De acum și oficial: PELERINAJUL DE SFÂNTUL DIMITRIE ANULAT. Premierul Orban este „convins” că „în BOR există înțelegere…”/ Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu critică AROGANȚA și caracterul OFENSATOR al deciziei/ Cătălin Raiu, expert OSCE: Statul INSTIGĂ cetățenii să privească cu suspiciune Biserica
Hotnews:
Pelerinajul de Sfântul Dumitru din Capitală va fi anulat. Orban: Sunt convins că în BOR există înțelegere
Pelerinajul de Sfântul Dumitru, care are loc în fiecare an în București, la sfârșitul lunii octombrie, nu se va mai desfășura în acest an, a anunțat luni premierul Ludovic Orban, precizând că riscul de infectare este foarte mare. El s-a declarat “convins că în BOR există înțelegere” pentru această decizie. Anunțul are loc în contextul interzicerii pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat critici dure la vârful Bisericii.
- “Sunt om credincios, respect biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari. Ştiţi cum funcţionează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul în nişte condiţii pe care nu putem să le controlăm.
- Riscul de răspândire există atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi. După aceea, este foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii persoanelor, plus că sunt anumite lucruri care se desfăşoară şi care pot pune în pericol viaţa credincioşilor. Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a anunțat, luni, Ludovic Orban.
În 26 octombrie are loc sărbătoarea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar în 27 octombrie -Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. În fiecare an, Patriarhia organizează un pelerinaj în Capitală.
Decizia de anulare a pelerinajului are loc în contextul interzicerii pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași, măsură care a provocat critici dure la vârful Bisericii.
Digi24:
BOR reacționează dur la anunțul lui Orban: Aroganța și autarhismul decizional nu au onorat pe nimeni
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat luni cu privire la anularea pelerinajului de Sfântul Dumitru din București că gestul reprezintă „un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată”.
„Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată”, afirmă Vasile Bănescu, potrivit unui comunicat transmis presei.
„Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum”, completează el.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române precizează că „aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”.
„Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”, completează Vasile Bănescu.
R3Media:
Prof. Cătălin Raiu, expert OSCE în libertatea religioasă, spune că prin măsurile luate, statul a instigat cetățenii să privească cu suspiciune Biserica
Profesorul Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE, spune că statul a instigat cetățenii să privească Biserica Ortodoxă cu suspiciune, prin felul în care a argumentat interdicția pusă cetățenilor care nu locuiesc în Municipiul Iași de a participa la pelerinajul de Sf. Parascheva.
„Statul nu se comportă corect în momentul ăsta și se află fix în afara standardelor de libertate religioasă ale OSCE, de exemplu.
El a spus așa: închidem pelerinajele pentru că transportul pelerinilor la locul de pelerinaj are potențial de infectare. Cu alte cuvinte, responsabilitatea privată a transportatorilor este pusă în cârca Bisericii, ceea ce mi se pare un gest de instigare a cetățenilor de a privi Biserica cu suspiciune, ca un fel de organizație care nu ține cont de reguli, de nimic, punându-i în cârcă și acele zone unde nu ea se ocupă de organizare. Acesta este tipul de instigare care este ferm condamnat de către standardele internaționale privind libertatea religioasă”, a declarat Raiu la Radio România Actualități.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a interzis pelerinilor din alte orașe participarea la sărbătorile organizate cu ocazia Sfintei Parascheva de la Iași și a Sfântului Dimitrie cel Nou la București, prin noua hotărâre emisă luni 05 octombrie.
Este vremea cernerii; in curând urmează secerișul.
Cât se bucură probabil autoritățile cu actualul purtător de cuvânt al BOR care face niște comunicate pe care fără un DEX, un dicționar ortografic sau un tâlcuitor greu le mai înțelegi… dacă le mai înțelegi. Un Cleopa sau un Pîrvu în două cuvinte ar fi făcut de înțeles totul și pentru toți.
Asta cu “un excesiv superior dispret” am inteles-o, dar pentru “autarhism” si “solipsism” a trebuit sa consult dictionarul limbii romane.
Sper insa ca Orban & Co au inteles despre ce vorbea purtatorul de cuvinte al Patriarhiei, ca n-or fi la fel de prosti ca mine.