CRIZA DATORIILOR PUBLICE DA TARCOALE FRANTEI, iar Sarkozy promite ca “salveaza” Grecia si zona euro

1-10-2011 1 minut Sublinieri

Datoria publică a Franţei creşte în ritm alert. După primele şase lui ale anului, a ajuns la 1.692 de miliarde de euro, potrivit unui raport al Statisticii franceze publicat azi. În doar trei luni (aprilie-iunie) datoria Franţei a crescut cu 46,4 miliarde de euro, ajungând la 1.692,7 miliarde de euro, adică 86,2% din PIB. În cifre absolute, Franţa, a doua mare economie a Europei, se apropie de Italia, ţara cea mai îndatorată de pe continent,care se confruntă deja cu probleme de finanţare, la costuri rezonabile, din partea pieţelor. Italia avea, în iulie, o datorie publică de 1.912 miliarde de euro, aproximativ 120% din PIB, cea mai mare, în termeni absoluţi, din Uniunea Europeană. Raportat la PIB, Italia este întrecută doar de Grecia, ţară care este aproape de faliment.

Cea mai mare creştere a datoriei Franţa este cauzată de împrumuturile suplimentare de 52,6 miliarde de euro contractate de Guvern, datorie nou-contractată pe termen lung, în general pe 10 ani. În schimb, primăriile şi-au redus datoria cu 2,7 miliarde de euro, iar fondurile de asistenţă socială cu 2,3 miliarde. Împrumuturile acordate Portugaliei şi Irlandei în cadrul planului de salvare a zonei euro au costat Franţa în acest an 2,4 miliarde de euro, dar statul a primit totuşi înapoi 2 miliarde de euro din împrumuturile pe care le acordase industriei auto ca să treacă criza, în 2009.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a prezentat un plan de buget pentru 2012 care ţine cheltuielile neschimbate faţă de acest an, iar cheltuielile cu serviciul datoriei şi cele cu pensiile vor continua să pună presiune pe deficit, potrivit Bloomberg. Proiectul prevede un deficit de 81,8 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, în scădere de la 95,5 miliarde euro sau 5,7% din PIB în acest an. Deficitul ar urma să scadă ca urmare a unei creşteri cumulate a economie din anul acesta şi cel viitor. Pentru 2012 prognoza de creştere este de 1,75%, în condiţiile în care Zona euro ar urma să crească cu 1,4%. Însă, sondajele recente şi mai multe rapoarte ale băncilor arată că se aşteaptă o încetinire a substanţială a creşterii economice în 2012, ba chiar o recesiune. Francezii se aşteaptă ca datoria publică să scadă începând din 2013. Însă pieţele de obligaţiuni văd Franţa considerabil mai slabă din punct de vedere fiscal decât Germania, asta în care ambele ţări sunt cotate cu AAA la toate agenţiile de rating. (…)

(…) Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a luat vineri angajamentul de a discuta cu Berlinul despre urgentarea salvarii monedei euro si impiedicarea falimentului grecesc. George Papandreou s-a aflat in vizita oficiala la Paris unde l-a asigurat pe Sarkozy ca tara sa va face toate schimbarile necesare ca sa-si imbunatateasca situatia financiara. Sarkozy, care considera ca falimentul Greciei ar insemna falimentul intregii Europe, a promis ca va merge in cateva zile in Germania unde va incerca sa gaseasca solutii impreuna cu Angela Merkel pentru accelerarea integrarii economice a zonei euro si pentru a stabili cat mai urgent strategia pentru salvarea monedei unice si a Greciei asa cum s-a decis la summitul din 21 iulie 2011, scrie AFP.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “CRIZA DATORIILOR PUBLICE DA TARCOALE FRANTEI, iar Sarkozy promite ca “salveaza” Grecia si zona euro

  1. Pingback: Germania in risc de faliment, ratingul Italiei a fost scazut, Grecia sub presiune, FMI promite recesiune, eurocratii DECID: RECAPITALIZEAZA BANCILE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare