#SE-POATE-ȘI-FĂRĂ-IZOLARE-TOTALĂ. Semnal important de la un director al OMS: „SUEDIA reprezintă un MODEL, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem IZOLARE”/ Câteva date despre starea de fapt din Suedia

30-04-2020 6 minute Sublinieri

ActiveNews:

OMS s-a răzgândit și laudă Suedia, care nu a impus restricții și izolări: „Reprezintă un model” și putem lua lecții de la ea

Organizația Mondială a Sănătății a laudat Suedia, considerând-o un „model” pentru combaterea coronavirusului, după ce statul scandinav a fost ținta criticilor unor experți pentru că a refuzat până acum să impună restricții, scrie New York Post.

Dr. Mike Ryan, principalul expert al OMS pentru situații de urgență (cel care în urmă cu câteva zile vorbea despre scoaterea din familie a celor infectați – n.n.), a declarat miercuri că „putem lua lecții” de la națiunea scandinavă, care s-a bazat în mare măsură pe cetățeni. Laudele aduse acum de OMS vin însă după ce majoritatea țărilor din Europa și-au periclitat serios economia, ținând oamenii în case și punând în dificultate companiile. ”Cred că există percepția potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control și că a lăsat boala să se răspândească”, a declarat pentru presă Ryan. Dar ”Nu este deloc adevărat”, a continuat acesta.

Ryan a precizat că, în loc de izolare, Suedia a ”implementat o politică publică foarte puternică privind distanțarea socială, cu privire la îngrijirea și protecția persoanelor plasate pe termen în instituții de îngrijire”.

”Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii și capacitatea și voința acestora de a implementa auto-distanțarea socială și auto-reglementarea”, a subliniat el. ”În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populația”, a insistat el.

De asemenea, Suedia a intensificat testarea și are o capacitate adecvată în spitale de gestionare a focarelor, a relevat el.

”Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Sueedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”, a apreciat expertul OMS.

Cu o populație de 10,3 milioane de locuitori, Suedia a înregistrat peste 20.300 de cazuri și 2.462 de morți – un bilanț cu mult mai mare decât vecinii săi din nordul Europei care au implementat măsuri mai stricte.

În schimb, Danemarca a înregistrat 9.206 de cazuri și 443 de decese în rândul celor 5,8 milioane de locuitori, în timp ce Norvegia a înregistrat 7.680 de cazuri și 207 de decese la o populație de 5,4 milioane, potrivit celor mai recente cifre ale Universității John Hopkins. Finlanda a confirmat doar 4.906 de cazuri și 206 de decese la o populație de 5,5 milioane.

Abordarea Suediei a fost criticată de 2.300 de oameni de știință, care luna trecută au adresat o scrisoare guvernnului, cerându-i să-și reconsidere politica privind neimpunerea unor restricții.

Vasile Astărăstoae:

O minune în timpul covid-ului

Zilele acestea s-a întâmplat o minune. Suedia, mult hulita Suedie, cu un Guvern iresponsabil, care a refuzat să aplice distanțarea socială și să blocheze viața economico-socială și religioasă a devenit un model.

După ce a fost ținta criticilor țărilor și “specialiștilor” militanți ai izolării sociale, care au profețit dezastrul suedez, iată că marele templu birocratico-globalist pe numele său OMS a fost silit să înghită broscuța (vorba unui PDL-ist de pe meleaguri mioritice) și a spus că în viitor toți trebuie să urmăm modelul suedez. Acest anunț nu a fost făcut de oricine, ci chiar de expertul Mike Ryan, Director executiv OMS pentru situații de urgență. Dr. Mike Ryan a arătat că Suedia a evitat să impună izolarea la domiciliu și să ia măsuri punitive împotriva cetățenilor ei deoarece “s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii, pe capacitatea și voința acestora de auto-reglementare… În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populația”. Mike Ryan a concluzionat: “Cred că, dacă vrem să ajungem din nou la normalitate, Suedia reprezintă un model de urmat. Asta dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”.

Este o lovitură grea pentru secta “martorii apocalipsei covid”. Sunt însă convins că vor supraviețui și ne vor bombarda cu știri dramatice. Sunt curios cum vor justifica specialiștii noștri prelungirea măsurilor de izolare socială după 15 mai. La politicieni și “intelectuali snobi” cunosc răspunsul: ”Românii nu sunt suedezi. Românii sunt inculți, ignoranți, nedisciplinați etc. și noi trebuie să avem grijă de ei. Îi izolăm social și îi educăm prin amenzi și dosare penale”.

Când cerșeau voturi de la inculți și ignoranți parcă discursul era altul. Sau greșesc eu?

Ionuț Apahideanu:

Acum, că s-a cam fâsâit și diversiunea aia de doi lei cu secuii, să revenim la oile noastre.

Astăzi, despre metodologii de weekend care până deunăzi plângeau cu lacrimi de crocodil de mila Suediei, care Suedie, refuzând să instituie starea de demență și să abolească democrația, a ales strategia imunizării în masă, neînchizând școlile primare, cafenelele, barurile, restaurantele, afacerile, etc., singura restricție notabilă rămânând cea cu privire la adunările publice mai mari de 10 persoane [între timp mi s-a suflat că de fapt limita e de 50 persoane].

Eh, și, de la caz la caz, acele întregi legiuni de metodologi (despre care a zis și Umberto Eco ceva la un moment dat) fie au avertizat încrezător că strategia suedeză va eșua lamentabil, fie (ăia ceva mai intelighenți și ca atare și mai prudenți) au argumentat doct cum că modelul Suediei – aidoma, inter alia, celui islandez – nu ar putea replicat pe alte meleaguri întrucât ar fi aplicat unui stat cu densitate redusă a populației. La prima vedere, afirmația asta are sens din perspectiva mai cuprinzătoare a riscului contagierii, logica adiacentă fiind de la sine înțeleasă: cu cât mai aglomerată este o populație, cu atât mai mare va fi și riscul transmiterii virusului. Are sens, așa-i?

OK, hai să apucăm problema de-a-ndoaselea, începând cu chestia asta legată de densitate, pentru a trece apoi și la Suedia.

Măi dragă metodologii mei iubiți (da, da, știu că sentimentul e reciproc :P)… știți care e valoarea euristică (vă traduc: ”de cunoaștere”) și la fel utilitatea analitică a acelei densități populaționale pe care o folosiți voi ca instrument explicativ? Bre, e cam zero. Nula. Nada. нуль. Nu credeți, așa-i? OK: ia luați voi pe de o parte prevalența și mortalitatea covidnooșpelui pe o serie de 206 state și teritorii din lume de pe worldomtrs-dot-info și pe de altă parte densitatea populațională a respectivelor entități de pe worldpopulationreview-dot-com și verificați corelația. Hai, bre, nu vă speriați, am glumit, vă spun eu direct valorile r-pătrat: 0,09 și respectiv 0,008. Adică, în traducere simplificată pentru voi: relația dintre variabile e una de independență, adică variația infecției cu covid-19 nu poate fi pusă pe seama densității populaționale sau, mă rog, poate fi atribuită densității în aceeași măsură în care seceta de anul ăsta depinde de culoarea ciorapilor pe care mi i-am pus eu în picioare azi-dimineață.

(Și nu, stați liniștiți, nu ține de vreun eventual artificiu metodologic mai neconvențional: din lista aia, uite, am eliminat toate statele și teritoriile cu 0 morți și totodată și primii trei outlieri după densitate, adică Monaco, Singapore și Hong Hong, și țin să vă anunț că valorile RSQ sunt în continuare rizibile, de fapt chiar mai mici decât în absența filtrării (imaginea 1 atașată))

No, ce-i, sunteți șocați? Hai să vă explic de ce nu e cazul să fiți: păi, dragii moșului, pentru că, atunci când operați cu un indicator atât de grosier și rudimentar precum densitatea populațională (adică număr de locuitori împărțit la suprafață), voi prezumați în mod implicit (sau poate inconștient) cum că locuitorii respectivului stat s-ar repartiza în mod uniform pe teritoriul său. Iar în natură, în realitate, așa ceva nu există. Degeaba ai matale 10 milioane de kilometri pătrați suprafață, precum de pildă Canada, dacă aproape 90% din locuitori se înghesuie pe fâșiuța aia sudică de 200 km lățime. Înțelegeți? Sau, degeaba vă duceți voi cu speculația metodologică în gard, vorbindu-ne de densitatea populațională scăzută din Suedia, dacă nu știți și/sau nu vreți să știți că, de pildă, cele mai populate trei din totalul celor 21 ”comitate” (vecine între ele, btw), reprezentând doar o părticică din suprafață Suediei, cumulează 54,5% din populația totală a țării și, deloc întâmplător, și 53,7% din totalul testaților pozitivi (imaginea 3 atașată). Înțelegeți sau vă fac încă un desen?

Așa că, data viitoare când mai vorbiți despre densitate în relație cu covidul, veniți și voi cu un indicator ceva mai rafinat al dispersiei populației, bine, dragilor?

Și-acum propriu-zis despre Suedia (imaginea 2 atașată) în 4+1 remarci care v-ar putea fi de folos:

1. Ce n-ați înțeles voi, atunci când vă prăpădeați de mila lor, e faptul că suedezii, mai puțin c***cioși din fire și conștienți totodată că-covidul, la fel ca orice alt virus, va face invitabil și niște victime, indiferent de strategia adoptată, în loc să-și bage cetățenii în pușcărie cu lunile, i-au spus covidului: ”OK, give me your best shot!”. Și covidul le-a tras un pumn. Cât a putut el de tare. La care suedezii, în același clișeu, au răspuns rânjindu-i în față: ”That’s all you got?” Iar acum se pregătesc să treacă mai departe, fără să-și fi ruinat economia, fără să fi abolit democrația și fără să-și fi distrus societatea.

2. Unde ați greșit voi: când nu v-ați dat seama că acea creștere a numărului de cazuri confirmate este direct tributară creșterii numărului de testări efectuate (RSQ 0.91 pe valorile săptămânale). Doar că, în mod esențial, acea creștere nu semnifica vreun pericol sau vreo evoluție negativă, ci dimpotrivă, ea realizându-se, cât se poate de firesc de altfel, pe seama asimptomaticilor. V-am mai explicat: cu cât testezi mai mult (bre, în afara spitalelor!, unde ca regulă se prezintă doar cei cu simptome), cu atât mai mare probabilitatea de a te împiedica de asimptomatici, doar că celor din urmă, repet, nu trebuie să le plângeți de milă: oamenii sunt bine-mersi, n-au nicio problemă, sunt perfect funcționali, iar dacă n-ar fi fost testați nici măcar n-ar fi știut că sunt bolnavi. Cum știm că pe seama lor s-a realizat acea creștere a numărului zlnic de cazuri confirmate?

3. Păi, știm, pentru că în paralel putem verifica și cum a evoluat numărul zilnic de decese în Suedia. Or, deși numărul testaților pozitivi a tot crescut o perioadă, numărul zilnic al decedaților este în scădere de cel puțin 15 zile (un ”lag” suficient de mare pentru a elimina speculații privitoare la perioada de incubație), iar asta la un RSQ de .76), la fel cum nu a crescut semnificativ statistic nici numărul cazurilor grave.

4. Mai mult decât atât, până și la capitolul ”nou infectați”, de vreo 12 zile încoace trendul în Suedia, matematic vorbind, e mai degrabă unul descrescător (o fi început să se plafoneze patogenia virusului în natură, nu știu, că nu-s medic): uitați-vă în imaginea nr. 2 la r-pătratele celor două regresii – sus liniar și ascendent, jos polinomial și (deja) descendent.

5. Apropo. Bre, intelighenților, când vă apucați să comparați două-trei state între ele, convenabil alese ca să vă susțină teoria (ex. Suedia vs Norvegia, dacă se poate și în numere absolute), v-am mai zis: riscați să nu mai vedeți pădurea din cauza copacilor. De ce nu sunteți voi oleacă mai onești și priviți lucrurile în ansamblul lor, așa cum ați putea-o de pildă face dacă ați prezenta imaginea de ansamblu la nivelul continentului european (v. imaginea 4 atașată). Oare pentru că, dacă ați face-o, ar începe oamenii să caute România pe acea hartă și ar realiza că îi manipulați, încercând să le induceți artificial panica? Da, dragilor, înțeleg că asta riscați și ca atare înțeleg de ce n-o faceți. Pe de altă parte, și dacă insistați, riscați să vă afundați și mai mult în penibil precum fata de la pagina 5 (la propriu, imaginea cinci atașată :P)

Gata, hai că vă las pe ziua de azi. Să fiți iubiți!

———————————————————————————

PS În timp ce lucram la grafice mi s-a șoptit în cască cum că funcționărașii de la Organizația Mondială a Nesănătății s-ar fi sucit, iar acum consideră că strategia suedeză e de fapt bună. Eh, vorba lui Vadim (ăla adevărat, nu actualul președinte): până și găina oarbă mai nimerește din când în când câte-un bob.

EXPERT SUEDEZ, consilier al guvernului Suediei și al directorului general al OMS, pentru ”UnHeard”: Strategia privind izolarea totală NU se bazează pe DOVEZI ȘTIINȚIFICE (Video)/ Profesorul suedez polemizează cu „arogantul” NEIL FERGUSON, preconizând o rată a mortalității Covid-19 de doar 0,1%

5 FAPTE ESENȚIALE ignorate de promotorii RESTRICȚIILOR. “The Hill”: Opinia unui profesor de la Hoover Institution, Standford: “DATELE VORBESC – OPRIȚI PANICA și încetați izolarea totală!”. Factori critici: ÎMPIEDICAREA IMUNIZĂRII POPULAȚIEI, NEGLIJAREA ASISTENȚEI MEDICALE VITALE TUTUROR BOLNAVILOR NON-COVID

De reflectat la un punct de vedere: UN FIASCO AL SECOLULUI? În lupta contra pandemiei blocăm întreaga lume, riscând o CRIZĂ DE PROPORȚII, fără a avea date fiabile. ANALIZA lui John P.A. Ioannidis, director în cadrul Universității STANFORD

CORONAPOCALIPSA, denunțată de alți experți dizidenți/ Studiu important în THE LANCET despre estimările privind severitatea COVID-19/ Jurnalist italian: virusul, folosit pentru dobândirea PUTERII TOTALITARE?

DE CE AU MURIT ATÂT DE MULȚI pacienți cu CORONAVIRUS în ITALIA?/ OPINII CRITICE ale unor experți medicali față de MĂSURILE EXTREME împotriva COVID-19. „Toate aceste măsuri conduc la AUTODISTRUGERE și sinucidere colectivă”

#RAȚIUNE-NU-ISTERIE. Administrația Trump renunță la MODELUL PREDICTIV susținut de BILL GATES în combaterea pandemiei/ Studiu israelian care pune la îndoială eficiența DISTANȚĂRII SOCIALE extreme/ De ce este umflată RATA MORTALITĂȚII?/ Cum DEMONTEAZĂ alți savanți GERMANI teoriile oficiale despre COVID?

RAȚIUNE, NU ISTERIE. Dr. Vasile Astărăstoae despre “CALARETII APOCALIPSEI” epidemiologice si DEZVRAJIREA NUMERELOR GENERATOARE DE PSIHOZA si de reactii distructive. CU MASCA SAU FARA MASCA? “Utilizarea corectă a măștii în public corelat cu o igienă strictă sunt mult mai eficiente decât carantina sau izolarea personală”

OMS NU VREA “RELAXAREA RESTRICȚIILOR prea devreme”, ci „NOUA NORMALITATE” până la vaccin/ Profesor de la OXFORD despre situația din Marea Britanie: RESTRICȚIILE SUNT NE-NECESARE ȘI DĂUNĂTOARE/ Critica modelelor matematice pe care se bazează „lockdown”-ul/ “Cum sunteți manipulați” – IONUȚ APAHIDEANU: ce sunt „ASIMPTOMATICII” și cum numărăm infectații?/ „HIDRA INTERESELOR” COVID


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Studii, oameni de stiinta, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “#SE-POATE-ȘI-FĂRĂ-IZOLARE-TOTALĂ. Semnal important de la un director al OMS: „SUEDIA reprezintă un MODEL, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem IZOLARE”/ Câteva date despre starea de fapt din Suedia

 1. Cum e Apahideanu… lol! :)))

 2. Eu am o singură întrebare: Cine va da socoteală pentru toată această mascaradă (la propriu și la figurat) ??? Cine și cum va mai putea pune România pe picioare ??? OMS nu poate fi trasă la răspundere. Totuși în România reprezentantul OMS este doctorul Alexandru Rafila. Urmările dezastrului produs în România ca urmare a măsurilor luate de autoritățile române sunt de neimaginat. Cei care au cerut aceste măsuri, în frunte cu ex-președintele Băsescu și cei care le-au pus în practică, în frunte cu președintele Iohannis sunt pasibili de condamnare la închisoare cu executare pe viață !!! Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 3. https://www.antena3.ro/coronavirus/cand-se-termina-epidemia-de-covid-in-romania-568801.html
  Semne bune anul are! Cum lucrează Dumnezeu!
  De valul acesta vom trece ( aproape am trecut), dar de al doi lea……
  Din acest motiv vor veni cu un virus și mai ucigător, de fapt mult mai ucigător, pentru că nu au reușit cu primul!
  Celebrul reprezentant al oms in Rumania, dl ( daca pot sa l numesc domn) Rafila spunea, ieri, că e foarte posibil ca, deja 400000 de persoane, sa fi făcut boala, sa se fi imunizat, dar sa fi fost asimptomatici.
  Asta arata, încă o dată, și de ei spusa, nu de mine, că procentul asimptomaticilor nu e ,cum s a zis, de o treime din cei infectați, ci de 99,99,99 la sută.

 4. @ Romil:

  Pasibili…. in care lume? 🙂 Dincolo e pe vesnicie… Dezastrul nu e numai la noi… e drept ca la noi se preconizeaza mai mare decat in alte locuri. Rafila, macar ca aparenta publica, a fost cel mai echilibrat dintre toti, culmea. Ceilalti sunt plansul si scrasnirea…

 5. Pingback: NOUA NORMALITATE PANDEMICA. Cum arata planurile de „relaxare” a principalelor tari europene?
 6. Pingback: PĂRINTELE EPISCOP MACARIE MĂRTURISEȘTE: “Atunci ești ucenic al lui Hristos, CÂND ASCULȚI MAI MULT PE DUMNEZEU, DECÂT PE OAMENI. CÂND NU TACI, DEȘI UNII ÎȚI CER SĂ TACI. Când propovăduiești și când slujești, deși unii îți cer să
 7. Pingback: Michael Levitt, profesor de biologie la Standford și premiat Nobel: Măsurile de izolare socială nediferențiate sunt o GREȘEALĂ IMENSĂ. Răul făcut de închidere va depăși cu mult orice salvare de vieți (Video)
 8. Pingback: Michael Levitt, profesor de biologie la Stanford și premiat Nobel: Măsurile de izolare socială nediferențiate sunt o GREȘEALĂ IMENSĂ. Răul făcut de închidere va depăși cu mult orice salvare de vieți (Video)
 9. Pingback: MASCA CHIRURGICALĂ ESTE NEPORIVITĂ PENTRU REDUCEREA RISCULUI INFECTĂRII. Studiu din 2016 publicat în Canadian Medical Association Journal. „Oamenii sunt condiționați să își dorească măști pe baza reprezentărilor massmedia ale pandemiei”
 10. Pingback: VIRGILIU GHEORGHE despre PANDEMIE, teroarea mediatică, VACCINAREA obligatorie și TRANSFORMĂRILE NOII ORDINI MONDIALE: "Asistăm la cel mai mare experiment social și mediatic din istoria lumii" - Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: DR. VASILE ASTARASTOAE in dialog cu MARIUS TUCA si ION CRISTOIU (video, text). "Nu exista o alta dictatura mai grava decat DICTATURA POLITICO-MEDICALA, pentru ca pe o spoiala de stiinta se justifica orice masura". CE S-A GRESIT FLAGRANT IN STARE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare