Ziua Independentei, prezentat de mass-media drept manifestare a EXTREMEI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare