Parintele Ioan Buliga despre CAPCANELE TELEVIZORULUI si ATACURILE MEDIATICE PE TEMA “AVERII BISERICII”

1-02-2013 Sublinieri

vrag-televisor1

Capcanele televizorului

Prin televizor, lumea isi revarsa din ea tot ce are mai rau, caci acolo se dau programe care sa aiba cerere si audienta mare, or, din pacate, lumea cere uratul si iubeste pacatul. Sigur ca uratul si pacatul or sa apara camuflate: in cele mai atragatoare femei, in oamenii puternici care striga binele, dar si in oameni de bine, care din nepricepere se baga in aceeasi oala cu raul si vor sa iasa ceva bun. Stim cu totii ca la fel cum trupul are nevoie de hrana, la fel si sufletul, ori hrana curata a sufletului este cuvantul lui Dumnezeu, iar toate cancanurile, barfele, filmele si filmuletele facute de eretici, stirile care vor sa umbreasca binele, nu sunt altceva decat o murdarie, pe care chiar daca nu am mai plati abonamentele tv, cineva tot ar avea interes sa ne o bage pe gat. Culmea este ca noi inca mai platim bani pentru asa ceva, iar prostia a ajuns sa fie numita cultura.

Se spune ca pomul se cunoaste dupa roade, insa oamenii sau nu vor sa vada ca cele ce se vad la televizor sunt in detrimentul sufletului, sau pur si simplu nu le pasa de suflet; facem ceea ce fac toti oamenii, ba mai dam exemplu si de preoti care fac la fel, si atunci, nu-i asa? Pot sa fac si eu. Insa nu este deloc asa; tinta noastra nu este ceea ce vedem ca face un preot.

In vremurile acestea cand credinta a slabit si chiar multi dintre preoti nu mai pot fi exemplu, trebuie sa ne povatuim dupa invataturile evanghelice, dupa invataturile Sfintilor Parinti, si dupa invataturile putinilor invatatori din zilele noastre, care mai tin de credinta Sfintilor Parinti. In afara faptului ca majoritatea programelor tv sunt spre pierderea timpului, multe dintre ele sunt un atac direct la adresa bunei cuviinte si multe dintre ele, desi nu explicit, insa subtil si pe ocolite, incearca sa dea o alternativa la viata cu Dumnezeu.

Astfel, prin unele filme si programe se sugereaza viata lumeasca fara de Dumnezeu, iar omul incearca sa gaseasca in acea cutie la care priveste, solutii pentru fericire. Alte programe insa, fara sa mai ocoleasca nimic, ataca direct biserica si slujitorii ei. Ei spun ca relateaza adevarul, insa si adevarat daca ar fi, nu este bine sa raspandesti un rau (si Ham atunci cand a aratat cu degetul la Noe, care a pacatuit pentru ca a baut, desi relata un lucru adevarat, iata ca a fost blestemat si el dar si urmasii lui, iar prin urmasii lui nu intelegem doar pe cei dupa trup, ci si pe cei care fac aceeasi greseala ca si Ham), mai ales atunci cand sunt usor de prevazut efectele negative, pe care le vor avea acestea asupra oamenilor.

Va dau un singur exemplu: s-au dat mai multe stiri cu comentarii vaste, cum ca un copil ar fi murit la botez cand a fost bagat in apa, si cum si alti copii era sa ia cate o gura de apa, atunci cand au fost introdusi de preot in cristelnita s.a.m.d. Care a fost efectul stirilor de acest fel? Veneau oameni cu copiii la botez si cereau sa nu fie afundati in apa, iar altii cereau ca macar capul sa nu fie bagat in apa. Iata unde s-a ajuns! Si daca tot spuneam ca pomul se cunoaste dupa roade, nu este greu de inteles pe cine il deranjeaza apa Botezului. Macar capul daca s-ar putea, ca sa aiba si ei un loc de refugiu. Insa daca sunt unii, care nu stiu pe cine deranjeaza apa botezului, reproducem aici rugaciunea de dupa sfintirea apei:

„Si-i da ei harul izbavirii, binecuvantarea Iordanului. Fa-o pe ea izvor de nestricaciune, har de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, de puterile cele potrivnice neatinsa, plina de putere ingereasca. Sa fuga de la ea pizmasii zidirii Tale, ca am chemat, Doamne, numele Tau cel minunat, slavit si infricosator pentru cei potrivnici. Amin”.

Antena 1 campanie anti-BOR averea bisericii

Despre bogatia bisericii

Am scris bogatia bisericii si am evitat titlul de la TVR 1 [nota noastra: intre timp si de la Antena 1 si 3 si de la alte canale, plus presa scrisa si online]: „Averea bisericii”. Sigur, gandurile si cuvintele noastre ar trebui sa fie duhovnicesti, insa de multe ori suntem supusi la asemenea provocari de catre cei necredinciosi.

Lucrul la care nu se gandesc oamenii acestia este rolul urias, pe care il are Biserica in lume: ea este ca drojdia, care dospeste toata framantatura, sau ca sarea din bucate, si fara ea lumea ar fi ceea ce a fost inainte de venirea Mantuitorului Iisus Hristos: intuneric, teroare si cu un miros urat al pacatelor. Lumea a cunoscut o dezvoltare in bine, dupa venirea lui Hristos, datorita invataturii si harului, pe care Acesta le-a dat Bisericii, si prin Biserica intregii lumi. Aceasta este bogatia Bisericii: Trupul si Sangele Mantuitorului si Duhul Sfant. Prin acestea a luat nastere Biserica, si fara ele nici nu ar mai putea exista.

Afara de acestea de mai sus, bogatia Bisericii sunt sutele de mii de saraci, copii, batrani si bolnavi, pe care Biserica ii sprijina prin programele filantropice de peste tot.

Este adevarat ca sunt si parohii bogate, care se descurca foarte bine, insa sunt si foarte multe, care au preoti, ce sunt nevoiti sa aiba un alt serviciu, pentru a-si putea intretine familia. Salariile multor preoti sunt cu putin peste salariul minim pe economie, acestia trebuind sa si-l faca singuri, din ceea ce aduna de la credinciosi, statul contribuind la salariile lor cu o suma destul de mica. Multi dintre preoti isi iau salariile de peste an, atunci cand umbla cu Boboteaza, pe 6 ianuarie, si sunt care nici atunci nu au de unde sa-l ia. De aceea, prin zona Ardealului, unde preotii se descurca foarte greu, circula o anecdota. Se spune ca intr-o zi preotul le-a spus credinciosilor ca pleaca.

– De ce pleci parinte, l-au intrebat credinciosii.

– Plec, raspunse preotul, pentru ca voi nu ma iubiti, caci daca m-ati iubi, ati mai veni si voi duminica biserica, sa mai adun cate un banut cu discul, ca sa pot trai. Si mai plec, continua preotul, pentru ca nici voi nu va iubiti intre voi, caci daca v-ati iubi ati mai face si voi cate un copil, sa veniti sa-l botezati, si mai faceam un banut sa pot trai. Si mai plec, continua preotul, pentru ca nici Dumnezeu nu va iubeste, pentru ca daca v-ar iubi, ar mai lua pe cate unul dintre voi la El, ca sa-l inmormantez, si mai faceam un banut ca sa pot trai.

Cei de la TVR 1, s-au apucat in cateva emisiuni sa calculeze veniturile bisericii si locurile unde se fac excese; nu stiu insa, daca au mai calculat cheltuielile pe care le face biserica spre binele societatii, plus faptul ca cei ce traiesc in manastiri, fac de fapt o munca de voluntariat,  dedicandu-si viata pentru slujirea binelui. Cei ce privesc la televizor si sustin cu banii lor televiziunea ar trebui sa se gandeasca serios la mantuirea lor, si sa se gandeasca ce inseamna cuvintele:

„Fericit barbatul, care n-a umblat in sfatul necredinciosilor si in calea pacatosilor nu a stat si pe scaunul hulitorilor n-a sezut (cf. Psalmi 1,1).

(Din: Singhel Ioan Buliga, Provocarile crestinului ortodox in zilele de astazi, Editura Egumenita, 2012)

avere in numele credintei Andreea Berecleanu

bscap0137

Legaturi:


– Cata ipocrizie exista in vremurile noastre! Numai ca sa faca bani societatile de televiziune! Micul ecran este un patrulater luminat pe dinauntru, dar, de foarte multe ori, aducator de intuneric.


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ieromonah Ioan Buliga, Portile Iadului, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Parintele Ioan Buliga despre CAPCANELE TELEVIZORULUI si ATACURILE MEDIATICE PE TEMA “AVERII BISERICII”

  1. Stati sa vedeti ce atacuri vor fi dupa ce parohiile vor derula proiecte finantate cu bani europeni.

  2. (si Ham atunci cand a aratat cu degetul la Noe, care a pacatuit pentru ca a baut, desi relata un lucru adevarat, iata ca a fost blestemat si el dar si urmasii lui, iar prin urmasii lui nu intelegem doar pe cei dupa trup, ci si pe cei care fac aceeasi greseala ca si Ham)

    Da, FOARTE interesanta observatie !

  3. Acesta este rezultatul sansei ratate dupa 1989. Ar fi trebuit demarata de catre Biserica o campanie masiva de catehizare pentru a contracara efectul a 50 de ani de ateism agresiv.

  4. “Ar fi trebuit demarata de catre Biserica o campanie masiva de catehizare pentru a contracara efectul a 50 de ani de ateism agresiv.”

    Si, pe langa aceasta, ar fi trebuit reinstaurata Monarhia, indisolubil legata de Dumnezeu si Biserica !

    In Romania Monarhia nu a cazut din vointa populara, caci poporul il iubea pe Rege, ci rasturnata de o sleahta de basesti si macovei din timpurile acelea, care au preferat sa-si ingenunchieze tara si poporul pentru avantaje si putere personale.

  5. Trist ca se spun despre Biserica si preoti lucruri ca acestea. Sunt curios daca televiziunile ar face astfel de reportaje si dspre averile celor din politica…

  6. Este prea tarziu…Cei care stiu nu iau in seama iar cine nu stie este orbit de nepasare sau ura…Si bineanteles ca si BOR face ceea ce este scris in multe profetii-adica nimic!

  7. Nu exista zi in care sa nu apara cate o stire socanta si negativa la adresa BOR, parca este concurs intre posturile de televiziune.
    Nu inteleg de ce BOR nu cere drept la replica, de ce nu ia pozitie fata de acuze, fondate ori nefondate, si de ce nu mai face putina ordine si un pic de curatenie inauntru (din pacate sunt destule specte negative, si asta nu este de ajutor decat celor care vor sa loveasca in ortodoxie).
    ma intristeaza profund aceasta campanie de denigrare care se indreapta nu doar impotriva ortodoxiei ci a insasi poporului si neamului romanesc.

  8. Eugenia, sa te uiti la comentariile aparute pe antena3.ro si chiar poti sa vezi ca multele profetii se implinesc chiar ACUM. Dragostea dintre noi oamenii s-a racit sau nu mai exista deloc si acesta nu poate sa fie decat sfarsitul..Ce sa faca si BOR? Pai nu uita ca vor fi destui care vor trada dar eu cred ca este FFF important sa nu uitam si un aspect important din Apocalipsa: ca femeia oropsita este totusi Mireasa lui Hristos.Pana la proba contrarie(chiar daca toti avem indoieli sau banuieli legate de conducerea BOR) eu ascult de BOR asa cum este si-i las pe preoti in seama LUI!
    Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe PREA SFINTIA SA PATRIARHUL DANIEL!
    HRISTOS A INVIAT!

  9. cred ca BOR se apara tacand. E mai bine asa. Daca ar raspunde la fiecare rautate a lumii ar iesi un circ mai ceva ca al gaitelor de pe la diverse televiziuni. Si pana la urma, biserica suntem noi. Si exemplul nostru conteaza. Inchide televizorul, intoarce spatele barfelor, mergi la biserica. Taci si faci binele, sau macar incerci; dar nu te poti lua in tabarca cu toata lumea.

  10. “Nesecata este indelunga rabdare a Mantuitorului.El ne rabda ani la rand.Nu inceteza sa ne urmareasca,pas cu pas,este gata sa ne ierte slabiciunile si alunecarile.In bezna cea mai adanca,pe un drum presarat cu spini,”Parintele iubitor si a toata mangaierea,ne mangaie si pe noi.
    “Se seamana intru necinste,invie intru slava,
    se seamana intru slabiciune,invie intru putere”(Corinteni 15,43)
    Semanatorul arunca samanta,pamantul o primeste,omul spera sa obtina o recolta multumitoare.Seamana cu speranta,dar stie ca succesul este in mana lui Dumnezeu.Secerisul nu trebuie grabit.Sa nu scormonim,o data si inca o data,samanta ascunsa in pamant.Uneori nu trebuie sa faci nimic altceva decat sa stai si sa astepti cu rabdare si speranta.
    A aduce roade intru rabdare inseamn si a incredinta in mainile lui Dumnezeu consecintele actiunilor si demersurilor noastre.”(“Fiecare zi un dar al lui Dumnezeu”)

  11. M-am uitat la comentariile de pe sit-ul antena3(la un articol defaimator la adresa Bisericii Ortodoxe) si mi-e foarte greu sa inteleg si sa urmaresc logica celor mai multor comentarii, se arunca cu foarte mult “noroi” peste tot, totul se dezbate, totul se rastalmaceste, oamenii sunt furiosi unii pe altii, pe politicieni, pe Biserica, pe doctori a.s.m.d.Eu cred ca aceste comentariile sunt in asa fel filtrate, incat sa le dea dreptate celor care au scris articolul,sa arate ca mare parte din populatie e de acord cu ei. O parte din vina dezbinarii din societate o poarta si aceste televiziuni care seamana vant si culeg furtuna(cred ca asta isi si doresc, sa ne puna pe unii impotriva altora “dezbina si cucereste”).
    Durerea mare e ca multi stau ca legumele in fata televizorului asteptand solutii miraculoase si sa li se spuna ce sa faca.

  12. “Rabdarea crestineasca are doi vrasmasi:patimile din noi si diavolii din afara noastra.
    In prim plan stau patimile din noi.Intre ele trebuie sa indicam mai cu seama iritarea,supararea,mandria,iubirea de sine,mania,furia,ura si alte neputinte omenesti inrudite cu acestea.Le avem noi inlauntrul nostru?Nu le avem!-se gandesc multi.
    Aproape toti ne amagim pe noi insine cand facem singuri evaluarea.Pentru ca nu ne cunoastem indeajuns,de obicei devenim ingaduitori.Ne socotim ca fiind sensibili si rabdatori,ca amabili si saritori,ca milostivi si compatimitori.
    Putem fi,si suntem astfel in conditii normale.
    Dar daca se schimba relatiile intre noi,daca suntem jigniti,batjocoriti si nedreptatiti,dintr-o data ne schimbam.Nebanuite patimi izbucnesc in noi,in urma carora dam in clocot,ne suparam si amabilitatea noastra se evapora.
    Cine ne scoate de pe fagasul amabilitatii?Cine ne face nerabdatori?Oamenii rai din jurul nostru?Comportarile lipsite de recunostinta fata de noi?Caracterele nedesavarsite din jurul nostru?Ori grelele imprejurari ale vietii?Nu!
    Noua ne place sa cautam indreptatirea nerabdarii noastre!
    Dar ce fel de rabdare este aceea care nu se irita daca nu exista factori iritanti?Aceasta este o rabdare inselatoare.
    Adevarata stare virtuasa a celor rabdatori se manifesta la napustirea vrajmasilor,si nu atunci cand totul in jur este linistit si pasnic.
    Nu o pricina din afara noastra aduce intru noi manifestarea nerabdarii,ci nerabdarea care dormiteaza in inima noastra precum o fiara salbatica in barlogul sau si care ioese la iveala de indata ce o provocam.
    Iritarea e urmarea neputintei noastre,boala care se inradacineaza in natura noastra pacatoasa.
    Sf. Antonie cel Mare,care a cercetat adanc amestecul diavolesc in viata oamenilor si mai ales in luptele nevoitorilor,spune:”Cate miliarde de diavoli rai si cat de nenumarate sunt chipurile inselaciunilor lor!”
    Adevaratul crestin trebuie sa fie lamurit in legatura cu acest joc ascuns al demonilor,ca sa se supere numai pe ei atunci cand este batjocorit,si nu pe apropele sau care,inconstient,se face unealta diavolului.Viclenii demoni ne pun sa ne certam cu oamenii,ca sa-si pastreze influenta lor asupra noasrta.”
    (Arhim.Serafim Alexiev)

  13. Nu mai sunt dependenta de televizor.Mai urmaresc cate o dezbatere pe vreo tema de actualitate, la stiri si un film dar rar.Este o plaga, ca o icoana vorbitoare la care oamenii se ,, inchina.Nu stiu cat adevar transmit.

  14. Pingback: PARINTELE PETRONIU DE LA PRODROMU DESPRE TELEVIZOR SI PREGATIREA PENTRU VIATA VESNICA: “Lumea e asa de strambata si de indepartata de Dumnezeu, incat lucrurile crestinesti i se par nebunie” -
  15. Pingback: SECULARIZAREA SI NEOIOBAGIA. Cum a devenit ortodoxia RELIGIE TOLERATA la ea acasa - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Raspuns catre CRITICATAC pe tema separarii Bisericii de Stat - Recomandari
  17. Pingback: “De ce oare talharii se aduna imprejurul Bisericii si o batjocoresc?” PENTRU CA NU NE MAI DOARE SI NU MAI APARAM BISERICA ATUNCI CAND ESTE TERFELITA, “pentru ca nu ne mai identificam cu ai nostri“ (PREDICA AUDIO) -
  18. Pingback: HRISTOS SI PĂSTORII – Pastorala de Craciun a PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei, despre asaltul anticlericalist din zilele noastre si despre denigrarea si marginalizarea Bisericii din pricina caderilor unor slujitori -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate