Aldous Huxley: REVOLUTIA FINALA sau cum sa-i faci pe oameni SA-SI IUBEASCA ROBIA

8-07-2013 16 minute Sublinieri

brave-new-world

Aldous Huxley: Revolutia finala

20 martie 1962

Berkeley Language Center | November 6, 2006

„Va exista, in cursul generatiei urmatoare sau nu foarte departe de aceasta, o metoda farmacologica de a-i face pe oameni sa-si iubeasca robia, creand dictaturi fara lacrimi, ca sa spunem asa, si producand un fel de lagare de concentrare nedureroase pentru societati intregi, astfel incat oamenilor le vor fi luate libertatile, dar le va placea, fiindca vor fi distrasi de la orice dorinta de a se rascula prin propaganda sau spalarea creierelor, sau prin spalarea creierelor imbunatatita prin metode farmacologice. Si aceasta pare sa fie ultima revolutie.

(Aldous Huxley, Tavistock Group, California Medical Scool, 1961)

aldus-huxley

In primul rand as vrea sa spun ca acea conferinta de la Santa Barbara [n.trad. mentionata anterior de moderator] nu s-a ocupat direct de controlul mintii. Au fost doua conferinte la Centrul medical din San Francisco al Universitatii California, una anul acesta, la care nu am participat, si una acum doi ani, la care subiectul  a suscitat discutii importante. La Santa Barbara am vorbit, in general, despre tehnologie si despre efectele pe care aceasta poate sa le aiba asupra societatii, precum si despre problemele legate de transplantul de tehnologie in tarile subdezvoltate.

Legat de aceasta problema a revolutiei finale, ea a fost foarte bine rezumata de moderator. Putem spune ca, in trecut, toate revolutiile au tintit in fond la schimbarea mediului pentru a obtine schimbarea individului. Au fost revolutia politica, revolutia economica, revolutia religioasa din timpul reformei.  Toate acestea nu au tintit direct fiinta umana, ci cele care-l inconjoara. Astfel ca, modificand mediul, se obtine indepartarea efectului fiintei umane.

Astazi suntem confruntati, cred, cu apropierea a ceea ce ar putea fi denumita revolutia finala, revolutia hotaratoare, in care omul poate actiona direct asupra mintilor si trupurilor confratilor sai. Inutil sa spunem ca un anumit fel de actiune directa asupra mintilor si trupurilor umane a existat de la inceputul timpurilor. Dar aceasta a fost in general de natura violenta. Tehnicile terorii au fost cunoscute din timpuri imemoriale, iar oamenii le-au folosit cu mai multa sau mai putina ingeniozitate, cateodata cu cea mai mare cruzime, iar altadata cu o buna doza de pricepere dobandita prin incercari repetate pentru a afla cele mai bune metode de folosire a torturii, incarcerarii si a diferitelor feluri de constrangere.

Dar, dupa cum cred ca s-a spus acum multi ani de [Talleyrand], poti face orice cu [o baioneta], dar nu poti sa stai pe ea. Daca vei controla orice populatie pe orice perioada de timp, trebuie sa existe o forma de consimtamant, e extraordinar de dificil de crezut ca terorismul in forma pura poate functiona indefinit. Poate functiona pe o perioada destul de lunga, dar cred ca mai devreme sau mai tarziu trebuie introdus un factor de persuasiune, un element care sa-i faca pe oameni sa consimta la ce li se intampla.

Cred ca natura revolutiei finale cu care ne confruntam acum este exact aceasta: ca suntem intr-un proces de dezvoltare a unei intregi serii de tehnici ce vor permite oligarhiei, care ne controleaza si care a existat dintotdeauna si probabil ca va exista intotdeauna, sa-i faca pe oameni sa-si iubeasca robia. Aceasta este, imi pare, cea decisiva dintre toate revolutiile nefaste, iar aceasta este o problema care m-a interesat de multi ani si in legatura cu care am scris o fabula acum treizeci de ani, “Minunata Lume Noua”, care descrie o societate ce foloseste toate mijloacele la indemana, precum si unele mijloace pe care le-am imaginat posibile, pentru standardizarea populatiei, in primul rand, pentru a anula diferentele umane deranjante, pentru a crea modele umane produse la scara industriala, aranjate intr-un fel de sistem stiintific de caste. De atunci, am continuat sa fiu deosebit de interesat de aceasta problema si am remarcat cu groaza crescanda ca unele predictii care erau cu totul in domeniul fantastic atunci cand le-am facut, acum treizeci de ani, au devenit sau sunt pe cale de a deveni realitate.

Un numar de tehnici despre care vorbeam par sa fi aparut deja. Si pare sa existe o miscare generala in directia unei astfel de revolutii finale, spre o metoda de control prin care un popor poate fi determinat sa se bucure de o stare de fapt de care n-ar trebui sa se bucure daca s-ar lua in considerarea oricare standarde decente. Aceasta desfatare de robie, ei bine, acest proces este in curs, cum am spus, de ani buni, si am devenit din ce in ce mai interesat de ce se intampla.

Si aici as vrea sa compar pe scurt parabola din Minunata Lume Noua cu o alta parabola, propusa mai recent de cartea lui George Orwell,1984“. Orwell si-a scris cartea intre ’45 si ’48, cred, pe cand teroarea stalinista era inca in plina desfasurare si imediat dupa prabusirea regimului de teroare hitlerist. Si aceasta carte, pe care o admir foarte mult si care denota foarte mult talent si o extraordinara ingeniozitate, arata o proiectie in viitor a trecutului imediat, a ceea ce pentru el a fost trecutul imediat si prezentul imediat, a reprezentat o 1984proiectie in viitor a unei societati in care controlul a fost exercitat doar prin teroare si atacuri violente, in acelasi timp asupra asupra mintilor si trupurilor indivizilor.

Pe cata vreme cartea mea este scrisa in 1932, cand exista doar o forma mai putin grava de dictatura, cea a lui Mussolini, si nu a fost umbrita de ideea de teroare, eu fiind deci mai liber intr-un fel decat Orwell sa reflectez la alte metode de control, aceste metode non-violente, si sunt inclinat sa cred ca dictatura stiintifica a viitorului – probabil vor fi dictaturi stiintifice in multe parti ale lumii – va fi probabil mult mai aproape de modelul din Minunata Lume Noua decat de cel din 1984, si asta nu datorita vreunor remuscari ale dictatorilor stiintifici, ci pur si simplu pentru ca modelul din Minunata Lume Noua este probabil mult mai eficient decat celalalt.

Daca ii poti face pe oameni sa consmita la starea de fapt in care traiesc, starea de robi sa devina un mod de existenta, diferentele sa fie netezite si adaptabile metodelor de productie in masa aplicate la nivel social, daca poti face aceasta, atunci poti avea o societate mult mai stabila si durabila. O societate mult mai usor de controlat decat daca te-ai baza doar pe bastoane, plutoane de executie si lagare de concentrare. Asa ca sentimentul meu este ca tabloul zugravit in 1984 a fost influentat, desigur, de trecutul si de prezentul imediat in care Orwell a trait, dar eu nu simt ca trecutul si prezentul acelor ani reflecta tendintele probabile a ceea ce se va intampla; este, insa, evident ca nu vom scapa niciodata de teroare, intotdeauna va gasi drumul pentru a iesi la suprafata.

Dar cred ca cu cat dictatorii devin din ce in ce mai stiintifici, din ce in ce mai preocupati de perfectiunea tehnica, de societatea perfecta, vor fi din ce in ce mai interesati de felul de tehnici pe care le-am imaginat si descris in realitatea Minunatei Lumi Noi. Asa ca imi pare ca aceasta revolutie finala nu este deloc atat de indepartata, deja un numar de tehnici de realizare a unui astfel de control exista si ramane de vazut cand, unde si de catre cine vor fi aplicate pentru prima data la scara larga.

In primul rand, as vrea sa va vorbesc putin despre dezvoltarea tehnicilor de teroare. Cred ca a existat o astfel de dezvoltare. Pana la urma, Pavlov a facut unele observatii extrem de profunde atat asupra animalelor, cat si asupra oamenilor. Iar el a descoperit, printre altele, ca tehnicile de conditonare aplicate animalelor sal oamenilor intr-o stare de stres psihic sau fizic coboara foarte adanc in ansamblul minte-corp al creaturii si este foarte difícil sa fie extirpate. Par sa se inculce mai adanc decat alte forme de conditionare.

Sigur, aceasta se descoperise empiric in trecut. Oamenii foloseau multe din aceste tehnici, dar diferenta dintre vechile metode intuitive si cele pe care le folosim acum este diferenta dintre abordarea unui mestesugar care invata din incercari repetate, pe de o parte, si punctul de vedere cu adevarat stiintific, pe de cealalta. Cred ca este o diferenta reala intre noi si inchizitorii secolului XVI, spre exemplu. Stim mult mai precis decat ei ce facem si, ca urmare a cunoasterii teroetice, putem extinde aplicarea acestor metode asupra unei arii mai largi cu siguranta sporita ca producem ceva cu adevarat functional.

In acest context, as vrea sa amintesc capitolele extrem de interesante din cartea Dr William Sargant, “Battle for the Mind” (Lupta pentru minte), in care arata cum, in mod intuitiv, unii din marii predicatori si lideri religiosi din trecut folosesc metoda lui Pavlov. El vorbeste mai ales de metoda lui Wesley de a produce convertiri, care se baza in fond pe tehnica sporirii pana la limita a stresului psihologic vorbind de focul iadului, astfel facandu-i pe oameni foarte vulnerabili la sugestii, pentru ca apoi sa elibereze brusc acest stres prin oferirea sperantei in rai. Acesta este un capitol foarte interesant ce arata cum, exclusiv pe baza intuitiei si a experientei, un abil psiholog innascut, cum era Wesley, poate descoperi aceste metode pavloviene.

Ei bine, cum spuneam, acum stim de ce aceste tehnici functionau si nu exista nici o indoiala ca, daca am vrea, am putea sa la aplicam mult mai larg decat era posibil in trecut. Si, desigur, in istoria recenta a spalarilor pe creier, aplicata atat prizonierilor de de razboi cat si membrilor de pe treapta inferioara a partidului comunist in China, vedem ca metodele lui Pavlov au fost aplicate sistematic si, evident, cu foarte mare succes. Cred ca nu exista indoiala ca, prin aplicarea acestor metode, o armata foarte mare de oameni devotati total a fost creata. Conditionarea s-a facut printr-un fel de ionoforeza (n. trad. metoda terapeutica ce consta in a face sa patrunda substantele medicamentoase in piele sub actiunea unui curent electric) psihologica foarte adanca in fiinta umana, care a patruns atat de departe, incat e foarte dificil sa fie dezradacinata. Iar aceste metode reprezinta o reala dezvoltare fata de metodele mai vechi de inducere a terorii, pentru ca imbina metode de teroare cu metode de acceptare, astfel incat sa fie indusa o forma de “acceptare” voluntara de catre persoana care e tinta stresului prin teroare a starii psihologice in care a fost impinsa si a starii de fapt in care se gaseste.

Prin urmare, a avut loc o clara perfectionare a tehnicilor teroriste. Dar apoi luam in discutie alte tehnici de inducere a consimtamantului si de determinare a oamenilor sa-si iubeasca robia decat cele teroriste. Aici nu cred ca le pot discuta pe toate, pentru ca nu le cunosc pe toate, dar pot mentiona acele metode evidente, care pot fi acum folosite si se bazeaza pe descoperiri stiintifice recente. In primul rand, sunt metodele legate de sugesta directa si de hipnoza.

Cred ca stim mult mai multe despre acest subiect decat se stia in trecut. Desigur, oamenii au stiut dintotdeauna despre sugestie si, desi nu cunosteau cuvantul “hipnoza”, cu siguranta ca o practicau in diverse feluri. Dar cred ca posedam o cunoastere mult mai mare a subiectului decat in trecut si putem sa folosim aceasta cunoastere in feluri ce nu au fost vreodata accesibile in trecut. De exemplu, unele din lucrurile pe care le stim cu certitudine este enorma diferenta dintre indivizi cu privire la sugestibilitatea lor. Dar acum stim destul de clar care este structura statistica a populatiei in functie de sugestibilitate. E foarte interesant cand ne uitam la descoperirile din diferite domenii – de exemplu hipnoza, efectul placebo, sugestia in stari de somnolenta sau somn superficial – unde vom gasi ordine de magnitudine asemanatoare.

Vom vedea, de exemplu, ca hipnotizatorul experimentat va declara ca procentajul celor care pot fi hipnotizati foarte usor, practic instantaneu, este cam de 20%, procentaj ce corespunde aproximativ cu cel al persoanelor aflate la capatul opus al scalei, fiind extrem de dificil, aproape imposibil de hipnotizat. Dar intre cele doua extreme se afla o masa mare de oameni ce pot fi hipnotizati cu mai mare sau mai mica dificultate, care pot fi adusi gradual in stare hipnotica daca este depus un efort suficient. Cam aceleasi cifre apar si in cazul administrarii de placebo.

Un experiment larg a fost realizat acum 3-4 ani in spitalul general din Boston asupra cazurilor post operatorii, in care catorva sute de barbati si femei suferind de dureri asemanatoare ce au urmat unor operatii grave le-a fost permis sa li se administreze injectii ori de cate ori solicitau, iar injectiile erau in 50% din cazuri cu morfina si in 50% din cazuri cu apa. Aproximativ 20%din cei care au participat la acest experiment au simtit aceeasi usurare a durerii dupa apa, ca si dupa morfina. Tot 20% au spus ca nu simt nici o usurare dupa injectiile cu apa, iar intre cele doua extreme s-au aflat cei care au simtit o oarecare usurare, sau au simtit usurare din cand in cand.

Din nou, vedem aceeasi distributie, similara si cu ceea ce in Minunata Lume Noua am numit “hypnopedia”, la invatarea in timpul somnului. Acum nu mult timp am vorbit cu cineva care produce inregistrari pe care oamenii le pot asculta in timpul somnului superficial, inregistrari despre cum sa devii bogat, cum sa obtii satisfactia sexuala, cum sa emani incredere ca vanzator s.a.m.d., inregistrarile putand fi returnate si rambursate daca clientii nu sunt multumiti. Acesta mi-a marturisit ca, de obicei, 15-20% dintre clienti suna inapoi indignati ca inregistrarile nu a unici un efect, iar el returneaza de indata banii. Pe de alta parte, peste 20% sunt entuziasmati, spunand ca sunt mult mai bogati sau mai satisfacuti etc. Acestia sunt, cu siguranta, clientii ideali, care continua sa cumpere. Si intre cele doua categorii se afla cei care nu simt imbunatatiri, carora le trimit scrisori incurajandu-i sa persiste, iar acestia obtin rezultate pe termen lung.

Ei bine, cred ca pe aceasta baza vedem destul de clar cum populatia poate fi categorisita potrivit sugestibilitatii. Am o puternica banuiala ca aceste 20 de procente sunt aceleasi in toate aceste cazuri si banuiesc, de asemenea, ca nu ar fi deloc dificil sa-i recunoastem si sa-i identificam pe cei care sunt foarte sugestionabili, pe cei care nu sunt sugestionabili si pe cei care ocupa spatiul intermediar.

E destul de clar ca, daca toata lumea ar fi extrem de greu de sugestionat, ar fi aproape imposibil sa existe societatea organizata ca atare, iar daca toata lumea ar fi foarte sugestionabila, atunci dictatura ar fi absolut inevitabila. Vreau sa spun ca avem mare noroc ca avem o majoritate de oameni sugestionabili in limite moderate si care astfel ne feresc de dictatura, dar permit formarea unei societati organizate. Dar, o data ce stim de existenta celor 20% foarte sugestionabili, e clar ca devine o chestiune de o importanta politica uriasa. De exemplu, orice demagog care reuseste sa puna mana pe un numar mare din cei 20% si sa-i organizeze se va afla in pozitia de a putea rasturna orice guvern din orice tara.

Mai ales cred ca am avut in ultimii ani in persoana lui Hitler exemplul incredibil a ceea ce se poate face prin metode eficiente de sugestionare si persuasiune. Oricine a citit, spre exemplu, “Viata lui Hitler” [n. trad. e vorba de “Hitler: a Study in Tyranny”] scrisa de Alan Bullock, dezvolta o admiratie ingrozita pentru acest geniu infernal, care a inteles cu adevarat slabiciunile umane, mai bine cred decat oricine, si care le-a exploatat cu toate mijloacele disponibile. Vreau sa spun ca stia tot, stia, de exemplu, intuitiv acest adevar pavlovian ca o conditionare instalata intr-o stare de stres sau oboseala patrunde mult mai adanc decat o conditionare inculcata altfel.

Cu siguranta, de aceea tinea toate discursurile noaptea. Spune destul de deschis in Mein Kampf ca face aceasta tocmai pentru ca oamenii sunt obositi seara si deci mult mai putin capabili decat in timpul zilei sa se impotriveasca persuasiunii. Prin toate tehnicile pe care le-a folosit intuitiv si prin incercari repetate a descoperit multe slabiciuni, pe care noi le cunoastem azi intr-un mod stiintific mult mai clar decat el.

Dar ramane faptul ca aceasta diferenta de sugestibilitate, predispozitia la hipnoza, e ceva ce trebuie luat in considerare cu foarte mare atentie in relatie cu orice judecata despre guvernarea democratica. Daca 20% dintre oameni pot sa fie cu adevarat sugestionati sa creada aproape orice, atunci trebuie sa luam cu mare atentie masuri pentru a preveni ridicarea demagogilor care i-ar conduce spre pozitii extreme, prentru a-i transforma apoi in armate foarte, foarte puternice, armate private care pot rasturna guvernul.

Cum am spus, cred ca in domeniul persuasiunii pure stim mult mai mult decat stiam in trecut si, in mod evident, acum detinem mecanismele pentru multiplicarea vocii si imaginii demagogilor intr-un mod halucinant prin TV  si radio – Hitler a folosit extraordinar de mult radioul, vorbind simultan la milioane de oameni.

hitlerSi doar acest fapt luat in sine creeaza o prapastie imensa intre demagogul modern si cel vechi. Vechiul demagog ii putea atrage doar pe acei oameni care-l auzeau atunci cand vorbea tare, dar demagogul modern poate influenta milioane in acelasi timp, iar prin multiplicarea imaginii sale poate produce un efect halucinant ce are o relevanta hipnotica si de sugestie imensa.

Dar exista si alte metode la care cineva se poate gandi dar care, slava Domnului, nu au fost inca folosite, desi ar putea fi. Exista, de exemplu, metoda farmacologica, e una din metodele despre care am vorbit in Minunata Lume Noua. Am inventat un drog ipotetic intitulat soma, care nu poate exista in realitate in forma descrisa acolo, pentru ca e, in acelasi timp, un stimulent, un narcotic si un halucinogen, combinatie putin probabila intr-o singura substanta. Dar ideea e ca, daca folosesti mai multe substante diferite, poti obtine aproape toate acele efecte chiar si acum, iar aceasta este ceea ce e cu adevarat interesant in legatura cu noile substante chimice, noile droguri psihotrope. Daca privim inapoi in in istorie, e clar ca omul a avut intotdeauna o mare slabiciune pentru substante chimice care actioneaza asupra mintii, si-a dorit intotdeauna sa mai ia cate o pauza de la sine, mai toate narcoticele, sedativele si halucinogenele au fost descoperite in zorii istoriei, cred ca nici unul dintre drogurile naturale nu a fost descoperit de stiinta moderna. Sigur, stiintele moderne au mjloace mai bune de a extrage substantele active si au descoperit multe feluri de a sintetiza substante noi foarte puternice, dar descoperirea substantelor naturale a fost facuta de omul primitiv Dumnezeu stie acum cate secole. De exemplu, in locuintele neolitice descoperite in Elvetia s-au descoperit capsule de mac, ce pare sa indice ca oamenii foloseau deja acest vechi narcotic puternic si periculos chiar inainte de aparitia agriculturii. Se pare deci ca omul a fost dependent de droguri inainte sa fie agricultor, ceea ce reprezinta un indiciu foarte curios in legatura cu natura umana.

Dar diferenta dintre vechile, traditionalele droguri psihotrope si noile substante e ca primele erau foarte nocive, pe cand cele noi nu. Chiar si alcoolul, psihotrop permis, nu e complet inofensiv, dupa cum oamenii poate ca au observat, iar cele interzise, cum ar fi opiumul sau cocaina, opiumul si derivatele sale, sunt chiar foarte daunatoare. Produc repede dependenta si, in unele cazuri, conduc la o rata extrapordinar de ridicata de degenerare fizica si chiar la moarte. Pe cand o parte din noile substante, iar aceasta este cu adevarat uimitor, pot produce uriase revolutii in partea rationala a fintei noastre, fara sa afecteze aproape deloc partea fiziologica. Poti asista la schimbari uriase cu LSD-25 sau cu noul drog de sinteza psilocibin, care are ca substanta activa ciuperca sacra mexicana, spre exemplu. Poti declansa o uriasa revolutie mentala doar cu un efect la nivel fiziologic comparabil cu cel produs de consumarea a doua cocktailuri. Acesta este un efect extraordinar.

Este adevarat ca farmacologii produc multe feluri de noi medicamente minune prin care vindecarea este aproape mai rea decat boala. In fiecare an, editiile revizuite ale manualelor medicale contin capitole din ce in ce mai lungi de boli iatrogenice, adica boli cauzate de doctori. Si e adevarat, multe din medicamentele minune sunt foarte periculoase. Pot produce efecte extraordinare, si chiar trebuie folosite in anumite circumstante, dar ar trebui administrate cu cea mai mare precautie. Dar exista o categorie intreaga de medicamente ce au efect asupra sistemului nervos central si pot produce schimbari majore prin sedare, prin inducerea euforiei sau prin energizarea intregului proces mental fara a afecta in mod perceptibil corpul uman, iar aceasta este pentru mine o revolutie uimitoare. In mainile unui dictator, aceste substante ar putea fi folosite untr-un fel sau altul fara a face rau [organismului], iar rezultatul ar putea fi… imaginati-va un drog euforic care i-ar face pe oameni sa fie fericiti in cele mai abominabile circumstante.

Toate acestea sunt posibile. Un coleg de camera a observat acum multi ani, cititind “Paradisul pierdut” al lui Milton, ca “berea te ajuta mai mult decat Milton ca sa intelegi calea lui Dumnezeu”. Iar berea este un drog foarte rudimentar comparativ cu cele despre care discutam. Si poti spune cu siguranta ca unele dintre psihoenergizante si noile halucinogene pot face incomparabil mai mult decat Milton si decat toti teologii reuniti pentru a face mai tolerabil teribilul mister al existentei noastre. Si aici avem o zona imensa in care revolutia finala poate opera foarte bine, o zona in care o mare parte din control se poate exercita nu prin teroare, ci facand ca viata sa para mult mai placuta decat este ea in realitate. Placuta pana la punctul in care fiintele umane sa ajunga sa iubeasca o stare de lucruri pe care n-ar trebui sa o iubeasca daca tinem cont de orice standard uman decent si rezonabil, si cred ca este foarte posibil sa ajungem acolo.

Apoi dati-mi voie sa vorbesc foarte pe scurt despre una din dezvoltarile mai recente din domeniul neurobiologiei, despre implantarea electrozilor in creier. Aceasta s-a realizat deja, desigur, pe scara larga asupra animalelor si in unele cazuri in cazul nebunilor fara sansa de recuperare. Oricine a urmarit comportamentul sobolanilor cu electrozi implantati in diferite centre nervoase trebuie sa fi parasit acest experiment cu cele mai mari dubii in legatura cu ce Dumnezeu ni se pregateste in cazul in care aceasta tehnologie intra pe mainile unui dictator. Acum nu foarte mult timp am vazut doua grupuri de sobolani supusi unor teste la UCLA, iar unui grup i s-a implantat un electrod in cetrul placerii. Dispozitivul consta dintr-o maneta pe care o apasau si declansau un curent slab, pentru o scurta perioada de timp, care trecea la electrod si stimula centrul placerii. Iar sobolanii apasau pe maneta de 18 000 de ori pe zi. Iar daca nu-i lasai pentru o zi sa apese, in ziua urmatoare o apasau de 36 000 de ori, pana cand cadeau jos complet extenuati. Nici nu mancau, nici nu erau interesati de celalalt sex, ci doar mergeau sa apese maneta.

Cel mai interesant a fost cu sobolanii care aveau electrodul pus la jumatatea distantei intre centrul placerii si cel al durerii. Rezultatul a fost un fel de amestec intre cel mai minunat extaz si a fi pe jar, in acelasi timp. Si-i vedeai pe sobolani uitandu-se la maneta si parca spunandu-si “a fi sau a nu fi, aceasta-i intrebarea”. Intr-un final se apropiau, asteptau o vreme, dar apoi apasau pe maneta, intotdeauna mai apasau o data pe maneta. Acesta este lucrul cel mai uimitor.

Am remarcat ca in ultimul numar al revistei “Scientific American” este un articol foarte interesant despre electrozi aplicati creierelor puilor de gaina. Tehnica este foarte ingenioasa, se introducea in creier o mufa cu un surub, iar electrodul putea fi insurubat din ce in ce mai mult in trunchiul cerebral si se putea verifica in fiecare moment, in functie de adancimea calculata in milimetri, ce se stimuleaza. Iar stimularea nu se facea prin fire, electrozii fiind prevazuti cu receptoare radio miniaturale pentru a fi actionate de la distanta. Asa ca ele putea sa alerge prin cotet si puteai apasa pe buton, iar aria din creier in care era aplicat electrodul era stimulata. Si asistai la fenomene ireale, puii adormiti sareau in sus si fugeau, sau un pui activ se aseza dintr-o data si se culca, o gaina se aseza si se prefacea ca face un ou, sau un cocos bataus intra in depresie.

Tabloul complet al controlului absolut al dorintelor este terifiant si in cele cateva cazuri in care aceasta tehnica s-a aplicat si oamenilor efectele au fost remarcabile. Vara trecuta vorbeam cu Grey Walter, care este cel mai eminent exponent al tehnicii de stimulare electrica din Anglia, iar el imi spunea ca a vazut suferinzi de depresie incurabila fara speranta de insanatosire internati in azile avand electrozi inserati in centrul placerii din creier. Si cand se simteau foarte deprimati, apasau pe un buton si rezultatele erau fantastice, colturile gurii se ridicau instantaneu si se simteau veseli si fericiti. Deci putem vedea aceste tehnici revolutionare uimitoare, care ne sunt acum accesibile.

Cred ca este foarte clar ca, pentru moment, aceste tehnici sunt folosite doar in anumite cazuri experimentale, dar cred ca e important sa ne familiarizam cu ceea ce s-a facut deja si sa ne folosim putin imaginatia pentru a extrapola catre lucrurile viitoare care se pot intampla. Ce se poate intampla daca aceste tehnici fantastic de puternice ar fi folosite de oameni fara scrupule aflati la putere, ce Dumnezeu se poate intampla, ce fel de societate vom obtine?

Cred ca este in mod special important pentru ca, asa cum vedem uitandu-ne inapoi in istorie, am lasat intotdeauna dezvoltarile tehnologice care ne-au modificat viata si societatea sa ne ia prin surprindere. Deja la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX noile masini faceau posibila crearea de fabrici. Nu era dincolo de inteligenta umana sa vedem ce se intampla si sa facem o proiectie in viitor, evitand poate consecintele cu adevarat dramatice care au afectat Anglia si majoritatea Europei occidentale timp de 60-70 de ani si abuzurile oribile ale sistemului de productie in fabrica. Daca o oarecare prevedere ar fi fost investita in tratarea problemei la acea vreme si daca oamenii ar fi aflat, in primul rand, ce se intampla, iar apoi si-ar fi folosit imaginatia pentru a vedea ce urmeaza sa se intample, dezvoltand ulterior mijloacele pentru a evita aplicatiile cele mai nocive ale noilor tehnici, atunci cred ca umanitatea occidentala ar fi crutat trei generatii de mizeria crunta impusa saracilor la acea vreme.

La fel este cu diversele dezvoltari tehnologice din zilele noastre, trebuie sa ne gandim la problemele pe care le creeaza automatizarea si, mai profund, problemele care apar o data cu noile tehnici care pot contribui la revolutia finala. Treaba noastra e sa ne dam seama de ce se intampla, sa ne folosim imaginatia pentru a vedea ce se poate intampla in continuare, cum se poate abuza de aceste evolutii si apoi, daca e posibil, sa ne asiguram ca puterile enorme pe care le posedam acum datorita avansului stiintific si tehnologic vor fi folosite in beneficiul fiintelor umane, nu in detrimentul lor.

Va multumesc.

traducere pentru razbointrucuvant de M.S.

brave-new-world__oPt

Nota noastra:

Tipul de putere care se exercita asupra noastra nu este de tip “orwellian SAU huxleyan”, ci “orwellian SI huxleyan”: combinand teroarea cu atractia/incitarea placerii, intimidarea cu robia de bunavoie. De aceea, pentru a avea o intelegere cuprinzatoare asupra totalitarismului soft in care traim, care pregateste totalitarismul ultim ce va inghiti omenirea, trebuie intelese ambele dimensiuni ale strategiei bat si morcov, prin care este dresat omul zilelor noastre: conditionarea prin frica, respectiv conditionarea prin placere.

De altfel, parintii Bisericii aratau ca omul cazut penduleaza intotdeauna intre acestea doua placere si durerefiind nevoie de o nastere din nou, prin botez, pentru a putea fi liber – iar a fi liber e posibil numai intru Hristos.

Cum se exercita conditionarea prin frica? 

Prin teroarea amenintarilor false sau reale, dar amplificate. Prin teroarea terorismului, sperietoarea incalzirii globale si a “suprapopularii“, deci  a crizei alimentare, a foametei si prin propaganda maniheista care are nevoie de axe ale raului, imperii ale raului sau chiar ale lui satan, pe principiul: cine ne e sluga este bun si cine nu e cu noi e impotriva noastra.

Dar si prin presiunea globalista a marii finante, pe care, de altfel, Huxley o invoca de-a dreptul intr-o scriere ulterioara distopiei sale (Brave New World Revisited, 1958). Prin reforma permanenta  “restructurarea”mijloc prin excelenta inventat de neoliberalism pentru a tine intr-un stres continuu societatea si pentru a dizolva structurile sociale intermediare, protective, dupa cum arata si Pierre Bourdieu.

Prin presiunea modernizarii” mentalitatii, prin asaltul imperialist-cultural care cere oamenilor sa se lepede de ceea ce stiau ca e normal si sa invete sa gandeasca si accepte anormalul – cel mai evident exemplu fiind propaganda si actiunea din ce in ce mai agresive pentru noi si noi “drepturi” ale homosexualilor.

Prin permanenta framantare a ordinii internationale, dupa principiul haosului constructiv, prin amorsarea razboaielor civile, a secesionismului.

Conditionarea prin placere?

Prin faptul ca teroarea este indepartata prin mai multa securitate – mai bine zis, ca oamenii, prin sugestionabilitatea creata de conditionarea prin frica, au devenit receptivi fata de noul sistem orwellian de supravegherePrin faptul ca oamenii renunta la intimitate de bunavoie, doar pentru ca le place sa-si expuna viata pe facebook. Pentru ca, la o adica, oamenilor li se poate induce ideea ca e perfect in regula sa piara miliarde de oameni, atata timp cat “eroii”, cu care se identifica, vor scapa cu zile sa stapaneasca “adamic” pamantul (vezi filmul 2012).

Prin raiul consumist si sclavia creditului, care iti ofera casa si masina, uneori, daca, in schimb, renunti la libertate pentru totdeauna – fie ca persoana, fie ca natie.

Prin euforia divertismentului, libertinaj, pornografie, prin aceste incitari spasmodice ale afectelor placerii din om ce sunt omniprezente si tot mai agresive, ducand la paroxism, facandu-ne sa aratam tot mai mult ca acei cobai care apasa pana la extenuare pedala placerii, desi urmeaza, invariabil, durerea.

Bietul om, supus unei asemenea presiuni, incepe sa devina mult mai sugestionabil. Lucru speculat prin televiziune si noile tehnologii, de dezvoltarea exponentiala a tehnicilor dezinformarii si manipularii. Obama a fost invatat sa foloseasca tehnici de comunicare semi-hipnotice; televizorul este prin excelenta mediu de comunicare hipnotizant.

Si roadele acestei sugestionabilitatii sunt masurabile: asa ajunge omenirea sa accepte lucrurile inacceptabile, dupa cum arata studiile (publicul american a devenit favorabil homosexualitatii prin TV). 

De aceea, astazi nici nu mai e nevoie de soma, drogul inchipuit de Huxley.

Este suficienta, pentru a obtine o robie acceptata de bunavoie, industria marketingului, prelucrarea comerciala a identitatilor personale si colective (acum ajunsa la o tehnica inmiita prin noile tehnologii capabile sa creeze profile foarte personalizate) transformarea lor in lifestyle, trecerea de la societatea de masa la societatea mozaicala postmoderna consumista. Nici nu e nevoie, neaparat, sa-ti schimbi identitatea. Poti sa duci un lifestyle ortodox, insa prin acest lucru devii rotita a ansamblului, piesa in angrenajul molohului.

Nu mai traim o viata, ci ducem o lifestyle. Nu mai suntem persoane, ci profiles. Sugestionabile, controlabile, nu prin brainwash brutal sau prin mind control tehnic, ci prin conditionare pavloviana. 

Nu, nu-i nevoie de soma, decat, eventual, in cazul soldatilor, care sunt indopati cu tot felul de medicamente pentru a putea ucide in serie avand constiinta anesteziata. Pentru “civili“, e de ajuns McDonalds, Coca-Cola, fast-food, fast-life, movie, mall, fun, like, share.

Pe de alta parte, Huxley este, intr-un fel, prea brutal in previziunile sale.

Pune prea mult accent pe conditionarile brute, agresive, ce se exercita asupra oamenilor, fiind influentat de curentele intelectuale ale timpului sau, ce priveau omul ca o fiinta biologica ce raspunde doar stimulilor la care este supusa. Intre timp, baietii destepti ai psihologiei abisale si alte curente au realizat faptul ca omul, fiinta mai complicata, nu poate fi conditionat strict mecanic.

Asadar, conditionarea s-a transformat intr-un proces mult mai subtil, care lucreaza la nivelul mintii, nu doar cu sugestii grosiere, ci si cu manipulari mai subtiri, prin propaganda sustinuta, asediu mediatic, deseori cu aspect verosimil dar nu adevarat. Prin productii cinematografice de mare succes, setup mediatic, prin tehnicile tot mai perfectionate de “povestire” a realitatii, de interpretare a ei si de programare neuro-lingvistica.  

Internetul este un bun exemplu de mediu in care aceasta manipulare subtire opereaza, deoarece aici nu avem starea hipnotica indusa de TV, ci dimpotriva, o stare surogat de empowering (imputernicire) si de falsa awarness (trezire) care te transforma in agent de influenta fara sa fii special antrenat pentru acest lucru, ci prin simplul fapt ca achiesezi la manipularile propagate prin acest mediu si le propagi mai departe.

Si totusi, Huxley a nimerit-o si cu agenda farmacologica pe undeva. Programul de imunizari contine zeci de vaccinuri, facand harcea-parcea sistemul de imunizare, transformand omul in client (nu pacient!) permanent al Big Pharma, afectandu-l neurologic si fiziologic, sterilizandu-l deseori. Si e infricosator faptul ca eugenia pe baza de ingineria genetica, ce parea cel mai SF aspect al distopiei sale, a devenit deja realitate legala in Marea Britanie, tara sa de origine.

Intr-adevar, o revolutie finala care sa creeze mediul propice pentru un ultim totalitarism. Huxley este in plina desfasurare. Orwell, nerabdator, e la usa si isi asteapta randul. Nu va intarzia prea mult…

Marele “hipnotizator”, cand va considera ca omenirea este indeajuns de extenuata, de “fezandata” de boldurile ingineriilor sociale, va intra pe scena si va cauta sa intre si in inimile oamenilor, va cauta sa se incrusteze pe ei pe vecie. Stim insa, de la Iov incoace, ca Dumnezeu nu lasa diavolului, oricat de multa putere va prinde impotriva noastra, sa se atinga de sufletul nostru daca noi nu-l lasam.

Sa nu ne iubim robia, sa nu tanjim dupa carnurile Egiptului, sa nu dam inima noastra vrajmasului, sa continuam sa spunem binelui bine si raului rau. Aceasta nu este o strategie de supravietuire, ci o necesitate.

Până când vă ridicaţi asupra omului? Căutaţi toţi a-l doborî, socotindu-l ca un zid povârnit şi ca un gard surpat!

(Ps. 61; 3)

1264602985EP9196


Categorii

Era Big Brother, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Razboiul impotriva populatiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “Aldous Huxley: REVOLUTIA FINALA sau cum sa-i faci pe oameni SA-SI IUBEASCA ROBIA

  1. Mă gândesc că sunt foarte practice pt sforarii gen A Huxley microcipurile la purtător, care pot acţiona oriunde asupra psihicului şi trupului uman, fiind comandate comod prin sateliţi sau diferite puncte cu antene de prin oraşe sau autostrăzi, precum antenele reţelei de telefonie mobilă. Din popoare adevărate, naţiunile se transformă în omuleţi-roboţei 24/24 şi 7/7 la dispoziţia luminaţilor conducători ai epocii de aur ce va să vină.
    Doamne fereşte-ne de astfel de eră! Dar după cum bine spuneţi şi-n notă: fără acceptul nostru personal şi neechivoc nu vor putea să se atingă de noi! Iar legătura noastră cu Dumnezeu, prin rugăciune şi Sfintele Taine şi postul nostru benevol ne vor ajuta ca să nu achiesăm la modul de “viaţă” care ne este pregătit aici în lumea nouă.

  2. Tavistock Group – banuiesc ca este vorba despre acelasi Tavistock, Institutul Tavistock despre care se spune ca a avut nobila misiune de a lucra la pregatirea unei noi oranduiri sociale in care nu doar libertatea personala va fi anulata, ci si modul de a gandi va fi complet schimbat. Interesant este insa ca aceasta schimbare consta initial in distrugerea personalitatii umane si ulterior reconstruirea ei dupa noile norme. Prin dezordine, la ordine.

    Din cate am citit, stiu despre Tavistock ca ar fi aparut initial in Marea Britanie si ar reprezenta de fapt o colaborare intre servicii secrete britanice si americane.

    Despre H.G. Wells (autorul de romane sf) se spune ca ar fi lucrat asiduu la proiectarea noii ordini mondiale. (Ar fi interesant sa aruncam o scurta privire asupra ultimelor lui romane, mai ales ca ar fi prorocit la timp izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial.)

    Multe rele vin dinspre Regat. Iar anii 1950-1960 au fost deosebit de prolifici pentru scriitorii ce vor proroci evenimente pe care le traim astazi.

    Un exemplu: Michael Young – in cartea sa, Ascensiunea Meritocratiei – se pare ca prezinta societatea in situatia in care forma de organizare va fi pe baze meritocrate. Cu avantajele, dar mai ales cu dezavantajele ei. Nu am citit-o pana acum, dar intentionez sa o fac cat de curand.

    Partidul Meritocratic si ideologia sa: http://www.rondetafelbeleid.nl/meritocratiei

    Iata ce spune wikipedia despre H.G.Wells si guvernul mondial:

    Cel mai consistent ideal politic al său l-a constituit Guvernul Mondial. În autobiografia sa a afirmat că, începând din 1900, a considerat ca inevitabilă crearea acestuia. El a imaginat noul stat sub forma unei societăți planificate care va promova știința, va pune punct naționalismului și va permite oamenilor să avanseze pe baza meritelor, nu a dreptului din naștere. În 1932 le-a spus tinerilor liberali de la Universitatea Oxford că liderii progresiști trebuie să devină fasciști liberali sau naziști iluminați pentru a-și putea implementa ideile[15]. În 1940, Wells a publicat o carte intitulată The New World Order care creionează planul său despre cum ar trebui constituit Guvernul Mondial.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/H._G._Wells

  3. Pingback: “NORMALIZAREA” ABUZULUI ca modus operandi in “statul procurorilor” sau TERORIZAREA CETATENILOR SIMPLI, “IN FORMA CONTINUATA”, in numele mincinos al “luptei impotriva coruptiei” - Recomandari
  4. @carmen:

    binevenita observatia in ceea ce priveste meritocratia.

    sunt unele lucruri care se observa deja cu ochiul liber in ceea ce priveste “intelighentia” si modul in care intelectualitatea este pozitionata, de ani buni, in noul model al lumii. Prometeic, asa, cu stiinta pe post de foc.

  5. (Poate ca n-ar fi fost daca nu exista un corespondent pe plaiuri mioritice.
    Exista si o carte, cu acelasi titlu, Meritocratia, tiparita si peste un an retrasa din reteaua de librarii. In mod absolut justificat.
    Exista si un premiu, mare, foarte mare, de un milion de euro, ce se va acorda celui ca va avea contributia decisiva la implementarea meritocratiei in Romania.)

  6. Strategia “batul si morcovul”, cea despre care amintea admin in nota, functioneaza din plin.

    Daca pana mai ieri eram bombardati cu tot soiul de dezvaluiri de conspiratii care-ti ingheta sangele in vine, acum ni se ofera si alternativa: trezeste-te, omule! e timpul sa decizi, sa-ti iei soarta in propriile maini, sa-ti construiesti singur viata pe care o meriti!

    Constat ca dupa decembrie 2012, strategia s-a schimbat. Sfarsitul calendarului mayas pune punct intr-un fel evenimentelor predictibile. Cuvantul de ordine acum devine trezire. Trezirea constiintei spre libertatea de a deveni creator si arhitect al lumii in care traim. Mare amagire.

    Constat ca odata cu schimbarea de la Vatican, se poarta smerenia ca pe un blazon.

    Cuvinte ca: smerenie, iubire si grija fata de semeni sunt des invocate si deturnate, scoase din contextul crestin in care-si afla rolul si rostul.

    Cum sa-i faci pe oameni sa-si iubeasca propria robie? Poate ca sunt zeci de raspunsuri, dar in mod sigur vanzandu-le iluzia statutului de creator al lumii in care traieste.

  7. Pingback: CUTREMURATOR: Unii procurori români de azi, cu nimic diferiti de anchetatorii-tortionari comunisti – CUM POATE FI DISTRUS PE VIATA UN OM NEVINOVAT SI FAMILIA SA DE UN “OM AL LEGII” - Recomandari
  8. @Carmen

    Te rog ne explici mai clar ce era cu cartea si premiul din comentariul 5.

  9. Este vorba despre o miscare meritocrata ce are drept scop declarat inlocuirea actualului “sistem putred” de guvernamant cu meritocratia.
    http://www.meritocratia.ro/

    Drept pentru care s-a pus la bataie suma de 1 milion de euro, suma ce va fi oferita celui ca va avea contributia decisiva la implementarea acestui sistem in Romania.
    http://www.nasul.tv/2013/01/08/meritocratia-premiu-1-milion-euro/

    Prima carte, cea interzisa, poate fi citita si online, ceea ce ar fi de dorit pentru o mai buna intelegere a ceea ce se doreste de la noi. Cat despre retragerea cartii din librarii, sunt intru totul de acord. De fapt, cred ca nu mai ramane nimic de spus in plus.
    http://xa.yimg.com/kq/groups/23653800/1957673609/name/MERITOCRATIA.Primo.LaurentiuCartea-interzisa.!!.pdf

  10. Pingback: VIRGILIU GHEORGHE – conferinta video despre MECANISMELE DE MODELARE SI CONTROL AL IDENTITATII OMULUI CONTEMPORAN PRIN MASS-MEDIA - Recomandari
  11. Deja s-a ajuns la iubirea sclaviei in zilele noastre si sub orice forma de manifestare a ei – atata timp cat nu esti exclus din societate, iar lanturile zornaitoare de la picioare si maini sunt uneori din matase
    care izbesc cand si cand….colivia de aur prevazuta cu (auto)incuietoare ‘fina’;

    Este ca un fel de ”ascultare” nu manastireasca ci, mireneasca…avand ca ”avva” – nu pe cel/cea care te slefuieste spre mantuire ci, spre pieire… pana la anularea personalitatii, demnitatii umane!

    Si, ca bomboana de pe coliva sa fie pusa ”bine” – sistemul care implica obedienta fata de ”stapani” prin supunere – functioneaza SI datorita ”crizei” (artificial ‘nascuta’), si datorita experientei trecute (dinainte de ’89) transmisa de la parintii de-atunci (batranii de azi) copiilor, adolescentilor, maturilor de azi (cu nevoi stringente, cu copiii, la randu-le).

    Sindromul Stockholm sa ”traiasca”!

  12. Despre experientele Instit.Tavistock au aparut o serie de articole undeva prin 2007-2008; vad ca au fost reluate anul acesta, cel putin partial.

    http://www.rbnpress.info/wp/dezvaluiri-din-istoria-secreta-a-manipularii-experimentele-si-planurile-criminale-elaborate-de-institutul-tavistock-de-vlad-petreanu/

  13. Pingback: Parinti de azi ai Bisericii spun adevarul despre RAZBOIUL SALBATIC DUS DE STAPANII OCULTI AI ACESTUI VEAC IMPOTRIVA ROMÂNIEI, BISERICII, FAMILIEI: “Nici cizma sovietica nu apasa atat de greu pe grumazul poporului român” - Recomandari
  14. Pingback: Film documentar: PSIHOPATUL CORPORATIST. De ce ne lasam condusi de psihopati si ce putem face in aceasta privinta? - Recomandari
  15. Pingback: Cei patru calareti ai apocalipsei [FILM DOCUMENTAR - VIDEO]. CRIZA CAPITALISMULUI NEOLIBERAL SI O INTREBARE CAPITALA: CE URMEAZA, CE-I DE FACUT? - Recomandari
  16. Pingback: “NORMALIZAREA” ABUZULUI ca modus operandi in “statul procurorilor” sau TERORIZAREA CETATENILOR SIMPLI, “IN FORMA CONTINUATA”, in numele mincinos al “luptei impotriva coruptiei” - Recomandari
  17. Pingback: Papa Francisc si cybermisticismul: “INTERNETUL E UN DAR DE LA DUMNEZEU”, “CATOLICII TREBUIE SA FIE CETATENI AI EREI DIGITALE” - Recomandari
  18. Pingback: DICTATURA PROSTILOR. Despre alianta afaceristi-politicieni-mass-media si “IDIOCRATIA” ca mecanism de control si manipulare - Recomandari
  19. Pingback: ICE BUCKET CHALLENGE – experiment de snobism “caritabil” prin “social media”. “Ce-ar fi sa contribuim la o cauza nobila pentru ca VREM si nu pentru ca e TRENDY sa fii parte dintr-un ultra-mediatizat joc de domino?”
  20. Pingback: CONTROLUL MINTII IN NOUL TOTALITARISM. Cum suntem guvernati prin TEHNICI SECTARE transformate in METODE DE CONDITIONARE a gandirii si comportamentului. FALSA “TREZIRE”, FANATIZAREA, eticheta “TEORIEI CONSPIRATIEI” si DESFIINTAREA F
  21. Pingback: FEMEIA GARBOVA ASTAZI: Un popor garbovit de ploconiri, linguseli, LIPSA DE VERTICALITATE; o omenire tip “Prikoke”, COCOSATA DE PACATE si MANIPULATA sa se simta “LIBERA” cand este mai ROBITA si sa fie fericita SCORMONIND IN GUNOAIEL
  22. Pingback: FEMEIA GARBOVA ASTAZI: Un popor garbovit de ploconiri, linguseli, LIPSA DE VERTICALITATE; o omenire tip “Prikoke”, COCOSATA DE PACATE si MANIPULATA sa se simta “LIBERA” cand este mai ROBITA si sa fie fericita SCORMONIND IN GUNOAIEL
  23. Pingback: MANIPULAREA CONSTIINTELOR PRIN BOMBARDAMENTUL PSIHOLOGIC INFORMATIONAL. Cum se distruge discernamantul prin diversiunile mediatice ale “crizelor prezentului” | Cuvântul Ortodox
  24. Pingback: MANIPULAREA CONSTIINTELOR PRIN BOMBARDAMENTUL PSIHOLOGIC INFORMATIONAL. Cum se distruge discernamantul prin diversiunile mediatice ale “crizelor prezentului” | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: PSIHIATRUL GALINA RADULEANU despre PROPAGANDA ANORMALITATII, dependentele devastatoare ale tinerilor de azi si ofensiva nimicitoare a “minunatei lumi noi”: “ASA CUM PE VREMEA COMUNISMULUI TI SE PUNEA PECETEA DE DUSMAN AL POPORULUI, ACUM
  26. Pingback: ARME SILENȚIOASE PENTRU RĂZBOAIE TĂCUTE DE UCIDERE ÎN MASĂ. Gheorghe Piperea a descoperit principiile de inrobire, control si distrugere psihico-spirituala a populatiei, aplicate (si) asupra poporului român: “Întotdeauna există un PROFIT ÎN
  27. Pingback: ARME SILENȚIOASE PENTRU RĂZBOAIE TĂCUTE DE UCIDERE ÎN MASĂ. Gheorghe Piperea a descoperit principiile de inrobire, control si distrugere psihico-spirituala a populatiei: “Familiile clasei de jos trebuie DEZINTEGRATE printr-un proces de SUPRA-OC
  28. Pingback: IN INTERIORUL GUVERNULUI INVIZIBIL: RAZBOIUL, PROPAGANDA, CLINTON SI TRUMP: “Trump este detestat de catre cei in pozitii de putere in SUA din motive care nu au nimic de-a face cu opiniile si comportamentul sau respingator” | Cuvântul Ortodox
  29. Pingback: SENSUL RAZBOIULUI IMPOTRIVA STIRILOR FALSE: nu filtrarea critica a stirilor, ci monopolul asupra VIZIUNII “CORECTE” despre lume, instalarea discreta, cu ajutorul GOOGLE si FACEBOOK, a “MINISTERULUI ADEVARULUI” la nivel global. Este
  30. Pingback: HOMO SOVIETICUS a murit, traiasca HOMO GLOBALIS! "Profetiile" unui cunoscut disident anticomunist. Alexandr Zinoviev despre TOTALITARISMUL DEMOCRATIC si guvernul mondial: "Cred ca monstruozitatea secolului 21 va depasi tot ce a vazut omenir
  31. Pingback: BIG DATA BROTHER SI NOILE SISTEME ALE OBEDIENTEI. CHINA introduce, in premiera mondiala, un SISTEM DE RATING al cetatenilor sai. Clasificarea persoanelor se va face prin INTEGRAREA TUTUROR DATELOR despre viata si comportamentul cotidian al acestora. Se co
  32. Pingback: CUM SA MAI RESPIRAM SI SA REZISTAM PRINTRE MUNTII DE GUNOAIE ALE MINCIUNII SI TICALOSIEI SUFOCANTE? - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare