ROMANIA SE PREGATESTE SA ADOPTE ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC… pe fondul unui lobby intens al CORPORATIILOR OMG, infiltrat in politica, presa si mediul academic

25-05-2015 6 minute Sublinieri

 

genetic-modification

Consiliul Uniunii Europene a adoptat un document care acordă ţărilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor.

Miercuri, în cadrul unei dezbateri în Comisia pentru Agricultură şi Silvicultură a Camerei Deputaţilor, parlamentari, reprezentanţi ai fermierilor şi ai unor companii precum Monsanto şi Pioneer s-au pronunţat în unanimitate pentru aprobarea OMG-urilor în România.

Deşi au recunoscut că nu există studii ştiinţifice care să demonstreze că OMG-urile nu au efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane, participanţii la dezbatere au acuzat ignoranţa societăţii, a presei şi a tuturor celor care se opun, informează The Epoch Times.

Unul din cei mai puternici susţinători ai OMG-urilor este preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu. Acesta le-a scris lui Iohannis şi Ponta, cerându-le “să lase producătorilor agricoli dreptul să aleagă ce sistem de producţie, dintre cele aprobate şi legitime (convenţional, biotehnologic sau organic) răspunde cel mai bine nevoilor lor”. Baciu a mai spus că pericolele cauzate de produsele modificate genetic sunt “doar legende”.

La şedinţă au fost prezenţi şi reprezentanţii companiilor Monsanto şi Pioneer, care s-au plâns că deşi unele state vor adopta OMG-urile, acestea vor fi respinse la nivel european, pentru că “statele care au respins soia modificată genetic la ei vor accepta cultivarea ei în România”.

Deputatul PSD, Ion Bălan, a luat partea partizanilor cultivării OMG-urilor şi le-a explicat ce trebuie să facă pentru a reuşi:
“Trebuie aduse persoane din mediul academic, ştiinţific care să dovedească exact că OMG-urile nu sunt dăunătoare sănătăţii. Bătălia nu este deloc uşoară. Nimeni din Comisie nu poate să fie împotrivă. Fără ajutorul marilor firme, n-o să reuşiţi. Singuri, fermierii, nu aveţi şansa să staţi în faţa celor de la Greenpeace care sunt împotriva cultivării. Trebuie să-i aveţi alături pe proprietarii marilor firme de seminţe care să vă susţină”, a concluzionat deputatul PSD, Ion Bălan.

Europa se bate cu pumnul în piept spunând că vrea să fie independentă când vine vorba de organisme modificate genetic (OMG). Ignoră însă dependenţa masivă pe care o are faţă de ele şi faptul că, fără OMG-urile importate în cantităţi de zeci de milioane de tone anual, industria sa agricolă nu poate funcţiona. După numeroase dispute la nivel european între statele membre UE care abordează problema OMG-urilor din perspective contradictorii, Comisia Europeană – organismul care a fost până acum mâna de fier a UE şi a controlat tot ce purta eticheta “modificat genetic” în comunitate – a cedat. Acum, vrea să lase deciziile privind organismele modificate genetic la nivel naţional, atât în aceea ce priveşte cultivarea acestora, dar şi importul lor. Reprezentanţii industriilor din agricultură văd însă un singur deznodământ – haosul. Aflaţi mai jos care este poziţia României în acest scenariu.

Parlamentul European a adoptat recent o serie de modificări la cadrul legislativ care priveşte cultivarea plantelor modificate genetic la nivelul Uniunii.Statele membre au primit astfel mână liberă la culturile transgenice, după numeroase proteste, moratorii, sancţiuni şi chiar acţionări în instanţă apărute pe fondul OMG-urilor. Practic, acum fiecare ţară din UE poate decide dacă vrea sau nu să cultive plante transgenice pe teritoriul ei, fără a mai fi nevoită să ofere argumente ştiinţifice legate de alegerea pe care o face.

Reprezentanţii ţărilor care s-au opus vehement OMG-urilor au impus interdicţii apelând la clauza de salvgardare (au încercat să aducă probe care să arate că OMG-urile în cauză reprezintă un risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu – directiva CE 2001/18) sau la măsuri de urgenţă (au argumentat că OMG-urile în cauză ar putea constitui un posibil “risc serios pentru sănătatea umană, pentru sănătatea animală sau pentru mediul înconjurător” – art. 34 CE 2003/1829).

Printre statele care s-au luptat în ultimii ani împotriva OMG s-au numărat Franţa, Grecia, Italia, Ungaria şi Bulgaria. Este de aşteptat, potrivit reprezentanţilor industriei de biotehnologii, ca acestea să se numere şi printre primele care vor încerca să le interzică.

Pe parcursul săptămânii trecute, reprezentanţii companiilor şi asociaţiilor interesate direct de hotărârea pe care o va lua România în privinţa biotehnologiilor verzi au participat la discuţii în Parlament şi în cadrul Academiei. Până acum, directorul asociaţiei de biotehnologii AgroBiotechRom, Nicolae Hristea, prezent la aceste discuţii, spune că Ministerul Agriculturii pare că ar putea susţine culturile OMG în România, în timp ce Ministerul Mediului dă semne că va face un pas înapoi, cel mai probabil din cauza presiunilor puse de organizaţiile non-guvernamentale “verzi” care nu le susţin. În acelaşi timp, reprezentanţii Academiei sunt foarte interesaţi de acest subiect, în principal din cauza numeroaselor studii şi date legate de noile tehnologii din domeniu.

“Decizia se ia de către Guvern. Ministerul Agriculturii, în general, a fost favorabil noilor tehnologii şi cred că în continuare susţine promovarea acestora. O problemă apare însă la Ministerul Mediului, unde există o circumspecţie, să nu zic o opoziţie, prin faptul că anumite organizaţii non-guvernamentale, aşa-numiţii ‘verzi’, le critică fără să aibă baze ştiinţifice”, a declarat pentru gânduldirectorul AgroBiotechRom.

“Academia este partenerul nostru pentru că este interesată de promovarea rezultatelor cercetărilor mai avansate pe plan mondial şi a fost partenerul nostru şi al fermierilor încă de la introducerea noilor hibrizi modificaţi genetic în culturi”, ne-a mai explicat el.

Liviu Harbuz (PSD), vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, locul în care s-a discutat problema OMG-urilor în România, vede deja posibilitatea apariţiei unui “boom economic” în ţara noastră graţie plantelor transgenice. Din punctul său de vedere, dacă soia modificată genetic – pe care România o cultiva înainte de intrarea în UE şi la care a fost nevoită să renunţe pentru a adera – va apărea din nou pe câmpuri, ne putem aştepta ca economia să înregistreze o creştere de 4%.

“Orice porc din România şi din Europa se hrăneşte cu soia transgenică adusă din Brazilia, din Statele Unite. Dacă România ar cultiva din nou soia modificată genetic, economia ar creşte cu 4%. România ar deveni principalul trader de soia din zona europeană. Ar fi un boom economic“, a declarat el pentru gândul. Toţi producătorii şi toţi procesatorii sunt pentru modificarea genetică. Nu există niciunul care să spună nu”, a mai adăugat el.

Înainte ca ţara noastră să devină membră a UE, cultivarea plantelor modificate genetic era un lucru normal în România. Până în anul 2006, pe câmpurile româneşti se putea găsi soia transgenică rezistentă la ierbicidul glifosat.

Tot la acea vreme, România era una dintre cele nouă ţări din lume unde se cultiva soia modificată genetic. Aceasta ocupa mai bine de 137.000 de hectare. Astfel, 69% din suprafaţa pe care era cultivată soia era ocupată de soia transgenică.

Reprezentanţii companiilor din domeniu susţin că fermierii vin şi cer seminţe modificate genetic, dar şi că aceştia vor fi cei care vor decide pe termen lung dacă OMG-urile le vor veni în ajutor sau nu.

“Fermierii vor adopta acele tehnologii care le rezolvă problemele şi le asigură producţia”, a declarat pentru gândul Andrei Măruţescu, şef al departamentului Corporate Affairs în cadrul companiei Syngenta.

“Biotehnologiile reprezintă o soluţie. Piaţa va decide ce vor fermierii. Dacă au nevoie de GMO, că e porumb, că e soia, că e cu toleranţă la glifosat sau Ostrinia (n.r. insecticid şi dăunători), piaţa va decide”, a mai adăugat el.

“Există loc pentru toată lumea. Este loc şi pentru agricultură organică şi pentru agricultură convenţională şi pentru biotehnologii. Trebuie să le dăm fermierilor libertatea de a alege ceea ce au ei nevoie în cultura lor “, a declarat pentru gândul şi Mihaela Vasile, public affairs specialist al Monsanto.

Lucia Varga, fostul ministru al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, minister comasat în prezent cu cel al Mediului, a înregistrat şi ea recent o interpelare în care cerea să afle ce măsuri vor lua ministerele Agriculturii, Mediului şi Sănătăţii în privinţa deciziei de a interzice sau de a permite cultivarea OMG-urilor pe teritoriul ţării noastre.

Ministerul Agriculturiitrimite mingea în terenul Ministerului Mediu în răspuns. “După adoptarea şi publicarea în Jurnalul Oficial a noii Directive, aceasta trebuie transpusă în legislaţia naţională, în termen de maxim 2 ani, ceea ce presupune modificarea şi completarea în consecinţă a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.43/2007 privind introducerea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic, cu modificările şi completările ulterioare, activitate care intră în competenţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor“, se menţionează în răspunsul ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Constantin aminteşte, totodată, că la ora actuală există o singură plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare pe teritoriul UE, respectiv porumbul rezistent la un anumit dăunător, dar şi că suprafeţele cultivate anual cu acest porumb sunt reduse.

“În România, suprafeţele cultivate anual cu porumb MON 810 în ultimii 5 ani sunt foarte mici, de până la 850 de ha, iar în anul 2015, din informaţiile preliminare de care dispunem, fermierii au achiziţionat deja sămânţa necesară pentru însămânţarea a circa 500 ha”, explică ministrul Agriculturii.

“Apreciem totuşi, că realizarea acestor proceduri (adoptarea finală la nivelul Consiliului şi modificarea legislaţiei naţionale), va depăşi perioada însămânţării porumbului”, adaugă el.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, răspunde că va fi necesară o “analiză riguroasă a tuturor aspectelor privind acest domeniu, luându-se în considerare avantajele tehnico-economice, sociale, dar şi riscurile cultivării plantelor modificate genetic pentru mediu, sănătate, pentru agricultura convenţională şi ecologică”. O atenţie deosebită trebuie acordată şi aspectelor etice ale biotehnologiei moderne, din punctul său de vedere.

“Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor susţine promovarea principiului precauţiei şi asigurarea aplicării măsurilor specifice de biosecuritate care vizează protecţia sănătăţii umane şi a mediului în contextul producerii, utilizării şi introducerii deliberate în mediu a organismelor modificate genetic”, se mai menţionează în răspunsul oferit de Gavrilescu.

Descarcă AICI răspunsul complet al Ministerului Mediului

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, cere şi el o evaluare a riscului adus de plantele transgenice şi spune că aceasta ar trebui făcută “într-o manieră corectă, ştiinţifică şi transparentă, pe baza datelor existente”.

“Riscurile asociate introducerii unui OMG în mediu trebuie comparate cu riscurile generate de prezenţa în acelaşi mediu a ‘originalului’, organismul convenţional care a derivat prin transgeneza OMG-ului aflat în discuţie”, mai spune Bănicioiu.

Până în prezent nu există o procedură general valabilă de evaluare. Trebuie procedat de la caz la caz, informaţiile necesare evaluării putând să difere în funcţie de tipul de organism transgenic. În aprecierea riscului se ţine cont şi de avizul favorabil sau nefavorabil al Comisiei Ştiinţifice a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară”, menţionează ministrul Sănătăţii. […]/ integral pe gandul.info


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Organisme modificate genetic (OMG), Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “ROMANIA SE PREGATESTE SA ADOPTE ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC… pe fondul unui lobby intens al CORPORATIILOR OMG, infiltrat in politica, presa si mediul academic

  1. Numai bine ce sambata, 23 mai, au fost manifestatii in toata lumea impotriva Monsanto si a organismelor modificate genetic:

    https://youtu.be/pvk2RowCrns
    http://www.combat-monsanto.org/

    Cei carora la noi le orbeste luciul banului constiinta, n-au decat sa manance ei OGM-uri si asa vor deveni “legende” vii, sau…

  2. …..să-i aveţi alături pe proprietarii marilor firme de seminţe care să vă susţină.
    Bai fratica am mai vazut guduratura dar asta ii intrece pe toti.

  3. “Miercuri, în cadrul unei dezbateri în Comisia pentru Agricultură şi Silvicultură a Camerei Deputaţilor, parlamentari, reprezentanţi ai fermierilor şi ai unor companii precum Monsanto şi Pioneer s-au pronunţat în unanimitate pentru aprobarea OMG-urilor în România.”

    Parlamentarilor din Romania( indiferent de culoarea politica), li s -au facut ochii ca-n jocurile de pacanele , numai la gandul ca vor incasa comisioane grase de la Monsanto, daca vor legifera OMG în România. Astia nu mai au nici un Dumnezeu, cand vine vorba de comisioanele lor! Daca Monsanto le-ar da bani , ca sa aiba aprobarea sa puna in mancarea romanilor cianura de potasiu(de exp.) , ar face-o fara ezitare!

  4. “Este loc pentru toti”.

    Monsanto a falimentat fermierii din America dandu-i in judecata pentru ca pe pamantul lor s-au gasit plante modificate genetic.

    Indiferent de cum are loc contaminarea, prin aer, insecte, etc. TOTI suntem vinovati in fata legii pentru ca monsanto si restul si-au brevetat “inventia” si au reusit sa masluiasca legea la nivel mondial.

    Nu sufla nimeni nimic despre acest aspect.

    In felul acesta au obligat fermierii din America si Canada sa cultive semnite modificate genetic. Au devenit proprietari chiar si pe semnitete naturale,

    Asta e scopul, sa nu poti cultiva nimic fara sa le platesti.

    Control total asupra mancarii!!! Asta e scopul principal!

    E trist si revoltator!

    Plus, bolile care rezulta din consumul de plante modificate genetic.

    Omului de rand nu vine nimeni sa-i prezinte pericolele.

    Iude puse in slujba raului cu stiinta sau nestiinta!

  5. I-au inchis gura prof. Mencinicopschi, nu mai are cine sa-i deranjeze.

  6. Asta este o decizie ce se ia prin referendum.
    Nu Monsanto trăiește şi se hrăneşte aici. Aici românii trebuie să hotărască.

  7. @i.v.
    “Aici românii trebuie să hotărască”

    De parca ar hotari ei!!!

  8. Moartea albinelor in lume sigur e corelata cu GMO.

  9. Trebuie sa ne organizam si sa iesim in strada, trebuie sa luptam pentru drepturile nostre

  10. Despre modificarile genetice aparute in culturile alaturate celor modificate genetic deja, ati aflat ? Despre faptul ca apar modificari genetice si la plantele considerate “daunatori” ai acelor culturi , ati aflat ? Si atunci cum aprobati asta ? Producatorii BIO se plang deja despre faptul ca in situatia in care culturile lor sunt in vecinatatea unor culturi modificate genetic ,atunci cand isi vand productia , constata ca primesc un pret mai mic deoarece se descopera si produse modificate genetic in propria recolta ! TREZITI-VA !

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare