Copiii saraci din Vaslui au nevoie de ajutor ca sa nu renunte la scoala (VIDEO)

25-06-2015 3 minute Sublinieri

04

  • Realitatea.net:

Fetițele care împart același pix pentru a-și face temele

Sărăcia omoară visuri. Mii de copii din judeţul Vaslui privesc plini de speranţe spre viitor însă lipsa banilor şi grijile de zi cu zi îi fac să renunţe treptat la planurile lor.

Realitatea TV, în parteneriat cu World Vision şi Perfect Tour demarează o campanie de ajutorare şi recompensare a copiilor din zonele sărace ale României, dar care au rezultate bune la învăţătură.

În această situaţie se află Gabriela şi Ecaterina Molan, două fetiţe care împart acelaşi pix la şcoală din cauza sărăciei.

05Gabriela şi Ecaterina Molan iubesc școala și fac eforturi serioase pentru a face față lipsurilor care le-ar împiedica să învețe.

“Îmi imprumuti un pix?”. “Am doar unul, ce spui sa-ti faci tu prima tema si dupa aia eu. Ce ai facut la scoala? L-ai facut pe a, pe o”.

Gabriela, care şi-a pierdut mama din cauza cancerului, foloseşte pixul pentru a face socoteli la clasa pregătitoare, în timp ce mătuşa ei, Ecaterina cu doar 4 ani mai mare, i-l cere apoi să-şi facă temele de clasa a 5-a.

01Ce vrea Gabriela să se facă când va fi mare? “Politista ca politistii prind bandiții”, spune ea.

Și Ecaterina are un plan. “Vreau să devin cineva în viață și să o ajut pe mama”, spune ea.

De fete are grijă tanti Maria, mama Ecaterinei şi bunica Gabrielei. Toate trei trăiesc din pensia de urmaş şi din alocaţii. În total, 600 de lei. “La scoala la copii, trebuie pachet în fiecare zi, mai am nepoțica cel putin, dimineața, mamaie, bani, gata de pachet”.

Copiii nu au mers la munte sau la mare, în vreo excursie”, spune OANA HOBINCĂ, specialist marketing Fundatia World Vision Romania.

Ecaterina visează să joace tenis cândva pe un teren adevărat, la fel ca Simona Halep. Până atunci exersează la peretele de chirpici al casei, cu o minge de plastic.

În judeţul Vaslui sunt mii de astfel de copii. Mulţi dintre ei sunt şi talentaţi. Din păcate părinţii nu au bani ca să le susţină visurile. Cei mai mulţi abandonează şcoala după clasa a 8-a şi sunt condamnaţi la un trai modest. Pentru a afla cum pot fi ei sprijiniţi să lupte împotriva sărăciei, intraţi pe platforma www.viitorpentrucopii.ro.

Povestea Nicoletei, fetița din Vaslui care iubește geografia și visează la drumeții

Şcoala este singura şansă a copiilor din zonele defavorizate să scape de sărăcie. De aceea, cu toţii luptă să termine măcar liceul. Din păcate, lipsa banilor îi obligă pe mulţi să abandoneze şcoala în clasa a noua, când nu îşi mai permit să facă naveta la oraş. […]

“Dacă nu ai școală, nu ai parte. Daca nu știi nimica, nu te ajuta deloc în viață. Vreau să mă duc mai departe la liceu, să termin toate 12 clase”, spune Nicoleta.

02Nicoleta e elevă în clasa a şasea a şcolii din localitatea vasluiană Rafaila. Dintre materii, cel mai mult îi plac biologia şi geografia. Ele o ajută să evadeze şi să descopere minunile lumii.

“Cred ca ar fi fantastic la munte, să fii pe munte și să faci drumetii, mai ales în vârful muntelui să te tragi cu snowmobilul, cu toate…”, spune fetița.

Dar e conştientă că părinţii ei, care muncesc cu ziua prin sat, nu îşi vor permite vreodată să îi ofere o asemenea excursie. Mai are doi frăţiori şi cinci surioare. Iar singurul venit constant al familiei îl reprezintă alocaţiile copiilor. Din păcate, e foarte probabil ca peste doi ani, când termină clasa a opta, Nicoleta să fie obligată să abandoneze şcoala.

Daca familia se mentine in continuare așa, mai mult de 8 clase copiii nu vor invata, pentru ca nu au posibilitate sa meargă mai departe la liceu.

Părinţii sunt conştienţi că, fără şcoală, Nicoleta e condamnată la sărăcie. Dar nu ştiu cum o vor putea ajuta să facă naveta la oraş, unde ar trebui să meargă la liceu.

“Fără școala nu faci nimic. Dacă Dumnezeu e mare și ne ajută, mergem mai departe. Problema-s banii, asta e. Muncesti, asta e”, spune tatăl Nicoletei.

Judeţul Vaslui e cea mai săracă regiune din UE. Lipsa banilor condamnă mii de copii la un trai modest şi îi obligă să abandoneze şcoala înainte de vreme. […]

Cerasela, fetița care visează să fie doctoriță și își dorește o casă pentru familia ei

“Tu daca ai avea bani ce ai face cu ei, ce ai cumpara cu ei?” “As cumpara o casa pentru noi…ca sa nu stam cu frica ca vine cineva ca sa ne deie afara”.

Chiar dacă abia a împlinit 10 ani, Cerasela e responsabilă pentru surioarele ei mai mici şi îşi ajută mama la aproape toate treburile din gospodărie. Când are un strop de timp, face exerciţii pentru şcoală. Are numai note de 9 şi 10. Dar nu îşi doreşte nici păpuşi, nici telefoane inteligente, ca alte fetiţe de vârsta ei. Doar o casă.

“Ce vrei tu sa te faci cand vei fi mare?” “Eu as vrea sa ma fac doctorita”

Aşa, spune Cerasela, va putea vindeca suferinţele oamenilor. Din păcate, visul ei s-ar putea să se stingă în câţiva ani. Părinţii nu au bani pentru a o susţine.

“Greutati sunt multe, ai nevoie ba de una, ba de alta. Copiii le trebuie de incaltat, de imbracat, de mancare”, spune mama Ceraselei.

Însă nu şi pentru şcoală. Ceea ce înseamă că, peste trei ani, când termină cele opt clase la şcoala generală din comuna Todireşti, şi va trebui să facă naveta 20 de kilometri, la liceul din oraşul Negreşti, Cerasela va fi nevoită să abandoneze. Chiar dacă are rezultate exceptionale la învăţătură.

Oricine poate veni in sprijinul lor. Poate veni in sprijinul copiilor cu donatii. Copiii pot fi scosi din aceasta comunitate si dusi intr-o excursie si pot fi sustinuti in demersul lor de a-si continua studiile.

Sebastian, micuțul care învață să scrie la lumina lumânării

În România secolului 21, mai sunt copii care învaţă la lumina lumânării. Părinţii lor abia reuşesc să facă rost de mâncare şi nu au bani pentru a se racorda la reţeaua electrică. Iar în era în care se învaţă după manuale digitale, sunt elevi care nu au văzut în viaţa lor un computer. Dar asta nu-i împiedică să înveţe! […]

06Sebastian are un plan clar. Știe ce vrea să se facă când va fi mare:“Politist!” De ce vrea sa fie politist? “Cand se ceartă un om, sa-l bag la puscarie”. Adica vrei sa faci dreptate in Romania, nu? “Da…”

În timp ce alţi copii îşi fac lecţiile pe tablete şi laptop-uri, Sebastian învaţă să scrie la lumina lumânării.

Caietul l-a primit cadou de la doamna învăţătoare, pixul de la asistentul social, masa e veche de zeci de ani, iar lumânarea a fost împrumutată de la vecini. Tatăl lui munceşte din zori şi până-n noapte ca să-şi întreţină cei trei copii şi soţia. Iar bruma de bani pe care o câştigă se duce pe mâncare.

“Cu mainile astea am cosit, am prașit, am adunat pentru casa cu mainile astea. Merg la sapa de lemn, muncesc sa aiba copiii ce sa manance”, spune tatăl copilului.

Lumina e un lux la care nici nu visează. Casa e izolată de sat, iar reţeaua de electricitate, la mare depărtare.

“Casa este intr/adevar la marginea satului si nu au curent electric, nu au cum sa isi puna curent electric, situatia nu le permite”, spune asistentul social.

Cu toate acestea, Sebi îşi face de fiecare dată temele. Încearcă să scrie frumos, să nu facă greşeli şi speră ca într-o zi să vină lumina şi în camera lui.

Din păcate, la fel ca Sebastian sunt mulţi alţi copii în România: privaţi de lucruri elementare, dar cu drag de carte. Singura lor şansă de a învinge sărăcia este şcoala.

[…]

 


Categorii

1. DIVERSE, Apeluri, Suferinta de langa noi

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Copiii saraci din Vaslui au nevoie de ajutor ca sa nu renunte la scoala (VIDEO)

  1. Copiii care nu au curent au în schimb o binecuvântare : nu au acces la educația prin imagini, la televizor, computer, jocuri digitale, deci nu vor fi spălați/reeducati la creier. Și asta nu-I puțin.

  2. A nu avea tv nu e nici o paguba, cred ca va fi un soc cand l-o avea si asta ar fi distrugator sufleteste pt ca ar avea motive multe sa stea acolo si sa vada circul de care unii sunt dezgustati, dar altii din pacate ar putea fi atrasi privind cu interes fara discernamant orice, el neavand timp sa inteleaga prostul gust si banalitatea celor prezentate. Ceea ce se povesteste acolo in casa si intre oamenii din sat e mai bun decat emisiunile distrugatoare, de la diavolul ce sta in casa si are coada pe acoperis cum zicea o proorocire. Vad si unde merg eu la tara, se vorbeste tocmai acolo de crimele din seriale si se barfeste ce a mai facut… o niscaiva asa zisa vedeta care nu ar da doi bani pe ei … si asta e groaznic sa auzi tocmai din acel loc, sa vezi interesul unidirectional doar dinspre ei fata de acele…
    E nevoie de rechizite, mancare, incaltaminte, haine si sper sa trimita cat mai multi bani.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare