CÂT DE PERICULOS ESTE COVID? Perspectiva unui medic suedez: „Este lipsit de sens să comparăm Covid cu alte pandemii majore, cum ar fi pandemia din 1918”

14-08-2020 4 minute Sublinieri

Foto din Malmo, Suedia, iunie 2020. Sursa: https://www.dw.com/en/sweden-denmark-coronavirus/a-54009795

The Spectator:

Cât de periculos este Covid? Perspectiva unui medic suedez

Sebastian Rushworth

Vreau să prefațez acest articol afirmând că este în întregime anecdotic și bazat pe experiența mea de lucru ca medic la secția de urgență a unuia dintre marile spitale din Stockholm, precum și pe viața mea ca cetățean în Suedia. După cum mulți știu, Suedia este țara care a luat, poate, cea mai relaxată atitudine față de pandemia Covid. Spre deosebire de alte țări, Suedia nu a intrat niciodată în închidere totală. Afacerile neesențiale au rămas deschise, oamenii au continuat să meargă la cafenele și restaurante, copiii au continuat să meargă la școală și foarte puțini oameni s-au deranjat să-și pună măști de față în public.

Covid-ul a lovit orașul Stockholm ca o furtună pe la jumătatea lunii martie. Până într-o zi am văzut oameni cu apendicită și pietre la rinichi, afecțiunile normale pe care le vezi în secția de urgență. Din următoarea zi, toți acești pacienți au dispărut și singura boală care a intrat în spital a fost Covid. Practic, toți cei care au fost testați au avut Covid indiferent ce simptome  prezentau. Oameni care au venit cu o sângerare nazală, au avut Covid. Alții au venit cu dureri de stomac și au avut Covid. Apoi, după câteva luni, toți pacienții cu Covid au dispărut. Au trecut până în prezent patru luni de la începutul pandemiei și n-am mai văzut nici măcar un singur pacient cu Covid de mai bine de o lună. Când testez (de Covid) pe cineva pentru că tușește sau are febră, rezultatul testului vine, în mod invariabil, negativ. Cu trei luni în urmă, la vârful pandemiei, mureau o sută de oameni pe zi de Covid în Suedia, o țară cu o populație de zece milioane. Acum, mor în jur de cinci persoane pe zi, în toată țara, iar numărul continuă să scadă.

Cum oamenii mor, în general, la aproximativ trei săptămâni după infecție, aceasta sugerează că, practic, în prezent, nu este aproape nimeni infectat. Dacă presupunem că aproximativ 0,5% dintre cei infectați mor (un procent, cred, foarte generos, dar despre asta voi spune mai multe mai târziu), înseamnă că în urmă cu trei săptămâni, se infectau 1.000 de persoane pe zi în toată țara, ceea ce reprezintă un risc de îmbolnăvire zilnic per persoană de 1 din 10 000. Și nu uitați, riscul de a muri este de cel mult 1 din 200, dacă efectiv te infectezi. Iar asta a fost în urmă cu trei săptămâni. Pe scurt, Covid este în toate sensurile terminat cu totul în Suedia. După patru luni.

În total, Covid a ucis sub 6.000 de oameni într-o țară de zece milioane persoane. O țară cu o rată anuală de deces de aproximativ 100.000 de oameni. Acest lucru face ca acest Covid să fie doar o mică deviație în ce privește efectul său asupra mortalității totale.

De aceea, este lipsit de sens să comparăm Covid cu alte pandemii majore, cum ar fi pandemia din 1918 care a ucis zeci de milioane de oameni. Covid nici măcar nu se va apropia vreodată de aceste cifre. Și totuși, multe țări și-au închis întreaga economie, au oprit copiii să meargă la școală și au făcut ca mare parte din populația lor să ajungă șomeri pentru a face față acestei boli.

Mass-media declară că doar un procent mic din populație are anticorpi și că, prin urmare, este imposibil să se fi dezvoltat imunitatea de turmă. Ei bine, dacă imunitatea de turmă nu s-a dezvoltat, unde sunt bolnavii? De ce a scăzut atât de precipitat rata de infecție? Având în vedere că, majoritatea oamenilor din Suedia își duc viața acum în mod absolut normal, nu se distanțează social, nu poartă măști, ar trebui să existe în continuare o rată mare de infecție.

Motivul pentru care noi testăm nivelul de anticorpi este pentru că este ușor și ieftin. Anticorpii nu sunt, de fapt, principala apărare a organismului împotriva infecțiilor virale. Principala linie de apărare sunt celulele T. Însă celulele T sunt mai greu de măsurat decât anticorpii, astfel că nu facem asta clinic. Este foarte posibil să aveți celule T specifice pentru Covid ceea ce vă face imuni la boală, fără a avea anticorpi.

Personal, cred că acest lucru s-a și întâmplat. Toți cei care lucrează în secția de urgență unde lucrez au făcut testul de anticorpi. Foarte puțini au, de fapt, anticorpi. Acest lucru în pofida faptului că au fost expuși la un număr mare de persoane infectate, inclusiv la începutul pandemiei, înainte ca să ne dăm seama cât de răspândit era Covid și când nimeni nu purta echipament de protecție.

Nu neg faptul că Covid este îngrozitor pentru persoanele care cu adevărat se îmbolnăvesc sau pentru familiile celor care mor, la fel cum este îngrozitor pentru familiile persoanelor care mor de cancer, gripă sau o supradoză de opioide. Dar amploarea răspunsului în cea mai mare parte a lumii (cu excepția Suediei) a fost total disproporționată față de dimensiunea amenințării.

Suedia a smuls rapid „plasturele” metaforic și a terminat cu epidemia care, astfel, s-a sfârșit într-un timp scurt, în timp ce restul lumii a ales să încerce să dezlipească „plasturele” încet. Asta înseamnă că, Suedia are în prezent una dintre cele mai mari rate ale mortalității totale din lume. Dar Covid-ul s-a terminat în Suedia. Oamenii s-au întors la viața lor normală și abia dacă se mai infectează cineva. Sunt dispus să pariez că țările care s-au închis complet vor vedea ratele de infectare în creștere atunci când se vor deschide. Dacă acesta este cazul, atunci nu a avut niciun rost să închidem în primul rând, deoarece toate aceste țări vor ajunge să aibă, până la urmă, același număr de morți.

Închiderea totală pentru a reduce numărul total de decese nu are sens decât dacă sunteți dispuși să rămâneți închiși până când va fi disponibil un vaccin. Asta ar putea dura ani de zile. Nicio țară nu este dispusă să aștepte atât de mult.

Covid a ucis până în prezent sub 6.000 de persoane în Suedia. Este foarte puțin probabil că numărul morților va depăși 7.000. Într-un an mediu, cam 700 de oameni mor de gripă în Suedia. Asta înseamnă că Covid este de zece ori mai rău decât gripa? Nu, pentru că gripa a fost prezentă de secole, în vreme ce Covid este complet nou. Într-un an de gripă medie, majoritatea oamenilor au deja un anumit nivel de imunitate, deoarece au fost infectați cu o tulpină similară anterior sau din cauză că au fost vaccinați.

Așadar, este foarte posibil sau, de fapt, probabil, ca rata mortalității în cazul Covid să fie aceeași ca în cazul gripei, sau doar puțin mai mare și ca diferența pe care am văzut-o să se datoreze lipsei totale a imunității în populație, la începutul acestei pandemii.

Această concluzie dă sens numărului de cazuri fatale suedeze – dacă am ajuns într-un punct în care de-abia mai are loc vreo infecție activă în Suedia, în pofida faptului că aproape nu există distanțare socială, iar acest lucru sugerează că cel puțin 50% din populație a fost deja infectată și a dezvoltat imunitate, adică cinci milioane de oameni.

Acest număr este perfect rezonabil dacă presupunem ca număr reproductiv al virusului cifra 2: dacă fiecare persoană infectează două persoane noi într-o perioadă de cinci zile și începi cu o singură persoană infectată în țară, atunci, se ajunge la un punct în care câteva milioane de persoane sunt infectate în decurs de doar patru luni. Dacă din cinci milioane de infectați doar 6.000 sunt decedați, asta înseamnă o rată a fatalității cazului de 0,12 la sută, aproximativ aceeași ca în cazul gripei obișnuite, de care nimeni nu este câtuși de puțin speriat și pentru care nu ne închidem societățile.


Categorii

Pandemia de coronavirus/ COVID-19

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “CÂT DE PERICULOS ESTE COVID? Perspectiva unui medic suedez: „Este lipsit de sens să comparăm Covid cu alte pandemii majore, cum ar fi pandemia din 1918”

 1. Eu zic să mergeți mai spre rădăcina minciunii: de exemplu testele PCR.
  Lumea numește acum caz COVID-19 orice persoană cu test PCR pozitiv, dar de fapt orice gripă cât și virușii mai vechi generează test PCR pozitiv. Și e menționat, pt cine are răbdare să caute, chiar și în documentele lor.
  https://banned.video/watch?id=5f31a8bddf77c4044ed49e33

  The corona virus test – a pseudo-scientific roulette?
  https://www.youtube.com/watch?v=xdBIcbF0nsM

  De fapt a apărut de curând un studiu care arată că chiar și undele 5G pot genera coronavirus (dar desigur, după câteva zile l-au dat jos de pe site-ul unde apăruse, site-ul National Institute of Health)
  https://banned.video/watch?id=5f19fff068370e02f296c69d

  Cât despre cenzură, ia uite cum plănuiau încă de anul trecut la Event 201 cum se vor desfășura lucrurile și cum nu vor mai fi permise decât știrile aprobate de OMS.
  https://www.youtube.com/watch?v=mx8xKcQMTRs

 2. O țară mica, așa cum este Suedia, este lăsată în pace de oculta sa își gestioneze epidemia cum crede de cuviință. Țări mai mari nu beneficiază de același regim. De România ce să mai vorbim. Este poligon de trageri. Ce anume face diferența? Nu cumva diferența o face gradul în care este implementat neomarxismul în tarile respective?

 3. Acum 30 de ani ni se prezintă “modelul suedez”, ca fiind un fel de ideal dpdv social. Și astăzi persista acest model. Ma întreb DE CE oare?

 4. @miriam,
  pt.ca Suedia a apostaziat 1000%.

 5. @miriam,
  “pt.ca Suedia a apostaziat 1000%.”

  Tre sa fii dus rau cu capu , ca sa mentionezi asa ceva. explica clar la ce te referi, vizavi de apostazie, Suedia???
  Daca Romania este asa de spirituala, de ce este atit de incercata? Pentru ca stie sa se descurce?, Åt ca au o clasa politica buna, Are ceea ce merita, cu ceea ce rezoneaza, corect?

 6. Gheorghe
  Or mai fi si acolo 5 %% drepți . Dragostea Lui e mai mare decât 995 % de apostaziei .

 7. “Tre sa fii dus rau cu capul”.
  Ce exprimare este asta domnule? Asa vorbeste un crestin?
  Doamne, fereste!

 8. Of topic, vizavi de gestionarea crizei, generata de covid.
  Cititor, scuze , am exagerat putin,

  SUEDIA❗
  – MESAJUL E PENTRU TOȚI❗
  – Pentru TOȚI, care sunt obiectivi și au curajul să gândească, dincolo de interesele politice❗
  Clarificare aspecte legate de PANDEMIA DE CORONAVIRUS venite din Suedia.
  Încep prin a vă prezenta pe epidemiologul șef al Suediei, ANDERS TEGNELL, omul care a provocat comentarii în toată lumea din cauza modului în care a acționat în această criză.
  Este un expert care a lucrat împotriva Ebola în Zair și împotriva epidemiilor în Laos. A învățat cum influențează o pandemie societatea și cum trebuie acționat ca să se limiteze consecințele. Timp de 20 de ani a participat alături de virusologi din toate țările pentru a pune la punct un plan de acțiune în caz de pandemie. Acest plan prevedea MASURI GRADUALE în funcție de condițiile locale și de modul în care evoluează epidemia.
  Specialiștii au tras niște concluzii clare bazate pe experiență:
  – toate epidemiile provoacă pierderi omenești, cu precădere printre persoanele cu imunitate scăzută.
  – nicio epidemie nu se încheie fără o imunizare de masă.
  – măsurile trebuie luate gradual în funcție de situația locală și evoluția epidemiei.
  – nu se poate lupta eficient fără COLABORAREA BENEVOLĂ ȘI CONȘTIENTĂ a oamenilor obținută prin informarea corecta și evitarea provocării de panică.
  – măsurile represive, gen carantina, au efect negativ atât asupra oamenilor cât și asupra situației economice și trebuie evitate!
  André Tegnell, în interviul pe care l-a dat, a recunoscut că a rămas surprins să constate că specialiștii nu au fost luați în considerare și politicienii au stabilit măsurile ce trebuie aplicate.
  Așa s-a trezit ca doar el a urmat recomandările la care s-a lucrat timp de 20 de ani iar politicienii suedezi i-au acordat toată încrederea.
  S-a ajuns la situația în care au apărut atacuri atât din interior cât și din exterior și a fost supus la presiuni uriașe pentru a urma exemplul celorlalte țări. S-a mers până la AMENINȚAREA CU MOARTEA pentru el și familia lui și a cerut protecția poliției. Dar nu a cedat! De ce?
  Anders Tegnell a înțeles că epidemia este gravă dar nu în măsura în care să impună măsuri severe. A analizat cu calm evoluția, a văzut că persoanele vulnerabile sunt cele în vârstă, cu boli multiple și instituționalizate și a luat măsuri pentru a micșorarea consecințele. El a explicat că numărul mare de decese din primele trei luni s-a datorat unor deficiențe cumulate în ani de zile în care statul nu a dat atenție acestui sector. Personal puțin, slab pregătit și insuficient dotat. Aceste deficiențe au fost remediate rapid dar au provocat multe decese. Nu doar Suedia a fost în această situație cu casele de bătrâni dar ea a fost arătată cu degetul pentru a se crea presiune pe decidenți.
  Tegnell a explicat că nu era normal să se ia măsuri pentru întreaga populație pentru o problemă punctuală și de acea nu a impus regul ci a venit doar cu recomandări: distanțarea socială, igiena riguroasă și evitarea grupurilor mai mari de 50 de persoane, munca de acasă, izolarea la domiciliu dacă ai simptome.
  Masca nu a considerat-o necesară deoarece ea nu protejază omul sănătos, nu poate fi folosită corect și devine focar de infecție.
  Carantina nici nu a intrat în discuție deoarece ea ar fi provocat mai multe victime prin scăderea imunității, prin provoacarea de boli psihice și frustrare, și ar fi dus la oprirea activităților economice, cu efecte grave pe termen lung.
  Anders Tegnell a ales să ceară colaborarea conștientă a populație pe care a informat-o zilnic, cu calm, despre evoluția epidemiei. Niciodată nu s-a făcut referire la “virusul ucigaș”, la moartea în chinuri prin sufocare sau la sechele care îți fac restul vieții un chin. Din contra, toate intervențiile au fost pentru crearea unui climat de încredere, calm și siguranță. Viața a continuat să se desfășoare normal. Copiii au mers la grădinițe și la școlă, restaurantele și barurile au rămas deschise, mijloacele de transport au funcționat normal, magazinele au funcționat normal, lumea a mers la serviciu. Nimeni nu a fost amenințat, nimeni nu a fost considerat criminal în serie. Nici nu s-a pus problema ca asimptomatici să fie internați. Ba mai mult, la formele ușoare și medii nu a fost considerată necesară internarea.
  S-a mers pe un număr mare de teste pentru a vedea gradul de infectare și numărul de îmbolnăviri. S-a ajuns repede la stabilirea unui tratament corect și mortalitatea a scăzut rapid de la 34% în luna martie și aprilie la 4% în iunie iar acum este sub 0,1%. Numărul total al celor ajunși la ATI este de 2.400 în 5 luni iar de peste 10 zile nu se mai internează nimeni la ATI cu simptome de covid!
  Toate aceste măsuri au făcut ca viața să se desfășoare aproape de normal, lucru apreciat de suedezi care îl consideră de Anders Tegnell un erou. De la amenințări cu moartea s-a ajuns să primească buchete de flori în cantități la care florăriile nu mai fac față și l-au rugat să accepte să le primească eșalonat!
  Astăzi, politica lui Tegnell, a dat roade, Suedia fiind, alături de Belarus, singurele state din Europa în care epidemia se stinge treptat.
  MULȚUMIM ANDERS TEGNELL pentru profesionalism, putere de caracter și curaj.
  Articol de:
  Emil Stefan Ghibu
  Anders Tegnell
  Anders Tegnell
  Nils Anders Tegnell (born 17 April 1956)[1] is a Swedish physician specialising in Infectious disease and civil …

 9. @Cristian

  Mulțumim mult articol !!!

 10. Cristian,
  Se accepta scuzele
  Si eu va multumesc pt articolul despre Suedia!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare