Preotul basarabean care a facut inchisoare pentru moartea unui bebelus la botez A FOST ACHITAT. COPILUL ERA BOLNAV

1-05-2012 4 minute Sublinieri

Interviu tulburator cu parintele Valentin Taralunga, intemnitat timp de 4 luni si jumatate pentru un botez

Valentin Țarălungă, preotul din comuna Mihăilenii Vechi, raion Râșcani (Republica Moldova), acuzat că a înecat, acum doi ani, un bebeluș de o lună și jumătate la botez, a fost achitat și eliberat din închisoare.

La sfârșitul anului trecut, preotul fusese condamnat la un an și jumătate de pușcărie, însă ultima expertiză medico-legală ar fi demonstrat că micuțul suferea de o dereglare pulmonară, care i-ar fi provocat decesul.

Preotul care a omorât un bebeluş în timpul botezului a fost condamnat

„Prima expertiză medico-legală efectuată la Râșcani a fost una ironată. Nu-mi este frică să afirm că la mijloc au fost sume de bani și interese meschine împotriva Bisericii. Medicii știau că bebelușul nu s-a înecat la botez, dar au preferat să tacă. Mai târziu, conform expertizei medico-legale efectuată la Chișinău, a fost demonstrat că lichidul roz spumos din plămânii copilului nu era apa din cristelniță. Pruncul suferea de o dereglare pulmonară. Astfel, boala copilului e un rezulat al vieții nesănătoase a părinților”, a declarat Valentin Țarălungă, într-un interviu pentru site-ul oficial al Mitropoliei Moldovei.

El a transmis și un mesaj părinților care l-au acuzat că le-a omorât pruncul pentru că nu i-a acoperit căile respiratorii înainte de a-l scufunda în cristelniță. „Să se gândească la ceea ce au săvârșit. Acum au un copil mic, care la fel este bolnav. Chiar dacă sunt nevinovat, mi-am cerut iertare de la ei. Vreau ca Bunul Dumnezeu să-i înțelepțească”, a spus preotul.

[2010]  Copilul mort la botez, cel mai probabil bolnav

„Nu cred că putea fi înecat”

Copiii, mai ales sub vârsta de un an, au un mecanism de apărare atunci când sunt scufundaţi în apă, care îi împiedică să se înece, potrivit medicului pediatru Adrian Dumitrescu. „La câteva luni, bebeluşii au capacitatea spontană de a nu mai respira atunci când sunt sub apă, aşadar este greu de crezut că s-ar putea îneca în timpul unui botez”, explică specialistul. Nici ipoteza unui şoc termic nu se verifică, ţinând cont de faptul că, pentru a fi afectat copilul, ar fi trebuit ca în biserică să fie o temperatură de peste 30 de grade Celsius, iar apa să aibă o temperatură de aproximativ 10 grade Celsius.

„Cel mai probabil, bebeluşul care a murit după botez avea o afecţiune de care părinţii nu au ştiut şi care, din nefericire, s-a manifestat sau s-a agravat în momentul botezului”, încheie medicul Adrian Dumitrescu.

Caz asemănător la Sibiu

O nenorocire asemănătoare s-a petrecut în luna octombrie a anului trecut şi în localitatea sibiană Haşag. Un băieţel de şase săptămâni a murit la scurt timp după ce a fost botezat. Tragedia s-a abătut asupra părinţilor bebeluşului chiar în timpul slujbei de încreştinare. Micuţul a fost scufundat de preot în cristelniţă de două ori şi, după ce a fost pus pe masă, a început să se învineţească. Ulterior, copilul a intrat în stop cardio-respirator.

Disperaţi, părinţii au chemat ambulanţa, care l-a transportat la spital. În ciuda eforturilor medicilor, copilul a decedat. Chiar dacă iniţial l-a acuzat pe preot de neglijenţă, pentru că l-ar fi băgat pe copil cu capul în apă fără să îi pună mâna pe gură, familia nu a depus plângere împotriva acestuia. Raportul medico-legal a arătat că nou-născutul a murit din cauza unei marformaţii pulmonare.

În vara anului 2010,  în comuna Mihăileni Vechi din raionul Râșcani, un bebeluș de o lună și jumătate a decedat după săvârșirea Tainei Sfântului Botez. Acest caz a explodat în mass-media cu titlul: ”Copilul înecat la botez”. A fost deschis un dosar penal pentru omor din imprudență. Mai târziu, la 21 noiembrie 2011, preotul care a oficiat botezul, Valentin Ţarălungă, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare, la Penitenciarul nr. 11. După 4 luni și jumătate, conform ultimei expertize medico-legale, nevinovăția Părintelui Valentin a fost demonstrată. Copilul suferea de o dereglare pulmonară, ceea ce i-a și provocat decesul. Pe data de 6 aprilie 2012, părintele a fost eliberat din detenție.

–          Părinte povestiți-ne despre cazul din iulie 2010, care a zguduit întreaga republică.

–          Pe data de 22 iulie 2010, am săvârșit Taina Sfântului Botez asupra unui prunc care a împlinit 40 de zile.  La 30 de minute după botez bebelușul a decedat. Părinții m-au declarat vinovat de  moartea copilului. În declarațiile pentru presă, aceștia m-au acuzat de neglijență, menționând că nu i-am acoperit pruncului căile respiratorii înainte de a-l scufunda.

Prima expertiză medico-legală efectuată la Râșcani a fost una ironată. Nu-mi este frică să afirm că la mijloc au fost sume de bani și interese meschine împotriva Bisericii. Medicii știau că copilul nu s-a înecat la botez, dar au preferat să tacă. Mai târziu, conform  expertizei medico-legale efectuată la Chișinău, a fost demonstrat că lichidul roz spumos din plămânii copilului nu era apa din cristelniță. Pruncul suferea de o dereglare pulmonară. Astfel, boala copilului e un rezulat al vieții nesănătoase a părinților.

–          Cum s-au justificat părinții copilului după ce ați fost achitat?

–          Părinții continuă să mă acuze de  moartea bebelușului. Chiar dacă am stat patru luni și jumătate în închisoare, fiind nevinovat. Am spus-o și-o mai repet- nu le port ură, chiar dacă au cerut ca să fiu oprit din slujbă.

–          Cum au fost aceste luni între zidurile Penitenciarului 11?

–          Grele. Însă îi mulțumesc Domnului pentru toate.  Recunosc, această încercare m-a schimbat, mi-a întărit și mai mult credința în Dumnezeu. Acele ziduri în care mulți stau disperați, te impun să-ți analizezi fiecare faptă de-a lungul vieții. Acolo am trăit de toate: frică, durere, dar și speranță. Au fost tentative să-mi dea substanțe stupefiante, am fost amenințat și batjocorit… Acolo te distrug moral.

–          Ce înseamnă speranța pentru dumneavoastră?

–          O rază de lumină. Doar ea are puterea să te ridice atunci când ești la pământ. Numai nădejdea te ajută să nu uiți că Dumnezeu este cu noi.

–          De ce vă era frică cel mai mult acolo?

–          Să nu cad pradă disperării. Îmi făceam griji de familie, apropiați, credincioși cu care am întrerupt comunicarea.

–          Cine au fost cei care v-au susținut în acele momente grele?

–          Mă bucur că am fost vizitat de mai mulți confrați slujitori. Le mulțumesc din suflet pentru sprijinul și încrederea acordată.

–          Dar familia?

–          Nu prea … însă dacă-L ai pe Domnul în suflet, celelalte nu contează atât de mult.

–          Cum au reacționat deținuții la faptul că sunteți preot?

–          Diferit. Unora nu le plăcea atunci când le vorbeam despre Dumnezeu, post și rugăciune. Erau sceptici. Binențeles că am întâlnit și acolo oameni minunați. Încercam să le fiu alături atunci când aveau nevoie cu un sfat sau pur și simplu să-i ascult. În închisoare am văzut adevărata agonie, dar visul din ochii lor de a fi liberi îi întărește.

Închisoarea e ca  o școală pe care nu o poți uita ușor. Dumnezeu ne dă ispitele ca să ne întărească credința. El măsoară crucea pe spinarea noastră, apoi ne-o dă să o ducem. Când ești întemnițat înveți să prețuiești fiecare minut. Din păcate, când suntem liberi nu știm să ne bucurăm de ceea ce avem. Repede cădem în disperare. Când te afli după gratii îți aduci aminte de toate clipele vieții tale. Acolo respiri doar cu amintiri. Recunosc,  în penitenciar am învățat să văd altfel viața, să o privesc din alt unghi.

–          Cum arată viața privită din acest unghi?

–          Plină de răbdare și iertare.

–          La ce vă gândeați cel mai mult când erați închis?

–           La Hristos. Pentru că toți acei oameni nu m-au judecat pe mine, ci pe Domnul. Biserica a fost pângărită de nedreptate, nu eu. Mă bucur că credința a triumfat și de data aceasta. În presă a fost scrisă multă mizerie. Chiar a fost menționat: ”La ce bun mai trebuie să ne botezăm?”

 La baza acestei nelegiuiri a stat scopul meschin de a păta Biserica noastră Ortodoxă.

–          Ce ați dori să le transmiteți părinților copilului decedat?

–          Să se gândească la ceea ce au săvârșit. Acum au un copil mic, care la fel este bolnav. Chiar dacă sunt nevinovat, mi-am cerut iertare de la ei. Vreau ca Bunul Dumnezeu să-i înțelepțească.

–          Părinte vă mulțumesc pentru interviu

–          Doamne ajută!

Interviu realizat de Elena Briciuc, pentru www.mitropolia.md


Categorii

Articolele saptamanii, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Mitropolitul Vladimir Cantarean, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Preotul basarabean care a facut inchisoare pentru moartea unui bebelus la botez A FOST ACHITAT. COPILUL ERA BOLNAV

 1. Adevarul are proprietatea fireasca de a iesi intodeauna la suprafata.

 2. Trebuie sa multumim lui Dumnezeu pentru fiecare experienta, chiar mai dura, care ne este data. Caci incercarile ce nu ne omoara, ne fac mai puternici. Dumnezeu sa-ti fie in continuare alaturi, parinte!

 3. Cati or fi crezut aberatiile din presa, cati s-or fi smintit?
  Ce mentalitate, cata decadere!!!!!

 4. Dumnezeu sa-l intareasca pe parintele Valentin sa marturiseasca in continuare! Ca si parintele Efrem, a fost eliberat chiar inainte de Pasti pentru a se putea bucura de Inviere in libertate.

 5. Cam mult timp le-a luat sa arate ca bebelusul era bolnav… de ce oare? ca sa mai loveasca putin in Sfanta Biserica si in slujitorii ei…

  Dumnezeu sa-L odihneasca pe micut si sa-L intareasca pe parintele in misiunea sa de slujitor al Domnului Hristos.

 6. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre CAPCANELE TELEVIZORULUI si ATACURILE MEDIATICE PE TEMA “AVERII BISERICII” -
 7. Pingback: Inca o “sminteala”? BEBELUS CE AR FI AJUNS IN STARE GRAVA LA SPITAL DUPA CE AR FI FOST SCAPAT DE MAINI IN TIMPUL BOTEZULUI | Cuvântul Ortodox
 8. Pingback: Cazul Suceava s-a petrecut la indigo și în Basarabia. Bebeluș decedat după botez din cauza unei dereglări pulmonare. Preotul condamnat și apoi achitat. Cine vrea discreditarea Bisericii, a Sfintelor Taine și surparea credinței oamenilor? – R
 9. Pingback: Părintele Tudor Ciocan despre DEZINFORMAREA OBIȘNUITĂ A MASS-MEDIA și CAMPANIA ANTIHRISTICĂ ÎMPOTRIVA BOTEZULUI COPIILOR PRIN AFUNDARE: “Să fiţi cu luare aminte și să nu lăsaţi ca îndoielile pe care ei le seamănă sistematic să vă zg
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare