ABERATII PREMEDITATE? Modificari legislative care INTERZIC PASUNATUL vreme de 4 luni si LIMITEAZA ABSURD NUMARUL DE CAINI de paza ai turmelor. MII DE OIERI PROTESTEAZA LA BUCURESTI IMPOTRIVA LEGII VANATORII, LUAND CU ASALT PARLAMENTUL. Plus: Ministrul Agriculturii nu vrea bani de irigatii? (video)

15-12-2015 12 minute Sublinieri


PROTESTUL CIOBANILOR la Palatul Parlamentului…

UPDATE

Oierii au încheiat marți seara protestul din fața Palatului Parlamentului, după semnarea unui protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, Ministerele Agriculturii și Mediului și Federația Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii.

Protocolul are două puncte, primul face referire la modificarea prin Ordonanță de Urgență a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la pășunat și la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părți semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidență asupra bunei desfășurări în sectorul agricol.

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, a declarat marți că ordonanța de urgență pentru modificarea articolelor controversate din Legea vânătorii ar putea fi emisă până vineri și luni.

Potrivit sursei citate, rolul unei ordonanțe de urgență este “să clarifice anumite chestiuni de urgență”. “Dacă sunt două-trei articole care deranjează acum, în această perioadă, le rezolvăm acum, repede, restul de articole pe care le acuză avem timp să le discutăm în comisii”, a spus Săpunaru.

“Se vor modifica prin ordonanță de urgență articolul cu interzicerea pășunatului și cel cu numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii. Celelalte puncte care sunt în revendicări și care nu cuprind numai legea vânătorii se vor discuta în următoarea perioadă. Vom face un grup de lucru tot cu aceeași semnatari: reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Agriculturii, plus membrii din Parlament și vom modifica legea. Eu nu cred că rămâne nemodificată legea vânătorii și celelalte legi conexe”, a spus Nini Săpunaru.

La rândul său, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, Marcel Andrei, a subliniat că oierii nu pot fi de acord cu această lege deoarece încalcă flagrant dreptul de proprietate, iar animalele au nevoie de mișcare.

“Nu putem fi de acord cu această lege pentru că ne încalcă flagrant dreptul de proprietate. Se știe că animalele au nevoie de mișcare. La ora actuală venim după un an de secetă, cu o bază furajeră precară, pentru că nu am reușit să asigurăm necesarul de furaje pentru a scoate animalele din iarnă, trebuie să le și plimbăm. Mulți crescători sunt și producători agricoli. Dacă are înființată o cultură de porumb nu mai investește să o recolteze, preferă să o consume direct animalele. Să nu fie lăsați să dispună, atâta timp cât plătesc taxe și impozite pe acel teren, să dispună după cum cred ce cuviință de terenul lor este ceva anormal. Referitor la câini, să știți că fiecare crescător de animale ține câini în funcție de necesități. La un atac de haită de 4-5 lupi nu știu ce poți să faci la zona de deal cu doi câini, sau la un atac al ursului. Noi vrem ca această lege să fie suspendată”, a subliniat președintele sindicatului oierilor.

Câteva mii de ciobani s-au adunat, marți, la Palatul Parlamentului pentru a protesta împotriva legii care reduce numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii și interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic.

Intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor și îngrădește dreptul la proprietate, potrivit comunicatului asociației transmis AGERPRES, ACEBOP solicitând abrogarea Legii 149/2015.

AGERPRES/(A — autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica)

Zi incendiara la Bucuresti, unde ciobanii, oameni hotarati de la munte, nu au stat prea mult pe ganduri si au navalit in Palatul Parlamentului. Dar nu inainte de a se imbranci cu jandarmii, care, in nebunia generala, au folosit gaze lacrimogene.

S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce mii de oieri, nemultumiti de noua lege a vanatorii, au venit special in Capitala ca sa ii intrebe pe parlamentari de ce i-au nedreptatit.

Fermierii sustin ca li se incalca dreptul la proprietate si, spun ei, este aberant sa isi apere oile fara caini. Cativa dintre ei au fost primiti la negocieri si au primit asigurari ca legea va fi modificata.

Protestul trebuia sa aiba loc in Parcul Izvor, dar ciobanii au dat jos gardurile, au plecat spre Piata Constitutiei si au vrut sa intre in cladirea Parlamentului. Ciobanii erau atat de furiosi, incat au navalit pur si simplu in curtea Palatului Parlamentului ca sa isi ceara drepturile.

In ambuscada, cativa jandarmi au fost loviti. In disperare de cauza, fortele de ordine au intervina cu gaze lacrimogene ca sa mai tempereze spiritele.

Toata aceasta nemultumire in masa a pornit de la noua Lege a vanatorii, care le interzice ciobanilor sa isi scoata oile la pascut, inclusiv pe propria pasune, din 6 decembrie pana in 25 aprilie. O alta reglementare ii obliga sa aiba un singur caine de paza la ses, doi la deal si 3 la munte.

“Cati parlamentari au vazut vreodata o stana”, au intrebat ciobanii si “cati au incercat sa mute o turma de o mie de oi cu doi caini?”.

Pe de alta parte, protestatarii ii acuza pa vanatori ca intra pe proprietatile lor sa omoare capre salbatice, pasari si chiar cainii ciobanesti. Pentru ca nu voiau sub niciun chip sa plece, cativa reprezentanti ai fermierilor au fost primiti la discutii in parlament.

Nini Sapunaru, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor: “Au luat legatura secretarii de stat, cu dl. ministru Achim Irimescu si a spus ca este de acord sa formeze acest grup de lucru si incepand de azi sa lucreze. Pana vineri ar putea emite ordonanta de urgenta.

Ulterior, purtatorul de cuvant al Guvernului a precizat ca nu se poate emite o ordonanta de urgenta pentru acesta lege, dar ca se va cauta o alta solutie tehnica.

Dupa mai bine de 7 ore de protest, ciobanii s-au retras, dar sustin ca se vor intoarce daca alesii nu se tin de promisiuni si nu modifica reglementarile care vizeaza cainii de stana si pasunile.

  • Hotnews:

Amenzi intre 500 si 20.000 de lei date oierilor pentru “instigare si recurgere la actiuni violente”

Explicatia reactiei dure a ciobanilor: Povesti horror cu vanatori care au macelarit cainii ciobanilor

Furia surprinzatoare a ciobanilor care s-au adunat in numar neasteptat de mare si au protestat marti in fata Parlamentului are si alte motive decat prevederile legislative. De multi ani mocneste o tensiune mare intre ciobani si vanatori, care le impusca cainii.  

Unde s-a ajuns s-a vazut chiar acum doua zile cand, potrivit ziarului Evenimentul, unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din judetul Botosani, Ionica Nechifor, a protestat intr-un mod inedit fata de abuzurile vanatorilor, dupa ce ieri acestia i-au impuscat in cap un caine la ferma: si-a dus cainele la Prefectura. 

Ionica Nechifor spune ca vanatorii au incercat sa-l intimideze pentru ca el a mobilizat fermierii sa mearga la Bucuresti. 

“Avem filmarile si vom face plangere la Politie si la Asociatia Vanatorilor. Ei au intrat pe un teren pe care eu sunt proprietar. Eu am fost amenintat pe proprietatea mea”, a declarat acesta potrivit publicatiei citate.

Din istoria acestor incidente nu lipsesc si masacrele. In ianuarie 2014, aproximativ 30 de caini ce apartineau ciobanilor au fost impuscati pe un camp din judetul Tulcea, informa atunci Antena 3.

Ciobanii au spus ca barbatii care le-au omorat cainii erau beti si i-au fi amenintat si pe ei cu moartea. Incidentul a avut loc in comuna tulceana Mihai Bravu.

De asemenea, in mai 2011, potrivit Maramedia, Duminica 1 mai in livada Sarasau au fost impuscati doi caini, care pazeau oile unui localnic din Iapa.

Din relatarile ciobanilor se pare ca autorul acestui gest impulsiv ar fi fost un localnic,vanator amator, care i-ar fi amenintat pe ciobani cu cateva zile inainte, deranjat de prezenta cainilor in zona.

Exista numeroase de altfel de exemple in presa locala si centrala.

Reprezentantii ciobanilor care au protestat, in aprilie, in fata Guvernului, si i s-au plans ministrului Agriculturii de atunci, Daniel Constantin, ca vanatorii le omoara cainii de la stana care nu au elemente de identificare, deoarece acestia sunt considerati niste “pradatori” care distrug vanatul mic, a scris in primavara Gandul.

“Trebuie reglementat in primul rand regimul cainilor de la stanele respective. Nu exista in momentul de fata niciun fel de protectie. Daca acestia nu au elemente de identificare, ei pot fi considerati pradatori si pot fi impuscati de catre vanatori sau de cei care sunt proprietari sau membri ai asociatiilor de vanatoare”, a spus Constantin la finalul intalnirii cu protestatarii.

“Vor sa fie o reglementare mult mai clara astfel incat sa existe o protectie fata de cainii care pazesc stanile respective”, a mai spus ministrul in aprilie, potrivit publicatiei citate.

Adevarata poveste a legii care i-a infuriat pe ciobani si cine sunt initiatorii. Cainii ciobanilor au dus la “nemultumirea maselor de vanatori”, care si-au gasit aliati 8 parlamentari din PSD

Scandalul privind limitarea numarului de caini la stana la maximum trei si interzicerea pasunatului intre 6 decembrie si 24 aprilie a fost declansat de un proiect de lege depus in februarie 2013 de opt deputati si de doi senatori, opt dintre ei fiind de la PSD. Proiectul din 2013, care a fost retrimis in zadar la Parlament de presedintele Iohannis, modifica o lege veche tocmai din 2006 si introduce amenzi pentru ciobanii cu prea multi caini. Culmea e ca acest proiect din 2013 (intrat in vigoare in iunie 2016) e facut la presiunea vanatorilor, nemultumiti ca ciobanii si cainii lor le gonesc vanatul.

  • O fraza din expunerea de motive a proiectului de lege e cheie pentru a intelege cum s-a ajuns ca ciobanii sa fie scosi din pepeni: Plecand… de la nemultumirea maselor de vanatori in continua crestere se simte nevoia revederii unor prevederi ale legii in vigoare”.

Cine sunt initiatorii proiectului care i-a suparat pe ciobani si i-a multumit pe vanatori

Cei mai cunoscuti dintre initiatori sunt Ion Rotaru (PSD), chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), vicepresedinte al Senatului, Florin Iordache (PSD), vicepresedinte al Camerei Deputatilor si Bogdan Ciuca, deputat ALDE (FOST PC).  

Pe langa acestia, initiatori au mai fost pesedistii Mocioalcă Ion, Pâslaru Florin-Costin, Tîlvăr Angel, Vlase Petru Gabriel si Vlădoiu Aurel, plus udemeristul Attila Bela Kelemen.

Mic istoric al legii

Cel mai interesant fapt este ca in varianta anterioara a legii, 407/2006 – Legea vanatorii şi a protectiei fondului cinegetic, exista deja restrictia privind cainii de stana si chiar era mai dura, fiind specificat clar ca in limita de maxim trei caini sunt inclusi si cei de paza, precizare scoasa acum.

NU erau insa precizate amenzi pentru incalcarea acestei prevederi, adica legea initiala din 2006 era o lege fara dinti. Asa se face ca in legea adoptata in 2015 au fost introduse – atat pentru depasirea numarului de caini, cat si pentru perioada de pasunat – amenzi de 500-1.500 de lei.  

Legea si traseul ei sunt pline de ciudatenii: actul normativ promulgat in 2015 se refera de fapt la vanatoare si la fondul cinegetic, a fost respinsa de Senat, a fost retrimisa de nenumarate ori inapoi de plenul Camerei la Comisii si a fost returnata Parlamentului in aprilie 2015 de presedintele Klaus Iohannis. In plus, in punctul de vedere al Guvernului se arata ca Executivul nu sustine legea, iar Consiliul Legislativ, in avizul sau, a trimis zece pagini de corecturi legislative si tehnice.

Incurcate cai ale legii 149/2015:

– Pe 18 ianuarie 2013, proiectul legii a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, care a trimis-o la Senat in aceeasi zi. Senatul o respinge pe 3 septembrie 2013.

– Intra in patru comisii parlamentare si isi primeste rapoartele pana pe 14 octombrie 2013, asa ca pe 21 octombrie 2013 ajunge in plenul Camerei. Apoi, timp de un an si patru luni intra intr-un ping-pong, fiind retrimisa inapoi de plen de trei ori.

– In plus, a ajuns o data pe ordinea de zi si s-a intors la comisii fara sa fie dezbatuta. In total, a fost trimisa pentru raport sau pentru rapoarte suplimentare la comisii de 14 ori.

– Pe 25 februarie 2015, este votata cu o majoritate zdrobitoare – 303 pentru, 11 contra si 16 abtineri – asa ca pe 7 martie este trimisa la promulgare. 

Klaus Iohannis a studiat legea cinci saptamani si a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare in aprilie 2015.

  • Refuzul de a o promulga a venit in contextul in care o parte a societatii civile a sustinut ca incalca dreptul la proprietate, aduce dupa sine un adevarat macel in randul pasarilor cantatoare si periclitarea altor specii protejate de lege, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement, fiind avertizata deja de Uniunea Europeana. 

HotNews.ro a scris aici o analiza despre efectele nocive ale proiectului de lege privind Legea vanatorii.

– Mica surpriza a venit de la Senat, care la doi ani dupa ce a respins-o, aproba legea pe 21 aprilie anul acesta.

– Dupa ce comisiile mai realizeaza un raport si apoi inca unul, de inlocuire, legea este adoptata (ca urmare a cererii de examinare) de Camera Deputatilor pe 27 mai.  

– Presedintele nu o mai poate refuza la promulgare, asa ca o promulga pe 15 iunie anul acesta si a doua zi devine Legea 149/2015.

Mii de ciobani, din toată ţara, protestează, marţi, în Capitală, împotriva modificărilor la Legea vânătorii, intrate recent în vigoare, prin care se limitează numărul de câini pe care îl pot deţine oierii, dar şi faţă de alte norme de aplicare a legii. Ciobanii se află în faţa Parlamentului, unde au blocat strada. Unii protestatari au sărit gardul Parlamentului şi au intrat în curtea instituţiei.

Mii de ciobanii s-au strâns, marţi, în Parcul Izvor, în faţa Palatului Parlamentului, începând cu ora 9.00. După un protest paşnic, ciobanii au rupt forţat cordonul format de jandarmi şi au ieşit în stradă, blocând traficul, potrivit România TV.

Senatoarea Cristiana Anghel a mers printre protestatari ca să îi înfrunte, însă a reuşit să îi înfurie şi mai tare, după ce l-a numit prost pe unul dintre ciobani.

Ciobanii au ameninţat că vor bloca străzile din România şi vor protesta cu furci şi topoare, dacă politicienii nu le vor rezolva cerinţele. Dacă nu se va rezolva, vom bloca străzile în Romania. Vom veni cu furci şi topoare, pentru că aşa au făcut strămoşii noştri şi au rezolvat problemele“, a spus unul dintre protestatari.

După un protest paşnic, unii ciobani au sărit gardurile Parlamentului, intrând în curtea instituţiei, unde au blocat intrările şi ieşirile. La Palatul Parlamentului s-au luat măsuri sporite de securitate.

 “Nu ne ia nimeni în seamă, am ajuns la capătul puterilor. Că vină ministrul Agriculturii, să vină cei de la APIA, care ne-au trădat. Agricultura este un dezastru. Ne fură hoţii. Niciunul nu e bun, toţi sunt tâlhari“, au spus ciobanii.

Cine a mai văzut ca la 1.000 de oi să ții un singur câine? Vin ei să ne păzească oile? Politicienii vor să ne țină departe, să nu ne asculte nimeni, de aceea cu toții, am trecut mai departe, am rupt cordonului de jandarmi. O să facem o delegație cu care să mergem la comisia de agricultutră din Parlament ca să discutăm revendicarile. Nu vom încerca să intrăm cu forța în Parlament, suntem oameni civilizați. Problema este că acest Parlament trebuie să coboare cu picioarele pe pământ și să vadă care este rolul nostru în agricultura românească, a spus un protestatar.

Ciobanii sunt nemulţumiţi de noile reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzic înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine. Ciobanii cer abrogarea noilor norme.

Potrivit modificărilor legislative, promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, ciobanii vor putea deţine la şes un singur câine de pază la stână, cei de la deal vor avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. Legea vine acum şi cu amenzi, de până la 1.500 de lei.

Ciobanii din toata tara sunt suparati nevoie mare si spun ca lactatele s-ar putea scumpi. Si asta pentru ca modificarea adusa unei legi din 2006 ii obliga sa nu mai lase oile pe pasune incepand cu data de 6 decembrie.

Ba mai mult, trebuie tinute in grajduri pana pe 24 aprilie. Revoltati, oamenii sustin ca vor avea nevoie de mai multa hrana pentru animale, iar cheltuielile vor creste.

Marti vor veni sa stea de vorba cu parlamentarii, in speranta ca situatia se va schimba. Legea vanatorii si a fondului cinegetic a fost modificata, si, potrivit noilor reglementari, pasunatul animalelor domestice pe terenul agricol este interzis in perioada 6 decembrie – 24 aprilie.

Gheorghe Voicu, cioban: “Ne deranjeaza fiindca trebuie sa le punem repede pe stabulatie. Trebuie sa platesc arenda la oameni si ne obliga sa inchidem oile!”

Ion Stefan, cioban: “Dar in schimb, vanatorii pot sa vina sa ne dea afara cu oile sa poata vana pe proprietatea noastra.”

Astfel, ciobanii sunt nevoiti sa isi tina in tot acest timp oile in grajduri.

Marcel Andrei, presedintele crescatorilor de ovine din Romania: “Nu stim cum vom reusi sa le scoatem in primavara, pentru ca nu avem cantitatea necesara de furaje pentru toata perioada de stabulatie.”

In plus, a fost un an secetos, spun ei, si se tem ca pretul furajelor va creste. Si in situatia data vor avea nevoie de o cantitate mai mare de hrana pentru animale. Asa ca si lactatele s-ar putea scumpi.

Legea impune si reducerea numarului de câini de la stâne, care nu trebuie sa fie mai mare de trei in zona de munte.

Marcel Andrei, presedintele crescatorilor de ovine din Romania: “Animalul salbatic, noaptea, nu-l vezi. Noi n-avem mirosul atat de bine dezvoltat cum il au cainii care ne ajuta pe noi noaptea sa ne odihnim sa fim apti de munca pentru a doua zi.”

Reprezentantii ciobanilor vor veni marti in Capitala pentru a-si exprima nemultumirile.


Parlamentul a stabilit la cati caini au dreptul ciobanii. Legea “3, 2, 1 dulai”, criticata de ministrul Agriculturii

O lege adoptata de parlamentari schimba regulile de la stana. In functie de regiune, ciobanii au voie sa tina la turma unul, doi sau trei caini. Daca au mai multi, amenzile ajung pana la 1500 de lei.

Crescatorii de animale sunt revoltati pentru ca, spun ei, nu au cum sa-si apere oile de lupi.

Ioan Moga are doua turme cu 900 de oi, pazite de patru caini. Conform legii, doar un caine mare si unul mic ar trebui sa gasim la stana, dar proprietarul spune ca nu poate sa se descurce, mai ales cand vin lupii.

Ioan Moga, crescator de oi: “Cine a mai pomenit asa ceva. Eu de 50 de ani cresc oi si mereu am avut cate 6, 7 chiar 8 caini la turma. Sa raman cu 2? Ce fac? Au veni lupii chiar aici si mi-au atacat oile. O sa vina sa ne dea si amenzi din alea mari.”

Modificarea legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic facuta in iunie spune clar ca se interzice “permiterea insotirii turmelor si cirezilor de catre caini insotitori al caror numar este mai mare de 3 in zona de munte, de 2 in zona de deal si de 1 la campie.”

Amenzile sunt intre 500 si 1500 de lei, iar cei care ar trebui sa le aplice dupa ce numara cainii la stana sunt angajatii fondurilor de vanatoare. Oierii spun insa ca cifra stabilita prin lege e mult prea mica si ameninta ca vor iesi in strada pe 15 decembrie, in fata Parlamentului.

Ioan Moga, crescator de oi: “Am fost la intalnire cu prefectul si mi-a zis ca nu are ce sa faca trebuie sa aplice legea. Noi ce putem sa facem sa renuntam la oi, la caini?”

Si la ses, acolo unde legea permite un caine pazitor la o turma de oi, crescatorii sunt revoltati.

Dumitru Dinulescu, presedinte Asociatia Crescatorilor de Ovine Constanta: “Ni se impune asa ceva dar noi nu putem face, avem invazie de sacali si lupi in Dobrogea. Putem demonstra la fata locului oameni care au fost pagubiti si eu am fost pagubit de nenumarate ori aici la ferma. Tin la turma 3-4 caini “

Vanatorii spun ca aceasta prevedere a fost introdusa pentru a proteja animalele salbatice de talie mijlocie, care sunt atacate de cainii de paza.

“Aceasta lege practic interzice dreptul la proprietate, ne impune sa avem cel mult trei caini la turma si ne interzice sa ne pasunam animalele pe propriile terenuri agricole dupa data de 6 decembrie, pana la finele lunii aprilie”, a declarat Marcel Andrei, presedintele Sindicatului national al crescatorilor de ovine si caprine din Romania.

Ministrul Agriculturii a confirmat, conform Agrointel, ca legea ii dezavantajeaza clar pe ciobani, care risca sa se trezeaca cu turmele decimate de lupi. Mai grav, actul normativ este deja in vigoare inca din iulie si prevederile referitoare la caini ar trebui sa se aplice incepand din 6 decembrie.

Din pacate situatia este exact asa cum a fost prezentata de crescatorii de ovine. Sper sa putem modifica legea respectiva. Eram la Bruxelles atunci cand am fost solicitat in legatura cu anumite prevederi care practic afecteaza activitatea de crestere a ovinelor in Romania. Imi amintesc ca, cu niste ani in urma am fost extrem de laudati de europeni legat de faptul ca ciobanul roman a reusit sa supravietuiasca alaturi de cea mai mare populatie de ursi din Europa, de populatia de lupi. Sigur ca avem nevoie de prevederi care sa sprjine oieritul in Romania. Sper sa redeschidem discutia cu legea respectiva si sa facem asa fel incat sa nu ducem la disparitia acestei ocupatii. E greu de inteles de ce a fost facuta o astfel de lege, ciobanul foloseste cainii pentru protectia oilor impotriva animalelor salbatice”, a declarat Achim Irimescu.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe – Agrostar protestează marţi în faţa Palatului Parlamentului, începând cu ora 12,00, solicitând modificarea unor prevederi din Legea vânătorii.

Sindicaliştii consideră că aceste prevederi încalcă grav dreptul la proprietate, interzic înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine, informează Agerpres.

Legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului, nenumărate modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate şi anume aceea că ‘pe terenul proprietate crescătorul de animale nu mai poate păşuna’. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune: ‘ (1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: … c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie”, a declarat recent secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu.

Potrivit acestuia, legiuitorul nu face altceva decât să încalce dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constituţia României respectiv agricultorilor care cresc animale ‘li se suspendă dreptul de proprietate’.

Pe de altă parte, Agrostar precizează că legiuitorul s-a îngrijit de numărul de câini care pot păzi turma, limitând numărul acestora.

Este total anormal ca într-un an în care agricultura a fost lovită crunt de secetă, pentru care nici până în acest moment nu s-au acordat despăgubiri, să promovăm un astfel de act normativ, care nu face altceva decât să mai pună o povară în plus pe umerii agricultorilor şi aşa decapitalizaţi. În loc să facem politici agricole durabile, venim cu tot felul de acte normative în măsură să pună piedici“, precizează reprezentanţii Agrostar.

Protestele crescătorilor de animale – membrii Agrostar – sunt susţinute şi de Federaţia Naţională PRO AGRO, care condamnă modificările “nedrepte” aduse Legii Vânătorii nr. 407/2006. Până în prezent, 4.000 de oieri au anunţat că vor participa la proteste.

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost adoptat, ieri, de Comisiile de buget-finanţe, iar ministrul Achim Irimescu declarându-se foarte mulţumit de fondurile alocate. In schimb, el a refuzat să susţină un amendament prin care se alocau 508 milioane de lei suplimentar pentru irigaţii, reprezentand aproximativ 115 milioane de euro.

Potrivit bugetului propus de Ministerul de Finanţe, fondurile alocate Agriculturii se ridică la 13,4 miliarde de lei, fiind, pe hârtie, un buget mai mic cu 45% faţă de anul trecut. Secretarul de stat care a reprezentat Ministerul Agriculturii a explicat, însă, că instituţia se află la finalul ciclului de programare 2007-2013 pe fonduri europene, urmând să înceapă noul exerciţiu, însă în cadrul căruia nu au fost încă demarate plăţile. Astfel, în privinţa proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, ministerul are în buget doar 335,8 milioane de lei pentru 2016, faţă de 20,5 miliarde de lei în anul în curs. Secretarul de stat a precizat că, în termeni reali, fără fonduri europene la dispoziţie, bugetul Agriculturii este foarte mare şi suficient, crescând de la 4,5 miliarde de lei, credite bugetare, la aproximativ 13 miliarde de lei.

În acest context, a fost discutat un amendament propus de comisiile de agricultură din Parlament, care prevedea alocarea sumei de 508 milioane de lei pentru sistemul de irigaţii din România, însă reprezentantul ministerului a anunţat că nu îl susţine, iar instituţia nu are nevoie de aceste fonduri. “Am ajuns iar la bătrâna care nu vrea să traverseze strada, dar oamenii se chinuiesc s-o treacă”, a comentat preşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan, amendamentul fiind respins. Au urmat dezbateri îndelungate şi pe un alt amendament, care prevedea 8 milioane de lei pentru sistemul de irigaţii din Galaţi, judeţ afectat grav de secetă, moment în care deputatul PNL Carmen Hărău s-a plâns că în ritmul acesta se va pierde mult timp şi deja “a ratat Sfânta liturghie”.“Împărtăşesc aceeaşi dezamăgire, că stăm aici şi nu am fost la Sfânta liturghie”, a afirmat, ironic, şi Viorel Ştefan. Bugetul a fost adoptat cu majoritate de voturi, înregistrându-se două “împotrivă” şi o abţinere.

protest_61977500


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “ABERATII PREMEDITATE? Modificari legislative care INTERZIC PASUNATUL vreme de 4 luni si LIMITEAZA ABSURD NUMARUL DE CAINI de paza ai turmelor. MII DE OIERI PROTESTEAZA LA BUCURESTI IMPOTRIVA LEGII VANATORII, LUAND CU ASALT PARLAMENTUL. Plus: Ministrul Agriculturii nu vrea bani de irigatii? (video)

  1. “Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a refuzat 115.000.000 de euro pentru irigații”
    Pai ce rost are sa se mai apuce de munca? Daca erau bani de pixuri, de tonner, de laptopuri,d e masini, da – ar fi cerut si in plus, ar fi facut scandal ca sunt prea putini! Dar daca e de munca, mai bine nu. MUIETI IS POSMAGII???
    Sau poate pur si simplu n-a vrut sa i se aloce fonduri degeaba, stiind ca nu va face nimic… Macar a fost cinstit omu’. Hal de ministru!

  2. E simplu, guvernul asta e pus sa saboteze printre altele, oieritul si agricultura acestei tari, sa nu mai producem nimic, ci sa importam produse din occident ca sa se imbogateasca aceia si mai mult, iar noi sa saracim de tot. Mai peste tot guvernele technocrate au dat mana cu marile puteri. Niste tradatori,

  3. https://www.facebook.com/dvconstantin/posts/10205440358148034

    Aud ca taranii veniti sa protesteze, pe buna dreptate, sunt gazati de catre jandarmerie.
    Se pare ca nu sunt manifestanti buni. Nu sunt tineri frumosi, liberi, incolonati pe facebook, cu sloganuri deja pregatite.
    Astia sunt doar oieri… de la tara. Nu sunt educati la scoli inalte, nu petrec in Centrul Vechi, si nici nu prea sunt interesati de social media si selfie.

    Ei sunt simpli.. educati din tata in fiu sa hraneasca tara. Curat, sanatos. Si o fac de mii de ani. Doar ca de vreo 15 ani… nu i mai apara nimeni, si nu li se da nici sansa la supravietuire.
    Interesele multinationalelor sunt mai importante. Exact alea la care lucreaza tinerii frumosi pana le sar ochii, pe un salariu ce le asigura supravietuirea inca o luna.. doua.
    O revolutie adevarata, o schimbare esentiala nu incepe pe facebook cu hipsteri de centrul vechi. Desi ei au putut manipula si prosti in 2014 incat ne am ales cu un presedinte despre care inca multe milioane de romani… nu au aflat ce cauta acolo. […]

    Acum m as intreba de ce romanii nu se solidarizeaza cu oierii, cu agricultorii, cu profesorii, cu medicii.. cu aia care stiu cel mai bine ce e munca si greul si supravietuirea. De ce nimeni nunl se simte jignit de ceea ce se intampla acum.. in ultimele 2 luni, cand un bou ne spune ca ei sunt “guvern de sacrificiu”, ( sigur pe pielea altora), si o scroafa ne spune ca putem trai si din “doi lei”.

    O revolutie ar trebui sa inceapa de la radacina unei tari, acolo unde s a nascut intelepciunea. La tara. De catre oamenii ce hranesc tara.. nu de catre cei se considera prea buni, prea frumosi, pentru ea.

  4. https://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10205608054066491

    Proşti şi ciobanii ăştia. Dacă scandau: Jos corupţia! sau Corupţia ucide! sau Vrem o ţară ca afară! nu mai îndrăznea niciun jandarm să îi dernajeze.

    Suntem ca în comunism: şi atunci nu se lega nimeni de tine dacă te apucai să scandezi “Ceauşescu şi poporul!”, “Trăiască lupta pentru pace” într-un miting spontan. :))
    Ba chiar ţi se ascultau şi doleanţele pe care le mai aveai- doar demonstrai prin scandări că eşti “dresat”.

    Aşa şi acum. Arată că ai habar că nimic pe lume nu e mai sfânt decât lupta împotriva corupţiei şi dorinţa de a fi cât mai adânc penetrat de valorile euro-atlantice, şi …..te cheamă ăştia la o cafea la ministerul pentru dialog social (ministerul ăla care are sediu pe o pagină de Facebook).

    Ce este constantă, e lozinca aia “Jos bomba cu neuroni” (sau era cu neutroni? Ba cred că despre neuroni e vorba :p).

  5. Ceea ce se întâmplă la Parlament cu revolta ciobanilor este o consecinţă a politicilor UE în chestiunea agriculturii, acolo unde Cioloş şi-a adus un meritat aport: acela de a distruge complet agricultura şi creşterea animalelor din România, prin legiferări abuzive. Asta se întâmplă şi cu crescătorii de vite ale căror ferme au fost închise, cu agricultorii care nu mai au seminţe pentru soiurile locale şi cu pământul vândut străinilor.
    Politica neocolonială globalistă are acum un prim ministru perfect, venit din sistem, ca și alți miniștri proveniți din aceleași structuri.

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1529815914011224&id=100009484907272

  6. https://www.facebook.com/tiberiu.negoescu/posts/908225785928967

    Unde sunt baietii aia subtiri care o miorlaiau cu “Coruptia ucide!” si se gudurau pe laga paltonul lui Johanis? Ciobanii au o revendicare concreta. Ei nu scandeaza pasunisme si nu sunt scosi in strada de ong-uri finantate din America si de aiurea. Ei vor sa-si hraneasca animalele pe terenurile pe care le-au cumparat din bani munciti. Bani munciti din greu,nu ca aia furati de Udrea,Cocos, Stelu, Bica,prins Pol si atatia altii. Sincer, nu mi-ar parea rau sa vad o “ciobanida” la Parlament. Chiar si una la domiciliul nesimtitului arogant care a contrasemnat aceasta lege stupida.

  7. In zona de munte de cand mari “boieri” au cumparat terenuri de vanatoare intinse pe munti intregi, a aparut un conflict intre ciobani si acesti alesi vanatori. Cainii ciobanilor sperie vanatul si l fac sa fuga pe pamanul altui proprietar. Sa ajuns si la constituirea de patrule pentru a interzice aceasta migratie a animalelor de pe o proprietate pe alta.

  8. Fratilor, incerc sa-mi dau si eu cu parerea, chiar daca aceasta, parerea mea adica, este putin diferita de impresia generala.

    As fi tentat sa incep cu “pasul 1”, mandatul pe care l-a primit Iohannis si anume de a dori “guvernul meu”.
    “Pasul 2”, prin manipularea unei minoritati total nesemnificative ca numar, de “tineri frumosi si liberi” dar foarte slabuti la minte, s-a dat lovitura de stat si lui Iohannis i-a fost trimis direct de la Bruxelles, “guvernul lui”.

    “Pasul 3” , apare unul Dancu, care zice ca a discutat in prealabil cu “guvernul meu”, mai precis cu premierul Ciolos – Soros, si lucreaza la gasirea unei proceduri prin care sa fie modificata Constitutia, astfel incat Romania sa devina republica prezidentiala.

    Dupa cum s-a observat foarte bine, in ultimul timp, parlamentul a fost terfelit in toate chipurile posibile, in special prin varful de lance al acestei campanii de denigare a clasei politice in-corpore, adica DNA-ul.

    Acum, se reincalzeste putin o ciorba care exista de mult dar statea la rece, si apare o miscare “din popor”, indreptata impotriva parlamentului.
    Eu nu spun ca majoritatea acestor oameni, ciobanii, nu sunt de buna credinta. Dar ca sa poti sa strangi si sa aduci la Bucuresti peste 2000 de ciobani, in doar una sau doua zile de cand s-a reincalzit ciorba cu pasunile si cainii! Mie mi se pare putin cam imposibil.
    Asemenea mobilizare, de peste 2000 de ciobani, care erau pe la ses, pe dealuri, prin munti, deci oricum, departe de Bucuresti, iar discutiile, mobilizarea si aducerea lor la Bucuresti ar fi cam greu de realizat atat de repede, ma duce cu gandul la o operatiune gandita cu ceva timp inainte.

    Nu spun ca ciobanii nu ar avea dreptate sau ca nu ar fi de buna credinta. Nu spun nici ca majoritatea parlamentarilor nu ar fi cam prosti si cam infractori.
    Spun doar ca, cineva, folosindu-se de imaginea “penala” a parlamentului si de nemultumirea ciobanilor, a organizat o noua lovitura (de imagine) impotriva parlamentului.

    Putin cate putin, din prostia, indiferenta sau complicitatea parlamentului si a clasei politice, ne apropiem de dictatura SUA – UE – FMI, prin reprezentantul lor, Fuhrerul Klaus Werner Iohannis.

    P.S. Nu inteleg de ce nu au fost dusi ciobanii si la Iohannis, la Cotroceni, ca doar el este cel care a promulgat aceasta lege! Deci este la fel de vinovat si de responsabil la fel ca si parlamentul.

  9. @ sluga netrebnica:

    E foarte posibil si plauzibil si s-a asociat si cu votarea tocmai azi a pensiilor lor speciale…

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1526092904350094&id=100008481965338

    Vreau explicatii rationale. Cine sint parlamentarii care au propus mizeria asta de lege a ciinilor de la stina si de ce, cine si de ce a votat-o? Ciobanii au perfecta dreptate. O spun ca adept convins al parlamentarismului: nici o armata de propagandisti nu au reusit sa decredibilizeze institutia cum au facut-o cei cu proiectul asta. Uneori ajunge o bita la un car de oale. Cine-a propus ce-a propus, dac-a facut-o de capul lui, si nu la presiunea unor directive europene, sa-si dea demisia din Parlament.
    Update: chiar admitind ipoteza ca am avea de-a face cu o diversiune, instrumentata din interiorul sau exteriorul Parlamentului pentru compromiterea lui, prostia alesilor celor care au sustinut-o ca oile ramine prostie, si face deservicii majore institutiei (cit despre servicii… mai bine sa nu mai vorbim).
    Inca un lucru: prefer interesul ciobanilor intereselor vinatorilor. Mai ales ca bietii ciobani pasuneaza in felul asta din mosi stramosi, si n-au distrus ei vinatul. Daca era o problema grava de rezolvat, era cea a defrisarii padurilor.

    Raspunsul la PS e ca, dincolo de cine si unde trebuia sa-i conduca, de data asta Iohannis este acoperit de faptul ca el, initial, a retrimis legea in Parlament si abia apoi a fost silit sa o promulge.

  10. @ admin2

    Exact! Mai rau ca in bancurile cu prosti. Taman azi s-au gasit sa-si voteze pensiile lor speciale. Parca s-a intentionat sa se dea apa la moara!

  11. https://www.facebook.com/daniel.gheorghe.374549/posts/1657086837905299

    Am inteles ca dincolo de perdeaua de fum lansata public avem de-a face cu o adevarata confirmare a dezastrului generat de negocierea in genunchi a capitolului “agricultura” in faza anterioara aderarii Romaniei la UE in 2007 ! Iata cateva din problemele reale cu care se confrunta pastorii romani : – obligativitatea pastrarii oilor in spatii inchise intre 5 decembrie – 24 aprilie, fapt care duce la pierderi uriase pentru oieri si anihileaza traditia multimilenara a transhumantei – reducerea substantiala a cotei subventiei agricole, dublate de intarzieri la plata si de introducerea recenta a impozitului pe cap de animal – restrictionarea efectuarii platilor in numerar si reglementarea excesiva care incurajeaza samsarii. Lista poate continua la nesfarsit, dar este cert ca nu stim sa ne aparam interesele economice strategice si prin politicile din ultimii 15 ani am facut jocul altor interese decat cele nationale, daca ne gandim doar la gradul foarte ridicat de competitivitate al produselor romanesti provenit din sectorul pastoral pe piata europeana. Altfel in rest, oierii au fost fermi si de foarte mare bun-simt in revendicarile lor si chiar au exprimat sincer adevaruri pe care multi politicieni se feresc sa le spuna public : incurajarea la nemunca in mediul rural prin acordarea excesiva de ajutoare sociale de catre primarii unor persoane capabile de munca, birocratia nebuna din institutiile publice, excesul de sefi, directori si de agentii si nu in ultimul rand dezavantajarea intreprinzatorului roman in fata concurentilor straini ! Cred ca este obligatia Guvernului Romaniei de a interveni printr-o ordonanta de urgenta care sa vina in sprijinul acestor oameni care dau de munca la 1.000.000 de romani, hranesc alte 20.000.000 de romani si reprezinta baza etno-culturala a neamului romanesc !

  12. Si totusi, Hristos se naste!
    Lui nu-i este teama de multimea dulailor mioritici, nici de incalzirea globala. Nu-i pasa de nebunia care a cuprins parca intreaga lume…
    Spre slava Lui si spre bucuria celor care-L asteapta, Hristos se naste!!

  13. Punct ochit, punct lovit! cum spune Mirela. Precedentul a fost creat, ramane de vazut cum vor arata urmatoarele nemultumiri publice. La viteza de reactie a parlamentarilor, e de presupus ca multe proteste (indreptatite) vor poposi pe viitor la casa poporului. Ce interesant, casa poporului, parca niciodata numele nu i s-a potrivit mai bine decat acum.

  14. Daca citim pe hotnews “adevarata poveste a legii”, descoperim ca initiatorii ei sint niste PSD-isti, nu Parlamentul, in intregul sau.
    Nu stiu cit de manipulati vor fi fost ciobanii protestatari, insa cert este ca prea au fost batjocoriti! Isi mai aminteste cineva de reglementarile transhumantei? Numai bune sa impiedice aceasta practica milenara? Si aici se sapa temeinic la radacina traditiilor pentru exterminarea a tot ce a mai ramas bun si sanatos in tara asta. Eu tin cu ciobanii (stiu eu de ce).

  15. https://www.facebook.com/anca.florea/posts/10153474065703533

    e adevarat ca noi traim in tara in care nu-i lasam nici pe ciobani sa ..ciobaneasca? le interzicem cainii,ii arestam la stana 5 luni pe an? noi?? care de abia stim exact cum sa mincam branza aia?
    contez pe un raspuns pozitiv .
    daca nu o sa incep cu strofa a doua : e adevarat ca noi traim in tara in care ii scuipam pe doctori dupa ce salveaza vieti si-i botezam eroi ..si pe urma facem ceva pe ei..ca porumbeii pe statui?
    deci..e adevarat. mi-a fost teama ca asa e…
    In fiecare zi ma rog la un Dumnezeu satul de ipocrizia noastra..in fiecare zi ma rog sa ne salveze de noi. De nimeni altcineva. Sa ne salveze de noi .

    frown emoticon

    ‪#‎nedescurcamfaradusmani‬…

  16. La noi ca la nimeni, parca-i un scenariu sf. Ajungi sa crezi ca alesii nu stiu cu exactitate ce voteaza, exceptie facand poate doar salariile, pensiile si suplimentarile bugetare care-i privesc in mod direct. (Desi, in esenta, legea pv interzicerea reclamelor la medicamente mi se pare o masura corecta.)
    http://stirileprotv.ro/stiri/politic/astia-nu-mai-stiau-ce-voteaza-a-fost-o-greseala-parlamentarii-se-roaga-de-iohannis-sa-respinga-o-lege-votata-intamplator.html

  17. Oile parlamentare ale vechii clase politice sunt prinse la mijloc între lupii justiției și câinii furiei populare și e greu de crezut că vor scăpa netăiate sau măcar tunse zero și trimise la pensie.

    Protestul ciobanilor e a doua mișcare de stradă majoră din 2015, după ieșirea în stradă a zeci de mii de oameni la începutul lui noiembrie. Dacă la protestele ce au urmat tragediei de la Colectiv principalii vizați au fost vicepremierul Oprea, premierul Ponta și guvernul Ponta în general, astăzi ținta protestelor este Parlamentul și actualii parlamentari aparținând în majoritate celor două mari partide. Avem președinte nou, avem guvern nou cu premier nou iar furia populară îi ocolește pe noii veniți în curtea puterii. Astfel, furia populară se va îndrepta împotriva Parlamentului, singurul reprezentant al vechiului.

    Dacă inițial establishmentul politic a fost ținta DNA-ului, între timp a devenit și ținta străzii și a marelui public. Totul a început în 16 noiembrie, când Ponta a fost pur și simplu măturat de furia populară și a continuat cu demisia guvernului Ponta și ieșirea din scenă a lui Oprea. În tot acest timp DNA a scos din joc miniștri, primari, lideri de partide, judecători, procurori-șefi, foști intangibili, capi și întregi rețele ale mafiei.

    Începând din 2013, de la venirea lui Kovesi în fruntea DNA, sistemul a intrat în defensivă iar începând din 16 noiembrie 2014 se află în defensivă totală, în corzi aproape. Presiunea nu pare să scadă și e de așteptat ca și anul viitor să vedem, pe de o parte, dosare și arestări, pe de cealaltă parte, mișcări de stradă.

    Rămâne de văzut dacă toată această presiune se va materializa în apariția unor noi forțe politice, care să profite de vidul de putere, furia populară și nevoia de schimbare.

    http://www.stiripesurse.ro/oile-parlamentare-ultima-inta-ramasa-furiei-populare_976403.html

  18. “Prea v-ati atatat arama sfasiind aceasta tara,
    Prea facurati neamul nostru de rusine si ocara,
    Prea v-ati batut joc de limba, de strabuni si obicei,
    Ca sa nu s-arate-odata ce sunteti – niste misei!”

    (Mihai Eminescu – SATIRA III)

  19. Eu cred ca “alesii” o fac dinadins.
    Ieri, ciobanii erau afara, in curtea Palatului Parlamentului si ei isi votau pensii marite… Voteaza legi de care ori nu au habar, ori sunt cu dedicatie, trece orice poama de “comisii”… Asa ceva!
    Adica inteleg, nu esti chiar orice terchea-berchea, fiind “ALES”, ai un alt statut si prin urmare ai nevoie de niste beneficii pe masura, dar comporta-te ca atare! Daca vor fi cumva dati jos, cu forta sau fara, cine sa le ia “apararea”? Ei n-au NICIO TREABA cu oamenii, cu interesul national si o sa mai voteze Uloş…
    Parca toata treaba ar fi premeditata: viitori “fosti” lideri corupti, plini de bube-n cap si de cadavre in dulap, parlament incompetent si ca urmare dizolvat pt ca nu-si va mai avea rostul, tara impartita, mission accomplished… Iertati-mi pesimismul.

  20. ce scria un vanator pe un forum, acum 10 ani:

    Mesajde sorin28m pe 04 Dec 2005, 23:02

    numai un om prost sau un vanator tampit trage dupa caini in situatia descrisa de tine !
    caini nu au nici o vina ! de ce tragi dupa ei ?
    de ce nu rezolvati problema de la radacina ? adica de la ciobani !
    UN CIOBAN LA SES ARE VOIE SA UMBLE CU TURMA CU UN CAINE !
    LA MUNTE CU TREI!
    rezolva aceasta problema cu ciobanii nu cu cainii !
    P.S. daca nu ai dupa ce trage dute la talere !
    Scuza-ma daca am fost prea incisiv dar asa se pune problema !

  21. comentariul vanatorului, pe care l-am pus mai sus, este al treilea de aici:
    http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=30&t=635

  22. Încă odată, ce dovedeşte această dublă măsură? 20.000 lei amendă pentru protestul ciobanilor, zero la protestul din noiembrie (Revoluţia #Colectiv)
    http://tarameadedor.wordpress.com/2015/12/16/inca-odata-ce-dovedeste-aceasta-dubla-masura-20-000-lei-amenda-pentru-protestul-ciobanilor-zero-la-protestul-din-noiembrie/

    ce ne facem, domnilor, cu protestul din noiembrie, când tinerii frumoşi şi liberi au ocupat Piaţa Universităţii, când au sărit gardul la Palatul Parlamentului ş.a.m.d.? Acolo s-a respectat traseul? A fost autorizat tot ce s-a strigat? Nu s-a tulburat ordinea publică şi n-au fost necesare gaze lacrimogene şi amenzi uriaşe? Acolo se puteau ocupa intersecţii şi artere principale şi să bată PET-ul de asfalt, aici nu se poate suna din clopot? Unde sunt acum liderii străzii?

    Deci cu ciobanii care-şi cer drepturile şi contestă abuzurile se merge la intimidare, iar cu tinerii frumoşi şi liberi (care slujeau o agendă bine pusă la punct în laboratoarele anti-româneşti) se merge la încurajare.

  23. Pingback: Opinii PRO si CONTRA pe marginea CIOBANIADEI recente starnite de legile limitarii pasunitului si cainilor de paza la turme. TRADITIE A OIERITULUI PUSA IN PERICOL, INTERESELE UNEI INDUSTRII PROSPERE SAU/SI MANIPULARE A SERVICIILOR? | Cuvântul Ortodox
  24. Pingback: Argumente PRO si CONTRA pe marginea PROTESTULUI recent al CIOBANILOR de la Parlament. TRADITIA OIERITULUI PUSA IN PERICOL, INTERESELE MURDARE ALE “VANATORILOR” sau/si MANIPULAREA SERVICIILOR? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare