DICTATURA PROSTILOR. Despre alianta afaceristi-politicieni-mass-media si “IDIOCRATIA” ca mecanism de control si manipulare

28-07-2014 2 minute Sublinieri

die-diktatur-der-dummen-vortrag-prof-brigitte-witzer-1-638

Democratia este una dintre marile realizari ale omenirii. Ce se intampla insa cand oamenii destepti, echilibrati si cu bun simt dau inapoi in fata latrailor, parvenitilor, grandomanilor? Atunci, democratia risca sa se transforme in idiocratie. In cartea sa „Dictatura prostilor – cum se tampeste societatea noastra, pentru ca desteptii cedeaza mereu“, Brigitte Witzer face o  analiza critica a unui sistem contemporan sprijinit de politicieni, afaceristi si mass-media, „chitit pe prostire“ ca marketing de produse si idei. Cartea autoarei germane este totodata un apel la iesirea din aceasta mlastina mentala. Gandeste singur, simte pe cont propriu, trage-ti propriile concluzii si nu te lasa manipulat permanent, indeamna prof. dr. Brigitte Witzer, o autoare cu experienta in invatamantul superior, presa si mediul de afaceri.

„Dictatura prostilor” (Die Diktatur der Dummen) a aparut in 29 aprilie la editura Heyne din München, iar la finele lunii mai a fost pusa in vanzare a doua editie. In format tiparit costa 16,99 euro si are 272 de pagini, insa poate fi cumparata si ca e-book sau audio-CD. Aflata pe lista de bestseller non-fiction intocmita de Spiegel, cartea a starnit valva nu doar prin provocantul titlu, ci si prin provocarea la responsabilitatea individuala, in relatie cu puterea si atributiile acesteia in societate.

[…]

Intr-un interviu luat de EPOCH TIMES Deutschland, Roland R. Ropers caracterizeaza cartea Brigittei Witzer drept „cea mai profunda descriere din prezent a unei situatii de dictatura administrativa si mediatica dirijata politic“. Daca motto-ul acestei „dictaturi” este accelerarea necontrolata a cresterii cantitative, in detrimentul calitatii, atunci viata ajunge sa fie masurabila doar in cifre de vanzare, rating si click-uri.

Witzer considera insa ca aceste masuratori induc in eroare. „Chiar daca, de pilda, like-urile de pe Facebook au fost candva gandite ca mesaje calitative, astazi ele sunt relevante doar cantitativ“. „Calitatea nu e masurabila, ci doar descriptibila“, afirma autoarea, iar „accelerarea cresterii duce inevitabil la o ruina comatoasa“, caci „multi dintre noi nu mai fac diferenta dintre cantitate si calitate”.

Smartphones, Twitter, Facebook, telenovele si talk-show-uri din ce in ce mai penibile umplu timpul celor mai multi. Unde e viata adevarata, contactul si schimbul de idei valoroase cu  oameni reali, descoperirea naturii si a placerilor oferite de ea?, se intreaba Brigitte Witzer. Ea ajunge la concluzia devastatoare ca „moravurile noastre se degradeaza in mod exponential, iar placerea e deghizata in fericire”.

Societatea placerii nu e neaparat o societate fericita, ci o realitate banala, cosmetizata cu ajutorul mass-mediei, si care reflecta „puterea sistemelor, iar pe langa acestea, neputinta noastra”.

Raspunzatoare sunt, in opinia autoarei germane, politicul, economicul si mass-media, care vor sa-si vanda astfel, cu profit, produsele, ideile si povestile. Astfel, aceasta „perfecta dirijare externa “ se transforma intr-o dictatura pe care cei mai multi nici nu o percep ca atare, caci au renuntat demult sa fie curiosi sau sa-si mai puna intrebari, prea ocupati fiind cu palavrageala pe net, continua verificare a mesajelor, e-mailurilor si a banalitatilor postate pe platformele de socializare.

Prostia, in definitia Brigittei Witzer, este „lipsa capacitatii de a trage concluziile potrivite rezultate din propriile perceptii si de a invata din aceste concluzii ceea ce este necesar sau posibil“. Astfel, prostii sunt cei lipsiti de educatie sau care nu pot invata, dar si cei care nu au incredere in propriile lor perceptii, avute candva sau pierdute pe parcurs. Remediul propus de autoare este regasirea propriilor nevoi si dorinte, controlul interior al acestora, in dauna celui exterior si strain.

Autoarea detaliaza tehnicile de manipulare a opiniei publice prin mass-media comerciala, dar si de stat. Acesteia i se alatura mediile electronice, dar si editurile care umplu rafturile cu literatura de prost gust si maculatura despre sex. „Zonele umede” au cucerit rafturile librariilor, ocupa spatiu in emisiunile culturale de la radio sau TV, mancandu-le din buget.

Industria „divertismentului” isi intinde tentaculele peste tot, concernele reusesc sa creeze consumatorilor false simtaminte, nevoi si dorinte. Totul in numele cantitatii, al ratingului, al vanzarii pe piata.

In aceeasi directie se indreapta si sistemele de invatamant, care dau diplome pe banda rulanta, pentru ca absolventii sa-si puna cat mai repede pielea la bataie pe piata. In numele „valorificarii” pe piata are loc „o masiva dirijare externa”, considera prof. dr. Witzer, care a intors spatele invatamantului superior, dupa ce a vazut cum sunt dirijati banii pentru cercetare si in ce scopuri, uneori hilare: de exemplu, cum se elaboreaza teorii „stiintifice” pe baza carora apar ulterior doua-trei sute de retete de slabit.

Lobby-ul economic si financiar n-ar putea fi insa asa puternic iar manipularea mediatica n-ar prinde asemenea proportii, daca politicul ar sta in banca lui. „Insisi politicienii se pare ca mizeaza pe faptul ca noi, ca grupari-tinta, actionam prosteste”, considera autoarea. Prosteste, in sensul incapacitatii de a sesiza adevarul, de a trage concluzii sau de a invata din greseli. Witzer mentioneaza situatii legate de scandaluri politice din Germania in care aceasta pare a fi o „republica bananiera” sau o „societate tribala”, dirijata mai degraba de instincte, decat de ratiune.

Pe incertitudini sistematice si nesimtire sau prea multa simtire emotionala a „prostilor” mizeaza politicul, cand brat la brat cu mass-media, vrea sa implementeze legi si idei.

[…]/ integral pe hotnews.ro

Die-Diktatur-der-Dummen-9783453200548_xxl


Categorii

Articolele saptamanii, Dani Rockhoff, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “DICTATURA PROSTILOR. Despre alianta afaceristi-politicieni-mass-media si “IDIOCRATIA” ca mecanism de control si manipulare

  1. Pingback: JEFUIREA LUMII. Cum ne târăsc in razboi marile puteri, institutiile finantei mondiale si corporatiile - Recomandari
  2. Pingback: SPRE O ECONOMIE DE RAZBOI? STATUL CAPTURAT, RISCUL DICTATURII si o ipoteza de lucru pentru cazurile MICROSOFT si EADS/ Ilie Serbanescu despre COALITIA IMPOTRIVA DEZVOLTARII ROMANIEI - Recomandari
  3. “Cu cât eşti mai puţin important în organigrama firmei, cu atât ţi se va simţi mai mult lipsa dacă nu vii la muncă.”
    – Bill Vaughan

  4. Republica Moldova a ajuns să fie un stat captiv, a intrat pe mâna hoţilor şi nulităţilor, poporul a rămas fără instituţiile menite să-l apere. Drept consecinţă, are loc depopularea, oamenii pleacă ireversibil, este imposibil să mai rezişti, s-a ajuns la limita existenţei. Drepturile fundamentale ale omului demult nu mai sunt prezente și sunt violate într-un hal fără de hal. Realizez că trăim într-o idiocraţie. Este puterea idioţilor! Avem toate însemnele ei: privarea de dreptul de a gândi liber (atât din partea celor de la putere, cât şi a celor din opoziţie), inversarea piramidei valorilor (nu mai sunt valori cinstea, corectitudinea, dreptatea, bunul simţ, ci minciuna, furtul, șmecheria etc.), folosirea instituțiilor statului doar în interes personal sau de grup, blamarea inteligenţei și altele.
    http://tribuna.md/2018/07/05/interviu-valentin-dolganiuc-oligarhia-poate-fi-invinsa-doar-in-spatiul-european-doar-in-spatiul-romanesc/

  5. Din cei aproximativ 3,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova, în jur de un milion muncesc în străinătate, o situaţie mai mult decât alamantă.

    Petrişor Peiu: „În Republica Moldova avem acum controlul absolut al puterii centrale – un om sau sau o autoritate – asupra economiei.” „România și-a asumat în mod eronat rolul de a finanța un regim care nu deschide economia, deşi interesul național al României ar fi să își ducă firmele acolo. Aşadar de ce România nu își respectă interesul național, de a dobândi o pondere mai mare în economia Republicii Moldova, dar cauționează acest regim?”

    „Oficialii germani nu mai merg la întâlniri cu oficiali din Republica Moldova pentru că nu mai vor. Asta e atmosfera, e o guvernare de care s-a saturat și Europa, dar pe care România a susţinut-o iresponsabil”, punctează Dan Dungaciu.

    „De la independenţă încoace”, mai spune Maia Sandu, „nu am simţit o presiune atât de mare din partea autorităţilor”. „Este un sentiment de frică şi teroare, dacă vreţi, instaurat de către această guvernare. Oamenilor le e frică să vorbească despre partidele pe care le sprijină”, continuă lidera PAS, care pentru a sublinia şi mai mult cât e de disproporţionată lupta electorală de la Chişinău, dă ca exemplu resursele financiare pe care blocul ACUM le are la dispoziţie: 13.000 de euro în cont.

    „În acest moment România este extrem de prost plasată dacă vrea să transmită mesaje în Republica Moldova”, spune, în context, prof. Dan Dungaciu, potrivit căruia există un „baraj informațional cumplit” care face foarte dificil să te informezi, din România, cu privire la situaţia din Moldova şi invers, dacă eşti în Moldova, cu privire la situaţia din România.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cod-rosu-electoral-in-republica-moldova-opozitia-incearca-sa-schimbe-regimul-cu-13-000-de-euro-in-cont-si-tot-aparatul-de-stat-impotriva-sa-1069611

  6. Odrasle de foşti miniştri, şefi SIE şi judecători CCR sunt „experţii“ pentru preşedinţia UE
    Nu au fost supuşi la niciun test transparent de selecţie, ci au obţinut funcţia doar pe baza unor recomandări de la ministere. Nu au CV-uri publicate pe site-ul ambasadei, nu au poze, nu au conturi de Facebook. Nu ştim data la care au fost trimişi la post. Nu ştim când le expiră mandatul. Singura dovadă care atestă existenţa lor diplomatică: figurează pe lista online de experţi angajaţi la Reprezentanţa României de pe lângă UE.
    https://adevarul.ro/news/politica/cine-beizadelele-reprezinta-romania-bruxelles-odrasle-fosti-ministri-sefi-sie-judecatori-ccr-expertii-presedintia-ue-1_5c476527df52022f75e4b817/index.html

  7. Donald Trump knows more than anybody about drones, foreign policy, ISIS, Facebook, polls, and ‘the other side.’
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=100&v=5GqJna9hpTE

    Comentarii
    Facts Land: A classic case of Dunning Kruger Effect. Too dumb to comprehend how dumb he really is.

    Josh Gnu: Hopefully he will know more about prison life than anybody.

    Prabhu A: don’t believe a guy who says “believe me”

    Mentes Livres: That’s called Narcissistic Personality Disorder, it’s a very serious pathology and it’s incurable.

    Weazel News: Nobody in human history knows more about self-delusional narcissism than I do. Believe me!

    that_pac12: How is he a real person?

    synonymous anonymous: Nobody knows more about debt than me…. lmao this one is true.

    Matt Chavez: And his brain dead cult followers believe him .. believe me 

  8. Democraţia este una dintre marile realizări ,,teoretice” ale omenirii dar va rămâne o ,,himeră veşnică”. Şi asta fiindcă oamenii deştepti, echilibraţi şi cu bun simţ, fiind doar indivizi, ci nu entităţi sociale, dau permanent înapoi (ce să facă?) în faţa lătrăilor, parveniţilor şi grandomanilor social-istorici, democraţia lunecând spre idiocraţie/idiotocraţie. În cartea sa „Dictatura proştilor – cum se tâmpeşte societatea noastră pentru că deştepţii cedează mereu“, Brigitte Witzer face o analiză critică a unui sistem contemporan sprijinit de politicieni, afacerişti şi mass-media, „chitit pe prostire“ ca marketing de produse şi idei, cartea fiind un apel la ieşirea din această mlaştină mental/morală. Gândeşte singur, simte pe cont propriu, trage-ți propriile concluzii și nu te lăsa manipulat permanent, este îndemnul, prin provocarea la responsabilitatea individuală în relaţie cu puterea şi atribuţiile acesteia în societate. Numai că, zic eu, în ,,Dictatura proştilor” deştepţii n-au nicio şansă, fiindcă sistemul îi aduce la stadiul de ,,impotenţi sociali”, fără ,,pârghii”, căci Prostia, care este „lipsa capacităţii de a trage concluziile potrivite rezultate din propriile percepţii şi de a învăţa din acestea ceea ce este necesar sau posibil“, adică nu-i prea duce mintea sau atât îi duce mintea. Lobby-ul acesta economic şi financiar, adică propaganda deşănţată, n-ar putea fi însă aşa de puternică iar manipularea mediatică n-ar căpăta asemenea proporţii, dacă politicul ar sta în banca sa.
    http://www.jurnalulolteniei.ro/2019/01/29/raita-prin-viata-despre-dictatura-in-vremea-democratiei-sau-dictatura-prostiei-cinice-in-vremea-capitalismului-de-cumetrie/

  9. Trump lauda abolirea drepturilor civile si dreptul la vot pentru femei, datorate oamenilor cu credinta!

    Trump: People of faith led ‘abolition of civil rights’
    https://www.youtube.com/watch?v=ieKRTPVMxDU
    “Since the founding of our nation, many of our greatest strides — from gaining our independence to abolition of civil rights to extending the vote for women — have been led by people of faith,” Trump declared in his speech Thursday.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare