TRAFIC CU MEDICAMENTE DECONTATE IN BENEFICIUL MARILOR CORPORATII/ Bolnavii de cancer, loviti de o noua CRIZA A CITOSTATICELOR

18-11-2016 4 minute Sublinieri
SURSA FOTO: http://www.riseproject.ro/

SURSA FOTO: http://www.riseproject.ro/

Statul român decontează medicamente care nu ajung niciodată la bolnavi. Unele costă mii de euro și dispar în piața neagră. Există în București garsoniere cu frigidere pline de medicamente, iar locatarii nu sunt pacienți, ci traficanți. Ei sunt doar crima organizată din stradă, dar lanțul include bolnavi, doctori, farmaciști și producători.

Această industrie subterană influențează direct crizele de citostatice sau de medicamente pentru HIV/SIDA. RISE Project a identificat traficanți, a aflat cum dispar medicamentele subvenționate de stat, cine pierde și cine câștigă.

Guvernul român plătește 1.000 de euro pentru pastilele lui Ion. Pastilele n-ajung la el, ci la un traficant care le vinde unei farmacii angro. Mai departe, pastilele merg la Jean-Pierre, în Franța, unde costă 2.000 de euro. La final, câștigă producătorul, adică o corporație care încasează bani de la două guverne pentru aceeași pastilă.

Azi, primul episod

5 Octombrie 2016. Piața Victoriei, București. Ora 22.16. Un Audi A7 negru parchează în lumina felinarelor din fața Guvernului. Un tânăr îmbrăcat în negru urcă pe locul din dreapta, lasă un colet, ia banii pentru transport, coboară și se îndepărtează grăbit.

Ora 22.35. Audi-ul se mută la vreo 500 de metri, lângă muzeul Antipa, pe o straduță care dă în bulevardul Kiseleff. În dreapta lui urcă un alt tânăr cu un alt colet.

– Salut, fratello!, zice șoferul.

– Salutare!, îi răspunde tânărul.

– Ia…

– Uite, astea-s, două cutii, i le întinde acesta. Ieșim pe profit 2.200 lei cu ele. Jumătate ai tăi, jumătate ai mei.

– Deci am să-ți dau 1.100 lei, corect?

– Da.

Șoferul scoate din buzunar un teanc de banconte, numără 11 sute și-i întinde tânărului, care mulțumește, salută respectuos și se pierde pe străduțele din apropiere.

Obiectul tranzacției: două cutii de de Tasigna, un medicament de aproape o mie de euro pe care bolnavii de leucemie îl primesc gratuit de la stat.

Șoferul este un om de afaceri din cartierul Apărătorii Patriei. Ceilalți doi sunt samsari de medicamente scumpe. Decontate de stat.

Primul susține că a lucrat pe un post de agent de vânzări la un lanț de distribuție din industria farmaceutică locală. Al doilea lucrează pentru clanuri interlope, farmaciști și agenți de vânzări.

Toți trei joacă la firul ierbii într-o rețea globală de trafic cu medicamente. Principalul beneficiar: marile corporații farmaceutice care ajung să deconteze repetat același medicament în țări diferite. Adică, să-l vândă de mai multe ori. Există însă o piramidă inversă de complicități. La palierul inferior se află farmaciștii și medicii. În jurul lor gravitează traficanții, cum este șoferul din mașina Audi parcată în Piața Victoriei.

Ei sunt crima organizată, soldații din stradă.

Iar această investigație arată rolul fiecăruia în Rețea.

CIRCUITUL PASTILEI PENTRU CANCER

Cele două cutii de Tasigna tranzacționate în fața Guvernului au etichete de preț de la o farmacie Ropharma și sunt prescrise pe numele unui cetățean din Bacău de dr. Liviu Vasiliu, hematolog în același oraș. Cel puțin asta susține pacientul, care primește lunar două cutii de medicamente pe care le vinde apoi ca să-și rotunjească veniturile.

Tasigna este un medicament pentru bolnavii de leucemie, o formă de cancer a sângelui care duce la moarte dacă bolnavul nu își ia medicamentele.

Dar pacientul le-a vândut mai departe samsarului.

O cutie care costă în farmacie 3.518,84 lei, este primită gratis de pacient, pentru că este decontată de Casa de Asigurări. Pacientul din Iași a vândut-o la jumătate de preț: 1.750 de lei. Samsarul și-a adăugat comisionul, 550 de lei pe fiecare cutie, și le-a vândut șoferului.

Un pacient trebuie să traverseze un labirint birocratic ca să pună mâna pe astfel de medicamente gratis. Își face un dosar de boală unde adună teancuri de analize medicale pe care le parafează o comisie de experți. Statul se asigură astfel că nu suportă medicamentele pentru bolnavi închipuiți. Cu toate astea, bolnavul din Bacău îi dă samsarului din București cele două cutii de Tasigna și îi spune că medicamentul nu își face efectul.

Dr. Liviu Vasiliu spune că starea de sănătate a pacientului nu s-a înrăutățit, însă, pare că acesta nu răspunde la tratament. „Din acest motiv, îi vom mări doza”, a spus doctorul. Și astfel, omul va primi și mai multe cutii de Tasigna pe care le poate vinde.

PACIENTUL TRAFICANT

  – Alo!

      – Alo! Bună ziua! Am două cutii de Enbrel de vânzare. Mai e valabil anunțul de pe internet?

      – Sigur că da. Vă pot oferi 2.500 de lei / bucată.

      – Grozav. Cum facem să vi le transmit? Locuiesc în București.

      – Și eu. Haideți să ne vedem pe undeva prin centru.

Ofertantul: reporterul RISE Project. Cumpărătorul: Iulian, 20 de ani, traficant de medicamente.

Întâlnirea are loc în parcarea benzinăriei Petrom din spatele Teatrului Național din Capitală.

Iulian vine la întâlnire cu un BMW Seria 3 gri și are la el 5.000 de lei – prețul pe piața neagră al celor două cutii de Enbrel.

„Medicamentele de la mine ajung într-un depozit din Olanda”, zice tânărul, relaxat, îmbrăcat sport, haine de firmă. Recunoaște că medicamentele pentru care dă anunțuri de cumpărare pe internet nu sunt pentru el, ci le vinde mai departe.

„Dar mie n-ai ce să-mi faci”, spune sigur pe el Iulian: „Poți să scrii orice despre mine, eu eventual te pot da în judecată. Eu cumpăr Enbrel pentru că sunt diagnosticat cu spondilită anchilozantă și pot dovedi asta cu rețetele și analizele pe care mi le fac periodic.”

Iulian are sute de anunțuri pe paginile medicale online în care arată că este interesat de medicamente foarte scumpe. Cele mai multe vizează medicamente pentru cancer sau boli autoimune. […]/ integral pe riseproject.ro

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a declarat marți că lipsesc de pe piața românească 4-5 citostatice esențiale în oncopediatrie și 14 citostatice necesare pentru tratamentul adulților.

“Din ce în ce mai multe citostatice lipsesc din cauza politicii proaste a prețului din România. În oncopediatrie lipsesc vreo 4 sau 5 citostatice esențiale și nu scumpe. Ce să mai vorbim despre adulți, unde situația este mult mai critică. Vreo 14 citostatice lipsesc, lipsesc medicamente de întreținere hormonală pentru doamnele cu mastectomie. Politica nouă a prețului nu face decât să dispară foarte multe medicamente de pe piața românească”, a explicat președintele FABC într-o conferință de presă.

În ceea ce privește radioterapia, Cezar Irimia a spus că nu se asigură decât 22-24% din necesarul de tratament, pacienții așteptând 3-4 luni pentru a le veni rândul să facă ședințe de radioterapie.

“În radioterapie, situația este tristă pentru că în mediul privat plus cel de stat nu se asigură decât 22-24% din necesar. Pacienții așteaptă 2-3-4 luni. Două luni este un vis, dar 3-4 luni cu siguranță pentru a le veni rândul să facă acest tratament vital pentru ei. Mulți dintre ei nu mai apucă să facă acest tratament. În radioterapie nu s-a întâmplat nimic”, a mai spus reprezentantul FABC.

El a precizat că FABC va continua acțiunile judecătorești în ceea ce privește moleculele aprobate prin Hotărâre de Guvern în luna iulie, care însă nu au ajuns în tratamentul pacienților nici în prezent.

“Am hotărât să continuăm acțiunile în judecată pe moleculele aprobate în 27 iulie prin HG, molecule care nu au ajuns nici măcar în ziua de astăzi în folosința pacientului, care nu mai are alternativă terapeutică în acest moment. Acele medicamente au fost populist anunțate de către Guvernul Cioloș că se vor regăsi în tratamentul nostru. Din păcate, nu s-a întâmplat nici în ziua de astăzi. Noi ne-am hotărât să acționăm din nou statul în judecată, așa cum am făcut-o în 21 de procese unde am avut câștig de cauză pentru peste 165 de pacienți din România. Nu este un model pe care noi vrem să îl urmăm, dar vrem să trezim la realitate guvernanții iresponsabili pentru că ni se încalcă drepturile, chir dreptul de a muri în demnitate”, a susținut Cezar Irimia.


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “TRAFIC CU MEDICAMENTE DECONTATE IN BENEFICIUL MARILOR CORPORATII/ Bolnavii de cancer, loviti de o noua CRIZA A CITOSTATICELOR

  1. Fara comentarii,sau mai degraba comentarii de prisos.

  2. Mergem la naturisti atunci.

  3. Vistieria SUA este goala, iar Trump are maine un examen decisiv: daca nu va putea respinge Obamacare, Trump va pierde definitiv, iar Big Pharma va castiga, din nou!
    http://www.zerohedge.com/news/2017-03-22/trump-faces-yuge-obamacare-vote-tomorrow-conservative-koch-brothers-urge-resistance

    $1.05 trillion – That’s the total revenue of the global pharmaceutical market. To put that number in perspective, it’s roughly one-quarter of what the U.S. federal government will spend in 2016.
    Of the $1.05 trillion revenue for the global pharmaceutical market, nearly half of it — roughly $515 billion — comes from the U.S. and Canada. However, the two countries make up only around 7% of the total world population.
    21% – This is the 2015 profit margin that Forbes estimated for the healthcare technology industry, making it by far the most profitable industry of all, with major and generic pharmaceutical companies leading the way.
    https://www.fool.com/investing/2016/07/31/12-big-pharma-stats-that-will-blow-you-away.aspx

  4. “Companiile farmaceutice sunt responsabile de crime prin taxarea excesivă a autorităţilor pentru medicamente”, a continuat Trump, promiţând schimbarea sistemului licitaţiilor.
    Viitorul preşedinte a dat asigurări că Programul de asigurări de sănătate introdus de Administraţia Barack Obama, supranumit “Obamacare”, va fi înlocuit imediat după instalarea sa la Casa Albă, pe 20 ianuarie. “Vom prezenta un plan imediat după numirea în funcţie a secretarului Sănătăţii. Vom înlocui ce este acum. Vom avea un sistem medical care chiar va avea grijă de pacienţii acestei ţări”, a insistat Trump.
    http://www.mediafax.ro/externe/donald-trump-vor-fi-taxe-vamale-uriase-pentru-firme-care-muta-sedii-industria-farmaceutica-va-fi-reformata-16057951

    Maine este momentul adevarului pentru Trump.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare