Bogdan Manolea despre directiva Big Brother si actele electronice: NU MAI E MULT PANA LA IMPLANTAREA CIPURILOR DE CONTROL TOTAL

26-05-2012 4 minute Sublinieri

 

Ce înseamnă această lege Big Brother?

Înseamnă practic că toate datele de trafic informaţional ale tututor cetăţenilor României – numărul de pe care sunaţi, numărul la care sunaţi, durata convorbirii , locaţia, datele tehnice ale telefonului – se vor păstra pe o durată de şase luni de zile de către fiecare operator. În rândul furnizorilor de internet e vorba despre adresa de IP a utilizatorului de internet, data şi durata conectării, numărul de kilobyţi traficaţi şi alte detalii prevăzute în lege. Oricum, vorbim despre date de trafic, şi nu despre conţinutul comunicării.

Consideraţi că este o încălcare a drepturilor omului?

Fără doar şi poate! Curtea Constituţională deja s-a pronunţat cu privire la acest aspect. Noul proiect de lege care s-a adoptat nu rezolvă niciuna din problemele pe care Curtea le-a ridicat şi care sunt legate în special de dreptul la viaţă privată a celui care iniţiază convorbirea, a celui care primeşte convorbirea, apoi vorbim de îngrădirea libertăţii de exprimare şi despre prezumţia de vinovăţie, prin faptul că toată lumea este considerată vinovată ”ab initio”, fără începerea unei investigaţii penale în cazurile respective. Datele tuturor cetăţenilor sunt păstrate pentru că s-ar putea vreodată ca ele să fie de folos într-o anchetă penală. Retenţia tuturor datelor, pentru toţi cetăţenii, pentru o perioadă de şase luni, este o măsură excesivă faţă de dreptul la viaţă privată şi inutilă în mare parte.

Suntem şantajaţi cu plata a 30.000 de euro pe zi, adică zece milioane pe an, o vilă ceva mai răsărită a vreunui abonat la contractele cu statul. De ce fac parlamentarii din nou sluj?

Pentru că nu le pasă. Simplu! Pentru că din 2009, de când a fost decizia Curţii, până în ziua de astăzi, niciunul din guvernele României nu a reacţionat în faţa Comisiei Europene cu privire la acest subiect. Şi nicio reacţie publică! Adică noi trei ani am stat şi-am dormit şi bineînţeles că vine Comisia şi ne spune: ’’Ce faci, implementezi directiva aia sau ce faci?’’. Pe de altă parte, nu suntem singurii în situaţia asta: în Germania şi în Cehia există decizii ale Curţilor Constituţionale care au declarat legile respective neconstituţionale. Germania a anunţat public că nu va implementa directiva, deci în cazul lor s-a putut să se decidă că preferă să plătească amenda respectivă decât să se încalce drepturile omului.

Ce urmează? Care sunt căile de atac?

Mai sunt câteva zile în care un număr minim de parlamentari sau instituţii, precum Avocatul Poporului, pot cere Curţii Constituţionale să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea legii; dacă lucrul acesta nu se întâmplă, legea ajunge la preşedinte, care ori o promulgă, ori o retrimite Parlamentului pentru modificări.

Există posibilitatea unor excese având în vedere faptul că suntem într-o campanie electorală prelungită?

Mi-e greu să apreciez. Ceea ce este neclar prin prisma acestei legi şi ridică o mare problemă este modul în care se păstrează aceste date, cine are acces la ele şi în ce împrejurări. Pe legea veche era o procedură destul de clară prin care doar judecătorul putea să dea dreptul la acces, pe când acum lucrurile sunt mult mai vagi. Iarăşi rămâne semnul de întrebare cu privire la modul în care instituţiile care au atribuţii în domeniul securităţii statului pot avea acces la aceste date.

Probabil va urma în curând şi implantarea cipurilor de control total…

Nu cred că mai e mult. Este clar că acum avem de-a face cu o măsură aplicată tuturor cetăţenilor. În mod normal, dacă avem ceva cu o persoană şi trebuie să fie începută o investigaţie, trebuie anchetată persoana respectivă, şi nu toţi cetăţenii.

Modul in care tehnologia poate urmari ceea ce fac cetatenii reprezinta o problema serioase nu doar strict juridica (prin raportarea la practica CEDO si a dreptului la viata privata sau la legislatia privind protectia datelor personale), ci si etica.

De multe ori motivatia este legata de actiuni necesare intr-o societate democratica: asigurarea securitatii cetatenilor, aplicarea legii, depistarea actiunilor teroriste. Doar ca toate acestea au efecte asupra noastra. In fond este doar o alegere pe care trebuie sa o explicam clar: cit de departe dorim sa mergem?

 • Trebuie sa inregistram toate masinile de scris pentru a vedea cine scrie impotriva regimului? (asta au facut-o comunistii)
 • Trebuie sa inregistram toate persoanele intr-o baza de date cu ADN-uri pentru ca orice persoana sa poate fi identificata usor daca este autorul unei incalcari a legii? (spre asta se indreptau britanicii, a fost declarat ilegal de CEDO vezi cazul Marper vs. UK)
 • Trebuie sa supraveghem intreg traficul de Internet pentru a vedea cine incalca drepturile de autor? (asta au cerut organismele de gestiune colectiva si a fost declarata ilegala de CEJ)

facind intrebarea sa sune de obicei in sensul:
“Trebuie sa supraveghem TOT, pentru a-l prinde pe X sau Y?”

Desi, personal, cred ca raspunsul trebuie sa fie un NU hotarit, observ cu dezamagire nu doar ca exista noi initiative legislative propuse care nasc intrebari similare, ci ca problema juridica si etica este ignorata cu desavirsire. Si pe urma ne uimim cind vedem cetateni in strada care striga: “Va rugam sa ne scuzati/Ne simiti supravegheati”.

1. Trebuie sa-i inregistram pe toti cetatenii ce se cazeaza la un hotel pentru a-i prinde pe urmaritii general care s-ar putea caza acolo?
De parca daca ai fi urmarit general te-ai duce sa stai la hotel si iti arati si buletinul…

Propunerea de lege a Ministerului Turismului (MDRT) care dorea sa faca acest lucru a disparut de pe site-ul acestuia, dar sistemul informatic deja a fost facut. (asa cum ne confirma un raspuns dat CJI). Nimeni nu a intrebat daca are rost sa fie facut si cum sa fie facut astfel incit sa ceara mai multe date personale si sa nu aiba o baza de date unica.

MDRT zice ca el are acces la date statistice si ca MAI are acces la toate datele. Si ca si inainte avea acces. Diavolul este insa in detalii. Daca inainte de baza de date, fisele se trimiteau catre organele de politie locale (care nu se stie exact ce faceau cu ele), acum ele o sa intre intr-o baza de data unica unde orice poate sa faca nitel “data mining”.

Evident ca softul putea fi conceput ca sa respecte prin design principiile vietii private (de ex. datele sa fie pastrate local, verificarea sa se faca automat pe baza datelor publice ale persoanelor cautate – cu raspuns da sau nu, etc.). In termeni juridico-tehnici se numeste privacy by design si care apare in noile reglementari propuse de Uniunea Europeana.

Nu exista o analiza juridica sau etica cu privire la impactul acestei reglementari asupra vietii private.

2. Trebuie sa facem cumpararea unei cartele pre-pay legata de dezvaluirea datelor de identitate pentru a-i prinde pe descreieratii care suna la 112 pentru farse prostesti?

De parca acestia nu ar putea suna de la telefoanele publice cu plata (de unde e gratuit sa suni la 112) sau sa cumpere un telefon pe numele altuia?

Dupa ce o propunere a fost respinsa de Camera Deputatilor la finalul anului trecut, un al doilea proiect apare in aceiasi perioada cu acelasi scop.

Evident, fara o analiza juridica sau etica cu privire la impactul acestei reglementari asupra vietii private. Argumentatia puternica este ca “alte state europene deja o fac”.

Oare nu ar trebui ca sanctiunea sa fie direct adresata celor ce sunt suficienti de batuti in cap pentru a folosi abuziv accesul la 112? Cum ar fi dezactivarea cartelei si pierderea banilor?

3.Trebuie colectate si pastrate toate datele de trafic de comunicatii ale tuturor cetatenilor pentru a le avea in cazul unor cercetarii infractiuni grave?
De parca cei care ar face aceste infractiuni nu ar sti si nu ar putea folosi servicii care nu au obligatia pastrarii datelor (Gmail, Yahoo Mail, etc.) sau servicii de criptare.

Discutia asta legata de pastrarea datelor de trafic este deja veche, iar proiectul actual a fost respins de Senat, dupa ce legea veche a fost declarata neconstitutionala in 2009 tocmai pentru ca incalca dreptul la viata privata.

Daca acum aproape 2 ani presa romana s-a inflamat in mod ciudat si stupid si a scris despre legea asta vreo 2 luni la rind (sustinand in cele mai multe cazuri ca este vorba de interceptarea continutului, nu despre pastrarea datelor de trafic), acum nu mai zice nimic, desi este cel mai propice moment: pentru ca legea se afla in momentul critic – in dezbatere la Camera Deputatilor – camera decizionala pe aceasta lege, in Comisia de ITC si cea Juridica, care nu isi dau seama ce sa faca cu ea.

Evident, nici in acest caz nu avem nicio analiza a intrebarii nici dpdv juridic, nici etic.

Concluziile le trageti voi: Cit este necesitate? Si cit este obsesie? si poate cit este ignoranta…


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Panopticon, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “Bogdan Manolea despre directiva Big Brother si actele electronice: NU MAI E MULT PANA LA IMPLANTAREA CIPURILOR DE CONTROL TOTAL

 1. S-A INCEPUT CU CARTELA CU CIP ELECTRONIC IN INSTITUTII,PENTRU A CONTROLA TIMPUL CIT STAU ANGAJATII LA SERVICI,ACUM SE INCEARCA SUPRAVEGHEREA TOTALA ASUPRA TIMPULUI LIBER AL FIECARUIA DIN NOI.A SE VEDEA AICI SI CARTELA RATB SI CARDURILE BANCARE,PASAPOARTELE BIOMETRICE(LA CARE AM SUBSCRIS CU MULTA USURINTA),CARNETUL DE CONDUCERE ,BULETINE,CARDURI DE SANATATE,PE CARE CONDUCATORII NOSTRI IUBITI NU PRECUPETESC NICI UN EFORT IN ALE LEGALIZA,OBLIGAT, FORTAT,FARA A INTREBA MACAR ,SAU A OFERI O VARIANTA.”OMUL NOU”,ESTE DEZBRACAT DE DREPTURILE SALE SI NEVOIT SA ACCEPTE UN NUMAR SI IMBRACAT IN ZEGHE SA UMBLE STIIND CA DIN UMBRA CINEVA II VREA “BINELE”SI NU ALTCEVA.LIBERTATEA LUI VA FI “MAREATA”,CACI NU-I ASA SI-A CISTIGAT ACESTE DREPTURI PRIN DEPENDENTA DE ALIMENTE SOFT,DROGURI,DESFRIU PRIN CLUBURI SI ALTE LOCURI,PRIN EXCURSII IN DESTINATII EXOTICE,TEHNOLOGIE TOTALA…PENTRU ACESTEA TOATE A INVATAT CA TREBUIE SA VINDA TOT(INCLUSIV PARINTII CARE I-AU NASCUT SI CRESCUT),SA LI SE SPELE CREIERELE,PENTRU A LI SE CULTIVA IDEEA CA VINZAND VOR AVEA DE CHELTUIT O VIATA DE HUZUR SI IMORALA.SI IATA CA A APARUT CRIZA DREPT PARAVAN CA TREBUIE SA FIM MONITORIZATI PENTRU UN CONTROL STRICT,IAR UNII CU ACESTIA VOR ACCEPTA CU MULTA USURINTA,CU VOIA LOR PENTRU A-SI PRIMI BUCATICA DE “CASCAVAL” PENTRU CA ASA AU FOST “EDUCATI”.DOAR INCREDEREA IN DUMNEZEU SI A SFINTILOR,IMPREUNA CU MAICA DOMNULUI SI A PUTERILOR CERESTI NE MAI POATE SALVA.RAUL SE CONTUREAZA CIT MAI PREGNANT.
  DOAMNE AJUTA!

 2. din “pacate”(asta pt ca nu suntem decat niste crestini doar cu numele)lucrurile cam asa stau,dar daca am urma sfaturile duhovnicilor pe care le gasim in carti,in articole sau in interviuri precum si sfaturile duhovnicior nostri in parte,nu ne-ar mai fi teama de toate aceste lucruri si cu ajutorul lui Dumnezeu lucrurile s-ar mai intarzia,nu ar mai sta asa;nu ne ramane decat sa ne bucura pt ca traim aceste vremuri(chiar daca nu vedem nici o scapare din ele),deoarece vedem incotro se indreapta lumea iar despre asta sta scris in cartile sfinte,drept urmare nu am trait in minciuna iar credinta noastra Ortodoxa este vie,si adevarata.cui ii este tema in aceste veacuri inseamna ca nu este un crestin asa cum ne vrea Maica Domnului,Domnul Iisus Hristos impreuna cu toti sfintii(vorbeste ciob de oala sparta).Daca am suparat pe cineva imi cer iertare si poate imi puteti trimete pe mail cate ceva periodic pt lectura si sper sa tinem legatura .Pacea Domnului sa fie cu noicu toti

 3. starea in care ne gasim toti de normalitate-anormalitate,scara valorilor este rasturnata,in sensul cel mai rau cu putinta.stiu ca Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului,ci indreptarea lui.anii de dupa asa revolutie,ne-au adus dependenta de anumita obiecte,lucruri,de materialitate,de consumism,acum iata ca veni vremea cind dependenta de acestea pe linga faptul ca te impinge in ispitiri de tot felul,si deci in pacate din pacate,lipsindu-ne de Duhul Sfant,care ne poate proteja,sintem dezgoliti si astfel sintem prada vulturilor.a se vedea aici puterea banului prin intermediul bancilor cu gheare care iti ia tot ce poate,prin lupta surda pentru obtinerea lui,uitand de toti,chiar si de faptul ca moartea si iadul te va lua cind nici nu gindesti,devenind un om fara de Dumnezeu.si astfel le faci vrerea barbarilor cu creierele ratacite care gindesc din umbra celui intunecat.lozinca lor ar putea fii adaptata cam asa:noi cei cu stea in frunte vrem moartea pacatosului,si nu indreptarea lui,adica:haos, anarhie,monitorizare vremelnica din pacate,fiindca ei nu se pot substitui lui Dumnezeu,fiindca nu au Voia lui oricit ar crede ei asta.apoi control total,afisarea lor in frunte cu intunecatii lor.sa dea Domnul sa nu reuseasca planul lor,iar noi sa rezistam pina la final,sa ne putem lua cununa.consider ca acesta este anormalul care domina azi peste tot,in lumea larga.deci fratilor sa rezistam,folosind toata tradtia ortodoxa sanatoasa:rugaciune,ajutarea aproapelui,stare de cainta,sa nu urim pe nimeni,sa fim crestini ortodocsi nu asa cum ne prezinta cei opusi adevaratei credinte in care ne-am nascut si care dainuie aici mai bine de 2000 de ani.cu ajutorul Sfintilor nostri,ai mucenicilor si cuviosilor si tuturor martirilor…modelele noastre,de traire.si sint Slava Domnului nostru Iisus Hristos!!!

 4. Care e calea catre un internet liber si deschis? Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a discutat online cu cititorii despre neutralitatea internetului

  http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-12389175-care-calea-catre-internet-liber-deschis-catalin-marinescu-presedintele-ancom-discuta-online-cititorii-joi-ora-10-00-despre-neutralitatea-internetului.htm

  Neutralitatea internetului este un principiu potrivit caruia furnizorii de internet nu ar trebui sa discrimineze intre diferitele tipuri de continut, iar utilizatorii sa poata folosi orice aplicatie fara restrictii. Pe de alta parte, exista si argumente pertinente in favoarea gestionarii traficului, pentru ca cererea tot mai mare de internet duce la aglomerarea retelelor, iar operatorii trebuie sa investeasca mai mult pentru functionarea serviciilor. Internetul liber are un pret? Furnizorii de internet ar trebui sa aiba libertatea de a prioritiza traficul, rutarea acestuia ar trebui sa fie neutra sau exista o cale de mijloc? Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), a discutat online despre asta cu cititorii HotNews.ro.

  Cateva evolutii pe tema neutralitatii internetului in UE:

  – Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a dat publicitatii marti, 29 mai, rezultatele unui raport facut recent pe tema neutralitatii internetului in UE.
  Cel putin 20%, si posibil pana la jumatate din numarul total de utilizatori de internet broadband mobil din UE au contracte care permit furnizorilor de internet (ISP-istilor) sa restrictioneze servicii VoIP (voce prin internet), precum Skype, sau transferul de fisiere peer-to-peer.
  Aproximativ 20% dintre operatorii de internet broadband fix din UE aplica restrictionari in privinta transferului de fisiere peer to peer, in special in orele cu trafic intens.
  In acelasi timp, in aproape toate statele membre UE, cei mai multi, daca nu chiar toti ISP-istii ofera si servicii de internet fix si mobil care nu includ deloc astfel de restrictii.
  In concluzie, Neelie Kroes sustine ca datele arata ca exista posibilitati de alegere in piata, chiar daca in unele tari acestea sunt mai putine, astfel incat Comisia Europeana nu are motive sa intervina cu reglementari pentru a obliga furnizorii de internet sa ofere internet in mod nerestrictionat.
  Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei Europene sustine ca utilizatorii trebuie sa stie in mod clar pe ce dau banii, pe vitezele reale de internet nu cele din reclame si ca va propune un set de recomandari care sa permita consumatorilor sa schimbe usor furnizorii de internet si ofertele de internet.

 5. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faranoic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: CARTILE DE IDENTITATE ELECTRONICE: textul INTEGRAL al OUG nr. 82/4 decembrie 2012. STRATEGIA AUTORITATILOR, DEZINFORMARI, INTERPRETARI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: Biserica Rusa despre GUVERNAREA ELECTRONICA, CARDUL UNIVERSAL, BIOMETRIE SI CIPURI. Pericolul unui sistem global de control totalitar al cetateanului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: MEMORIU cu privire la ACTELE ELECTONICE de identitate - Razboi întru Cuvânt
 9. Pingback: 43 asociatii crestine contesta OUG privitoare la ACTELE de IDENTITATE ELECTRONICE si cer carti de identitate simple cu numele parintilor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: MITINGUL IMPOTRIVA ACTELOR ELECTRONICE DIN BUCURESTI (video). Subiectul "anticip" condamnat la "rastignire" intre avocatul Rapcea si preotul Tanasescu? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: PROPAGANDA BIOMETRICA in mass-media. Cum sunt mintiti romanii despre "SIGURANTA" BULETINELOR BIOMETRICE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: NOILE BULETINE VOR FI SI CARDURI DE SANATATE! Decizie de ultim moment incredibil de ABUZIVA a PARLAMENTULUI - Recomandari
 13. Pingback: ABUZ IN FORMA CONTINUATA: Cristian Busoi, seful CNAS, confirma CONTOPIREA BULETINULUI CU CARDUL DE SANATATE si anunta, totodata, distribuirea CARDURILOR DE SANATATE pentru cei care nu-si schimba buletinele - Recomandari
 14. Pingback: Sebastian Ghita vrea ca serviciile secrete sa organizeze un PRISM ROMANESC. EXTINDEREA INTERCEPTARILOR TELEFOANELOR LA CARTELELE PRE-PLATITE - Recomandari
 15. Pingback: REGIMUL COLONEILOR IN TARA NIMANUI/ Legea Big Brother a intrat in vigoare/ Dreptatea si etica, ULTIMELE RAFINAMENTE ALE OLIGARHILOR SECURISTI/ Plagiatul si petrolul - Recomandari
 16. Pingback: MANIA CARDURILOR: Ministerul Agriculturii introduce “CARDUL DE ACCES” IN PIETE PENTRU PRODUCATORI - Recomandari
 17. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
 18. Pingback: Spre o societate in care oamenii vor fi spionati chiar in trupurile lor. MICROCIPURI WIRELESS IMPLANTATE PENTRU ADMINISTRAREA PASTILELOR. “Inovatie” a complexului farmaceutic-industrial propusa de CNN - Recomandari
 19. Pingback: Adevarata fata a ROMANIEI DIGITALE: SECURISMUL CIBERNETIC. Guvernul vrea ca furnizorii de internet si telefonie sa permita accesul la datele utilizatorilor catre SRI, SIE, MApN…/ VODAFONE: AUTORITATILE ASCULTA IN TIMP REAL CONVORBIRILE/ Clasa politi
 20. Pingback: CCR: Legea “Big Brother” PREJUDICIAZA DREPTUL LA COMUNICARE - Recomandari
 21. Pingback: Sinodul Bisericii Rusiei despre ACTELE ELECTRONICE si noile tehnologii de SUPRAVEGHERE (document oficial) - Recomandari
 22. Pingback: SRI si DNA DERANJATE DE… STATUL DE DREPT. Maior si Kovesi insista pentru LEGEA BRIG BROTHER in ciuda verdictului CCR - Recomandari
 23. Pingback: Experiment “profetic”? CIP IMPLANTAT IN MANA STANGA PE POST DE “PORTOFEL VIRTUAL”/ Programul “CUNOASTERII INFORMATIEI TOTALE” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare