STEINHARDT: “Slujitorilor diavolului, adica smecherilor, prea le-ar veni la indemana sa fim prosti. PROSTIA E PACAT!”

27-07-2012 4 minute Sublinieri

Steinhardt 89

Mii de draci ma furnica vazand cum este confundat crestinismul cu prostia, cu un fel de cucernicie tampa si lasa. O bondieuserie (e expresia lui tante Alice), ca si cum menirea crestinismului n-ar fi decat sa lase lumea batjocorita de fortele raului, iar el sa inlesneasca faradelegile dat fiind ca e prin definitie osandit la cecitate si paraplegie.

Denis de Rougemont: Sa nu judecam pe altii, dar cand arde casa vecinului nu stau sa ma rog si sa ma imbunatatesc; chem pompierii, alerg la cismea. De nu, se numeste ca sunt fudul si ca nu-mi iubesc aproapele. Macaulay: este drept ca nu avem voie sa ne rasculam impotriva lui Nero caci orice putere de Sus este, dar nici nu trebuie sa-i sarim lui Nero in ajutor daca se intampla sa fie atacat. (Eisenhower si Foster Dulles in toamna lui ‘56.) Una e sa te rascoli, alta e sa aprobi. Cand a cazut Iacob al II-lea, s-au gasit episcopi anglicani care sa-l urmeze in exil pe regele procatolic, ori poate catolic, numai pentru ca era suveranul legitim si, orice s-ar fi intamplat, nu putea fi inlocuit.

Crestinismul neajutorat si neputincios este o conceptie eretica deoarece nesocoteste indemnul Domnului (Matei 10, 16: “fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii”) si trece peste textele Sfantului Pavel (Efes. 5, 17: “Drept aceea, nu fiti fara de minte”, II Tim. 4, 5: “tu fii treaz in toate…”, Tit. 1, 8: “sa fie treaz la minte” si mai indeosebi I Cor. 14, 20: “Fratilor nu fiti copii la minte; ci la rautate fiti copii, iar la minte fiti oameni mari”). Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti. Ne cheama sa fim buni, blanzi si cinstiti, smeriti cu inima, dar nu tampiti. (Numai despre pacatele noastre spune la Pateric “sa le tampim”.) Cum de-ar fi putut proslavi prostia Cel care ne da sfatul de-a fi mereu treji ca sa nu ne lasam surprinsi de satana? Si-apoi, tot la I Cor. (14, 33) sta scris ca “Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neoranduielii”. Iar randuiala se opune mai presus de orice neindemanarii zapacite, slabiciunii nehotarate, neintelegerii obtuze. Domnul iubeste nevinovatia, nu imbecilitatea. Iubesc naivitatea, zice Leon Daudet, dar nu la barbosi. Barbosii se cade sa fie intelepti. Sa stim, si ei si noi, ca mai mult rau iese adeseori de pe urma prostiei decat a rautatii. Nu, slujitorilor diavolului, adica smecherilor, prea le-ar veni la indemana sa fim prosti. Dumnezeu, printre altele, ne porunceste sa fim inteligenti. (Pentru cine este inzestrat cu darul intelegerii, prostia – macar de la un anume punct incolo – e pacat: pacat de slabiciune si de lene, de nefolosire a talentului. “Iar cand au auzit glasul Domnului Dumnezeu… s-au ascuns”.) […]

Dati deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” (Mat. 22, 21; Marcu 12, 17; Luca 20, 25). Fraza e clara si regimurile totalitare, adaugandu-i si Rom. 13, cer credinciosilor sa le dea ascultare si respect. Iar multi crestini, care-si confunda religia cu prostia, sar si ei sa le aprobe: “e text!”. Numai ca nu citesc atent.

Dam Cezarului – se talmaceste: Statuluice este al sau, daca e in adevar stat si se poarta in consecinta. Cand statul (Cezar) se indeletniceste cu ale lui, cu intretinerea drumurilor, mentinerea ordinei, canalizari, transporturi, apararea tarii, administratie si impartirea dreptatii, i se cuvine respectul si tot ce este al sau: impozitul, serviciul militar, civismul. Atunci insa cand Statul nu mai e Cezar, ci Mamona, cand regele se preface in medicine-man si puterea civila in ideologie, cand cere adeziunea sufleteasca, recunoasterea suprematiei sale spirituale, aservirea constiintei si procedeaza la “spalarea creierului”, cand fericirea statala devine model unic si obligatoriu, nu se mai aplica regula stabilita de Mantuitor, deoarece nu mai este indeplinita una din conditiile obligativitatii contractului: identitatea partilor (lui Cezar i s-a substituit Mamona). Mantuitorul nu numai ca n-a spus sa dam lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu si lui Mamona ce este a lui Mamona, ci dimpotriva (Mat. 6, 24; Luca 16, 13) a stabilit ca nu poti sluji si lui Mamona si lui Dumnezeu. Cand pe scaunul de domnie lumeasca sta un Cezar, indemanarea nu este interzisa si Biserica, de-a lungul veacurilor, si-a avut politica ei. Dar cand politica incape pe mainile Celuilalt, se aplica regula vaselor engleze care faceau piraterie sub pavilion strain: deindata ce bastimentul inamic deschidea focul, era inaltat steagul national. Cezarului, cele cuvenite. Cu Mamona nici o legatura, oricat de mica – nici asupra punctelor comune. Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare.

(Diavolul: sa incheiem un pact. – Nu. – Atunci hai sa semnam un document prin care recunoastem si tu si eu ca doi plus doi fac patru. – Nu. – De ce? Nu admiti ca doi si cu doi fac patru? De ce n-ai subscrie un adevar incontestabil? – Nu-mi pun semnatura alaturi de a ta nici pentru a recunoaste ca exista Dumnezeu.) […]

Lumina nu este numai Beatitudine ci si Intelegere, in contrast cu prostia din care face o netrebnica arma diavoleasca.

Aparent paradoxalei constatari a lui Bettex ca incultului ii este ingaduit sa nu creada, savantului insa nu, ii vin in sprijin cuvintele lui Newton: “Corpurile, recunosc, stau unele fata de altele ca si cum s-ar atrage; daca se atrag intr-adevar nu stiu si nici nu ma pricep a spune cum s-ar putea atrage.”

Texte biblice referitoare la teza: crestinismul este o religie a curajului:

De nenumarate ori indemnul christic: Indrazneste fiule, Indrazneste fiica (Mat. 9, 2, 22; Marcu 10,49; Luca 8,48), Indrazniti (Marcu 6, 50; Ioan 16,33);

Incurajarile Nu te teme (Marcu 5, 36; Luca 1, 13; 1, 30; 5, 10; 8, 50), Nu va temeti (Marcu 6, 50; Luca 2, 10; 12, 7; 24, 36; Ioan 6, 20), Nu va inspaimantati (Marcu 16, 6);

Pe lista celor sortiti iezerului de foc, cine figureaza primii? “Fricosii (Apoc. 21, 8); si certarea: Pentru ce sunteti fricosi?” (Marcu 11, 12);

Si mai ales dezvaluirea marelui secret: “Imparatia cerurilor se ia prin staruinta, si cei ce se silesc pun mana pe ea” (Mat. 11, 12);

(In alte versiuni: se ia cu navala si navalitorii pun mana pe ea. Biblia engleza veche vorbeste de violenta si oameni violenti, cea noua afirma ca e siluita si luata cu forta. La forta se refera si Francezii. Germanii dau echivaluentul Gewalt, dar in continuare intrebuinteaza un verb compus mai expresiv: reisen es weg.)

Crestinul este cel caruia Dumnezeu nu i-a dat duhul temerii (2 Tim. 1, 7) si poate duce razboiul nevazut (Nicodim Aghioritul); e bun ostas al lui Hristos Iisus (II Tim. 2, 3) incins cu adevarul, imbracat cu platosa dreptatii, coiful mantuirii, sabia Duhului.

O religie marturisita prin curajul fizic al martirilor (Filip. 1, 28-30: Fara sa va infricosati intru nimic … caci voua vi s-a daruit… nu numai sa credeti intru El, ci sa patimiti intru El, ducand aceeasi lupta…).

Ce zice Pavel? Nu ma voi teme! (Evr. 13, 6) Dar Ioan? In iubire nu este frica ci iubirea adevarata alunga frica. (Epist. I. 4, 18). […]

Cine este mai fraier? Cine-l urmeaza pe Hristos sau cine se incredinteaza diavolului?

S-ar zice ca Hristos cere mai mult, prea mult; ca sa-l urmezi vrea sa-ti lasi casa, femeia, fratii, parintii, copiii, tarina, vitele, pana si mortii sa-i lasi neingropati.

Atat demonizatii cat si crestinii sunt oameni inzestrati cu sentimentul infinitului. Crestinismul e o martirizare a tot ce-i lumesc, dar si da ceva in schimb: linistea aici si fagaduinta mantuirii viitoare. Pe cand diavolul e mai exigent: in schimbul simtamantului demnitatii el nu ofera decat deznadejdea. Ii dai constiinta, pacea, somnul, iti vinzi prietenii si rudele, cedezi absolut totul si mai mult ca totul – si toate pe degeaba. Ce-a obtinut Iuda de la diavol? Nimic. A fost fraierit. S-a ales cu dispretul batranilor si a restituit banii; s-a ales cu streangul si cu hohotul de ras al Necuratului.

Sfintilor li se cere mult, dar nu chiar totul – si nu degeaba. Postesc, privegheaza, se infrang, dar inima si sufletul nu si le dau.

Contractul incheiat cu diavolul e mult mai oneros decat cel incheiat cu Domnul. De fapt nici nu-i contract, e pacaleala. Dai totul, nu primesti nimic. Plata neantizarii diavolesti e deznadejdea cu perspectivele ei firesti: moartea, sinuciderea, rusinea si ciuda iscate de intelegerea faptului ca ai fost tras pe sfoara. (Sfoara sau franghie, franghia sinucigasului Iuda.)

– Adeseori un anumit ton pedant insotit de cuvinte sforaitoare cu aspect stiintific impresioneaza, asa incat prostii gogonate, bazaconii se aleg cu adancul respect al tuturora. Ar fi de ajuns sa fie nitel scuturate pentru a se vedea cat pretuiesc.

Chamfort: Exista prostii bine imbracate, asa cum exista dobitoci foarte dichisiti. […]

Ne inspira neincredere pacatosii care n-au in gura decat neprihanirea, neostoirea, necontaminarea. Cred cu totii – verbal – in monofizitism si manicheism, concep viata religioasa numai sub forma etericului si absolutului. O concep, la propriu, caci in fapt isi duc mai departe viata de pacat sub cuvant ca pacatul fiind irezistibil, iar crestinismul tot una cu etericul absolut, nu pot iesi din dilema in care se afla. Lui Satana ii consacra viata lor pacatoasa, iar lui Hristos vorbirile si scrierile lor slavitoare ale puritatii celei mai rafinate.

Cat de departe sunt de teandria crestina, si de Cel ce propovaduia metanoia pe strazi, in sate, pe drumuri, pe la ospete, te miri unde si te miri cui.

Si ce usoara e solutia pe care si-au gasit-o.

Dar crestinismul nu-i usor si Hristos e greu de pacalit; El aici ne cere sa ne purtamdupa puterile noastrecrestineste. Aici in lume, facand eforturi si-n plina necuratie. Si – vorba lui Kierkegaard – nu-i El atat de slab incat sa ne scoata din lume. Si nici – se-ntelege – atat de naiv incat sa nu stie de ce se vorbeste cu atata intransigenta si exclusivism despre neprihanire: vocabularul psihanalitic ii este cunoscut, cum ii sunt toate, deci si compensatiile si transferurile”.

(Fragmente din Jurnalul Fericirii, sursa de pe internet – AICI).

1246428543_7f6f05986c

Legaturi:


Categorii

NICOLAE STEINHARDT, Pagini Ortodoxe, Preoti si duhovnici romani, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “STEINHARDT: “Slujitorilor diavolului, adica smecherilor, prea le-ar veni la indemana sa fim prosti. PROSTIA E PACAT!”

 1. Omul asta, Steinhardt, are darul de a-ti intra direct in inima si de a o rascoli, exact cum e rascolit jarul de sub cenusa pt a reaprinde focul. De cate ori il citesc am acelasi sentiment: de ceva in mijlocul inimii care sta sa se aprinda

 2. Atunci cand ni se da ocazia de a sanctiona: minciuna, asuprirea celui slab in favoarea celor puternici, hotia, viclenia si nedreptatea, si nu o facem, atunci suntem partasi acestora. Cand putem sa sanctionam faradelegea – atunci cand o constientizam – si sta in puterea noastra sa o inlaturam, dar prin pasivitate si ignoranta alegem sa nu o facem, atunci se cheama ca o aprobam in mod tacit.

  Ne doare cand unii oameni mor cu zile pentru ca cineva a ales sa inchida spitale, cand bolnavii sunt trimisi sa moara acasa pentru ca s-a hotarat scoaterea de paturi in spitale, ne doare cand cei sarmani raman fara ajutoare pentru ca ni s-a spus ca trebuie sa facem sacrificii, ne doare ca cei handicapati au ramas fara asistenti social care sa ii ajute, pentru ca… “trebuie sa ne sacrificam”, ne revolta saracia, nedreptatea, disperarea. Atunci de ce alegem sa nu le sanctionam, de ce alegem sa tacem, sa stam? Ce crestini mai suntem noi?

  Sa constientizam un lucru, nu doar pentru faptele noastre vom raspunde in fata Domnului la Judecata, ci si pentru lipsa lor, atunci cand am ales sa intoarcem capul, sa nu intervenim atunci cand am fi putut sa o facem, sau mai rau sa fim de partea celor care fac faradelegea.

  Cel care aproba nedreptati, sustinand pe cel din ordinul careia se intampla toate acestea, acela, ma iertati, nu cred ca mai poate fi numit crestin.

  “4. Ca Tu esti Dumnezeu, Care nu voiesti faradelegea, nici nu va locui langa Tine cel ce vicleneste.
  5. Nu vor sta calcatorii de lege in preajma ochilor Tai. Urat-ai pe toti cei ce lucreaza fara de lege.
  6. Pierde-vei pe toti cei ce graiesc minciuna; pe ucigas si pe viclean il uraste Domnul.”
  (Ps.5)

 3. Nu numai ca prostia e pacat, dar inteligenta este o virtute. Ceata ingereasca a Tronurilor cu asta se ocupa, cu studiul intelectului lui Dumnezeu, si in consecinta cu judecatile lui Dumnezeu, atunci cand lucrurile merg PROST. Unitatea de masura a intelectului este Adevarul. Daca dragostea este traire, caldura; intelepciunea — andancime, contemplare; intelectul este stiinta, corectitudine (nici ultra-corectitudine, nici infra-corectitudine, ci numai DA sau NU in functie de Adevar si de parametrii Adevarului).

  Sa ne rugam la Sfintele Tronuri sa ne daruiasca si noua cate o picatura de inteligenta dumnezeiasca! Nu cred ca putem ajunge la inaltimea Pr. Steinhardt, dar in nici un caz nu suntem scutiti de a mai incerca sa gandim (dupa cum chiar se crede, de multe ori pe buna dreptate, despre crestini), ci chiar trebuie sa crestem si pe acest drum dupa puterea fiecaruia.

 4. Niciun preot, niciun monah (citit de mine) pana la monahul de Rohia n-a reusit sa scoata in evidenta doua stereotipii, luate (din pacate) drept litera de lege DAR acuzate – pe drept – de catre acesta:

  1. Confundarea crestinismului cu ceva pasiv, introvertit, delasator…pana la anularea fiintei ca om viu, structurat cu ratiune, vointa si afecte pe care le intrebuinteaza in atari situatii, dar PE DOS: RATIONAREA celor venite peste om (ma refer celor contrare legilor firii si/sau poruncilor dumnezeiesti) prin intelegerea EXACTA a ceea ce se petrece impreuna cu simtirea acuta (ca pe ceva dureros) a lucrurilor contrare dar neavand TOTUSI efectul scontat – luarea taurului de coarne prin masuri imediate si drastice (unde e cazul), aratarea RAULUI cu degetul (prin/pentru deconspirare); nefacand asa….in final, ratiunea si simtirea vor fi anulate si diluate de o vointa (auto)infranta prin interpretarea in mod defetist a crestinismului facand loc de MAI RAU, spre MAI RAU;

  – parerea mea, din discutiile lungi cu diferiti/diferite persoane este ceea ce a evidentiat N.Steinhardt si anume: neaderarea constienta la ortodoxie, lasarea acesteia DECAT pe seama babelor, popilor sau a monahilor datorita infrangerii, pasivitatii pe care acesta l-ar presupune, confundarea acestuia cu prostia, ‘cu un fel de cucernicie tampa si lasa’ de-aici furnicarea pe sira spinarii (de nervi)a celor care stiu ca nu este asa!

  -interpretarea total eronata a ceea ce presupune/este crestinismul face sa fie abandonat inainte de a-l experimenta – pentru ca, cine ajunge sa-l cunoasca/sa-i realizeze adevarata valoare este ca un drog, un adevarat LDS pentru suflet (cum bine spunea in alta parte), iti poate da atata fericire fiindca innaripeaza, innobileaza, infrumuseteaza sufletul redandu-i aripile pentru a urca la Cer la Creatorul Sau, de unde a si fost dat fiindca “Atat demonizatii cat si crestinii sunt oameni inzestrati cu sentimentul infinitului”!

  Si-aici, mai este un aspect: dupa ce ai aderat la el (la crestinism) in special la ortodoxie, multi/multe…MAJORITATEA vor sa vada – de-aci incolo…un sfant (deja!) cu aureola si nesupus pacatului pana va murii (de moartea naturala) altminteri, vine indoiala (iarasi), sminteala ca n-ar fi valid si ca nu este posibil!
  Ce mare inselare!
  Cine a pus mana pe plug odata, cine a inteles cu Cine are de-a face, chiar daca mai scapa coarnele plugului, ingenuncheaza in tarana…are de unde sa se intoarca!
  Iarasi evidentiind N.Steinhard ca, nu ni se cere mare lucru pentru ca, oricum…”El aici ne cere sa ne purtam – dupa puterile noastre – crestineste. Aici in lume, facand eforturi si-n plina necuratie.” deci! neabandonand, necedand fiindca are Cine ne lua de ceafa (ca pisoii) cand ne afundam in adanc (de rele, de pacate), numai de vom voii!

 5. 2. Problema Cezarului interpretata gresit – scris fiind ca, ‘nu exista stapanire decat de la Dumnezeu’ IARASI, trebuie sa asteptam ORICE (chipurile!)ce vine peste noi pentru ca este de la Dumnezeu si-atunci nu trebuie sa te lupti cu EL!

  Cezarul din zilele noastre este Scolit, smecherit in intoarcerea vorbei si adesea se foloseste de “prostii bine imbracate” ca niste “dobitoci foarte dichisiti” ce sunt/devin…folosesc “un anumit ton pedant insotit de cuvinte sforaitoare cu aspect stiintific impresioneaza, asa incat prostii gogonate, bazaconii se aleg cu adancul respect al tuturora.” (pentru cei care nu citesc decat ziare si se uita la tembelizor)

  3. Judecarea aproapelui tine de situatii si de om asa cum spunea Denis de Rougemont ” Sa nu judecam pe altii, dar cand arde casa vecinului nu stau sa ma rog si sa ma imbunatatesc; chem pompierii, alerg la cismea. De nu, se numeste ca sunt fudul si ca nu-mi iubesc aproapele.”

  Iar in privinta lui Nero, asa si in privinta lui Basescu si-a tuturor care vor venii (cu toti ‘escu’ in ‘coada’) – sa JUDECAM si noi ca Macaulay: “este drept ca nu avem voie sa ne rasculam impotriva lui Nero caci orice putere de Sus este, dar nici nu trebuie sa-i sarim lui Nero in ajutor daca se intampla sa fie atacat.” 🙂

 6. Magda!

  superbe, suave, sublime si splendide “ultimele” cuvinte ale comentariului dumniei tale…si mai ales… “inspirate”…

 7. Ei!
  Frate Vela…exagerezi!
  Gata cu superlativele, ca ma superi!
  Am fost doar inspirata (la sfarsit), ATAT!

  In tot cazul, tot N.Steinhardt (textul redat aici, pe site la rubrica Acasa) spunea ca nu trebuie sa te faci complice prin tacere, lasitate, ca nu trebuie sa cedezi inca de la inceput – DIN PRIMA , altminteri – vei da putere agresorului din ce in ce mai mare indiferent de orice fel/tip ar fi!; iar de CADEREA in prapastie vei raspunde si tu, chiar daca victima fiind, prin tacerea ta rusinoasa, ai incuviintat acest lucru – nu este admis ca omul (acest animal biped) sa nu-si indrepte coloana – in cele din urma – si sa reactioneze:

  “<> (închinarea, cedarea, capitularea imediată) iscă – de data aceasta fără greş – alt rezultat: măreşte pretenţiile adversarului, îi dă acestuia un surplus de energie, de neruşinare, de tupeu. Totodată ea semnifică pasul dintâi pe calea unei înrobiri din ce în ce mai perfecte. O lege inexorabilă se aplică în toate cazurile de cedare: neluptătorului i se va cere mereu altceva, va fi exploatat cu predilecţie, departe de a-şi fi asigurat liniştea va ajunge, ca şi consumatorul de stupefiante, la o stare de totală dependenţă şi-şi va sfârşi mizerabila viaţă ca sclav al unui gangster obraznic şi nesăţios, la consolidarea puterii căruia va fi contribuit şi el, victima”.

 8. Pare cunoscut pentru zilele noastre ceea ce spune monahul, nu?!
  Apropos de nerusinarea astora ‘de sus’!
  Arata clar si consecintele imediate:

  -exploatare
  -sclavie
  -depersonalizare
  -iar daca mai exista umbra de demnitate, datorita conflictului interior prin cedare(a) repetata – ura de sine, de viata (care ti-a dat-o Dumnezeu) NU de viata pe care ai acceptat-o tu, venind din partea agresorului oferindu-i-o ‘pe tava’.

 9. Magda!

  Surioara, achiesez, subscriu si ader la tot ceea ce ai spus mai inainte!

  Da, macar sa nu devenim “complici” prin tacere si “ianctiune” la mersul in rau al tarii noastre…!

  MAINE, 29.07.2012, AVEM O OCAZIE propice, fiecare dintre noi, ca sa ne lepadam de aceasta “posibila” complicitate prin tacere si inactiune…
  Chiar daca unii dintre noi suntem “tacuti de felul nostru” sau “pasivi” in toate cele si ne place sa ne lasam dusi de val in ceea ce priveste viata cetatii, MAINE, sa facem ceva CHIAR si in stilul acesta al nostru de “tacuti” si “pasivi”, si anume:
  – SA TACEM si SA VOTAM!
  – SA RAMANEM chiar “pasivi” si “relaxati”, numai sa facem O MISCARE IMPORTANTA cu mana noastra dreapata, si anume SA PUNEM STAMPILA pe “casuta DA” de pe buletinul de vot al referendumului si SA VOTAM! Si nu vom regreta ca printr-un mic gest si o mica atentie NE-AM RUPT DE O posibila COMPLICITATE vinovata cu mai marii acestei tari care au dus neamul nostru la sapa de lemn!
  Vorba lui CTP, chiar lasand berea de la gura PUTEM FACE CEVA bun pentru tara asta…si anume PUTEM VOTA!
  Numai sa fim hotarati, asta conteaza…!

  Amin!

 10. sunt alte situ ri destinate lucrurilor de felul asta

 11. @ ion:

  Nu va tine nimeni cu forta la noi pe site. Doamne, ajuta si mai multa decenta altadata!

 12. Pingback: PROFETICUL STEINHARDT DESPRE OMUL INDOBITOCIT DE AZI, Europa, recursul ipocrit la scuze: “Stati si va uitati cu totii si nu stiti ce va asteapta!” -
 13. M-ati dezamagit. Intru pe site sa citesc despre religie, despre invatatura marilor duhovnici, nu despre politica. Voi credeti ca despteptati pe cineva aratand cu degetul pe un mafiot dar tinand in brate pe altii? Vad in dreapta numai cu Basescu. Dar eu unul vad hotia, tradarea de tara si antihrismul din USL. Sau sunteti platiti pentru a scrie numai anti-Basescu? Stiti cati masoni sunt in USL? Vai de capul vostru ! Ceea ce spune Steinhardt este perfect apliacabil celor care au scris pe site impotriva unui sistem, crezand ca celalalt e usa de biserica. Cand vrei sa arati oamenilor adevarul, automat lovesti in toata clasa politica. Rusine !

 14. @Tudor:

  Amice, esti … necinstit.

  De ce?

  1. Pentru ca am scris deja despre guvernul Ponta, in ciuda faptului ca e recent la putere:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/01/guvernul-ponta-iulian-iancu/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/06/negocieri-fmi-cresterea-salariilor-privatizari/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/20/remus-borza-masonerie-hidroelectrica-insolventa/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/21/fractionare-hidraulica-senat/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/19/ilie-serbanescu-programul-fmi-ponta-viena-omv-insolventahidroelectrica-baieti-destepti/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/24/liberalizare-totala-a-energiei-electrice/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/23/noua-lege-a-sanatatii-2/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/20/brazilia-amenda-chevron-chitoiu-gaze-de-sist/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/23/remus-cernea-consilier-ponta/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/05/ponta-wesley-clark-consilier-sua/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/25/propaganda-lui-basescu-vs-propaganda-usl-y-compris-antena-3/

  2. Pana una alta, Traian Basescu este sustinut de Viktor Orban si Laszlo Tokes. Iti spune ceva asta? Stii ce e aia Mitteleuropa? Nu, nu e un cremwurst de mancat cu mustar si ostoit cu bere. Nemteasca.

  – sprijinul lui Viktor Orban, efectiv si intruziv, dar si perceput ca atare de cancelariile in jur, este pur si simplu o manifestare a influentei pe care o exercita Ungaria asupra Romaniei. Interesul clar al lui Orban de a il sustine pe Basescu este chiar mai amplu decat obiectivul declarat al autonomiei teritoriale. Este interesul de a VULNERABILIZA Romania, de a o slabi in general, ca vecin, in vederea obiectivului sau mai larg, reinventarea Europei Centrale (Mitelleuropa) alaturi de Germania.

  Notiunea de Mitteleuropa are semnificatia concreta a zonei dominate de Germania in timpul primului razboi mondial. Orban avea, deci, in vizor, o realitate geopolitica. Inca odata, nationalistilor care l-au sustinut pe Basescu si il sustin in continuare ar trebui sa le crape obrazul de rusine.

  – implicarea lui Orban este un semn de maxima vulnerabilitate a tarii noastre fata de TOTI vecinii nostri deci si fata de Rusia (apropo de spaima cretina a unora ca USL e cu Moscova). Articolul de pe Vocea Rusiei este sugestiv: daca Moscova spune ca Romania e condusa de la Budapesta, inseamna ca spune ca Romania e slaba, vulnerabila. Ce pretentii sa ridice Romania in Rep. Moldova si in est, daca ea este condusa de Budapesta? Nu cumva, mai degraba, ar trebui sa cedeze pe frontul estic si chiar sa accepte o federalizare a ei? Este, asadar, si in interesul Moscovei ca aceasta situatie sa se prelungeasca, pentru ca Romania se face praf, cu un presedinte sustinut de cancelariile “Europei Centrale” si lipsit de sustinere interna. Pentru ca o Romanie slaba, in conditiile in care e pion euroatlantic, e in interesul Rusiei.

  Avand in vedere aceste presiuni geopolitice, Romania incepe tot mai mult sa semene cu Romania din planul Czernin din primul razboi mondial: total subordonata Puterilor Centrale (acelei Mitelleuropa evocate de Orban, adica Germania-Austria-Ungaria), cedandu-le teritorii carpatine si avantaje economice (Transilvania fiind oricum a Ungariei), cedand Dobrogea Bulgariei. O Romanie amputata si umilita in mod voit.

  – Soros isi freaca si el mainile. Este genul de situatie perfecta pentru el, cand poate juca la doua maini: pe de o parte, guvernul Ponta devine si mai dependent de anemicul sprijin american (Wesley Clark), pe de alta, mult mai solida tabara Basescu (Tismaneanu-Macovei-MRU-GDS) era oricum a lui de la “rau” inceput.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/30/sfarsitul-romaniei-cu-flacara-anti-democratiei-la-capatai/

  Asta asa, ca sa existe un raspuns la comentariul tau. Dar daca nu ai inteles singur pana acum…

 15. Imi pare rau, dar acele articole nu au fost puse in timpul referendumului. Daca la referendum ochii sunt atintiti numai intr-o parte, automat influentati lumea sa voteze intr-o directie. Necinstit e atunci cand intr-un moment ca asta se vorbeste de rau numai de unii. Si cum, sa recunoastem, poporul e orb (indobitocit de tv), este influentat imediat. Eu nu am vazut pana acum acele articole. In cazul asta am exagerat. Si e bine ca scrieti sa deschideti ochii la orbi sa vada ce gunoaie sunt la conducere si in politica in general. Dar orice om ar reactiona ca mine cand vede faptul ca intr-o perioada cand se voteaza, apar articole ce favorizeaza o parte. Eu unul m-am saturat de presa sau mass-media asta manjita si reactionez violent la astfel de chestii. Dar sa nu credeti ca nu va sustin. Toate aceste lucruri trebuie scoase la lumina. Adevarul e vesnic !

 16. @Tudor:

  Pai pentru ca acum era vorba de a clarifica tocmai miza – PENTRU NOI! – a referendumului. Caci da, exista o miza, pentru noi, pentru Romania, a acestui referendum, pe care am explicat-o si ras-explicat-o de zeci de ori deja, si nu este vorba de o simpla cearta politica. Era o ocazie sa se faca simtita prezenta romanilor, sa se dea un vot negativ Europei si iredentistilor sau celor care vor aurul de la Rosia Montana. Chiar nu e vina noastra ca nu se citeste si ca tot ce lucram, strangem, comentam, analizam, e trecut cu vederea si ni se mai si bate obrazul, apoi. De parca suntem datori cuiva si nu doar constiintei noastre. Si modul in care treci atat de usor peste chestiunea Ardealului e socant, pentru noi. E clar ca nu mai intelegem nici macar cand cutitul e la os. Intr-atat de rau ne-a paralizat/ansteziat duhul mut si surd de care vorbeam aici.

  Adevarul e vesnic, si ne va mustra vesnic faptul ca ne umbla doar vorba ca am fi vii, cand noi suntem morti!

 17. Pingback: N. STEINHARDT: Trei solutii “laice” de iesire dintr-un spatiu concentrationar (totalitar) -
 18. Admini!

  Referitor la explicatii/para-explicatii pentru unii/unele:

  Cineva spunea pe-aici “iubesc naivitatea, dar nu la barbosi”…

  Unora le place sa (se) copilareasca pana tarziu…vor da ORICUM in mintea copiilor – abia atunci avand circumstante atenuante dar pana una, alta – NU!
  Devine ingrijorator atunci cand faci pe prostul, si chiar ITI IESE! 🙂

 19. „N-am ştiut – răspunsul celor cărora li se vorbeşte de tortură, de lagăre, de închisori, de recunoaşteri totale ale acuzaţiilor, de internări politice în ospicii de nebuni – „nu ţine”, nu e o scuză valabilă. Nimeni nu este obligat să inventeze praful de puşcă ori să descopere teoria cuantelor. Altminteri însă, elementara deşteptăciune e o îndatorire. Mai ales pentru un creştin, care trebuie să fie mereu atent la ispite. Iar prostia este o ispită. Dar nu numai pentru creştin – şi aceasta din pricina unei constatări experimentale obiective: nimeni nu ştie nimic, dar toată lumea ştie totul.” – Părintele Nicolae Steinhardt

 20. Pingback: PARINTELE NICOLAE STEINHARDT – Filme documentare, reportaje, marturii despre JURNALUL VIETII UNUI OM FERICIT (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: DE CE IUBIM SMECHERII? Hipnoza minciunii ca mod de a fi al “presedintelui cinstit” care “te face din vorbe” sau… CINE ESTE “LAŞUL”, CARE “CASTIGA LA MASA VERDE”? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. Pingback: TACEREA, PASIVITATEA SAU SUPERFICIALITATEA OAMENILOR “CUMSECADE”: conditia suficienta pentru triumful nestingherit al raului. UNDE NE AFLAM NOI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 23. Pingback: CENTENAR STEINHARDT. IPS Bartolomeu Anania, Pr. Gheorghe Holbea, Pr. Mihail Milea si George Ardeleanu despre Parintele Nicolae de la Rohia (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 24. Toate-mi sunt ingaduite, dar nu toate-mi folosesc….. pot sa fac politica de dragul de a vorbi, dar una e sa vorbesc si alta sa fac. nimic nu ma poate opri sa am o parere, chiar daca e proasta. Daca sunt “cuminte” pot sa invat atunci cand mi se atrage atentia sa gresesc, altminteri sunt unul din categoria “prostilor”. nu-l critic pe seful, dar nu inseamna ca trebuie sa il urasc pe Nero, doar pentru ca face prostii. Am avut posibilitatea sa-l sanctionam pe “../escu” dar am fost dusi de nas. Nu cred ca mai conteaza dar e dureros de adevarat ca doare. Am fost in categoria celor carora li s-a ras in fata pentru ca am fost “prost” si am iesit la vot. Ma consolez la gandul ca am avut o datorie si mi-am implinit-o. Restul e nimic!!!!!!

 25. Pingback: N. Steinhardt despre TIRANIE, TOTALITARISM, DIVERSIUNI, DISCERNAMANT, LIBERTATE, ANARHIE, CURAJ, IDEOLOGIILE UTOPICE… -
 26. Pingback: Adrian Majuru: OBEDIENTII - Razboi întru Cuvânt
 27. Pingback: Sa recitim iara si iara pe Steinhardt: N-AM STIUT? NU VEDEM? “Sunt lucruri pe care le simti daca nu-ti astupi urechile si nu-ti acoperi ochii dinadins” - Recomandari
 28. Pingback: 24 de ani de la moartea parintelui carturar NICOLAE STEINHARDT. Document audio inedit din fonoteca radio cu VOCEA monahului de la Rohia - Recomandari
 29. Pingback: NICOLAE STEINHARDT, monahul de la Rohia – 25 de ani de la mutarea la Domnul: “UN EVREU FARA DE VICLESUG”, UN INTIM AL LUI HRISTOS si un “mare reactionar” in fata Fiarei comuniste. MARTURIA CALDA A IPS IUSTINIAN CHIRA -
 30. Pingback: Parintele NICOLAE STEINHARDT (†29 iulie 2012): “Pentru crestinism BANUIALA e un pacat grav si oribil. NEINCREDEREA e ucigatoare ca si pruncuciderea, desfiinteaza ca om pe cel asupra caruia este manifestata” -
 31. Frumos spus ca ,,prostia este pacat”.Trebuie inmultiti talantii dati de Domnul.

 32. Eu pur si simplu nu ma satur sa ma uit la figura simpatica si cinstita a lui Steinhardt! Despre ce scrie nu mai vorbesc, de fiecare data cand il citesc imi vine in minte cuvantul ‘libertate’ sau expresia ‘adevarul te face liber’.

  Dar figura asta plina de viata si bucurie, in pofida suferintelor cumplite prin care a trecut si despre care pomeneste cu atata delicatete, in scop strict pedagogic, fara cea mai mica ranchiuna sau trauma psihologica, nu conteneste sa ma impresioneze! Multi sfinti remarcabili a dat tara asta, dar aceasta putere de recuperare, aceasta forta de a renaste din cenusa, cu bucurie si pofta de viata, stilul asta de a fi cu gratie ‘pe arcuri’ dupa o existenta atat de dura, doar la el si la par. Arsenie Papacioc am vazut-o!

 33. Pingback: PĂRINTELE NICOLAE (STEINHARDT) DE LA ROHIA, un îndrăgostit de Hristos şi de neamul românesc. PUTEREA INSPIRATOARE A SUFERINTEI TRANSFIGURATE IN “JURNAL AL FERICIRII”. Uriasa BUCURIE si ONOARE de a fi crestin | Cuvântul Ortodox
 34. Care este cel mai mare eșec al României până în 2016? Ne-am luptat cu hoții și ne-au invadat proștii
  http://www.stiripesurse.ro/care-este-cel-mai-mare-e-ec-al-romaniei-pana-in-2016-ne-am-luptat-cu-ho-ii-i-ne-au-invadat-pro-tii_1171305.html

  Cand ne vom pocai pentru caderea in acest pacat?

 35. Pingback: “Când alături de tine oamenii sunt tăiați cu ferăstrăul, dacă vrei să enunți că DOI ȘI CU DOI FAC PATRU înseamnă că trebuie SĂ URLI cât te ține coșul pieptului: ESTE O NEDREPTATE STRIGĂTOARE LA CER ca oamenii să fie tăiați în
 36. Pingback: PS BENEDICT la Sfantul Mare Mc. Dimitrie: “E NEVOIE SI DE GLAS PROFETIC la un moment dat si sa se spuna: ASA NU, ASA NU SE MAI POATE. Daca noi respectam pe ceilalti, si ei sunt chemati sa ne respecte pe noi! E MOMENTUL SA ALEGEM, SA NU MAI FIM CALDI
 37. Pingback: Părintele Tudor Ciocan despre DEZINFORMAREA OBIȘNUITĂ A MASS-MEDIA și CAMPANIA ANTIHRISTICĂ ÎMPOTRIVA BOTEZULUI COPIILOR PRIN AFUNDARE: “Să fiţi cu luare aminte și să nu lăsaţi ca îndoielile pe care ei le seamănă sistematic să vă zg
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare