Nu ne supunem unor ordine care sunt împotriva legilor, Constituția, care este de fapt Legea fundamentală și ne dă voie să ne rugăm și să ne organizăm viața religioasă. Iată, și astăzi au venit să ne deruteze. Să nu vă lăsați derutați! Să nu ieșiți din biserică, chiar dacă suntem mai mulți. Aici am venit să ne vindecăm, nu să ne îmbolnăvim! Fiți siguri că în biserică vă vindecați, că aici e Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.
Articole din categoria: Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului
Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?
Aproximativ 5.000 de protestatari s-au strâns în apropiere de Poarta Brandenburg, acuzând guvernul că încearcă să impună un „sistem dictatorial” prin măsurile restrictive impuse la începutul lunii pentru a limita circulația virusului.
Trebuie să nu mai fim niciodată complici la închiderile uşilor bisericilor noastre cultului creştinilor. A face acest lucru va cauza grave prejudicii parohiilor noastre, slujirii noastre pentru neam şi ar fi cu adevărat în opoziţie cu îndatoririle de bază ale slujitorilor creştini. C. S. Lewis a scris un articol, publicat în The Observer în 1958, în care spunea:
Poliția a organizat razii și controale în bisericile din județul Suceava, în acest sfârșit de săptămână, pentru a depista persoanele care nu respectă regulile impuse de autorități. Sâmbăta care a trecut a fost sâmbăta morților în Biserica Ortodoxă, ocazie cu care oamenii vin și oferă pachete în memoria celor dispăruți.
Iată, cum cad măștile! Sub pretextul criticii, se aruncă invective și se linșează moral credincioșii, laolaltă cu păstorul lor. De când constituie pentru un jurnalist stigmatizarea noastră ca „vite” amăgite de un „șarlatan”, argument și gândire critică?
Paradoxal, pentru noi, aceste atacuri și nedemne lovituri sunt semnul cel mai clar că suntem pe drumul cel bun, iar Biserica nu și-a pierdut vocația sa profetică. E adevărat, e un drum strâmt și anevoios. Însă este drumul crucii și este mântuitor. Vai de cei care aleg ca, alături de mulțimile întărâtate, să arunce cu vorbele ca și cum ar fi pietre și să își calomnieze semenii lor pentru credința lor.
Reacția asta concertată- cu aceiași trompeți jegoși care fac treaba slinoasă a securității – Mordorul de la Newsweek care-și aduce aminte, băi, coincidență, tocmai acum, că s-ar putea ca dosarul ăla Secu să nu fie totuși ars, Adevărul care bagă strâmbe cu documente (unde erau pasionații de arhive) în care patriarhul (Teoctist, dar important e să fie (PF) Daniel în poză) felicita în 89 multiubitul conducător, cine știe ce televiziuni de turturici indignat expandate, confirmă din plin că
DA, E PERSECUȚIE ASUPRA BOR. DA, SUNT ANTIORTODOCȘI. DA, VOR SUPUNERE. NU TE SUPUI, TE EXECUTĂM (mai întâi, moral, public).
„În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombire, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o ședință importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae-Vlădica din apropiere”, a amintit PF Daniel. „Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut.”
Tradiția Bisericii ne spune că Antihrist va veni în numele unor frumoase idealuri: pacea, armonia cu „celălalt”, ajutarea săracilor, fraternitatea întregii lumi. Va veni ca singurul capabil să rezolve conflictele mondiale și frământările sociale. Adică exact acele idealuri utopice invocate de liderii religioși adunați la Roma, care, păstrând „diversitatea religioasă”, s-au unit pentru idealul comun al „păcii”. Desigur, se vor găsi mulți care să întrebe – dar ce e rău cu a proclama și a încerca să faci pace pe pământ (să fie paaace în luuume, acest șlagăr din Epoca de Aur)? Cum a și răspuns episcopul Ambrozie de Bogorodsk, trimisul Patriarhiei Moscovei la eveniment: „indiferent ce ar spune fundamentaliștii, porunca Domnului nostru de a ne ruga și de a face tot ce e posibil pentru a ajuta pe cei în suferință rămâne o prioritate fundamentală.”
Teologul crede, de asemenea, că declarația Papei nu este întâmplător făcută publică acum, cu puțin înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Astfel, ar reprezenta o diversiune care acoperă scandalurile ce îl vizează pe Joe Biden, candidatul democraților, oponentul lui Trump, și care poate influența voturile catolicilor dintr-o serie de state cheie pentru deznodământul alegerilor.
Nici nu se aude această frază când vine vorba de locul de muncă – adică: Mă voi abține de la a obține un venit, deoarece riscul pentru sănătatea mea este prea mare. Mă voi întoarce la muncă când va fi din nou lipsit de pericol. Nu, se pare că doar bisericile sunt supuse acestui nivel unic de pericol – la fel cum au făcut-o în prima parte a acestui an, făcându-le mai riscante decât transportul public și magazinele cu mărfuri la reduceri la un loc. Adevărul este că, în actualul climat de nebunie, mulți creștini ortodocși nu numai ca au deviat de la măsurile de siguranță realiste la isteria socială, ci au găsit și isteria socială ca fiind cea mai convenabilă acoperire pentru a evita orice lucru incomod sau dificil. Trebuie să vizitezi o rudă? Nu până nu va fi din nou în siguranță. Trebuie să termini o treabă dificilă? Nu până nu va fi din nou în siguranță. Dar ce zici să te întorci la biserică în fiecare duminică dimineață …?
Viclenia lor, pe care Hristos o simte, este la fel cu cea atât de aruncată pe piață astăzi: pentru protecția voastră vă interzicem pe Hristos și sfinții Lui, din grijă față de voi vă legitimăm la intrarea în biserică, nu vă lăsăm la sfintele moaște pentru că acolo vă veți îmbolnăvi și veți îmbolnăvi și pe alții. La fel și întrebătorii lui Iisus, pozau în unii preocupați de nație și de viitorul ei. Strategia lor era și este aceeași până în momentul de față: cea a mărului otrăvit.
Iaşiul a devenit pentru câteva zile un adevărat pustiu al Carantaniei, unde Ispititorul a îmbrăcat savuros, fariseic şi ipocrit, nenumărate ipostaze, neţinând cont că bucuria sărbătorii se putea desfăşura în condiţii de respectare, cu stricteţe, a recomandărilor sanitare în vreme de pandemie şi cu încredinţarea că orice creştin, iubindu-şi aproapele, se protejează atât pe sine, cât şi pe cei din jurul său. Dar, aşa cum deja ştim, sfidarea credinţei nu are nevoie de argumente pentru a se instala. Este nevoie doar de determinare şi, mai ales, de consecvenţă. Peste câteva zile îşi va căuta nestingherit rezidenţă undeva prin Bucureşti.
Pelerinajul de Sfântul Dumitru, care are loc în fiecare an în București, la sfârșitul lunii octombrie, nu se va mai desfășura în acest an, a anunțat luni premierul Ludovic Orban, precizând că riscul de infectare este foarte mare. El s-a declarat “convins că în BOR există înțelegere” pentru această decizie
Că unele autorităţi ale statului s-au metamorfozat în iacobini – cei care în perioada Revoluţiei franceze manifestau o ostilitate ideologică faţă de religie –, iar cei responsabili de ordinea publică s-au deghizat în miliţieni. Că pentru „Statul unic” „fericirea şi libertatea sunt incompatibile” (George Orwell, Despre libertate, p. 136). Că la vot capacitatea de propagare a virusului este inactivă sau se suspendă din oficiu prin „ordonanţă de urgenţă”, pe când de sărbătoarea Sfintei Parascheva covid-ul va deveni hiperactiv, căutându-şi habitatul în ortodocşi şi în cei din afara Iaşului.
Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași.
Protest la Iași, în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Câteva sute de persoane s-au adunat vineri seară, nemulțumite de interdicțiile impuse de autorități la pelerinajul Sfintei Parascheva. Oamenii spun rugăciuni și cântă cântece religioase.
Stimați oficiali ai statului român, boala nu se combate cu metode polițienești, ci se poate combate cu înțelepciune, fără a pune poveri suplimentare pe umerii oamenilor. Suedia, țara în care își are sediul Episcopia noastră a Europei de Nord, este o dovadă în acest sens.
Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă așa ceva. Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare și de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare.
Sursă foto: cont Facebook pr. Constantin Sturzu Doxologia: Racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă din Catedrala Mitropolitană Miercuri, 7 octombrie 2020, părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului Comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei …
Organizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva întărește această atitudine constantă a Bisericii, pelerinii având de respectat reguli dintre cele mai stricte. În acest context, ni s-ar fi părut normal ca și autoritățile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioșilor, în continuarea aceleiași încrederi cu care au fost învestiți, în calitatea lor de cetățeni, la recentele alegeri locale. Este necesar să se înțeleagă de către toți că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase.
Restrângerea exercitării libertății religioase trebuie să se aplice într-un mod nediscriminator, cu alte cuvinte adresa din cartea de identitate nu poate fi un motiv pentru interzicerea exercitării libertății religioase și în cazul acesta chiar și al libertății de mișcare. Nediscriminarea prevăzută de tratatele și standardele internaționale de referă atât la nediscriminarea între culte: nu poți interzice astfel de manifestări doar anumitor culte, iar altora nu, dar se aplică și în raport cu alte segmente ale societății: mersul cu autobuzul/autocarul la pelerinaj trebuie tratat cu aceeași măsură juridică precum mersul cu autobuzul/autocarul ca să vizitezi rudele sau la locul de muncă.
Evident, aceste măsuri sunt propuse fără a fi prezentată vreo dovadă că creșterea ratei de incidență ar fi corelată cu participarea la slujbele bisericești. România a fost printre statele care au încălcat cel mai sever libertatea religioasă în starea de urgență. Acum se reintroduc aceleași restricții, treptat, fără a se mai recurge (deocamdată) la declararea stării de urgență. Și tot acum se cam vede valoarea compromisurilor făcute de Patriarhie și a afișării ostentative cu masca, inclusiv când regulile nu o cereau.
Avem chestia asta numită “cultura anulării” (cancel culture) şi dacă creştinii nu sunt atenţi, ea va anula şi creştinismul, căci mulţi dintre păstorii noştri, episcopii noştri, preoţi noştri îşi lasă bisericile să fie arse. De unde ştim asta? Păi apare chiar la ştiri: statuile sunt dărâmate, ei nu spun nimic. Şi am urmărit filmul pe care l-a făcut Mel Gibson, Braveheart, în care îi ai pe englezi ca băieţi răi împotriva scoţienilor. Dar adevăraţii băieţi răi erau colaboraţioniştii!De-asta suntem în situaţia asta acum.Nu putem să mergem la biserică, nu putem să intrăm în biserica noastră – de ce? Fiindcă o să te contaminezi, nu? Şi atunci de ce putem să mergem cu avionul?!
Eric Metaxas aduce aminte că s-a pierdut, mai ales printre liderii creștinii, ideea de a răspunde, de a reacționa la rău, de a apăra comunitatea. Creștinismul este redus la o chestiune de „a fi drăguț”, de a te delimita de Trump. Or, dacă nu reacționezi cumva, atunci îngădui acestei uri satanice să avanseze, iar oamenii să fie loviți.
Este tot mai evident faptul că cernerea nu se va face doar în rândul credincioșilor, ci va cuprinde și clerul și poporul deopotrivă…
Cei care prizează de pe acum “învățăturile demonice”, care rezonează în cuget cu toate răstălmăcirile ce vin din afara Bisericii, de la toți care vor să schimbe Predania, care ne dau sfaturi despre cum și ce trebuie să facem în Biserică, despre cum trebuie să acomodăm discursul, rânduielile, slujba și comportamentul bisericesc în funcție de recomandările antihriștilor dictaturii politico-sanitare, toți aceștia sunt într-un cuget, cu duhurile, nu cu turma și nici cu Dumnezeu, desigur…
Vin vremuri grele… Mulți vor cădea în înșelarea duhurilor care urzesc război împotriva Bisericii și a adevăraților închinători…
Apostazia bate la ușă… Prigoana, așișderea…
Lăcașurile de cult sunt, alături de restaurante, teatre, cinematografe și transportul în comun, cele mai periculoase locuri pentru transmiterea coronavirusului, spune la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
„Frații mei, astăzi, am o mare tristețe. Noaptea trecută, ni s-a spus de la Arhiepiscopie că orașul Toronto a interzis Sfânta Împărtășanie pentru zona Toronto și se pare că persecuția Bisericii continuă. Nu am cuvinte să-mi exprim dezamăgirea și tristețea. Și simt că nu pot împărtăși cu voi astăzi nicio predică, deoarece simt că nu pot vorbi despre credință, despre Hristos. Simt că în acest moment vreau doar să-i cer lui Dumnezeu să ne ierte, să ne ierte puțina credință, să ne ierte slăbiciunea, să ne ierte, pentru că nu suntem vrednici să păstrăm marea binecuvântare a credinței ortodoxe.”
Există un nou fascism de extremă stânga care pretinde loialitate absolută. Cine nu vorbeşte limba lui, cine nu-i execută ritualurile, nu-i recită mantra şi nu-i respectă poruncile va fi cenzurat, interzis, pus pe lista neagră, persecutat şi pedepsit.
În vreme ce în Germania (30 aprilie) și Franța (18 mai), țări care nu au făcut recomandări liturgice, controlul constituțional a cenzurat comportamentul anti-rule of law al autorităților, reamintindu-le că limitarea libertății religioase trebuie făcută proporțional cu scopul restricțiilor generale, sau în Marea Britanie (15 mai) guvernul a organizat un task-force împreună cu cultele religioase și experți independenți pentru a formula în comun calendarul ridicării restricțiilor în domeniul vieții religioase, statul român se plasează în afara dinamicii democratice a unui stat de drept și se vâră în Potir. Pentru statul român, Potirul Euharistic nu este sursă a libertății religioase, ci ceremonie culturală de care, pe timp de pandemie, trebuie să ne despartă cel puțin 2 metri.
Ceea ce vedem pe străzi este o încercare de a zdrobi centrele de rezistență. Întrebă-te: cine este ținta acestor distrugeri? Oricine nu este alături de ei. Asta include departamente locale de poliție, evrei ortodocși, proprietari de arme, Fox News, fanii NASCAR, creștinii tradiționali. Nu este o înșiruire aleatorie de instituții. Este vorba de cei care stau în calea lor. Există un motiv pentru care liderul Black Lives Matter, Shaun King, a îndemnat la profanarea bisericilor. Asta îi va supune pe creștini.
Și te întrebi dacă vor mai exista pelerinajele de Sfântul Dimitrie Basarabov și Sfânta Cuvioasă Parascheva… Mai ales că există figuri clericale foarte cunoscute care suțin cu trup și suflet, arme și bagaje, deciziile și restricțiile autorităților.
Urmărind ce se întâmplă pe străzile Americii zilele acestea nu poți să nu remarci similitudinile cu bolșevismul anilor 1916, 1917, 1918, cu demența revoluționară bolșevică care crea soviete de muncitori și soldați peste tot, care votau desființarea armatei și a poliției, degradarea ofițerilor, care puneau în practică vânătoarea de vrăjitoare, de kulaci, intelectuali, aristocrați, ofițeri, burghezi etc. Au sfârșit prin crearea propriei poliții care executa sumar dușmanii poporului.
Nu va fi surprinzător dacă, în câteva luni, vom afla din nou că ascunși în spatele acestor acte de vandalism și violență pândesc cei care speră să profite de pe urma dizolvării ordinii sociale, pentru a construi o lume fără libertate: Solve et Coagula, după cum învață adagiul masonic.
În mod regretabil, în aceste zile, creștinii ortodocși care stau în apărarea credinței lor sunt etichetați drept „fundamentaliști” și „tradiționaliști” sau chiar radicali pur și simplu pentru că doresc să-și păstreze credința neamestecată și nestricată de capriciile imperativelor seculare și sociale. Doctrinele credinței ortodoxe ar trebui să nu fie la cheremul nimănui; ci mai degrabă Biserica Sfântă Ortodoxă ar trebui să rămână adevărată față de învățăturile lui Hristos, Sfinților Părinți ai Bisericii și celor șapte Sinoade Ecumenice.