In timp ce Brazilia da o AMENDA uriasa companiei CHEVRON pentru POLUARE, CHITOIU (Min. Economiei) ia lumina de la AMERICANI pe tema GAZELOR DE SIST

20-07-2012 1 minut Sublinieri

Brazilia: Chevron, poluare cu petrol in Atlantic

Autorităţile braziliene au anunţat joi că vor amenda compania petrolieră americană Chevron cu suma de 25 de milioane de dolari pentru deversarea de petrol în apele Atlanticului în timpul exploatării unui zăcământ concesionat la 370 de kilometri nord-est de coasta statului Rio de Janeiro, transmit agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Potrivit raportului publicat de Agenţia naţională pentru petrol a Braziliei, compania Chevron a lucrat neglijent nerespectând normele braziliene şi nici propriile proceduri în materie de foraj submarin, ceea ce a condus la scurgerea în ocean a 3.700 de barili de petrol începând cu luna noiembrie 2011.

În luna martie, în urma unei noi deversări de petrol, Brazilia a cerut o despăgubire de 11 miliarde de dolari, Chevron considerând această solicitare drept “arbitrară”.

După aceste incidente, autorităţile braziliene au interzis companiei americane să mai desfăşoare activităţi de foraj în perimetrul concesionat până când va prezenta un plan adecvat de securitate pentru platformele marine.

Guvernul infiinteaza in acest moment un grup de lucru interministerial care sa analizeze posibilitatea explorarii si exploatarii gazelor de sist in Romania, a anuntat Daniel Chitoiu, ministrul economiei. Potrivit acestuia, infiintarea grupului de lucru “este in derulare”, fiecare minister urmand sa-si desemneze specialistii. Reprezentantii grupului vor purta discutii cu specialistii din domeniu, dupa care va avea loc o consultare publica. “Investitorii americani spun ca viitorul va fi exploatarea gazelor de sist, pentru ca pretul lor reprezinta o treime din pretul energiei”.

Chitoiu a mai spus ca doar dupa analize si studii, atat la nivelul Uniunii Europene cat si la nivelul societatilor specializate din SUA, va avea loc o consultare si o informare publica privind avantajele si dezavantajele utilizarii gazelor de sist.

Actualul Guvern a instaurat un moratoriu asupra exploatarii gazelor de sist din cauza riscurilor pentru mediul inconjurator. Metoda de extractie, fracturarea hidraulica, consta in injectarea la presiuni inalte in roci a unor cantitati enorme de apa si aditivi chimici si nisip, care risca sa polueze panza freatica si sa afecteze solul, favorizand astfel producerea de cutremure de pamant.

Acest moratoriu a afectat in special operatiunile din Romania ale grupului american Chevron, care dispune de patru perimetre de exploatare in estul si sud-estul tarii si care previziona inceputul forarii in al doilea semestru al anului 2012. Mai multe alte companii, care au obtinut perimetre de exploatare in Romania, intentioneaza sa lanseze astfel de operatiuni.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “In timp ce Brazilia da o AMENDA uriasa companiei CHEVRON pentru POLUARE, CHITOIU (Min. Economiei) ia lumina de la AMERICANI pe tema GAZELOR DE SIST

  1. Pentru administratorii acestui site,
    Am trimis acest text mai multor bloguri ortodoxe si m-am gandit sa il scriu si aici:
    Am o propunere de dezbatere si de articol in acelas timp. Am observat de ceva vreme ca in biserici, in Bucuresti dar si in unele manastiri si biserici din tara, s-a scurtat prima parte a Liturghiei, cea numita a catehumenilor. Mai exact, s-au scos din Sfanta Liturghie ecteniile care fac referire la cei chemati (”Cei chemati iesiti…„ si uneori si celelalte de dinaintea acestei ectenii). M-am gandit ca poate au fost scoase pentru motivul ca sunt considerate inutile, dat fiind faptul ca nu mai exista catehumeni care se pregatesc pentru a fi botezati. Insa acest argument nu prea sta in picioare pentru ca oricand pot exista catehumeni, chiar si in zilele noastre. Oricand cineva poate sa vina la ortodoxie si poate participa la Liturghie ca si catehumen. Apoi cineva a venit cu alt motiv si anume ca e posibil sa fi fost scoase din cauza unor presiuni externe… ceva de genul: Eliminati discriminarea din Biserica.
    Cred ca ar fi folositor sa dezbatem acest subiect si eventual sa si reactionam atentionand ierarhii asupra acestui abuz de a cenzura Sfanta Liturghie.

  2. @daniel:

    La bisericile unde mergem noi se slujeste cu ectenia celor chemati.

  3. Pai si daca acolo se slujeste asa, asta inseamna ca nu va intereseaza ca in din ce in ce mai multe biserici nu se mai citeste?

  4. @daniel:

    Ne intereseaza, insa poate ca avem si alta treaba decat sa dam turul bisericilor trecand pe la liturghie doar ca sa spionam ectenia. Daca vom observa ca se procedeaza in mod sistematic, ca e vorba de o practica impusa de sus, atunci evident ca vom atrage si noi atentia.

  5. Confirm ca ectenia celor chemati este sarita de multe ori, de catre preotii din orasul in care locuiesc, la fel si cele doua ectenii mici de dinainte de Imnul heruvimic. Da, este o chestiune prea raspandita ca sa fie ignorata.

  6. Nu trebuie sa spionati prin biserici, ci pur si simplu sa ma credeti pe cavant pe mine si pe cei care semnaleaza asta

  7. Si apoi, am inteles ca s-a editat un nou Liturghier, acum in 2012, care nu mai contine unele din aceste ectenii…

  8. @daniel:

    Verificam si noi.

  9. Noua ediție a Liturghierului (editura Basilica, 2012) face corectări și completări la unele formule liturgice greșite sau ambigui (fie greșeli de traducere-interpretare, fie de tipar) din edițiile mai vechi.

    Comisia liturgică a făcut per total o treabă bună, PS Ciprian și Părintele Chiril de la Antim, împreună cu ceilalți preoți și mireni implicați, fiind bine intenționați. Evident, s-au strecurat și unele lipsuri sau greșeli (orice lucrare e perfectibilă), dar merită apreciat efortul de a oferi un text și o înțelegere cât mai apropiate de sensurile din Liturghierul în limba greacă. Dar au și fost introduse lămuriri suplimentare de tipic care se cereau oferite preoților și diaconilor (ceasurile, slujbele în post ș.a.).

    Rugăciunile din timpul antifoanelor și al ecteniilor s-au mutat la finalul ecteniilor, astfel încât ecfonisele să încheie firesc rugăciunile, după modelul liturghierului grecesc (și chiar al unora din primele ediții tipărite în românește).

    Ectenia celor chemați nu s-a scos, nici n-a fost schimbată. Firesc și este să se facă în toate slujbele și bisericile, precum și următoarele două ectenii de dinaintea imnului heruvimic.

    Formula „unitatea credinței și împărtășirea Sfântului Duh cerând…” (în liturghierul grecesc este „ενότητα της πίστεως…”) din actenia de dinaintea rugăciunii ”Tatăl nostru” a corectat formula „unirea credinței” (gr. „ένωση της πίστεως” care nu e întemeiată) care sugerează altceva (un proces – eventual ecumenism, nu o stare de întregire și tărie a credinței drepte). Am subliniat acest text pentru că sunt și unii slujitori care nu înțeleg corect formula aceasta.

    Consider că temerile unor comentatori (uneori prea „sensibili” și chiar isterici) nu sunt îndreptățite, iar îndârjirea cu care acuză editura de strecurări eretice în cărțile de cult nu le poate fi justificată doar de necunoașterea realității. Sperăm ca ei să aprofundeze cu sinceritate și bună credință temele nedumeririlor și se vor lămuri, iar dacă au răbdare să compare formulele de acum cu textele grecești și slavone vechi, bucuria le va fi și mai mare.

  10. Pingback: Parintele Mihail Stanciu: lamuriri cu privire la NOUL LITURGHIER (2012) si dezmintirea unor zvonuri. NU S-A SCOS ECTENIA CATEHUMENILOR, NU S-AU SCURTAT SLUJBELE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: update - MITING ANTI EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST LA BARLAD: "Marsul tacerii" de pe 8 septembrie cu 2000 PARTICIPANTI (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare