Pecetluirea impacarii: PATRIARHUL TEOFIL AL IERUSALIMULUI a venit la Bucuresti cu un fragment din LEMNUL SFINTEI CRUCI, pentru SARBATOAREA SFANTULUI CUVIOS DIMITRIE CEL NOU

24-10-2014 5 minute Sublinieri

teofil-daniel

imagine: basilica.ro

  • Basilica:

Vizită istorică în România

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, se va afla în România în perioada 24-27 octombrie. Vizita este prilejuită de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, şi are loc la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Evenimentul este unul istoric întrucât, aceasta este prima vizită oficială a Preafericirii Sale în ţara noastră.

„Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului şi al întregii Palestine se adaugă unui şir de ierarhi ierusalimiteni care a avut legături cu pământurile româneşti sau cu Biserica Ortodoxă Română. Dacă de demult în istorie Patriarhii Ierusalimului au venit la domnitorii Moldovei sau la cei ai Ţării Româneşti pentru a le cere ajutorul în condiţiile vitregi în care păstoreau astăzi Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea vine să răspundă invitaţiei pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a adresat-o încă din urmă cu un an şi mai bine pentru a vizita Biserica Ortodoxă Română, a precizat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea este, din noiembrie 2005, cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului.

„Patriarhul Teofil al III-lea s-a născut în anul 1952 în Grecia. A învăţat la Seminarul Patriarhiei Ierusalimului, iar în anul 1970 când avea 18 ani a devenit monah fiind tuns în monahism de către Patriarhul Benedict al Ierusalimului. A urmat teologia la Atena şi apoi a fost trimis de către Patriarhul Diodor la Universitatea Durham din Anglia. A reprezentat Biserica Ierusalimului la mai multe întruniri internaţionale. A fost, de asemenea, reprezentant al Patriarhiei Ierusalimului în Qatar şi la Moscova. A fost pentru câţiva ani stareţul mănăstirii de la Cana Galileii acolo unde Mântuitorul a făcut prima minune. A fost responsabil cu apariţia periodicului Patriarhiei Ierusalimului şi a fost ales Arhiereu fiind hirotonit Arhiepiscop de Tabor în luna februarie a anului 2005. În acelaşi an, la 9 august 2005, a fost ales Patriarh al Ierusalimului fiind întronizat în Biserica Sfintei Învieri în ziua de 9 noiembrie acelaşi an”, a mai spus Arhim. Timotei Aioanei, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea va ajunge în România, vineri, când va participa la procesiunea Calea Sfinţilor. În program, pe lângă participarea la sfintele slujbe şi vizitarea unor locaşuri de cult importante sunt incluse şi vizite oficiale. Preafericirea Sa va primi sâmbătă, 25 octombrie titlul de ”Doctor Honoris Causa” al Universităţii Bucureşti, iar după amiază se va întâlni cu preşedintele României, la Palatul Cotroceni.

Patriarhul Ierusalimului vine în România aducând un fragment din lemnul Sfintei Cruci 

La invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în perioada 24-27 octombrie Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, va fi prezent la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Mai multe amănunte legate de sosirea în România a Patriarhului Ierusalimului aflăm din următorul comunicat: Vineri, 24 octombrie 2014, la orele 12.30, va sosi la Bucureşti Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, care va aduce un fragment din lemnul Sfintei Cruci încadrat într-o icoană a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

La orele 13.00, va începe procesiunea Calea Sfinţilor pe Colina Bucuriei, de la Crucea brâncovenească până la Catedrala Patriarhală. În procesiune vor fi purtate: icoana cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci, moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu şi moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Acestea vor fi depuse spre închinare în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.

Programul detaliat al sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (24-29 octombrie 2014), va fi publicat ulterior.

Pelerinaj „Calea Sfinţilor”

Pelerinajul Calea Sfinţilor deschide în fiecare an evenimentele legate de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

Pelerinajul Calea Sfinţilor se va desfăşura în Bucureşti anul acesta, vineri, 24 octombrie 2014, începând cu orele 12.30, când va avea loc procesiunea cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor de la Catedrala patriarhală pe bulevardul Regina Maria, iar de la aceeaşi oră de la biserica Sfântul Spiridon Nou, vor fi aduse în procesiune Sfintele Moaşte ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu. Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce brâncovenească din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, unde va avea loc întâmpinarea icoanei cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, adusă la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Ierusalimului condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea, care va oficia o vizită frăţească în Patriarhia Română la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 24-27 octombrie 2014.

La orele 12.45, va porni procesiunea pe Colina Bucuriei, de la Sfânta Cruce brâncovenească până la Catedrala Patriarhală în care vor fi purtate icoana cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor şi ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu. Acestea vor fi depuse spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de către cler şi credincioşi până în ziua de marţi, 28 octombrie 2014.

Anul acesta, pelerinii care îşi îndreaptă paşii către Capitală cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou se vor închina moaştelor Ocrotitorului Bucureştilor care vor fi depuse pe baldachinul de pe Colina Patriarhiei, alături de icoana cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi de racla cu moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu. Este pentru a doua oară, în 2014 – Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română -, când Sfântul Domnitor Martir este depus spre închinare în locul unde şi-a început domnia.

După 360 de ani, Sfântul Constantin Brâncoveanu se întoarce „acasă“. Procesiunea „Calea Sfinţilor“ poartă pe „noul Constantin“, pentru a doua oară în acest an, prin locurile în care a copilărit şi a fost uns voievod, alături de icoana patronului său spiritual – Sfântul Împărat Constantin cel Mare – ce are încastrat un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, şi de racla cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Locul întâlnirii sfinţilor este Crucea brâncovenească din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, replică a monumentului ridicat în 1713 de fiul cel mare al lui Brâncoveanu, Constantin, întru memoria bunicului său, Papa Brâncoveanu, ucis în 1655 în timpul răscoalei seimenilor. Locul amplasării Crucii brâncoveneşti este în vecinătatea curţilor lui Matei-Papa Brâncoveanu, unde Domnitorul Martir a copilărit. Procesiunea urcă spre clopotniţa de pe esplanada Catedralei Patriarhale, ctitorie din anul 1698 a lui Constantin Brâncoveanu, cu scopul de a deschide un nou acces către Mitropolie, din partea de est, dinspre casa moştenită de la tatăl său. Sfintele relicve vor fi depuse pe baldachinul amenajat în imediata vecinătate a Catedralei Patriarhale, locaş în care, în octombrie 1688, acum 326 de ani, tânărul mare logofăt Constantin Brâncoveanu a fost uns domnitor al Ţării Româneşti.

Evenimente istorice petrecute în primăvara acestui an

În luna mai a acestui an, în urma unor cercetări arheologice efectuate în Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti, moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu au fost scoase din mormântul voievodal şi aşezate, după rânduiala ortodoxă, în raclă nouă. La 21 mai, în ziua prăznuirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, sfintele odoare au fost purtate într-o procesiune istorică de la Catedrala Patriarhală până la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou, singura ctitorie brâncovenească rămasă în Capitală. Evenimentul a urmat traseul procesiunii de reînhumare a osemintelor Domnitorului Martir din urmă cu optzeci de ani. Părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Nou, a rememorat evenimentele din primăvara acestui an: „Sub înalta oblăduire şi binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în luna mai 2014, după vreme de aproape trei veacuri, moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost scoase, după cuviinţă, din mormântul aflat în ctitoria sa şi aşezate, după frumoasa noastră rânduială ortodoxă, în racla atât de frumos confecţionată la Atelierele Patriarhiei Române. După acest eveniment istoric, petrecut între 12 şi 16 mai în biserica noastră voievodală, Preafericirea Sa a rânduit să rememorăm cu toţii o zi istorică din 21 mai 1934, atunci când osemintele martiriceşti ale Domnitorului Constantin Brâncoveanu au fost purtate în acea cunoscută procesiune de la Patriarhie la «Sfântul Gheorghe»-Nou. Astfel, în 21 mai 2014, numeroşi ierarhi, sute de preoţi şi peste 15.000 de credincioşi au însoţit racla cu sfintele moaşte de la Catedrala Patriarhală până la biserica noastră, într-o procesiune istorică. Prin aceasta s-a arătat evlavia deosebită pe care clerul şi credincioşii, poporul dreptmăritor o are pentru marele mucenic al lui Hristos, Constantin Vodă Brâncoveanu“.

Pelerinaj în provinciile istorice ale României

După acest eveniment, moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost duse în pelerinaj în mai multe eparhii din Muntenia, Ardeal, Oltenia şi Moldova. Credincioşi din toată ţara întorc acum „vizita“ Domnitorului Martir, care, prin sfintele sale moaşte, a binecuvântat poporul din provinciile istorice ale României. „Astăzi, cu prilejul manifestărilor organizate de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, pe Colina Bucuriei, Sfântul Constantin Brâncoveanu se întoarce, prin sfintele sale moaşte, în locul unde, în urmă cu 326 de ani, a primit sceptrul domniei Ţării Româneşti, pe care mai bine de un sfert de veac a condus-o cu multă înţelepciune, trecând de la cuvânt la faptă ca un bun gospodar şi un bun mărturisitor al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. A păstrat ţara în pace în toată această perioadă, prin înţelepciunea diplomatică pe care a manifestat-o în activitatea sa şi prin dragostea manifestată în multele danii făcute în ţara şi în întreg spaţiul ortodox. Este un model pentru fiecare creştin din ţara noastră“, ne-a declarat părintele Emil Nedelea Cărămizaru.

Parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Nou anunţă că marţi, 28 octombrie, după închinarea ultimilor pelerini, moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu se vor întoarce în ctitoria sa voievodală de la kilometrul 0 al României, unde vor fi depuse spre venerare într-un nou baldachin: „Cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost alcătuit un baldachin din lemn de tei frumos sculptat în stil brâncovenesc şi aurit cu bolus, o capodoperă artistică. A fost aşezat în pronaos, pentru a adăposti, veacuri de acum înainte, racla cu moaştele Sfântului Mare Voievod şi Martir Constantin Brâncoveanu“.


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Daniel, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, Sarbatori, comemorari, sfinti

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Pecetluirea impacarii: PATRIARHUL TEOFIL AL IERUSALIMULUI a venit la Bucuresti cu un fragment din LEMNUL SFINTEI CRUCI, pentru SARBATOAREA SFANTULUI CUVIOS DIMITRIE CEL NOU

  1. Hai ca se mai intampla si lucruri bune. Ma bucur mult de asta!

  2. Pingback: Cuvantul de salut al PATRIARHULUI TEOFIL: “POPOARELE ORTODOXE NU CUNOSC GRANITE. POPOARELE NOASTRE SUNT UNITE PRIN CREDINTA ORTODOXA” - Recomandari
  3. Din pacate, mamicile cu copii mici venite astazi dupa-amiaza la Patriarhie, au fost efectiv gonite de catre jandarmi din apropierea foisorului unde se afla Sfantul Dimitrie, pe motivul ca preotii au interzis accesul lor (peste randul obisnuit, la fel ca in anii precedenti). Ne-au spus ca s-ar fi dat in acest sens si un comunicat catre presa. Exista oare asa ceva?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare