Articolele saptamanii (3): PROF. ILARIE IVAN – SCRISOARE DESCHISA MINISTRULUI AGRICULTURII DESPRE RISCURILE ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC: “Facatorii de OMG se joaca de-a Dumnezeu, ca niste copii iresponsabili”

17-02-2011 5 minute Sublinieri

“La fel ca în cazul E-urilor, organismele modificate genetic (OMG) nu au o toxicitate acută. Cu alte cuvinte, nu mâncăm acum şi imediat ni se face rău. Dar, în timp, ele ar putea provoca boli grave”, este avertismentul lansat de vicepresedintele PSD Cluj, Ilarie Ivan intr-o scrisoare-lectie despre OMG adresata ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără.

Presedinte al Departamentului pentru Agricultura al PSD Cluj si, in acelasi timp, profesor universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj (USAMV), Ilarie Ivan s-a declarat surprins de solicitările ministrului Tabără către Uniunea Europeana, care vizeaza “cultivarea de plante modificate genetic în România”:

“Ne-am exprimat public dezacordul …Am fost şi mai miraţi să constatăm că pe site-ul ministerului se află un comunicat de presă care “penalizează” opinia noastra”, afirma Ilarie Ivan.

Profit pentru agricultori, riscuri pentru consumatori

“OMG sunt creaţii artificiale la care lumea este în general reticentă din mai multe motive. Prin modificare genetică, plantele au devenit rezistente la pesticide (soia la glifosat), la unele boli şi dăunători (porumbul la viermele sfredelitor, cartoful la gândacul de Colorado). Dar problema este că aceste plante modificate dau avantaje agricultorului, (rezistenţă la boli, secete, frig şi profit mai mare) şi comerciantului, dar nu şi consumatorului…”, afirma Ilarie Ivan.

Profesorul USAMV ii atrage atentia ministrului Tabără că este responsabil de securitatea agro-alimentară a întregii populaţii nu numai a câtorva producători (printre care adjunctul de ministru Rădulescu).

Mai departe, Ilarie Ivan ii explica ministrului ca

“un OMG este o nouă entitate vie, creată de om, o fiinţă care nu a existat în contextul natural al biodiversităţii fiinţelor vii din biosferă”.

“Ea este inventată de om. Un cartof modificat genetic îl vedem ca pe un cartof, dar chiar dacă nu vedem cu ochiul liber la nivel genetic, lucrurile stau altfel. Pentru a se obţine un OMG s-a luat material genetic, nu de la o plantă, ci de la o bacterie, adică de la o fiinţa foarte îndepărtată ca structură, de cartof, respectiv de la alta specie… Acest material genetic, care codifică o toxină a fost inserat în informaţia genetică a cartofului.

În felul ăsta, cartoful începe să producă o toxină care omoară gândacul de Colorado. Desigur acest cartof va omorî şi alte specii, “rude” ale gândacului, şi nu ştim dacă are sau nu efect asupra omului şi mai ales în cât timp (generaţia a 2-a , a 3-a etc.).

Cu certitudine este afectată biodiversitatea, respectiv numărul de specii de fiinţe vii. Însă una dintre cele mai tari legi ale viului este că speciile naturale nu se pot amesteca unele cu altele şi că ele formează biosisteme cu autoreglare într-un număr imens de lanţuri trofice în care fiecare specie are un rol determinant pentru altele. Lumea vie este făcută din specii naturale, care nu sunt create de om şi care nu se amestecă între ele. Este ceea ce se cheamă bariera reproductivă.

Or, omul, prin obţinerea OMG, a spart aceasta barieră a viului şi a început să amestece speciile, inclusiv din regnuri diferite. Omul ameliorează de sute de ani specii de plante şi animale. De exemplu la porumb, până acum, omul a încrucişat mai multe soiuri sau varietăţi şi a urmărit în interesul lui să selecteze boabele care dau cea mai bună producţie sau care au anumite caracteristici: să fie mai mari, să conţină mai multă proteină, să fie rezistente la secetă etc. prin încercare şi selecţie, prin selectarea lor în timp”,

se arata in scrisoarea vicepresedintelui PSD Cluj.

Intrebari metafizice marca Ilarie Ivan

“Când vorbim de OMG, se face un plan ingineresc: se pune pe hârtie ce vrea sa obţină şi aceea va obţine. Adica omul işi pune în minte să obţină ceea ce avem acum pe piaţă: un porumb rezistent la viermele sfredelitor. Proiectează planta ca pe orice maşină şi o realizează. Creează fiinţe noi. Inventeaza viaţa, fără să ştie ce este ea de fapt. Pare paradoxal, dar aşa stau lucrurile. Credeţi că ştiinţa modernă ştie ce este viaţa? Ştiţi Dvs. pe cineva care având toate componentele nevii ale vieţii să poata realiza o singură celulă vie?

Şi dacă nu ştim ce este viaţa, cine ne dă dreptul să desfiinţăm legi atât de puternice ale vieţii, cum este neamestecul speciilor naturale? Ştiinţa a evoluat, dar descoperirile ei au fost şi sunt de atâtea ori arme cu două tăişuri”, avertizeaza Ivan.

Potrivit profesorului USAMV, deşi până acum nu au apărut evenimente catastrofale datorate OMG, nimeni nu ne poate asigura că mâine sau peste o mie de ani nu pot să apară astfel de efecte.

“Nu ştim. Aceste organisme ar trebui monitorizate, urmărite, testate. Dar cine poate monitoriza aşa ceva? Cine poate monitoriza natura mai ales în contextul…polenizării plantelor de către vânt sau insecte?”, se intreaba Ilarie Ivan.

Interese economice: de la E-uri, la OMG

In opinia lui Ilarie Ivan, este surprinzător la prima vedere că deşi oameni de stiinţă din Franţa, Italia, Anglia au demonstrat deja că OMG-urile au efecte nocive asupra omului şi biodiversităţii, autorităţi din SUA şi Europa, printre care mai nou şi România prin vocea conducerii Ministerului Agriculturii le acceptă totuşi.

“Surpriza dispare dacă se ţine seama că trăim într-un context istoric, politic, social, economic. Personalităţi, decizii, declaraţii ale statelor sunt întotdeauna modificate de interese politice şi economice. Putem să luăm exemplul aditivilor alimentari, celebrele E-uri. Până acum doi ani şi ceva, s-a spus că E127 este sigur. Acum, el nu mai figureaza pe lista E-urilor, pentru că s-a descoperit că este cancerigen şi a fost interzis.

Oamenii se pot intreba pe bună dreptate: cum a fost posibil să-l consumam 10-20 de ani, să fie sigur atâta vreme şi acum să nu mai fie sigur? Aşa se poate întâmpla şi cu OMG. Ar trebui găsiţi responsabilii, dar nu din ştiinţă. Ar trebui găsiţi autorii morali, politicienii şi ceilalţi care au sprijinit aşa ceva. Dar este foarte greu de crezut că îi va găsi cineva…(poate nepoţii lor). Ori OMG-urile încă nu au trecut proba timpului”, avertizeaza Ilarie Ivan.

OMG-urile pot provoca boli grave

La fel ca în cazul E-urilor, explica profesorul Ivan, OMG-urile nu au o toxicitate acută. Cu alte cuvinte, nu mâncăm acum şi imediat ni se face rău. Dar în timp, ele ar putea provoca boli grave. Efectele se văd pe termen mediu şi lung. Nu ştim ce ne rezervă viitorul, în ceea ce priveste OMG-urile. Sunt cercetători din întreaga lume care trag semnale de alarmă. Unii sunt luaţi în serios, alţii nu. Franţa, Austria, Ungaria au interzis OMG-urile. Alte ţări plantează mai departe.

Referendum

“Aceste lucruri ar trebui dezbătute. Ar trebui făcută o analiză a riscului. Poate ar trebui un referendum prin care să hotărască populaţia dacă vrea să mănânce OMG sau nu. Dar iată că politicul prin gura d-lui Tabără şi a unor cultivatori a hotărât: populaţia din România vrea OMG, deci cerem derogări la UE.

Sau, altfel tradus, se poate spune: chiar daca populaţia nu vrea, interesele mele economice şi politice mă obligă sa fac asta, pentru că beneficiile sunt mai importante decât riscul. Această decizie politcă se poate justifica cam aşa: nivelul de risc e acceptabil pentru mine, ca administraţie, om politic, partid sau guvern, pentru că asta imi creşte PIB-ul sau nivelul de trai etc. Şi mi-l asum, chiar dacă nu ştiu ce se întâmplă mai târziu. Este punctul în care se pot lua decizii pripite şi când trebuie să intervină dezbaterea şi inclusiv mass-media”, declara Ilarie Ivan.

Joaca de-a Dumnezeu

“UE promovează o dezvoltare durabilă pe principiul lăsării naturii celor de după noi aşa cum am găsit-o, prin prisma… resurselor, nivelului de poluare şi a biodiversităţii speciilor.

Ştim deja că un procent de circa 17% de specii de pe planetă sunt pe cale de dispariţie iminentă şi tot cam atâtea sunt în situaţii diferite de risc de dispariţie. Ştim că toate speciile interacţionează între ele, în cadrul ecosistemelor. Orice fiinţă de pe pământul ăsta există pentru o raţiune şi are o raţiune de a exista, inclusiv dăunătorii unor plante. Dispare o bacterie din tubul digestiv şi ne îmbolnăvim. Dispare o insectă, şi în biosferă se întâmplă un dezechilibru care antrenează un altul şi nu ştim care este efectul final.

Prin OMG se creeaza fiinţe noi, care nu au existat niciodată, şi probabil ca asta va avea efecte greu de imaginat asupra mediului. Sunt acţiuni incontrolabile şi cred că făcătorii de OMG se joacă ca nişte copii iresponsabili, de-a Dumnezeu. Trebuie să le lăsăm celor ce vor veni o şansă de a trăi la fel ca noi. Nu cred că se poate face dezvoltare durabilă cu OMG şi cu siguranţă nici agricultură ecologică.

Cei ce recomandă prudenţa faţă de OMG, printre care şi noi, nu sunt de fapt împotriva ştiinţei. Credem că respectul faţă de natură şi faţă de legile ei, sunt mai necesare ca niciodată şi că omenirea a învăţat din tot ce ea a făcut rău, amintind efectele industrializarii poluante şi a agriculturii intensive. Cam la fel ar putea fi peste câţiva ani cu OMG, repectiv sa aflam ca ele reprezinta un eşec al unora.

De acea, rugăm în final conducerea Ministerului Agriculturii să nu se grabească cu OMG, punând sub un posibil risc populaţia ţării în balanţă cu interese economice a unui grup restrâns, şi de a veni cu proiecte grabnice şi punctuale de scoatere a agriculturii din criza în care a intrat în 6 ani de preşedenţie a d-lui Băsescu. În locul propagandei pentru OMG, noi sperăm d-le ministru, să auzim că sub conducerea Dvs. a crescut suprafaţa lucrată, au crescut producţiile agricole şi veniturile fermierilor sau alt indicator , si au scăzut importurile. Ar fi şi mai etic şi mai bioetic din partea Dvs…”,

se mai arata in scrisoarea deschisa a lui Ilarie Ivan catre ministrul Valeriu Tabara.

Nota noastra: Mentionam ca ne detasam de angajamentele si de conotatiile politice ale persoanelor in cauza, interesandu-ne strict argumentatia etica si stiintifica.

Cititi si:


Categorii

Articolele saptamanii, Organisme modificate genetic (OMG), Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Articolele saptamanii (3): PROF. ILARIE IVAN – SCRISOARE DESCHISA MINISTRULUI AGRICULTURII DESPRE RISCURILE ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC: “Facatorii de OMG se joaca de-a Dumnezeu, ca niste copii iresponsabili”

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » WIKILEAKS CONFIRMA DIN NOU: ROMANIA, AGENTUL “AMERICAN” DE PROMOVARE A ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC IN EUROPA
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (UPDATE) Tupeu de comis-voiajor al MONSANTO, care a pecetluit falimentarea agriculturii romanesti: CUM VREA VALERIU TABARA SA NE BAGE PE GAT ORGANISME MODIFICATE GENETIC (OMG)
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARTICOLELE SAPTAMANII: Profesorul Gheorghe Mencinicopschi explica ce sunt, de fapt, OMG-urile (ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC) promovate agresiv de Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. JOACA DE-A DUMNEZEU
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “GRASII PAMANTULUI” SI “DEALERII” MARILOR TRUSTURI AMERICANE: cine promoveaza culturile OMG (organisme modificate genetic) in Romania si de ce?
  5. Pingback: Studiu socant al Universitatii din Caen: OMG-urile MONSTANTO SI PESTICIDELE SUNT EXTREM DE CANCERIGENE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Parlamentul a votat cultivarea ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC (OMG) in arii naturale protejate! Va fi Romania “GRANARUL OMG” al Europei? Ne transformam si in “desertul verde” Monsanto… - Recomandari
  7. Pingback: PROPAGANDA PRO-OMG (organisme modificate genetic) LA NIVEL INALT. Consilierul prezidential Valeriu Steriu vrea ca “ROMANIA SA SE BATA LA BRUXELLES” pentru a PRODUCE SOIA MODIFICATA - Recomandari
  8. Pingback: Consilier prezidential despre “STRATEGIA BASESCU” PE AGRICULTURA. Romania ar trebui sa devina MARE PRODUCATOR REGIONAL prin cultivarea …ORGANISMELOR MODIFICARE GENETIC - Recomandari
  9. Pingback: Vom trai intr-o ROMÂNIE MODIFICATA GENETIC? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare