A trecut la Domnul Episcopul EPIFANIE al Buzaului si Vrancei

7-01-2013 1 minut Sublinieri

Patriarhia Română anunţă cu durere trecerea la viaţa veşnică a Înaltpreasfinţitului Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, în după-amiaza zilei de 7 ianuarie 2013.

Până la alegerea noului ierarh titular al acestei eparhii, locţiitor de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei va fi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitate de Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, care va fi pomenit la sfintele slujbe, ca Locţiitor de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, în toate bisericile şi mănăstirile din cuprinsul acestei arhiepiscopii.

Dumnezeu să-l odihnească în pace şi veşnică să-i fie pomenirea!

Înaltpreasfinţitul Părinte Epifanie Norocel s-a născut pe 14 decembrie 1932 la Mălini, judeţul Suceava. În anul 1961 devine licentiat în Teologie la Academia Teologică din Sofia. De asemenea, a urmat studii de teologie la Bucureşti şi Moscova. Între anii 1965-1971 este profesor şi director la Seminarul Teologic Mănăstirea Neamţ, iar între 1971-1975 este stareţul Mănăstirii Neamţ. La La 9 noiembrie 1975 este hirotonit ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos. Totodată, pe pe 4 iulie 1982 este numit Episcop al Buzăului, iar la 8 noiembrie 2009 este înălţat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.

Conform primelor informaţii, înaltului ierarh i s-a făcut rău în drum spre Panciu, în timp ce se deplasa la Mănăstirea Brazi.

Imediat, la faţa locului a fost chemată ambulanţa, prin intermediul Serviciului Unic de urgenţă 112, iar arhiepiscopul Epifanie Norocel a fost transportat la spitalul din Panciu, unde medicii au încercat resuscitarea acestuia, însă înaltul ierarh a murit, decesul fiind constatat în jurul orei 19.45, potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vrancea şi Poliţiei locale.

Arhiepiscopul Epifanie Norocel împlinise 80 de ani la jumătatea lunii decembrie 2012.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, medicii nu au făcut publice cauzele decesului IPS Epifanie Norocel.

(…)

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel, a încetat din viaţă în aceasă seară. A murit pe patul Spitalului din Panciu, spun unele surse, din cauza unui infract miocardic.

”S-au făcut manevre de resuscitare, dar acestea nu au avut nici un rezultat, raspunsul fiind zero. Ne pare foarte rău!”, a spus Valentina Popa, directorul medical al Spitalului din Panciu. Epifanie Norocel împlinise, luna trecută, 80 de ani de viaţă şi 37 de ani de arhierie în slujba Bisericii Ortodoxe.

Cunoscuţii spun că Înalt Preasfinţitul Epifanie Norocel suferea de inimă

Azi dimineaţă, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a oficiat o slujbă alături de un sobor de preoţi la biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, din cartierul Poştă. După terminarea acestui eveniment, ÎPS Epifanie Norocel s-a îndreptat către sediul administrativ al Arhipeiscopiei.

Surse apropiate spun că, la un moment dat, înainte de a pleca spre Vrancea, înaltul prelat a cerut să nu-i mai fie făcute bagajele pentru că este posibil să nu mai plece. Cei care l-au cunoscut mai bine susţin că Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei avea afecţiuni cardiace, fiindu-i montat un stent coronarian, şi că se afla sub tratament specific.

(…)


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “A trecut la Domnul Episcopul EPIFANIE al Buzaului si Vrancei

 1. Dumnezeu sa-l ierte si sa-i odihneasca sufletul in vesnicile Sale lacasuri Amin! Vesnica lui pomenire!

 2. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

 3. Dumnezeu sa-l odihneasca!

  Inalt Prea Sfintia Sa a trecut la cele vesnice imediat dupa sarbatoarea Bobotezei, care se mai spune si Epifanie in unele limbi, cuvantul provenind din greaca. (Koine Greek: ἐπιφάνεια, epiphaneia, insemanand “aratare”, “manifestare”: manifestarea lui Dumnezeu prin întruparea Fiului și prin arătarea Sfintei Treimi cu ocazia botezului Domnului, în râul Iordan). Cred ca legatura dintre numele pe care l-a purtat si plecarea la ceruri in preajma sarbatorii Bobotezei se inscrie in pronia divina.

 4. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i asculte rugaciunile pentru romani !

 5. Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii Sai!

 6. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca

  @Corina
  si eu m-am gandit imediat la acelasi lucru: Parintele Epifanie s-a mutat la cele vesnice dupa Sarbatoarea Epifaniei, nimic mai normal, mai frumos si mai simplu ca lucrarea Domnului.

 7. Dumnezeu sa-l odihneasca!

 8. O intamplare de Pateric din viata IPS Arhiepiscop Epifanie Norocel (1932 – 2013)
  https://www.youtube.com/watch?v=_UT0mOK307M

 9. Inalt PreaSfintia Sa m-a hirotonit,fara bani(specific acest lucru pt.ca se vehiculeaza tot felul de vorbe despre hirotonii pe baza anumitor sume),mi-a fost episcop pana acum,si la inmormantarea lui m-am simtit de parca mi-a murit mama a doua oara.
  Nu am cuvinte sa-mi exprim durerea,si nimeni din cei care l-au cunoscut si l-au simtit nu poate exprima in cuvinte suficiente prezenta si intelepciunea sa.
  Cu toate vorbele controversate care se auzeau despre el,cred,acum,dupa ce a trecut dincolo,ca a fost cel mai puternic stalp al ortodoxiei romane,ca arhiereu,pe care l-am cunoscut.Desigur ca pot fi subiectiv,dar pt.mine personal ramane un model de ierarh prin care Dumnezeu lucreaza providential.
  Vesnica sa-i fie pomenirea!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare