Bolnavi psihic DEPORTATI la 400 de km. de casa, de la SPITALUL DIN BANEASA (Constanta) la cel MURGENI (Vaslui). SI MULTE ALTE MOTIVE SA NU RAMANEM DE PIATRA SI SA PLANGEM CU SEMENII NOSTRI CARE PLANG!

9-04-2011 5 minute Sublinieri

 • Adevarul:

Bolnavii psihic de la Centrul Băneasa sunt transferaţi la o unitate medicală din judeţul Vaslui

Din cele 55 de persoane cu grave probleme psihice, irecuperabile, 19 au fost transferate în cursul acestei zilei la un spital din judeţul Vaslui. Decizia a fost luată după ce unitatea a fost desfiinţată la 1 aprilie.

UPDATEOra 11.50 Pentru că una dintre cele 20 de paciente care urma să fie transferată a făcut o criză, va fi dusă la Clinica de Psihiatrie de la Palazu Mare pentru stabilizare. „Pacienţii au aflat că vor fi transferaţi şi au devenit foarte agitaţi şi au plâns toată noaptea“, au spus cadrele medicale de la Băneasa.

În acest moment, cele 19 paciente au fost urcate în ambulanţe şi urmează să plece spre Vaslui. Au de parcurs peste 300 de kilometri, în minimum 3 ore. Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică din Judeţul Constanţa, Mărgărit Popescu, spune că transportul este o problemă pur medicală. „Se cunoaşte problema transportului, care nu corespunde prevederilor legale, a zis Popescu.

Ceilalţi 35 de pacienţi rămaşi vor fi transferaţi săptămâna viitoare la o unitate de specialitate din judeţul Prahova.

Angajaţii din pavilionul eliberat astăzi spun că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei, pentru că nu li s-a comunicat nimic, dar că de la 1 aprilie nu au mai fost plătiţi. „Eu lucrez aici de 33 de ani. Ce vom face noi acum? Unde ne vom duce să muncim?“, se întreabă Mariana Gărgăianu, una dintre angajatele Centrului de Sănătate Băneasa.

Centrul de Sănătate Băneasa unul dintre cele mai vechi unităţi medicale din Dobrogea, fiind înfiinţat ca spital comunal în 1894. Aici sunt pacienţi care suferă de boli psihice incurabile şi care nu au familii. Unii dintre ei sunt aici de aproape 40 de ani.

UPDATE Ora 11.10 Alte trei ambulanţe sosite la Centrul Medical Băneasa vor transporta pacienţii în judeţul Vaslui. Managerul unităţii medicale este nemulţumit de numărul redus de mijloace de transport pregătite să ducă bolnavii psihic la spitalul din judeţul Vaslui. „Legea nu permite ca într-un mijloc de transport să fie mai mulţi pacienţi. Cu toate acestea, cele 20 de persoane sunt înghesuite în cele trei ambulanţe şi în SMURD-ul venit de la Iaşi, cu tot cu bagaje“, a arătat Mihai Niculescu.

UPDATE Ora 10.25 În urmă cu câteva minute a sosit la Băneasa un echipaj SMURD pentru transport personal şi victime multiple. Acum se aşteaptă finalizarea documentelor pentru a putea fi preluaţi pacienţii.

Încă de la primele ore ale dimineţii managerul Centrului Medical Băneasa, Mihai Niculescu, se ocupă de transferul pacienţilor. „Pregătesc documentaţia pentru transfer“, a precizat directorul.

Una dintre cele mai vechi unităţi medicale din ţară, construită în 1894, Centrul Medical Băneasa a fost desfiinţat de la 1 aprilie. În anii 70, aici erau peste 20 de medici specialişti.

Acum, au rămas doar câţiva medici pensionari. Aici sunt internate 55 de persoane cu grave probleme psihice, irecuperabile. Unii dintre ei sunt internaţi din tinereţe. Astăzi, 20 dintre ei urmează să fie transferaţi la un spital din judeţul Vaslui.

Spitalul de la Murgeni va externa bolnavi psihic pentru a face loc unor pacienţi din Constanţa

19 femei cu afecţiuni psihice de la Centrul Băneasa, judeţul Constanţa, vor fi internate la Spitalul de psihiatrie din Murgeni.

Pentru a putea interna pacienţii care vor ajunge din judeţul Constanţa, reprezentanţii spitalului din Murgeni spun că vor fi nevoiţi  să externeze 20 de pacienţi. Chiar dacă decizia pare a fi forţată de împrejurări, conducerea spitalului vasluian asigură că vor fi trimişi acasă doar pacienţii a căror stare de sănătate s-a ameliorat în ultima perioadă.

„Am făcut o evaluare a solicitării celor de la Centrul Băneasa şi am decis că putem primi 20 de pacienţi. Iniţial, ei voiau să trimită 58, însă spaţiul nu ne permite acest lucru“, ne-a spus Lilica Oţel, managerul spitalului din Murgeni.

Aceasta a mai precizat că pacienţii vor fi externaţi în următoarele trei zile. Problema e că şi aşa unitatea din Murgeni funcţionează la capacitate maximă, aşa că, pentru această perioadă, spitalul va avea mai mulţi pacienţi decât paturi. La unitatea vasluiană sunt internaţi, la ora actuală, 115 pacienţi.

De la Centrul Băneasa trebuiau să vină, iniţial, 20 de pacienţi. Unul dintre ei a făcut o criză şi va fi transferat către altă unitate.

Un bărbat din localitatea ialomiţeană Mihail Kogălniceanu, bolnav psihic, a fost dus cu ambulanţa la spitalul din Slobozia. După ce l-au stabilizat, medicii s-au văzut nevoiţi să-l externeze, pentru că spitalul din Ţăndărei a fost defiinţat, iar la Slobozia spitalul este supra-aglomerat. Externări forţate din cauza numărului mic de locuri în spitale. După desfiinţarea unităţii medicale din Ţăndărei, numărul pacienţilor care ajung la spitalul din Slobozia a crescut cu 20%. Medicii de aici spun că nu mai fac faţă, astfel că bolnavii sunt externaţi imediat după ce sunt stabilizaţi.

Un bărbat din localitatea ialomiţeană Mihail Kogălniceanu, bolnav psihic, a fost dus cu ambulanţa la spitalul din Slobozia. După ce l-au stabilizat, medicii s-au văzut nevoiţi să-l externeze. Pentru că nu avea însoţitor, iar distanţa pe care trebuia să o parcurgă este de 40 de kilometri, bărbatul de 41 de ani s-a rătăcit. A fost găsit de rude abia după trei zile, timp în care a fost căutat cu ajutorul poliţiei. Managerul Spitalului de Urgenţă din Slobozia spune ca unitatea pe care o conduce nu are posibilitatea de a interna şi trata bolnavii psihic. La spitalul din Ţăndărei funcţiona singura secţie de psihiatrie din judeţul Ialomiţa. Pacienţii cu boli psihice sunt trimişi acum la spitalul din Slobozia sau la cel din Săpunari, judeţul Călărasi.

UPDATE: Protestul de la Codlea, judeţul Braşov, la care au participat cadre medicale şi localnici nemulţumiţi de închiderea spitalului din localitate, s-a încheiat, sâmbătă, după mai mult de două ore şi jumătate, unul dintre iniţiatorii acţiunii spunând însă că “va urma o săptămână incendiară“. Consilierul local Erwin Albu, reprezentant al Forumului Democrat German în Consiliul Local Codlea, care este unul dintre iniţiatorii acţiunilor de protest, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX, că protestatarii au început să plece în jurul orei 14.30, după mai bine de două ore şi jumătate.

Protestatarii s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 12.00, pe promenada din faţa parcului central din Codlea. Ulterior, grupul de protestatari a mers în marş către DN1, la ieşirea spre Braşov, blocând circulaţia.


Peste o sută de persoane din Codlea, judeţul Braşov, participă, sâmbătă la prânz, la un marş de protest faţă de închiderea spitalului din localitate, la un moment dat manifestanţii ieşind pe DN 1 şi blocând traficul în zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX. La marşul de protest participă atât localnici, cât şi cadre medicale de la spitalul din Codlea, închis la 1 aprilie.

La un moment dat pe parcursul acţiunii, protestatarii au ieşit pe DN 1 şi au blocat circulaţia, fiind necesară intervenţia jandarmilor. Astfel, mai mulţi protestatari s-au îmbrâncit cu forţele de ordine. Protestatarii scandează lozinci antiguvernamentale şi poartă steaguri, precum şi pancarte cu mesaje precum: “Vrem spitalul nostru. Nu vrem să murim cu zile”.

De asemenea, ei au un coşciug şi o cruce pe care scrie “Spitalul Codlea“, precum şi anul înfiinţări şi cel al desfiinţări unităţii medicale (1980 – 1 aprilie 2011), în semn că Guvernul a înmormântat spitalul din Codlea. La acţiune participă şi consilierul local Erwin Albu, reprezentant al Forumului Democrat German în Consiliul Local Codlea. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Braşov, Cosmin Giosanu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că traficul pe DN1 a fost blocal parţial din cauza marşului, fiind asigurată o bandă de mers de către jandarmi şi poliţişti.

Cosmin Giosanu a precizat că, la Ghimbav, a fost stabilit un punct de informare pentru şoferi, aceştia fiind sfătuiţi să opteze pentru rute alternative. La ora transmiterii acestei ştiri, traficul rutier a fost reluat după intervenţia jandarmilor, însă oamenii continuă protestul. Miercuri seară, locuitorii şi cadrele medicale din localitatea braşoveană Codlea au venit în faţa spitalului cu lumânări, un sicriu şi o cruce, nemulţumiţi de închiderea spitalului.

 • Realitatea.net:

Protestatarii din Codlea: Noi ce drepturi mai avem în ţara asta? Moartea

“Ruşine” şi “hoţii”. Asta au strigat protestatarii din Codlea, care au blocat DN1. Oamenii susţin că prin închiderea spitalului li se ia un drept garantat prin Constituţie şi că nu vor renunţa la protest până nu va fi redeschis spitalul. “Nu mai avem spital. Mi-au luat tot ce au vrut ei. Nu mai am nimic de luat de la viaţă”, a declarat unul dintre protestatari. “Pentru ce mi-au luat acei 5,5% din pensie dacă mi-au închis apitalul? Eu am crezut că acei bani vor fi în folosul nostru”, a adăugat alt protestatar. Oamenii spun că dacă se închide spitalul vor fi nevoiţi să meargă la spitalul din Braşov, iar ei nu au bani să plătească serviciile medicale. “Dacă ei au avut dreptul să ne blocheze, să ne taie dreptul la sănătate, care este dat prin Constituţia României, noi de ce să nu blocăm drumul?Noi ce drepturi mai avem în ţara asta? Moartea”, a spus o pensionară. Poliţiştii şi jandarmi au încercat să-i oprească pe cei peste 100 de protestatarii care au blocat circulaţia pe DN1, în centrul municipiului Codlea, dar nu au reuşit.

Sute de oameni au protestat în faţa spitalului din Săcele VIDEO

Sute de oameni au protestat sâmbătă în faţa Spitalului din Săcele. Oamenii sunt nemulţumiţiţi că de la 1 aprilie unitatea medicală a fost desfiinţată. Nici primarul şi nici cadrele medicale care au lucrat în unitatea medicală desfiinţată nu au participat la acest miting. Protestatarii din Săcele cer demisia ministrului Sănătăţii. “Actualul Guvern este pornit împotriva cetăţenilor. (…) Eu cred că protestele cetăţenilor nu vor avea efectul cuvenit, dar cetăţenii trebuie să se bată pentru un minim de asistenţă medicală”, spune preşedintele PSD Braşov, Constantin Niţă.

“Acest spital deserveşte peste 60.000 de persoane, 30.000 din Săcele şi 30.000, din localităţi limitrofe”, a declarat organizatorul protestului. “Acest spital a fost renovat în ultimii trei ani. S-au investit aici peste 50 de miliarde de lei vechi în aparatură şi condiţiile hoteliere. Acest spital are contract de funcţionare până în 2012. Are evaluarea pozitivă de Casa de Sănătate. Îl închid penstru că spun că este prea aproape de spitalul Judeţean din Braşov, la 12 kilometri”, a mai spus organizatorul protestului.Categorii

Acordul cu FMI, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Bolnavi psihic DEPORTATI la 400 de km. de casa, de la SPITALUL DIN BANEASA (Constanta) la cel MURGENI (Vaslui). SI MULTE ALTE MOTIVE SA NU RAMANEM DE PIATRA SI SA PLANGEM CU SEMENII NOSTRI CARE PLANG!

 1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii (1): CAND MOARTEA DEVINE TOT MAI RENTABILA
 2. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Staniloae despre SFANTUL CALINIC DE LA CERNICA, smeritul si inlacrimatul binefacator al “sarmanilor frati ai lui Hristos”. NEVOIA DE SFINTI
 3. N-am protestat degeaba.S-a redeschis spitalul.

 4. @ Nimeni:

  Care spital?

 5. Localnicii din Codlea au reuşit să redeschidă o linie de gardă la spitalul pe care Ministerul Sănătăţii hotărâse să îl închidă, transformându-l în azil de bătrâni, după ce protestul lor a blocat circulaţia pe DN1.

  În numai patru ore de la redeschidere spitalului, 13 cazuri grave au ajuns la urgenţe. Pentru două dintre persoanele ajunse la spital, intervenţia a însemnat diferenţa între viaţă şi moarte.

  E bun şi atât, momentan.

 6. E chiar foarte bun! Slava Domnului! Si bravo lor!

 7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UPDATE: Cseke cere incetarea protestelor (sugerand interese oculte) si contra-ataca murdar/ Atitudine sfidatoare a ministrului Cseke: INTERNAREA IN SPITALE E SPORT NATIONAL…
 8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: SA-I DEZBRACAM PE CEI GOI. Filosofia “reformelor” austeritatii: saracirea si dezintegrarea comunitatilor locale, dupa ani de tam-tam ipocrit al… descentralizarii
 9. Pingback: Război întru Cuvânt » MICII MUCENICI ASCUNSI. Cum ne rusineaza si ne mustra pacatele niste copii si tineri chinuiti, suferind de boli rare… O PROPUNERE DE PREGATIRE PENTRU INTRAREA IN SAPTAMANA PATIMILOR
 10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Presedintele nimicirii Romaniei ne “promite” referitor la “reforma” desfiintarii spitalelor “E doar inceputul!”… Basescu a mai anuntat, simbolic, de la Covasna, REVIZUIREA CONSTITUTIE
 11. Pingback: Război întru Cuvânt » S.O.S. Copiii chinuiti de foame din Glodeanu (Buzau), pe care “in afara de preot, nu-i mai ajuta nimeni”. (Reportaj “In premiera”). SA INCERCAM SA AJUTAM!
 12. buna ziua,

  ne chinuim si noi cu un caz ;

  este din ce in ce mai agresiv.

  politia din fartanesti apeleaza la sectia de psihiatrie din galati, il tin 2-3 zile si-i dau drumul.

  ce ne facem cu el ?

  unde se poate interna pe o perioada mai lunga ? ce acte trebuiesc intocmite,?

  va multumesc

 13. @druta iana:

  Din pacate, NU suntem spital si nici in masura sa avem informatii pentru astfel de cazuri. Incercati sa luati contact dvs, direct, cu sectia de psihiatrie, cu un doctor de-acolo, si sa-i prezentati cazul.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare