COLEGIUL MEDICILOR cere Ministerului Sanatatii si CNAS sa renunte la ”EXPERIMENTUL” PRESCRIPTIILOR ELECTRONICE

30-06-2012 1 minut Sublinieri

Consiliul Naţional al CMR, reunit la Constanţa, a solicitat modificarea Ordonanţei privind prescripţia electronică, în sensul eliminării obligativităţii ei.

“Medicii nu sunt împotriva informatizării şi a prescripţiei electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt însă împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri în acordarea asistenţei medicale”, se arată într-un comunicat de presă al CMR transmis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

Consiliul Naţional al CMR consideră că, după patru ani, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) încă nu este în întregime funcţional, apărând dificultăţi privind confidenţialitatea datelor proprii şi asigurarea siguranţei acestor date.

“În aceste condiţii, este dificil, fără experimentarea unor staţii pilot, să se introducă la nivelul întregii ţări obligativitatea reţetei electronice fără o pregătire corespunzătoare. Deşi de patru ani am semnalat că SIUI este nefuncţional şi creează probleme în exercitarea profesiei medicale, având efecte negative asupra calităţii actului medical şi a pacienţilor, nu s-au luat măsuri”, au precizat reprezentanţii CMR.

Totodată, CMR consideră că, în condiţiile în care veniturile cabinetelor şi ale spitalelor s-au diminuat continuu, o nouă cheltuială impusă va fi în detrimentul pacienţilor. “Cheltuielile privind funcţionarea şi implementarea reţetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sănătate, şi nu de cabinetele medicale şi unităţile sanitare”, susţin reprezentanţii CMR.

Mai mult, în opinia acestora, “introducerea brutală” a reţetei electronice va avea ca efect creşterea birocraţiei şi a timpului de lucru a medicilor, fără a fi retribuiţi suplimentar. “În loc ca actul medical să fie simplificat, vor apărea problema în cascadă, având în vedere neconcordantele din sistemul SIUI”, au precizat reprezentanţii medicilor.

Aceştia au adăugat că un alt impediment în implementarea prescripţiei electronice este legat de faptul că există numeroase localităţi sau zone în care nu se poate realiza legătura prin internet şi medicii vor trebui, după ce eliberează reţeta clasică, să introducă datele în sistem în timpul lor liber.

“Nu există modalităţi reale, practice de siguranţă a datelor pacienţilor. Suntem îngrijoraţi de faptul că nu există condiţii de păstrare în siguranţă a datelor medicale personale, pentru a nu mai apărea situaţii în care a fost încălcată confidenţialitatea pacientului. Încălcarea confidenţialităţii datelor medicale este sancţionată atât de Legea nr. 46/2003, cât şi de Codul de Deontologie Medicală”, mai spun reprezentanţii CMR.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) lansează, luni, sistemul prescripţiei electronice.

Sistemul care intră în funcţiune din 2 iulie îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin 80 la sută din reţete să fie în noul format, trecerea completă la sistemul electronic fiind prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică şi eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripţiei electronice (online şi offline). (…)


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “COLEGIUL MEDICILOR cere Ministerului Sanatatii si CNAS sa renunte la ”EXPERIMENTUL” PRESCRIPTIILOR ELECTRONICE

 1. Ca medic va pot spune ca SIUI-ul este un sistem care se poate frauda cu multe milioane de lei lunar, de catre fiecare medic, foarte simplu: vine omul cu trimitere de la medicul de familie… eu il inregistrez si ii dau reteta… el pleaca si nu mai revine… iar sistemul informatic imi permite sa decontez inca 3 consultatii si 3 retete la acelasi pacient, pe aceeasi trimitere( date pe care le introduc fictiv)…FOARTE SIMPLU, NU?

 2. @Delia

  Doamna doctor, eu sunt diabetica, traiesc in Franta si merg la analize, consultatie, si primesc reteta o data la trei luni, reteta mea fiind renuvelabila timp de trei luni. Insa sistemul medical si cel informatic, daca sunt bine puse la punct, nu permit ceea ce spuneti dvs.

  Pentru ca fiecare consultatie, procedura medicala, reteta, este rambursata in contul bancar al pacientului, ori pacientul daca vede in cont rambursari pentru consultatii, analize si retete in plus (pe care nu le-a facut), imediat sesiseaza Securitatea Sociala, pentru ca altfel este bun de plata, si se descopera imediat o eventuala frauda !

  Cum in Romania se platesc cotizatii, dar omul cand merge la medic nu este rambursat, ba chiar mai da din buzunar, in plus de cotizatii (vorbesc in general, nu cu referire la dvs. personal), este normal ca nu poate stii ce face medicul cu trimiterile/consultatiile/retetele lui, si medicul poate face ce vrea, daca legea ii permite…

 3. Si ii permiteeee…

 4. Domnule AV.George P.

  Urmarind ce se intampla zilele acestea in tara si intelegand ca Romania la acest moment este un stat de tip politienesc, va intreb : chiar credeti ca in aceasta tara, care si dupa 22 de ani de la inlaturarea comunismului este condusa tot de securitatea comunista, exista cea mai mica protectie a datelor personale ale cetatenilor ?

  Nu vi se pare ca oricand, pentru orice vina reala sau inventata, cetateanul poate fi distrus, batjocorit, murdarit, terfelit in mod public cu nonsalanta ?
  Si ca in aceasta tara exista deja un control politic-politienesc-mafiot total al populatiei, construit pe intimidare ?

 5. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faranoic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: CARDUL DE SANATATE. Minciunile si manipularile autoritatilor: CONFORM “INSTRUCTIILOR”, ACORDUL PENTRU DONAREA ORGANELOR E INCLUS IN CARD! - Recomandari
 7. Pingback: Seful Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae: NU SUSTINEM CARDUL DE SANATATE SI DOSARUL ELECTRONIC! - Recomandari
 8. Pingback: In ciuda sincopelor si a opozitiei medicilor, autoritatile vor sa faca utilizarea CARDURILOR DE SANATATE OBLIGATORIE de pe 1 februarie - Recomandari
 9. Pingback: APLR propune folosirea ADEVERINTEI DE ASIGURAT ca alternativa pentru cei care REFUZA CARDUL DE SANATATE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare