Actualizare. CĂTRE LOCKDOWN. Arafat anunță noi restricții, inclusiv în privința PELERINAJELOR/ DSP București propune INTERZICEREA PROCESIUNILOR și a „staționării” credincioșilor lângă biserici!/ La Sfânta Parascheva vor avea voie doar ieșenii. Chirică apelează la MAI pentru împiedicarea convoaielor de pelerini

5-10-2020 12 minute Sublinieri

UPDATE 

Hotnews:

VIDEO Raed Arafat: Carantină pentru localitățile cu indice de incidență de peste 3 cazuri la mia de locuitori, dacă există focare active / Se interzic pelerinajele de sărbătorile religioase

Raed Arafat a cerut luni comitetelor județene să se reunească „de urgență” pentru a impune, acolo unde este cazul, regulile de prevenire a epidemiei de coronavirus. Astfel, acolo unde se înregistrează un indice de incidență de peste 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile se va trece la carantinarea localităților, dacă există focare active, iar unde indicele de incidență este între 1,5 și 3 autoritățile locale trebuie să interzică nunțile sau botezurile, să închidă activitatea restaurantelor în interior și să se revină din nou la telemuncă.

În perioada următoare, se vor interzice pelerinajele la evenimentele religioase, urmând să poată participa doar persoanele care au domiciliul sau reședința în respectiva localitate.

„În zonele cu incidență 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toți agenții economici, publici și privați, să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

În plus, autoritățile analizează introducerea unei măsuri de suspendare a activității agenților economici „cel puțin 30 de zile” dacă nu sunt respectate recomandările autorităților.

Autoritățile au impus și o serie de reguli pentru persoanele care vin în România dintr-o țară cu un indice de incidență mai mare decât în țara noastră.

Astfel, „cei care vin pentru trei zile, pot veni cu un test negativ în ultimele 24 de ore”, a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Cei care vin pentru o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea ca a opta zi să poată efectua un test la cerere. Dacă e negativ și asimptomatic, la zece zile pot ieși în carantină”, dacă nu vor respecta carantina de 14 zile, a adăugat el. (…)

Raed Arafat

Toate comitetele județene și cel al municipiului București pentru situații de urgență se vor întruni de urgență pentru a analiza situația epidemiologică și pentru a lua toate măsurile emise în contextul unei incidențe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile

Măsurile analizate în mod deosebit dar nu ne limităm doar la ele: purtarea măștii în spațiile închise dar și e deschise, în special în spațiile publice aglomerate

Carantinarea localităților care depășesc 3 la mie în ultimele 14 zile, luând în considerare dacă există focare, dacă există răspândire comunitară luarea în considerare a carantinării acestor localități

Se interzic evenimentele precum nunți, botezuri, în zone cu incidență peste 1,5

Se sistează activitatea restaurantelor în interior în zone cu incidență peste 1,5

Acestea sunt decizii care au fost luate și solicităm să implementeze aceste măsuri acolo unde regula o impune

Mai multe decât atât, este în analizează și posibilitatea implementării în curând a măsurii de suspendarea a activității agenților care nu respectă regulile, cel puțin 30 de zile

În zonele cu incidență 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toți agenții economici, publici și privați, să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programului

Acest lucru trebuie să devină o obligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori

Sărbătorile religioase sunt permise doar cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința n localitate, fără participarea pelerinilor din alte localități

Riscul major nu este numai participarea, riscul major este pe durata transportului, în autocare. Este suficientă o singură persoană infectată într-un autocar pentru a se întoarce toți infectați acasă

Se vor intensifica controalele, vor fi făcute verificări de respectare a regulilor

Ne așteptăm la colaborarea populației cu noi, gestul este foarte simplu, purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea pe mâini, a suprafețelor

Digi24:

Raed Arafat: Sărbătorile religioase, numai cu participanți din orașul respectiv. La Sfânta Parascheva, doar ieșenii

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat luni seară că a fost luată decizia permiterii sărbătorilor religioase, însă numai cu participanți din localitatea respectivă. Astfel, la racla cu moaștele Sfintei Parascheva vor avea voie să meargă doar locuitorii Iașului. (…)

R3media:

Restaurantele, cinematografele, teatrele se închid în Iași. Traian Băsescu cere măsuri și mai dure la București

Restaurantele, cinematografele, teatrele și cazinourile din orașul Iași și din 11 comune ieșene se închid timp de o săptămână din cauza înmulțirii numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2. Decizia aparține Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Autoritățile ieșene au decis să suspende începând de luni până pe 12 octombrie activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor din orașul Iași și din comunele Aroneanu, Costești, Mădârjac, Miroslava, Moțca, Plugari, Răchiteni, Rediu, Tomești, Țuțora și Valea Lupului. Restaurantele și cafenelele aflate în pensiunile și hotelurile din localitățile menționate rămân deschise doar pentru clienți. De asemenea, unitățile pot prepara produse care nu se consumă la fața locului.

Timp de o săptămână va fi suspendată și activitatea cazinourilor din Iași și din cele 11 comune. De asemenea, nu vor fi deschise cinematografele și teatrele, iar spectacolele și evenimentele culturale sunt interzise.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a mai decis să prelungească cu încă o săptămână interdicțiile similare din comunele ieșene Bârnova, Ciurea, Heleșteni, Holboca și Horlești.

În acest timp, Traian Băsescu – proaspăt ales consilier general al Bucureștilor – propune un lockdown și mai draconic în București.

Într-o declarație publicată pe facebook, fostul președinte al României cere închiderea teatrelor, cinematografelor, a restaurantelor și a mall-urilor, dar și a școlilor, a grădinițelor și a universităților.

„Dacă cei doi iresponsabili ţin să desfăşoare alegerile pe 6 decembrie, foarte bine dar, trebuie luate imediat măsuri de limitare a răspândirii bolii:
-închiderea imediată a teatrelor, cinematografelor, restaurantelor mall-urilor;
-închiderea imediată a grădiniţelor, şcolilor şi a universităţilor;
-cea mai mare parte a funcţionarilor din ministere, agenţii guvernamentale, primării, companii private, multinaţionale trec pe soluţia “lucrului la domiciliu”;
-reducerea la maxim a transportului public;
-portul măştii devine obligatoriu în mod egal în spaţii închise şi în aer liber;
-interzicerea oricărei manifestări publice care implică mai mult de 6 oameni;
-limitarea accesului în pieţele agroalimentare;
-testare masivă a populaţiei, nu numai a acelora care au deja simptome”.

Anghel Buturugă:

Fără procesiuni religioase în București și fără staționare lângă lăcașele de cult

Comitetul pentru situații de urgență din București propune, având în vedere rata de incidență a SARS-CoV-2, printre altele, interdicția procesiunilor religioase și a staționării lângă lăcașurile de cult. În acest moment, marea majoritate a slujbelor din București se țin afară, unde oamenii pot sta fără mască.

Pe lângă faptul că „staționarea” lângă biserici poate implica, de fapt, interdicția de a sta în curte pentru a participa la slujbă fără mască, e clar că vor să interzică pelerinajul de Sfântul Dumitru.

Evident, aceste măsuri sunt propuse fără a fi prezentată vreo dovadă că creșterea ratei de incidență ar fi corelată cu participarea la slujbele bisericești.

România a fost printre statele care au încălcat cel mai sever libertatea religioasă în starea de urgență. Acum se reintroduc aceleași restricții, treptat, fără a se mai recurge (deocamdată) la declararea stării de urgență.

Și tot acum se cam vede valoarea compromisurilor făcute de Patriarhie și a afișării ostentative cu masca, inclusiv când regulile nu o cereau.

Paul Andrei Gabriel:

Raed Arafat: Sărbătorile religioase, numai cu participanți din orașul respectiv. La Sfânta Parascheva, doar ieșenii

“Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă.”

Ok, să zicem că sunt de acord cu ce spune Arafat, e logic. Deși ar trebui interzisă deplasarea în orice scop cu autobuze. Dar cum se face mă nene că au sărit cazurile la peste 2000 pe zi imediat după alegeri? Adică nu e ca și când nu au anticipat unii treaba asta, bă chiar s-a scris exact așa.

Ce vedem pe graficul ăsta? Pe 27 au fost alegeri deci stăteam decent, pe 28 încă numărau băieții voturile și nu aveam timp de anchete DSP. Pe 29 încă ne certam pe cine a ieșit primar. Eeh, pe 30 ne puteam concentra pe testele covid, așa că am avut prima oară peste 2000, record, breaking news. Bine, pe 30 am aflat rezultatele de la 29, deci doar o zi a fost între alegeri și prima zi cu recorduri în România. Așa coincidente…

Cum au trecut alegerile, cum au apărut atâtea cazuri cât să necesite restrictii. De ce nu le-ați luat înainte să ajungem la 2000 pe zi? Nu avem acolo specialiști care pot anticipa? Alții cum au “știut”? Aaah, ne-am purtat mai cu mănuși ca să nu iasă așa nasol la vot, am înțeles.

Bine, astea sunt speculații, vă dați seama că nu cred așa ceva și nu vreau să insinuez nimic…

Silviu Dancu:

Ce drăguț, nu-i așa? Acum e propunere, mâine e decizie, poimâine e obligație.

Și nici acum, când toată lumea vedea mișcarea asta, când vindecările miraculoase de dinainte de alegeri sunt imediat după alegeri urmate cu explozii de ”cazuri”, când aproape că putem desena următoarele mișcări ale autorităților (ceea ce arată că e mai mult manevră politică decât una de ordin sanitar), ei bine, tot există aplaudaci cu capetele atât de înfipte în dosul propriilor frici și auto-amăgiri, încât dosul le-a devenit mască.

Bogdan Alexandru Duca:

Deci putem sa ne prindem când sunt cocoașele pandemiei de viroză asimptomatică.

Trebuie să luăm calendarul ortodox și acolo unde vedem mai multe sărbători concentrate cu cruce roșie, atunci știm că dă și tusea în om.

Între Sfânta Paraschiva și Sfântul Dumitru vom avea un vârf. Apoi ne relaxam ca vine un vârf mai mare între 24 decembrie și Sfântul Ion.

Apoi putem respira ușurați până la Paști.

Voi ați auzit cumva? Remus Cernea e ceva consilier al lui Arafat?

Mirel Palada:

Mana Ciutacu: “Deși numărul de cazuri de covid creștea și tot creștea în fiecare zi, au deschis școlile, să le dea oamenilor sentimentul că nu e periculos să meargă la vot. Au organizat alegeri și le-au furat. Pentru ei și-ai lor. Acum, după ce-au pus mâna pe aproape toată puterea, încep din nou să ne pună restricții: la petreceri, nunți, botezuri, înmormântări, biserică și călătorii. Masa de manevră și-a făcut datoria, acum trebuie să stea în bârlog, până când va fi, din nou, nevoie de ea. Că a mai rămas neacaparată o bucățică de putere.
La parlamentare, birjar!”

ZiaruldeIași:

Mitropolia nu interzice atingerea raclei: „Moaştele nu fac rău”. Regulamentul pelerinajului

Anul acesta vor fi măsuri fără precedent: se stă în şir indian, cu mască, iar coada se poate întinde pe ambele maluri ale Bahluiului. Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva”, arată reprezentantul Mitropoliei.

UPDATE

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a transmis o serie de precizări după publicarea textului de astăzi din „Ziarul de Iași”.

„Sfințenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înțelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutății, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creștini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfințenie nu te poți „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstițioasă nu ajută. E nevoie și de o credință care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu și în folosul oamenilor. Așadar, e nevoie de discernământ și de evlavie înțeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

TEXT INIȚIAL

Pelerinajul Sfintei Parascheva se apropie săptămână viitoare, iar Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a luat, alături de autorităţile locale şi Jandarmerie, măsuri fără precedent în încercarea de a elimina aglomeraţiile şi riscul ca oamenii să se infecteze cu virusul SARS-COV-2.

Însă, în săptămânile dinaintea pelerinajului, peisajul Iaşului arată cum se poate mai neprimitor pentru potenţialii zeci de mii de pelerini: spitalele sunt pline până la refuz de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, Iaşul e în permanenţă pe prima poziţie în topul infectărilor din ţară, în urma Bucureştiului, şi mesajele trimise de la autorităţi sunt din ce în ce mai dure.

Pelerinii au venit deja la Iaşi

Încă din acest weekend, câteva sute de pelerini au fost deja şi s-au închinat la Mitropolie, în grup organizat, la moaştele Sfintei Parascheva.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că speranţa lor este ca oamenii să asculte de îndemn şi să vină mai din timp, mai ales că moaştele Sfintei vor fi scoase, într-o procesiune, şi amplasate pe baldachinul împodobit cu flori încă de joi, 8 octombrie.

De altfel, baldachinul este deja ridicat, asamblat şi urmează să fie împodobit zilele următoare de aceeaşi familie Buştei, care vine an de an de la Bucureşti cu o camionetă plină de flori.

Baldachinul este amplasat în acelaşi loc ca în fiecare an, pe platoul din spatele Catedralei Mitropolitane, înspre Facultatea de Teologie Ortodoxă, însă asemănările faţă de anii anteriori se opresc aici.

Anul acesta s-a luat decizia, la nivelul Mitropoliei, ca pelerinii să intre şi să stea la rând în şir indian, chiar dacă sunt din aceeaşi familie, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară impuse (purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor la intrarea la rând şi, periodic, pe traseu, cât şi păstrarea unei distanţe fizice de minimum 1,5-2 metri).

„Le-am adresat rugămintea, chiar dacă sunt membri din aceeaşi familie, să stea câte unul în rând, exceptând situaţiile în care o anumită persoană are nevoie de sprijinul cuiva care are probleme de deplasare şi atunci poate are nevoie de sprijin. Am cerut ca fiecare să poarte mască pe faţă, având conştiinţa că poată să asigure o protecţie – e la fel ca centura de siguranţă în maşină, chiar dacă nu te asigură că vei scăpa în caz de accident, îţi poate fi de folos în multe situaţii”, a explicat pr. Marian Timofte, implicat în procesul de organizare.

Coada s-ar putea lungi pe ambele splaiuri ale Bahluiului

Una dintre principalele măsuri luate, sub îndrumarea Jandarmeriei, este crearea unui culoar şerpuit, în parcarea dintre Facultate şi Catedrala Mitropolitană, pe modelul cozii de la aeroport, care să poată ţine în zona respectivă 700 – 800 de persoane, chiar dacă se află în şir indian, una în spatele celeilalte.

Jandarmii au început deja să instaleze gardurile, astfel încât culoarele ce şerpuiesc să aibă o distanţă de măcar doi metri între ele.

O altă sugestie a Primăriei se dovedeşte greu de implementat. Într-o şedinţă comună, reprezentanţii administraţiei locale au impus crearea unui culoar separat pentru persoanele care sunt mai vulnerabile în faţa infecţiei cu COVID-19.

Momentan, există discuţii pentru crearea unei căi de acces pe lângă Casa Nicodim, pe la Librăria Doxologia, pe unde să intre categoriile aflate în risc: oamenii în vârstă, mamele cu copii foarte mici în braţe, care pot fi ajutaţi să se închine fără să mai stea la rând.

Reprezentanţii Mitropoliei atrag însă atenţia asupra faptului că mulţi oameni vin şi pentru ideea de a sta la coadă, de căinţă în aşteptarea închinării, astfel încât aceştia s-ar putea să se aşeze la coadă în ciuda existenţei acestui culoar separat de acces.

O altă îngrijorare ţine de lungimea cozii: în anii trecuţi, în maximum 3 kilometri de coadă încăpeau câteva zeci de mii de persoane, iar acum, cu distanţarea fizică şi aşezarea în şir indian, într-un kilometru nu pot încăpea mai mult de câteva sute de persoane.

O măsură de urgenţă pe care sunt pregătiţi să o implementeze autorităţile implică şi blocarea Splai Bahlui Mal Drept, în felul următor: rândul de pelerini să înceapă din dreptul bulevardului Nicolae Iorga, să meargă pe splai până la Podului Cantemir, unde trece peste Bahlui şi merge pe traseul stabilit din anii trecuţi, până în dreptul străzii Alexandru Ipsilanti (înainte de Lukoil).

Dar reprezentanţii Mitropoliei nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie.

„Nu cred că va fi chiar aşa. Am vorbit cu organizatorii din anii trecuţi de deplasări de pelerini la Iaşi şi ne-au confirmat că vin cu mult mai puţini oameni. Din presă înţeleg şi că nu vor mai veni autocarele de la Voluntari. Ne aşteptăm ca în urma măsurilor să se lungească coada, dar nu chiar atât de mult încât să fie nevoie să folosim ambele splaiuri. Din punctul meu de vedere, splaiul drept nu va fi folosit deloc”, a explicat pr. Marian Timofte.

“Fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte”

O problemă majoră cu care se confruntă reprezentanţii mitropoliei nu datează de anul acesta şi au rugat mereu credincioşii să înceteze cu acel obicei.

Este vorba despre atingerea raclei cu tot felul de obiecte, bagaje personale, pe care le aduc de acasă şi le apropie de raclă cu moaştele Sfintei Parascheva, uneori le aşază deasupra sau ţin rândul în loc scoţând din bagaje din ce în ce mai multe articole.

„Riscăm să cădem într-o zonă a superstiţiilor, cu atât mai puţin s-ar potrivi în acest context epidemiologic”, a mai spus pr. Marian Timofte. Interacţiunea la raclă este însă un subiect delicat, din punct de vedere al abordării creştine: mesajul transmis ani la rândul de Biserică şi validat şi de unele mărturii este că moaştele Sfintei Parascheva au ajutat bolnavii să se vindece.

„Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă. Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, aţii pun şi mâna, alţii ating creştetul. Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri”, a explicat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

EVZ:

News Alert! Fără precedent în istorie. Primarul de Iași cere ajutorul MAI pentru a opri pelerinii care vin la Sf. Parascheva

Mihai Chirica, primarul din Iași, este disperat de situația periculoasă care s-ar putea crea doată cu sosirea pelerinilor așa că a apelat la M.A.I. pentru a remedia situația.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, luni, că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care să vină la Iaşi cu pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Chirica a anunțat că nu vor fi asigurate locuri de parcare și nici nu va fi oprită circulația, iar în plus nu se organizează Serbările Iașiului, nu vor fi focuri de artificii, nici sărbătoarea vinului, nici târgul meșteșugarilor și nici masa pelerinilor de după slujba din 14 octombrie.

Mihai Chirica a spus că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat şi că primăria nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada următoare.

Nu se organizează nicio sărbătoare!

„În acest an nu organizăm Sărbătorile Iaşiului. Ceea ce se face este ca o formă de prevenţie care să preîntâmpine sosirea unui număr mare de pelerini. Este dreptul legitim al oricărui cetăţean de a se deplasa, dar noi luăm toate măsurile necesare pentru a evita riscul epidemiologic.

Nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nici târgul meşteşugarilor. Nu se vor organiza acte de comerţ. Şi asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări.

Vom lua măsuri pentru a preîntâmpina apariţia unor grupuri de cetăţeni din România sau din Iaşi care vor dori să ajungă pe la raclă. Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi”, a afirmat edilul Mihai Chirica, citat de G4media.

Apel puternic către credincioși

„Noi nu asigurăm locuri de parcare pentru autocare. Deci nu veniţi pentru că va fi foarte greu să găsiţi locuri de parcare. Nu închidem circulaţia. Nu vă hazardaţi, pentru că nu asigurăm condiţii ca în anii precedenţi”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

El a spus că rândul pelerinilor care se va forma pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane „va fi construit în aşa manieră încât să nu intre în contact cu nicio curte”.

„Vom asigura împreună cu Mitropolia materiale dezinfectante. Vom avea voluntari care vor trece pe la fiecare pelerin pentru a se dezinfecta. Vor fi montate corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, acolo vor primi apă şi hrană. Nu va mai fi nici masa pelerinilor de după slujba de pe 14 octombrie.

Slujba se va desfăşura într-un perimetru închis şi nu vor fi decât 500 de scaune puse la dispoziţie de primărie. Facem apel la ieşeni să nu se îmbulzească în această perioadă spre Catedrala Mitropolitană. Să le dăm voie celor din afara Iaşiului, pentru că noi avem ocazia să ne ducem la sfântă şi în alte momente ale anului”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Hotnews:

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, după ședința CNSU: În esența ei, sărbătoarea de Sf. Parascheva nu este afectată

În esența ei, sărbătoarea de Sf Parascheva nu este afectată, Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc, au anunțat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, după întrunirea CNSU, potrivit Mediafax.

„Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași. Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere. Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, a declarat, luni seara, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

Când DICTEAZĂ BISERICII reguli liturgice, autoritățile române ÎNCALCĂ principiul STATULUI DE DREPT. O analiză a lui CĂTĂLIN RAIU (expert OSCE in libertate religioasa): „Fascinat de puterea sa despotică, STATUL S-A VÂRÂT ÎN POTIR, recomandând ABȚINEREA DE LA EUHARISTIE”

Reacția unui tânăr MUSULMAN din Iași: Cum să ceri BISERICII să se înregimenteze în ceea ce va fi SOCIETATEA PENITENCIARĂ a lumii de mâine?/ PROTEST în ILLINOIS. Amintind persecuția comunistă, PASTORI români REFUZĂ să se conformeze DIRECTIVELOR abuzive/ Expert OSCE: desconsiderarea LIBERTĂȚII RELIGIOASE deschide fereastra comportamentelor AUTORITARISTE PERICULOASE

PELERINAJUL SFÂNTULUI IOAN CEL NOU DE LA SUCEAVA – criticat în mass-media „vigilentă” pentru că ar fi un „FACTOR DE RISC” prin nerespectarea distanțării sociale și purtarea parțială a măștilor

Cu vehemență și fermitate exemplară, EPISCOPUL IGNATIE al Hușilor acuză “instalarea unui DESPOTISM SANITAR, care se traduce printr-o IMIXTIUNE hilară şi ineptă în ceea ce priveşte practica liturgică a Bisericii”. Despre “MINȚILE DRILL LOCKDOWN” ale seculariștilor care doresc să reconfigureze cultul ortodox, pornind de la LINGURIȚELE DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

SFÂNTA EUHARISTIE INTERZISĂ de către guvernul orașului TORONTO, Canada. Părintele Fanourios Pappas: “PERSECUȚIA BISERICII CONTINUĂ” (Video). Statul american CALIFORNIA a INTERZIS CÂNTATUL în biserici

PS PRODROMU al Madagascarului: „Sfânta Împărtăşanie NU transmite boli, este izvorul vieţii, iar noi trăim acest lucru în fiecare zi în AFRICA, unde intrăm în contact cu nenumărate boli”/ Mitropolitul Augustin al Germaniei (Patriarhia Ecumenică): ÎMPĂRTĂȘIM CU LINGURIȚA DE PESTE O MIE DE ANI. Nu este problema statului!/ Consiliul de Stat al Franței critică guvernul pentru ATINGEREA GRAVĂ adusă LIBERTĂȚII CULTULUI RELIGIOS

JIM CAVIEZEL, actorul principal din filmul „Patimile lui Hristos”: PERSECUȚIA ÎNCEPE DIN INTERIORUL BISERICII. Actorul se referă la cardinalii și episcopii ce „colaborează” cu promotorii CULTURII ANULĂRII și ai închiderilor bisericii sub pretextul pandemiei. „Sunt mulţi dintre noi care sunt de-a dreptul iude!” (Video)

PROPAGANDA ”CULTULUI” COVID “IN LOCUL CEL SFANT”? Ucenicii lui Arafat, Rafila si Tataru si folosirea “amvonului” ca tribuna de promovare agresiva a OBEDIENTEI OARBE fata de masurile de “protectie” ale STATULUI. “Mulți vor cădea în înșelarea duhurilor care urzesc război împotriva Bisericii și a adevăraților închinători… Apostazia bate la ușă… Prigoana, așișderea…”

Tucker Carlson despre ATACURILE ÎMPOTRIVA CREȘTINISMULUI din SUA sub pretextul antirasismului (Video). Eric Metaxas: dacă liderii religioși creștini nu reacționează, OAMENII VOR FI LOVIȚI/ Statul California ÎNCHIDE BISERICILE pe motiv de creștere a cazurilor de Covid-19

RECOMANDARILE INJOSITOARE ALE I.N.S.P. PENTRU BISERICA si reactii MARTURISITOARE ale corpului eclezial. IPS TEODOSIE: “E o imixtiune in cultul bisericii. Nu facem compromisuri”. PREOTI SI MIRENI INDIGNATI pentru tentativele de modificare brutala a RANDUIELII SFINTEI IMPARTASANIEI si a raportarii la sfintele icoane, dar si fata de DECLARATIILE ECHIVOCE ALE LUI VASILE BĂNESCU: “Nu idolatrizam lingurita de la Impartasanie, dar nici nu renuntam la ea”


Categorii

Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Parintele Constantin Sturzu, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “Actualizare. CĂTRE LOCKDOWN. Arafat anunță noi restricții, inclusiv în privința PELERINAJELOR/ DSP București propune INTERZICEREA PROCESIUNILOR și a „staționării” credincioșilor lângă biserici!/ La Sfânta Parascheva vor avea voie doar ieșenii. Chirică apelează la MAI pentru împiedicarea convoaielor de pelerini

  1. “În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași” – și penibilul persistă, albul care e negru e albastru, sărbătoarea nu e afectată, dar e doar pt credincioșii din Iași. Ca la Radio Erevan: Volga nu s-a dat, ci s-a luat, și nu era mașină, ci bicicletă…

  2. O observatie. Tocmai am fost in Romania. Cu rele si cu bune. Am observat insa un lucru: in bisericile de parohie de prin Bucuresti si aiurea aproape TOATA lumea purta masca si mai nimeni nu mai saruta moaste si icoane. Sigur, la manastiri situatia era oarecum diferita.

    Cucoane in varsta, stalpi ai bisericii iti cereau sa iei distanta fata de ele adica “pleaca de aici”, daca li se parea ca nu pastrezi distanta sau nu porti masca, sau masca nu e purtata cum trebuie.

    Cunosc la prima mana lume care se duce la biserica de ani de zile, care tine posturi si se duce prin pelerinaje dar care nu si-ar da masca jos in biserica cu atit mai mult sa sarute sau sa atinga moaste sub nici o forma. Cind le intrebi la ce s-ar putea astepta sa se intimple daca ating su saruta moastele facatoare de minuni si in primul rind de vindecari….le vezi cum se simt stinjenite sa acccepte ca le e pur si simplu frica de contaminare cu virusul X si baga imediat argumentul: nu vreau sa se dea motiv de inchidere a bisericii pentru ca nu ne conform regulilor. Adica caca–maca.

    In Anglia intr-un fel e si mai rau: aici exista personae care pur si simplu stau de paza si se uita la tine daca porti masca “correct” si daca nu, vin si te trag de mana in timpul slujbei – freaca cu osardie demna de o cauza mai buna toate suprafetele pe care cei veniti la slujba le ating…etc. Si nu, nu sint politisti – sint cei din Parohia respectiva. Ceea ce frapeaza la ei este “zelul”. Zelul cu care urmaresc pe toti si toate. Cat de alerti sint cind trebuie sa dibuiasca pe cineva ca sta mai aproape de altcineva decit ar trebui, etc.

    Asa ca, da. sigur, autoritatile fac si dreg dar si noi ….cica “crestinii” nu ne lasam mai prejos. Este foarte clar ca din majoritatea omenetului care umplea bisericile mai mult de 80% crede fara mmulte intrebari ca exista un pericol de contaminare daca atingi moaste si icoane, daca stai in biserica fara masca…etc. Si procentul il dau in buna cunostinta de cauza. Am fost pe la atit de multe biserici incit stiu exact ce vorbesc. iar diaspora nu face nici o diferenta. Nu numai diaspora romaneasca ci diaspora in general fie ea greceasca, ruseasca, etc.

    Sigur, toti avem fricile noastre si toti avem doza noastra de necredinta in Dumnezeu…altfel n-am mai fi oameni pacatosi dar…..parca asta le intrece pe toate. Pentru ca una este sa te indoiesti ca Dumnezeu te va ajuta in cazul X in care ai tu o nevoie si alta este sa crezi ca pe moastele Sf. Pantelimon marele vindecator, sau al icoanei Maicii Domnului colcaie virusii si tu, sireacul de tine te poti infecta cu acesti virusi mortali sau letali sau cum or mai fi ….

    Dar trebuie sa fim prudenti! sa nu ne asumam riscul! Nu-I asa??!!¬

  3. Nu inteleg cum vor verifica daca cei care vin la Sf Cuvioasa Paraschieva sunt din Iasi? Te vor legitima?
    Ce aberant!!!!
    Adica daca eu am venit in Iasi pt o sedinta de afaceri …nu am voie sa particip la slujba? Am voi in Iasi dar nu la biserica din Iasi????
    Maine poimaine nu vom mai avea voie sa circulam liberi prin tara noastra.

  4. Comunele din jurul municipiului Iași sunt toate sub restricții timp de o săptămână până la Sărbătoarea Sfinte Parascheva. Parcă ar fi un asediu viral.

  5. Pingback: Reacția Patriarhiei față de noile restricții: MĂSURILE SĂ NU CONDUCĂ LA AFECTAREA LIBERTĂȚILOR RELIGIOASE/ Cătălin Raiu, expert OSCE: ”adresa din cartea de identitate NU poate fi un motiv pentru INTERZICEREA EXERCITĂRII LIBERTĂȚII RELIGIOA
  6. @petra,

    TOTAL de acord cu întreg comentariul dvs.

    Iar procentul de 80% poate liniştit să urce spre 95-97% în situații de genul : membru al parohiei decedat fără să fi suferit de alte boli , măsuri restrictive impuse de aurorități , emisiuni/ştiri cu invitați din domeniul sănătății care povestesc câtă suferință au putut să vadă pe paturile de ATI ( de parcă pe aceste paturi de ATI au stat vreodată şi alt tip de oameni decât cei aflați în cele mai critice stări de sănătate ).
    Este , într-adevăr , grav sau , să spunem că abia acestea sunt lucrurile cu adevărat grave , faptul că în câteva luni de zile , sub influența unor elemente mai mult sau mai puțin resimțite direct asupra noastră , am ajuns să ne clătinăm , în credință , mai abitir decât o barcă pe apă.
    Este înspăimântător cât de uşor au putut să ne clatine credința !
    Cât de rapid ne-au pus “pe butuci” !
    Cred ca şi EI , păpuşarii , se miră , de efectele obținute atât de facil !

    Eh , ce să-i faci ! Suntem prea mult carne=țărână şi prea puțin duh . Avem prea multe reacții instinctive , conservatoare şi prea puțină credință “oarbă” , citim rugăciuni/acatiste/canoane nenumărate doar cu ochii trupului dar nu ajunge nimic la ochiul minții şi nu înaintăm deloc pe scară. Mă întreb , oare un examen brusc şi extrem de dur (cataclism gen) , ne-ar putea întoarce sau doar ar “desăvârşi” ceea ce a început acum ?

  7. @fane,

    Ma gândesc și eu de multe ori la felul în care citesc rugăciuni, acatiste, canoane și mă întreb cum pot sa depășesc o anumita rutina, ca să ma ridic, măcar din când în când, mai sus pe scară. Sau pe scară pur și simplu.
    Dar cunosc oameni care frecventează biserica duminica de duminică și nu citesc nicio rugăciune. Nu spun ca trebuie sa îi desconsider precum fariseul pe vameș, dar cred ca dacă ar citi cât mai mulți oameni măcar rugăciunile de dimineață și de seară, Paraclisul Maicii Domnului și din Psaltire, ar apărea și în societate niște schimbări în bine evidente.
    Bineînțeles că milostenia ar trebui să fie și ea o preocupare permanenta a credincioșilor.

  8. ca să ma ridic, măcar din când în când, mai sus pe scară. Sau pe scară pur și simplu.

    Domnița Miriam , cine va zis ca sunteți sau urcați pe scara ? Poate va soptit fermecător “ Cineva “ ..
    Eu vara asta m-am suit pe scara sus pe casa . Ce fain era pe acoperiș . Ma gândeam la ce înălțime sunt . Da No a trebuit sa curat hornul si m-am umplut de funingine si am coborât pe pământ mai negru decât urcasem .

  9. Scara e a călugărilor , a celor nestiuti de lume .
    A noastră a celor ce ne întărim unii pe alți e – Calea ..

  10. Masura asta luata de muslimul raed este raspunsul ecumenist la spusele purtatorului de voroave al pa tri arhiei cumca nu ne-ar tine zidurile in rugaciune dreapta si ca in toate religiile se roaga la fel.*Restul e tacere*.

  11. Pingback: BUCUREȘTI: Comitetul de Urgență RENUNȚĂ la propunerile DSP de interdicție a procesiunilor religioase și „staționării” lângă biserici/ În schimb, la IAȘI, pelerinii din oraș NU AU VOIE să se atingă de racla Sfintei Parascheva. Reacția
  12. @petru,
    “…si am coborât pe pământ mai negru decât urcasem .” Frate , pentru mine eşti asemenea unui pictor naiv sau a unui hâtru bătrân şi întelept ! Frumos şi foarte plastic spus dar profund.
    DA , cam aşa simt şi eu când cad de pe scară , că sunt mai “negru” decât la începutul urcuşului DAR impresia asta nu poate fi decât de la diavol , cel care ne vrea deznădăjduiți şi în retragere , nicidecum imediat dornici de-a re-lua urcuşul pe scara , pentru că , pentru TOȚI este o SCARA , frate.
    Calea (ca traseu) , am ales-o demult , TOȚI.
    Acum , evoluăm , conştient sau ba , cu căderi multe , puține , mici , mari dar evoluăm , altfel , ne zbatem degeaba. Eu cred că şi căderile pot fi considerate tot o evoluție dacă reuşim să tragem de-acolo învățăminte pe care să le şi aplicăm imediat , rărind sau scurtând astfel , căderile.
    Că monahii (unii doar , chiar dacă monahi) , prin prisma alegerii (căii) făcute , se află pe un teren mult mai propice urcării , comparativ cu noi , cei din lume , este partea a doua , aceştia au ales altă CALE decât noi . Dar dacă ar fi să comparăm meritele ( scuze , sună urât , pentru că noi oamenii , n-avem nici un merit ci doar păcate , dar , na , asta-i exprimarea) unui monah şi a unui mirean , ambii în ascensiune pe scară , nu va fi unul mai merituos decât celălalt . Ambii sunt în urcare , ambii au acelaşi țel , doar calea fiecăruia e diferită . Sunt trăitori în lume cu viață mai sfântă decât a multor călugări , deci şansele sunt egale pentru că , şi unul , şi celălalt sunt tot ai lui Hristos.

  13. @miriam,
    Faptul că Dumnezeu ne-a făcut diferiți unii de alții , ne pare , de foarte multe ori , că ne-a îngreunat , cumva , pregătirea pentru examenul iubirii aproapelui , pentru că , în cele mai multe cazuri, respingem cam tot ceea ce nu ne aparține/defineşte şi ajungem să-l urâm ( în cel mai bun caz , adoptăm indiferența) pe aproapele pentru simplul motiv că părerea/atitudinea/comportamentul/inteligența/logica lui , difera de normele noastre.
    Dar , aceasta mare diversitate de indivizi este , de fapt, în avantajul nostru , inclusiv în privința ascensiunii pe scara spre mântuire pentru că nu există o rețetă universal valabilă pentru toți ci fiecare din noi , trebuie să ajungă la propria rețetă , folosindu-se , în special , de sfatul duhovnicului dar şi de concluziile proprii desprinse analizând atacurile/ispitele diavolului asupra noastră , în timpul rugăciunii , slujbelor , citirii cărților sfinte sau psalmilor.
    Ceea ce pentru mine funcționează , pentru altul s-ar putea să fie dezastru. Unii au nevoie de un trup înfrânt , obosit de multe metanii sau slujiri , sau muncă fizică , care le dă o linişte sufletească perfectă pentru a se concentra la rugăciune. Alții , dimpotrivă , au nevoie de odihnă trupească dar şi de linişte desavâşită şi orice zgomot/foşnet/schimbare de luminozitate sau mai ştiu eu ce, îi trimite cu gândul pe câmpii. Alții adoptă posturi trupeşti care pot părea extreme dar lor le aduce liniştea sufletească atât de necesară rugăciunii adevărate .
    Câți oameni , atâtea metode !
    Asadar , cer iertare , nu întrebi pe cine trebuie (mai ales , pe mine :-o)) dar sunt convins că vei găsi rețeta pe cea mai potrivită .
    Mult spor în …altitudine!

  14. Deja cand vad figura lui gringo asta, ma apuca atat revolta cat si scarba. Unde s-a ajuns, este incredibil ! Un alogen, un venetic propasit cu “misie” in RO, a ajuns sa batjocoreasca sarbatorile religioase ale romanilor!
    Referitor la purtatul mastilor in curtea bisericilor in RO, acelasi lucru l-am observat si eu si am mai observat si alte lucruri neplacute, prefer sa le tin in tacere, dar nu este bine…

  15. Nu cred ca cineva poate sa ne clatine credinta. Mai degraba, cei ce ne confruntam cu unele ca acestea, nu am avut-o sau a fost o credinta foarte slaba, de “ochii lumii”. Si acum ne dam seama de asta, ceea ce ar trebui sa ne faca sa ne cercetam mai amanuntit. Avem nevoie de cei ce insista sa purtam masti ca sa realizam pina unde poate duce prostia omeneasca si sa ne cutremuram. Ca de virus nu ne vom molipsi in Biserica, nici macar o bomba atomica nu poate contamina Biserica lui Hristos! Dar daca chestia asta merge tot asa, cred ca e posibil ca prostia si necredinta in Sfintenia Bisericii si a Sfintelor Icoane si moaste, sa molipseasca si pe altii dintre cei ce nu sint molipsiti inca.

    Si cit de departe vor merge in viitor, daca au reusit atit de mult si atit de repede mai marii acestei lumi, care au uitat de Hristos sau nu l-au cunoscut vreodata?

    Urmaresc ce se intampla dpdv al ecumenismului, si iara, vad ca sint facuti niste pasi mari care trec neobservati, din cauza ca lumea este atit de preocupata cu acest “altceva”. Si blasfemia blasfemiilor, sa il vezi pe papa cu o secera si ciocan cu Hristos pe ele, in loc de cruce! Nu cred ca realizim, dar sint “cutremure” care trec neobservate. Si nu cutremure mici, ci uriase. California arde, de curind au fost 11,000 de fulgere in 72 de ore care a cauzat focuri. 11,000! Pai aia au inchis bisericile si Bisericile. Si poate cineva sa spuna ca acolo nu este mina lui Dumnezeu?

    Sper si ma rog sa ne intoarcem la un normal, dar de cind a venit pacostea asta, am zis ca viata noastra nu va mai fi la fel niciodata si ca altceva se urmareste. Si cred ca ceea ce virusul a inceput, Ecumenismul si alte erezii, va sfirsi.

    Domnul Hristos si Maica Sa sa aiba mila de noi toti!

  16. Pingback: MASCĂ OBLIGATORIE ȘI ÎN AER LIBER? Iohannis este „de acord”, noul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan, o recomandă/ STREINU-CERCEL în plină defulare sociopată: „Nu ar trebui să vedem pe NIMENI PE STRADĂ FĂRĂ MASCĂ”
  17. Pingback: PELERINAJUL SFINTEI PARASCHEVA ANULAT... ca pe vremea comunismului/ Accesul la mănăstirile din Județul Suceava, INTERZIS celor care nu sunt din localitate
  18. Cand s-a indoit, Petru nu a mai putut pasi pe apa.
    Indoiala alunga harul, iar bravura se pedepseste, caci nu poti ispiti pe Dumnezeu.
    Poporul nu mai are nici o vina acum. Turma paste pe ce pasune a dus-o pastorul.

  19. Pingback: Reacții față de interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva. PS MACARIE DRĂGOI denunță „SECHESTRAREA” abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei. „Boala nu se combate cu metode polițienești”/ IPS TEODOSIE: „Cel mai mare pelerinaj es
  20. Pingback: Mesajul IPS TEOFAN despre blocarea pelerinajului la Sfânta Parascheva: TOTUL ARE O LIMITĂ PESTE CARE DACĂ SE TRECE, NU E BINE PENTRU NIMENI. Chemare la pocăință și post aspru
  21. @Emma
    Prostia este vizibila de la mare departare, nu mai este nevoie sa fie analizata si masurata…

  22. Pingback: De acum și oficial: PELERINAJUL DE SFÂNTUL DIMITRIE ANULAT. Premierul Orban este „convins” că „în BOR există înțelegere...”/ Cătălin Raiu, expert OSCE: statul INSTIGĂ cetățenii să privească cu suspiciune Biserica
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare