Marea Britanie: o instanță decide că RECUNOAȘTEREA FACIALĂ poate încălca drepturile omului. Poliția Română caută și ea să folosească sistemul…

12-08-2020 1 minut Sublinieri

Cum funcționează recunoașterea facială, BBC: https://www.bbc.com/news/uk-wales-53734716

Digi24:

Instanță din Marea Britanie: Folosirea tehnologiei de recunoaștere facială încalcă drepturile omului

Folosirea tehnologiei de recunoaștere facială de către poliția britanică a încălcat drepturile omului și protecția datelor, a stabilit, marți, o instanță, printr-o decizie apreciată drept o victorie împotriva practicilor abuzive ale autorităților, scrie ABC News, preluată de Mediafax.

Curtea de Apel din Marea Britanie a decis, marți, în cazul unui proces ce vizează drepturile civile ale lui Ed Bridges, care a susținut că Poliția din Țara Galilor de Sud i-a adus prejudicii prin scanarea facială, în timp ce a participat la un protest pașnic împotriva armelor, în anul 2018.

Judecătorii au decis că modul în care a fost utilizat sistemul a fost ilegal.

Conform ABC News, decizia de marți nu înseamnă că recunoașterea facială nu poate fi folosită deloc, ci că autoritățile ar trebui să aibă mai multă grijă în momentul în care apelează la aceasta.

Nota noastră

Instanța din Țara Galilor a decis „nu există un ghid clar cu privire la modul în care programul de recunoaștere facială poate fi folosit, cine poate fi pus pe lista de supraveghere, evaluarea impactului asupra protecției datelor este deficitară și poliția nu a făcut toți pașii rezonabili necesari pentru a verifica dacă software-ul nu are cumva prejudecăți de gen sau rasiale (?!)”. 

Cel care a depus plângerea a arătat că poliția i-a scanat fața în timp ce făcea cumpărături la Cardiff de Crăciun, în 2017, iar apoi când a participat la un protest pașnic împotriva armelor din 2018. 

Sistemul de recunoaștere facială scanează fețele celor aflați în mulțimi, după care le compară cu o listă compusă din suspecți, persoane dispărute sau persoane „de interes.”

Decizia instanței, care nu interzice folosirea recunoașterii faciale, ci doar o mai atentă reglementare a ei, vine după ce la începutul anului Poliția din Londra a anunțat că va instala un sistem de recunoaștere facială live:

Decizie controversată a Poliției Metropolitane din Londra. Instituția a anunțat că va instala un sistem de recunoaștere facială în timp real, pentru a îmbunătăți capacitatea ofițerilor de a identifica suspecții căutați în capitala britanică, scrie CNN. Asta, în pofida avertismentelor privind confidenţialitatea şi dreptul la viaţa privată, emise de grupurile de monitorizare a drepturilor.

Tehnologia va fi implementată în zone unde datele arată că s-ar afla persoane responsabile pentru infracțiuni grave și violențe, precum atacuri cu arme sau exploatare sexuală a copiilor. Camerele, marcate în mod vizibil, vor fi direcționate doar pentru a scana fețele oamenilor pe măsură ce se apropie, au precizat oficiali londonezi.

Decizia privind utilizarea acestei tehnologii a fost în atenția comisarului informațional al Regatului Unit, care și-a arătat îngrijorarea cu privire la confidențialitate și acuratețe. Acesta a indicat că tehnologia discriminează femeile și persoanele de culoare – o problemă care a fost documentată de cercetătorii federali din Statele Unite, unde mai multe orașe au interzis utilizarea acestei tehnologii.

„Tehnologiile de acest tip pot fi excesiv de invazive în viața de zi cu zi a oamenilor și riscă să afecteze încrederea nu numai în tehnologie, ci și în modul de acțiune al poliției”, a declarat la acea dată Elizabeth Denham, comisarul informației din Marea Britanie.

Și Poliția Română și-a declarat intenția de a implementa un sistem de recunoaștere facială, presa informând despre acest proiect în mai 2020.


Categorii

1. DIVERSE, Panopticon, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Marea Britanie: o instanță decide că RECUNOAȘTEREA FACIALĂ poate încălca drepturile omului. Poliția Română caută și ea să folosească sistemul…

  1. IN MB folosesc recunoasterea faciala de citiva ani in diverse grade. Exista un program mai periculos chiar. Este un app numit CLEarview AI care a fost interzis in multe state din SUA pentru a fi folosit chiar si de politie. Aceasta este un app creat de o mica companie de AI prin care oricine poate sa ia o poza a cuiva, dupa care app-ul va scana toata baza de date de pe google, facebook, twitter adica toata media sociala si in citeva secunde va afisa tot cee ace gaseste despre acesta persoana. La aceasta s-a mai adaugat si crearea unor ochelari digitali. Cel care-I poarte poate sa detecteze in timp real numele, adresa, locul de munca, situatia familiala si sociala a oricariu persoane luate la intimplare pe strada. vezi aici: https://www.nytimes.com/2020/01/18/technology/clearview-privacy-facial-recognition.html

    va dati seama ce inseamna asta pentru hoti si pedofili? Dar mai ales pentru “autoritati”. Remarcabil este ca se bazeaza pe informatii date chiar de victime pe site-urile de socializare si nu sau nu numai pe baza de date a politiei. de fapt iata diferenta intre aceasta tehnologie si vechile recunoasteri faciale: cu FBI se poate avea acces la vre- 400 de milioane de fotogragii; cu acest app se acceseaza 3 miliarde..

    Mai mult, aceasta privatizare a acestor tehnologii, adica faptul ca ele apartin sau sint create si folosite de niste oarecare firmuletze care le pot vinde oricui pentru orice scopuri este infricosator.A fost insa facut posibil tocmai datorita faptului ca lumea este suficient de naiva sa se expuna pe internet….

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare