VICTIMELE „COLATERALE” ALE CARANTINEI. Excesul de mortalitate pe iunie 2020 NU poate fi pus pe seama Covid/ „NIȘTE PACIENȚI PE CARE NU-I VREA NIMENI”. Reportaj Digi 24: cel mai mare centru oncologic din România și-a redus activitatea LA JUMĂTATE din cauza noilor criterii epidemiologice (Video)
Profit.ro/ Florin Rusu:
Victimele colaterale ale carantinei: deși în perioada martie-iunie numărul deceselor s-a situat sub media ultimilor 9 ani, în luna iunie a fost un exces de 1.230 de morți, din care doar 370 puși pe seama Covid
România a înregistrat în primele 4 luni de pandemie a Coronavirusului (martie-iunie 2020) un număr cu 665 de decese mai redus decât în media perioadelor similare ale ultimilor 9 ani precedenți, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Din păcate, luna iunie a adus un exces de mortalitate de peste 1.230 de persoane comparativ cu media lunară a celor 9 ani precedenți, în condițiile în care autoritățile au raportat pentru acea lună doar un număr de 370 de decese puse pe seama COVID-19.
O explicație ar putea fi lipsa accesului la servicii medicale pe perioada stării de urgență, care a condus la netratarea unor boli cronice sau la neidentificarea din timp a acestora, ceea ce în timp a dus la o majorare a numărului de decese non-Covid.
În perioada martie-iunie, autoritățile au declarat 1651 de decese puse pe seama Covid-19, ceea ce face ca ponderea acestora în total decese din respectiva perioadă să fie de sub 2% (1.92% mai exact). Dacă eliminăm luna martie, cu doar 72 de decese, ponderea morților Covid în total decese din perioada aprilie-iunie este de 2,5%. În numai 3 ani din ultimii 10 (2011 – 85.106 decese, 2013 – 84.839 decese și 2017 – 84.514), în perioada martie-iunie au murit mai puține persoane decât în perioada similară a acestui an, 85.725. Comparativ cu perioada martie-iunie 2019, numărul de decese din România a fost mai redus cu 1.071 sau 1,23%, iar raportat la aceeași perioadă din 2018, cu 1.590 sau 1,82%. (…)
Mai îngrijorător este însă trendul. În luna iunie 2020 a fost realizat recordul de decese din ultimii 10 de ani, 21.073 persoane, cu 1.230 decese în plus comparativ cu media lunii iunie a ultimilor 9 ani. Excesul de mortalitate din această lună nu poate fi pus pe seama Covid-19, autoritățile raportând numai 370 de decese provocate de virus (pe 31 mai erau înregistrate 1.281 de decese puse pe seama Covid-19, iar la finalul lunii iunie cifra ajunsese la 1.651).Chiar dacă am dubla numărul de decese care ar putea avea ca element declanșator Covid-19, și pe care autoritățile le-ar fi “ratat” la numerotare, tot ar exista un exces de 500 de decese comparativ cu mediile anilor anteriori. O explicație ar fi lipsa accesului la tratament medical în această perioadă, fie din cauza restricțiilor impuse de guvern, fie a fricii populației. (…)/ integral pe profit.ro
Digi24:
EXCLUSIV Drama bolnavilor de cancer, dublată în pandemie. Medic: Multe spitale non-Covid nu vor să se ocupe de ei
Noul coronavirus a schimbat radical activitatea spitalelor care nu tratează Covid-19. Bolnavii de cancer sunt, poate, cei mai afectați. Diagnosticul întârzie, la fel tratamentul și intervențiile chirurgicale.Cel mai mare centru oncologic din România și-a redus activitatea la jumătate din cauza noilor criterii epidemiologice, iar listele de așteptare se întind pe câteva săptămâni. O echipă Digi24 a filmat la Institutul Oncologic Bucureșți condițiile în care sunt tratați în pandemie bolnavii de cancer.
An de an, peste 25.000 de pacienți au nevoie de ajutor de la medicii celui mai mare centru de tratare a cancerului din țară. Vin pentru operații, radioterapie și chimioterapie. Nu și anul acesta. Chiar dacă este un spital non-Covid, pandemia a schimbat reguli respectate de zeci de ani aici.
Capacitatea institutului este de 600 de paturi. Acum, din cauza măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, mai sunt disponibile doar puțin peste 250.
Clădirea e veche, are zeci de ani de când a fost ridicată. Era depășită și înainte de pandemie. Nu a fost gândită să facă față realităților medicale de secol XXI, cu atât mai puțin pandemiei.
Asta nu înseamnă că echipa nu a încercat să o aducă în prezent. De la intrare îți dai seama că eforturi s-au făcut și se fac zi de zi. Lângă corturi sunt două containere, locuri de izolare pentru cei care vin să se interneze. Triajul se face în holul mare.
La măsuțe stau câteva asistente și completează hârtii, altele îi îndrumă pe oameni către sălile în care se face testarea. Nimeni nu intră și nu beneficiază de tratament dacă testul Covid nu este negativ.
Testul îți dă sau îți ia șansa la tratament. După testare, ți se deschid două drumuri: mergi să fii tratat, dacă ești negativ sau iei calea saloanelor de izolare.
Un test pozitiv te transformă dintr-un pacient oncologic într-unul de boli infecțioase. În acest punct, cancerul nu mai e o prioritate.
Camere care altădată erau pline de bolnavi au acum paturi goale. E mai mult decât o simplă măsură de siguranță. Liniștea din spital se traduce în săptămâni de așteptare pentru alți pacienți, a căror viață depinde de tratamentul în spital.
Comparativ cu anul trecut, intervențiile sunt la jumătate.
Bogdan Tănase, director medical IOB: “Activitatea chirurgicală ne-am menținut-o și în pandemie, în condiții de siguranță pentru pacienți. Presiunea lor e mare, sunt mulți programați la intervenții, trebuie găsită o balanță între siguranța lor și faptul că trebuie să le dăm tratamentul de care e nevoie, însă peste criteriile epidemiologice nu putem trece”.
La terapie intensivă, viața unui bolnav de cancer nu ține cont de timpul de prelucrare a unui test Covid 19, iar echipa trebuie să fie pregătită oricând să intervină fără să știe dacă are în față un pacient pozitiv sau negativ.
În secția de radioterapie, într-o încăpere mică echipa Digi24 l-a găsit pe medicul Mircea Savu. Are zeci de ani de experiență. Nu se gândea niciodată că vom trece printr-o pandemie de o asemenea amploare. Spune că și în zona de tratament a scăzut numărul de pacienți. Unii sună și, pe propria răspundere, spun că nu vin să își primească medicația, de teama noului coronavirus. Doctorul Savu susține, însă, că vin mai mulți pacienți în stare gravă, în special din județele cele mai afectate de pandemie.
Mircea Savu, medic primar oncologic IOB: În principiu, lăsând la o parte că situația pacientului oncologic odată ajuns la localitatea de domiciliu, e foarte fragilă, medicul de familie zice: Dacă te-ai dus la Institutul Oncologic, mergi acolo.În general există și mai mult o atitudine de respingere a acestor pacienți și din acest motiv ajung la noi mai mulți în stare gravă.
Bogdan Tănase, director medical IOB: “Multe spitale non-Covid au tendința de a trimite la noi pacienți oncologici, să zicem că le depășesc competențele, dar nu e chiar așa. Trimit la noi fără biopsie, noi facem demersurile. Spitalele au capacitatea de a o face dar nu doresc să se ocupe de ei, și ne încărcăm cu niște pacienți pe care nu îi vrea nimeni în aceste condiții de pandemie”.
Mircea Savu, medic primar oncologic IOB: “Eu, când văd povești din astea, că vedeți-vă de treabă, e o conspirație, o prostie, nu există… am un sentiment de jenă și de furie”.
Urmările vremurilor pe care le trăim se vor răsfrânge în viața bolnavilor de cancer peste câteva luni. Diagnosticul venit târziu, într-o țară care nu se grăbea oricum să îți spună prea repede de ce suferi, accesul greu la tratament și aproape imposibil la inovație schimbă iremediabil evoluția bolii.
În ultimele cinci luni ale acestui 35 au aflat că sunt bolnavi de cancer, cam 230 în fiecare zi. Medicii îi ajută, dar nu pot să construiască spitale noi si nici să aducă alți specialiști care să îi îngrijească peste noapte. Nici nu pot să le ofere tuturor tratament la timp.
Reportaj realizat de Bogdan Ocnaru și Marian Tănase
Surprinzator ca UM Digi24 face asemenea dezvaluire. Si asta e numai un coltisor dat la o parte din crunta realitate a sistemului medical. Au murit pacienti netratati si de alte boli cronice dar si de suferinte acute. Oameni tineri lasati sa moara. Intentionat. Cum au ajuns doctorii sa se supuna fara cricnire unor protocoale absurde si criminale, mai ales dupa ce insisi au constatat ca guvidul nu este o boala mortala, in ciuda contagiozitatii? Cit despre cei care arfi murit de covid, nr est cu mult mai redus in realitate. Urrmarind listele publicate pe Cotidianul, in dreptul fiecarui decedat citeam cite cel putin trei boli cronice grave (hipertensiune, diabet obezitate).Nu spun de virste, pentru ca nu toti erau inaintati in virsta. Insa Tataru a hotarit si mentine hotarirea ca daca oamenii aceia ies pozitivi la un test irelevant (ca sa nu spun prost facut si manipulat cu rea intentie) sint AUTOMAT inacdrati la guvid. Fara nici o judecata! Minciuna asta criminala nu schimba realitatea, ci doar o schimonoseste prin false interpretari. Sa dea Domnul sa iasa c[t maimulti doctori la marturisit. Spre binele lor! Sa se sparga odata buboiul si sa se vada marea cacealma asasina!
@daciana
nu e surprinzator, e tactica diavolului care are oameni la carma sistemului.
se urmareste ca toata lumea sa fie digitalizata si fisierizata ca sa aiba acces la toate serviciile…
se urmareste sa-si ceara toti vaccinarea ca sa aiba acces la toate serviciile publice…
se urmareste ca sa fie data vina pe elevi ca sa se treaca categoric si definitiv la invatamantul online cu marele profesor si arhitect universal, se urmaresc micile afaceri cu publicul s.a.m.d….
deja in magazinele de sport, de moda, jucarii, desene, articole de tot felul au inceput sa apara denumiri ca new age, new era, new normality etc…
nu e nimic la intamplre, totul e pus la cale dupa un plan minutios cunoscut doar de putini.
“cum au ajuns doctorii sa se supuna…? intrati in spitale sa vedeti ce diferenta intre generatia doctorilor tineri si cea de veterani, sa vedeti azi proceduri reci si specifice fermelor de necuvantatoare cu trasee ingradite, e o alta lume robotizata mintal. e generatia celor educati individual la tv si la internet, a trecut epoca celor educati in grup si comunitati care odata s-au jucat impreuna si si-au impartit coltul de paine…’educatia s-a democratizat ca asa cere piata muncii”, adica in loc ca omul sa modeleze pietele, pietele il modeleaza pe el.
razboiul psihologic nu se desfasoara acum, acum se incheie, 30 de ani au fost copiii si tinerii prelucrati sa fie niste rotite si sa stimeze ‘investitorii’ si un sistem despre care nu le-a spus nimeni ca nu are suflet si nici nu poate avea…sistemul si regulamentele lui interne au inlocuit constiinta si simtirea si CON VIETUIREA.
oamenii asa zis civilizati si specializati de azi sunt atat de distanti sufleteste, incat izolarea de aproapele nu e perceputa ca ca departare fata de aproapele ci ca un bine necesar, pt ca operatiunea de razboi psy e la final, acum se lucreaza cu produsul preparat in ultimii 30 de ani.
atat s-a batut moneda ca ‘civilizat’ e echivalent cu respectul fata de lege, incat acum la orice lege inumana si anormala armatele de specialisti sunt pregatite s-o puna in aplicare ca asa au fost educate, “cum adica sa greseasca ditamai sistemul”, “statul vrea binele”…
azi satana ii ataca pe indeirect pe ortodocsi si pe cei lucizi cu apelativul ‘rusii” sau ‘Putin’, ‘aia cu conspiratiile’
new era. intram in epoca transumanista a crearii omului nou de binelea nu doar mintal; iar principalul domeniu economic va fi cel medical; nu se mai face educatie holistica si despre scopul vietii, acum specializarea si insingurarea sunt metode moderne sa te adaptezi la piata muncii…
eu am spus mai demult cate ceva despre semnul fiarei dar nu prea am fost inteles, imi mentin parerea: semnul a fost deja acceptat, mai ramane de declarat formal fidelitatea fata de conducatorul iubit al acestei lumi…
“Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească…” pt un simplu 666 nu e nevoie de intepciune si pricepere…si savantul si analfabetul si sfantul si desfranatul carora li s-a propovaduit evanghelia cunosc semnificatia si consecinta…