APA “CU CANCER” in zona Baneasa-Pipera. Este contraindicata inclusiv folosirea apei pentru igiena!

14-05-2013 3 minute Sublinieri

analize

Autoritățile ilfovene au intrat în alertă, după ce locuitorii din zona Băneasa-Pipera au descoperit că apa din puțurile lor este contaminată cu substanțe cancerigene Oamenii au fost avertizați să nu folosească apa nici măcar pentru igiena personală • Din primele verificări, sursa de contaminare ar fi deșeurile depozitate necorespunzător în curtea IPRS Băneasa

Apa din puțurile aflate în proximitatea IPRS Băneasa și în zona Grădinii Zoologice este contaminată cu tricloretilenă, o substanță cancerigenă, potrivit unor analize efectuate la solicitarea localnicilor din zonă. Pe lângă aceasta, s-au găsit și concentrații foarte mari de fenantren și fluoranten, alte două substanțe care pot cauza tumori. Tricloretilena poate provoca, prin încălzire, asfixierea și poate duce chiar la cancer. Limita maximă admisă a acestei substanțe a fost depășită în această zonă de mii de ori, conform buletinelor de analiză. Localnicii sunt de părere că sursa este fosta fabrică de componente electronice, IPRS Băneasa – astăzi, în paragină. O comisie mixtă, formată din reprezentanți ai mai multor insituții, a efectuat un control în zona fostei întreprinderi, pentru a verifica nivelul de toxicitate al apei. Reprezentanții IPRS Băneasa au fost sancționați pentru nedepunerea deșeurilor în condițiile legii, după cum ne-a spus directorul Poliției Locale Voluntari.

Locuitorii din apropierea Grădinii Zoologice s-au autosesizat după ce au simțit mirosul înțepător al apei din puțuri. Au prelevat probe pe care le-au dus la laborator, iar rezultatul a fost alarmant. S-a constatat că apa conține tricloretilenă, la o concentrație de până la 40.000 de micrograme/ litru, în timp ce limita maximă admisă este de 3 micrograme/ litru. Tricloretilena este o hidrocarbură înalt volatilă, fapt care implică un risc major de asfixiere în cazul în care apa infestată este folosită la duș. De asemenea, consumul de apă cu tricloretilenă poate duce chiar și la cancer.

Cum puțurile acestor localnici sunt în proximitatea IPRS Băneasa, aceștia au considerat că nedepozitarea corectă a deșeurilor fostei întreprinderi ar putea fi sursa contaminării apei. O comisie mixtă formată din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ai Apelor Române, ai administrației publice din Voluntari și ai direcțiilor publice de sănătate s-a deplasat la IPRS Băneasa pentru a preleva probe de apă. Între timp, reprezentanții fostei întreprinderi au fost sancționați pentru nedepozitarea corectă a deșeurilor, însă aceștia au declarat pentru ZIUAnews că apa din zonă nu este contaminată și, chiar dacă ar fi, nu ei sunt sursa de infestare a apei din puțurile localnicilor.

Membrii comisiei mixte i-au atenționat pe localnicii din zonă cu privire la riscurile la care se supun în cazul consumului de apă contaminată. Și reprezentanții firmelor care își desfășoară activitatea în proximitatea fostei întreprinderi au fost avertizați că apa din puțuri este contaminată, iar potrivit acestora, membrii comisiei au spus că sursa de infestare o reprezintă reziduurile abandonate în fosta platformă industrială.

IPRS Băneasa se disculpă

Custodele IPRS Băneasa a declarat, pentru ZIUAnews, că apa nu este contaminată, iar în orice caz, nu ei ar fi vinovați de eventuale scurgeri de substanțe toxice în pânza freatică din zonă. Mai mult, acesta i-a indicat pe reprezentanții companiei Logos – firmă care are sediul în proximitatea IPRS Băneasa – ca fiind cei care nu respectă măsurile care se impun în cazul deversărilor de substanțe chimice. Totodată, cei care se ocupă în prezent de fosta întreprindere care i-a aparținut lui Omar Hayssam susțin că, în cadrul companiei Logos, se folosește inclusiv tricloretilena.

„Au venit vineri, au luat probe de peste tot. Problema nu este la noi. Dacă cineva crede că într-o zonă ca asta în care avem fazani, pești… este o zonă excepțională. Din punctul meu de vedere, problema este în altă parte, și nu la IPRS Băneasa. În 2004, exista o singură secție de producție, care făcea diode. Cantități mici, mai mulți reactivi pentru analize. În ultimii ani, de când s-a tot construit în zonă, mereu au fost fel și fel de reclamații care nu au avut nicio bază, nici aceasta nu are. Suntem în faliment, zona este extraordinară și probabil se caută ca prețul din zonă să fie cât mai mic. Avem în zonă institutul de cercetări, care, în momentul de față, cred că are chimicale. Noi, din 2008, nu am mai învârtit un ac. Toate chimicalele au fost inventariate, sunt depozitate în locuri, zicem noi, bine aranjate. Anterior au fost două laboratoare echipate complet. Noi nu am făcut decât să le luăm de acolo și să le aducem într-o zonă aproape, pe aria noastră. În 2003, a fost o tipografie, care, ulterior, i s-a vândut lui Logos. Tipografii le-au spus comisiilor că lucrează cu triclor. Unde sunt reziduurile de triclor, i-a întrebat cineva? Comisia trebuia să vină astăzi să facă prelevări. Dar au fost presați și au venit vineri. Bănuiesc că probele sunt bune, pentru că eu de aici beau apă. Din câte am văzut și eu la televizor, există un proprietar care a reclamat că e depășit de 50 de ori triclorul. Ceea ce este imposibil. Noi suntem aici, oricine poate să facă verificări, să constate”, a declarat, pentru ZIUAnews, custodele IPRS Băneasa.

Reacția reprezentanților Logos

În urma afirmațiilor făcute de custodele IPRS Băneasa, directorul general al companiei Logos ne-a precizat că în cadrul acestei firme nu se folosește substanța tricloretilenă. Acesta ne-a spus că apa este afectată pe o suprafață de șapte kilometri pătrați, iar în cadrul firmei pe care o conduce, nu li se permite angajaților să folosească apa din puțuri nici pentru igiena personală.

„IPRS nu știe cu ce ne ocupăm și, de asemenea, IPRS nu știe că noi am degrevat tot ce era aici de mizeriile lăsate de ei. Noi avem toate avizările de la Mediu, inclusiv de la Apele Române. Eu conștient m-am mutat aici și oamenilor mei nu le permit nici măcar să se spele pe mâini. Noi deversăm în conducta lor doar dejecțiile umane. Pe o zonă de 7 kilometri pătrați sunt puțurile afectate. Pe Ilfov, în mod special pe Voluntari, racord de apă potabilă nu există. Există acea canalizare, dar canalizarea se trage în toate țările civilizate odată cu apa potabilă. Aici este doar canalizarea. Toată zona perimetrală este afectată de la bazinul colector pe care îl are IPRS-ul, e un bazin enorm, cu care nu s-a mai întâmplat nimic. A fost Poliția, a fost Mediul, au fost toți. Ne-au anunțat că apa este contaminată”, a declarat, pentru ZIUAnews, directorul general al companiei Logos.

Ruana Ceaușescu


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “APA “CU CANCER” in zona Baneasa-Pipera. Este contraindicata inclusiv folosirea apei pentru igiena!

  1. Foooarte TARE!

    Din ce in ce mai ”bine”…situatia este plimbata de la Ana la Caiafa, n-au mancat nici-unul usturoi, arsenicul n-a omorat INCA pe nimeni, spalandu-se pe maini (sic!) ca Pilat din Pont cu….apa plata sau decontaminata!

    – daca intreprinderea (fosta) nu este/n-a fost controlata de nimeni sa vada daca are toate avizele (in vigoare) de la Min.Sanatatii si eventual, autorizatii de dezafectare si depozitare a materiale nocive…organele specializate in control periodic (indiferent daca – trimestrial, semestrial sau anual) prin reprezentantii sai, ar fi actionat…dar pe cine?! Prinde orbul, scoate-i ochii! Cine stie pe unde-i fostul patron…

    Iar daca e sa fiu paranoica, daca este ceva intentionat, chiar un act criminal cu iz de terorism, ma intreb atunci, cum de nu l-au mirosit serviciile speciale…

  2. adevarul este ca apa ”potabila” celebra apa de la robinet duhneste a clor de mori, chiar nu se poate consuma asa ceva si efectiv aceasta este o catastrofa pt. sanatatea noastra

  3. Aha! Deci apa de la robinet e bună la albitul mațelor! Păi, ce-i mai sănătos ca mațele albe, nu negre.

  4. aceasta situatie e doar inceputul timid a ceea ca va urma in toata tara odata cu decalnsarea proiectului Rosia Montana si a exploatarii gazelor de sist… ASTA O SA AVEM PESTE TOT! Si-n Apuseni si-n peste 50% din suprafata tarii… De aceea, avem nevoie de mobilizare generala… Cel putin la noi in Alba, tinerii s-au pus in miscare si ne vom opune ferm! La fel faceti si voi!

    @admin: asteptam articole ample pe aceasta tema: MARELE JAF DISTRUGATOR A INCEPUT! MACELUL APUSENILOR SE DECIDE AZI IN GUVERN! Domnul sa aibe mila de noi!
    https://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/

  5. Ce mai face primarul nostru drag, Dl.Pandele ? Cand are de gand sa faca ceva si pentru Pipera ? Oare cei din Pipera sunt buni numai pt. plata impozitelor ? Ce face primaria cu banii din Pipera ? Nu se vede absolut
    nimic… Ce-ar fi daca ar introduce conducta cu apa potabila… s-ar rezolva atatea probleme… Dar oare dl. primar chiar vrea sa rezolve problemele celor din Pipera sau pur si simplu nu-l intereseaza? Avem nevoie de APA, domnule Pandele, nu de excuesii la manastiri, pe acelea putem sa ni le platim si singuri, Avem nevoie de apa, mai e=ales acum, cand puturile sint contaminate. Domnule Pandele, ocupati-va putin timpul si cu problemele din pipera, sau lasati-ne !

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare