Coreea de Nord: pe lista revoltelor foametei?

4-03-2011 2 minute Sublinieri

Răzmeriţe ale populaţiei disperate de foame. Phenianul înfiinţează o forţă specială “anti-răscoală”. Baloane cu manifeste încurajează populaţia să se revolte.

Regimul de la Phenian ameninţă Coreea de Sud cu represalii militare dacă mai trimite în Nord baloane cu manifeste în care populaţia e încurajată să se revolte după modelul lumii arabe. Într-un comunicat de duminica trecută, citat de Le Monde, Coreea de Nord anunţă că e gata să deschidă focul asupra împrejurimilor zonei demilitarizate care separă cele două state.

În ciuda acestor ameninţări, autorităţile de la Seul au anunţat, joi 3 martie, că nu vor interveni pentru a opri trimiterea spre Nord de către un grup de transfugi a circa 200.000 de baloane cu pliante însoţite de DVD-uri şi stick-uri USB cu informaţii despre revoltele din Orientul Mijlociu. În urma bombardamentului din noiembrie al insulei sud-coreene Yong Pyong de către artileria Nordului, Seulul a reluat războiul psihologic şi a trimis aproximativ trei milioane de baloane peste linia de demarcaţie, practică stopată după anul 2000.

După 25 februarie, aceste baloane transportă, în afară de hrană şi medicamente, şi manifeste despre “prăbuşirea inevitabilă a regimurilor dictatoriale”. Avertismentul nord-coreean vine pe fondul manevrelor militare anuale americano-sud-coreene.

O nouă clasă socială – a îmbuibaţilor la negru

Cu toate că situaţia din ţările arabe e radical diferită, în context socio-istoric şi geopolitic, scrie Le Monde, în Coreea comunistă nu lipsesc motivele de nemulţumire din partea unei populaţii suferind lipsuri enorme şi aflate sub jugul unui regim tiranic. Situaţia alimentară pare mai gravă chiar decât în 2007-2008, epocă a unei grave penurii, care urma foametei de la mijlocul deceniului trecut, soldate cu un milion de morţi.

Organizaţii pentru drepturile omului din Sud raportează vorbesc despre morţi de frig şi revolte sporadice soldate cu ciocniri cu armata. La Sinuiju, aproape de graniţa chineză, manifestanţii cereau “hrană şi lumină” (în urma tăierilor curentului). Potrivit site-ului Daily NK, regimul de la Phenian a înfiinţat o forţă specială anti-revoltă. Penuriilor li se adaugă creşterea diferenţelor sociale dintre majoritatea pauperă şi elita conducătoare căreia i se adaugă o nouă clasă, a comercianţilor îmbogăţiţi pe “piaţa neagră”.

Experţii sunt însă sceptici asupra posibilităţii unei revolte imediate. “Nu există nici un semn de opoziţie organizată”, afirmă o sursă apropiată serviciilor secrete din Sud. “Nu cred că este posibil ca o revoltă asemenea celor din Orientul Mijlociu este posibilă în RPDC”, apreciază Ju Feng, de la Universitatea din Pekin, specialist în probleme internaţionale, citat de Asia Times Online. “O revoltă nu poate fi exclusă, dar nu într-un viitor previzibil”, crede Andrei Lankov, expert în problemele nord-coreene la Universitatea Kook Min din Seul.

Mentalitate de asediu permanent

Cu toate că sunt izolaţi de restul lumii, o parte a populaţiei este mai mult sau mai putin informată despre ceea ce se petrece “în afară”, prin canale clandestine: comercianţi sau mici traficanţi de frontieră care merg periodic în China, emisiuni TV şi radio chinezeşti sau sud-coreene pe unde scurte recepţionate clandestin, telefoane mobile în zonele frontaliere. Toate, cu riscuri imense. “Nu cred că ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu îi interesează pe nord-coreeni”, continuă Lankov.

În absenţa unor organizaţii sociale independente (sindicate, biserică) care ar putea servi ca medii de comunicare între îndivizi, fără mijloace de comunicare pe orizontală (internetul este permis unei elite restrânse, ca şi cele 300.000 de telefoane mobile existente, cu atât mai puţin, în lipsa unei disidenţe, apariţia unei mişcări de opoziţie pare totuşi puţin probabilă, notează Le Monde. Orice tentativă ar fi înnăbuşită în faşă. Regimul de la Phenian a ştiut până acum să clameze şi să folosească în favoarea sa un patriotism sălbatic, care a întreţinut în populaţie o mentalitate de asediu permanent.

Legaturi:

  De remarcat ca in acest top realizat de Wall Street, Coreea de Nord nici nu a ”intrat”, spre deosebire de tara noastra si alte tari cu o situatie economica si politica incomparabila cu cea din regimul totalitarist comunist…


  Categorii

  1. DIVERSE

  Etichete (taguri)

  , , , ,

  Articolul urmator/anterior

  Comentarii

  3 Commentarii la “Coreea de Nord: pe lista revoltelor foametei?

  1. cand vad manifestarile de nemultumire si indignare civica legitime la prima vedere,traiesc o senzatie stranie de deja vu.pe fondul unei crize similare,dar de o amploare si un tragism real,petrecuta in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial,oportunismul si nonvaloarea,reprezentat de uscaturile pe care fiecare padure le are,a condus la instaurarea unui regim satanist,la noi in tara mai inuman si mai peren decat oriunde in alte tari.
   si daca ne oprim numai la caracterul peren,senzatia de deja vu,este indusa de realitatea obiectiva din cotidian.nu pentru nemultumirile oamenilor de rand sunt scosi oamenii in strada.ci pentru faptul ca la un anumit nivel se cunoaste deja trendul la ceea ce se pregateste de mult. nonvaloarea care a condus pana in anii trecuti si care are radacini legate indisolubil de trecut,simte ca se va instaura “democratia dictatoiala”,alias “dictatura democratiei”,adica un fel de “strutocamila”,cum spunea un domnitor moldovean.ori,fara ei si dupa cat de indreptati se simt,nu poate fi vorba de dictatura,indiferent de care,la care sa se priceapa altii,mai bine decat ei.
   drept pentru care trebuie sa fie ridicate “masili”,ca sa fie daramati actualii guvernanti,care nu-i asa,sunt la fel de incapabili,corupti,si nemernici,dar care nu au nici-un fel de habar despre cum se maninca dictatura.
   ma ingrozeste perspectiva reusitei lor.la fel cum ma ingrozeste sa ramanem sub conducerea celor de acum,care,intr-o mare proprtie,nici de natoinalitate romana nu sunt…
   din “nefericire”,”masili largi populare”,sau mai bine spus,factorul uman,pe fondul alienarii la care a fost supus tocmai de catre cei care fac azi taraboi,”masili” deci,nu mai reactioneaza corespunzator,iar ideea ca romania este in stare, la o adica,sa iasa din ue,demonstrand astfel in modul neaos,specific noua,”chipurile”,ca asa cum comunismul a fost “original”,iar apoi democratia a fost tot “originala”,il vom face si pe dracul tot “original”,cu specific traditional romanesc…
   bietul Petre Tutea,pe patul mortii,spunea ca-i este rusine sa declare ca a suferit,cat a suferit,din dragoste pentru poporul roman…
   si pe mine ma incearca regretul ca scriu aceste randuri,dar nu din dragoste pentru poporul roman,ci in primul din dragoste pentru crestinii romani atatia cati au mai ramas dreptmaritori si dupa aceea fata de ceilalti traitori romani.
   cu regret o spun,atata timp cat pe site-ul Razboi intru Cuvant,ni se serveste ceai de leandru indulcit cu miere,nu vad prea bine care e “trendul”!…
   nu pot sa merg la sfanta liturghie,avand in mine indusa o ura fata de americani,evrei,ue si toti complotistii antihristi atata timp cat nu e antihristul,dar pot sa accept sa ma pregatesc impreuna cu altii de-un Mantuitor ca mine,pentru vremea aceea,care nu-i asa,simtim cu totii ca se apropie.
   am aflat pe acest site ca biserica greciei a inceput sa organizeze mese pentru saraci cat si alte actiuni de cariate.daca eu, de exemplu,merg la biserica,cu stomacul sfasiat de foame,dar sunt cu hainele curate si ma inchin,am toate sansele sa plec acasa si mai sfarsit de foame dupa slujaba.si vin acasa,iar un prieten imi povesteste de site-ul crestin ortodox.ro,dar si de site-ul razboi intru cuvant,care impreuna cu toata lumea,fac si ele politica,inseamna ca sansa mea este alienarea nu alinarea…
   eu sunt in varsta,singur si fara venituri de vre-un fel,dar imi permit sa pastrez net-ul.si fac asta ca sa va reamintesc si dumneavoastra domnilor administratori ca,la fel ca si mine suntem multi,foarte multi,carora nu ne pasa de lipsuri atata timp cat suntem incredintati din Cuvant ca,

   PE CAMPIILE ARMAGHEDONULUI NU SE VOR ADUNA ANTIHRISTII SI PAGANII CA SA SE BATA INTRE EI.ACOLO,UNA DIN TABERE VA FI CRESTINA.

   ramane de vazut ce faceti domniile voastre din dragoste pentru aproapele in suferinta din tara mea,ca har Domnului,dispuneti dupa cate vad si de logistica si de fonduri si de ceva putere avand in vedere ca va permiteti sa aveti opinii nu-i asa,obiective…

   iar daca cumva ma insel si nu sunteti asa cum va “suspectez” eu,nu va impiedica cu nimic sa faceti comentariul meu public,astfel incat,sustinut de domniile voastre,sa afle tot crestinul ca este nevoie de dragoste si intrajutorare intre crestini mai intai,dar si de la crestini fata de toti ceilalti,asa cum Domnul nostru Iisus Hristos pentru toti a fost.

   Doamne ajuta !

  2. @brehoescu beniamin rosini

   Marturisim ca nu intelegem prea bine ce vreti sa spuneti. Si nu intelegem deloc insinuarile pe care le faceti despre noi. Nu dispunem de niciun fel de logistica si de fonduri, dispunem doar de timpul si nervii nostri si de un site pentru care nu trebuie nimic special, ci doar …timp si nervi alocati – din greu – dupa cum spuneam.

   Nu e clar ce probleme v-a ridicat ”trendul” nostru indulcit cu miere. ”Trendul” nostru este Evanghelia si Predania. In masura in care ne aflam in acest trend, e bine. Daca iesim de pe el, nu e bine, dar trebuie sa ni se arate din Evanghelie si din Predanie ca nu este bine. Fara acuze si calomnii care sufera de o banuiala bolnavicioasa (nu ne referim aici in mod special la dvs., ci la orice fel de etichetare a celuilalt prin insinuari).

   Nu facem niciun fel de politica, ci incercam sa ramanem conectati la actualitate, filtrand-o insa tot prin invatatura Bisericii, incercand sa nu punem inainte priceperea noastra saraca.

   Cat priveste armatele care se vor infrunta – Armaghedonul – nu am intalnit pana acum niciun fel de talcuire care sa vada acest razboi ca unul concret – cele mai multe identifica ”doar” prigoana antihristului si a slujitor sai asupra Bisericii. Adica nu se vor infrunta doua armate propriu-zis, ci armatele antihristului vor prigoni turma cea mica a crestinilor.

   ”Mesajul” nostru a cautat intotdeauna sa indemne la urmarea Evangheliei, iar aceasta inseamna

   sa afle tot crestinul ca este nevoie de dragoste si intrajutorare intre crestini mai intai,dar si de la crestini fata de toti ceilalti,asa cum Domnul nostru Iisus Hristos pentru toti a fost.

   E destul de trist daca nu s-a inteles acest lucru pana acum.

   Va rugam sa ne iertati pentru orice tulburare creata fara stiinta.

   Iertati-ne

  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Pregatiri de razboi in Coreea de Nord
  Formular comentarii

  * Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

  Rânduială de rugăciune

  Carti

  Documentare