DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE: scos la licitatie de CNAS

12-11-2011 1 minut Sublinieri

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat licitatia deschisa pentru implementarea dosarului electronic de sanatate in Romania, sistem informatic integrat ce va cuprinde in format digital tot istoricul medical al fiecarui pacient in parte, valoarea estimata a contractului fiind de 130,9 milioane lei – fara TVA (peste 31 de milioane de euro), fonduri UE nerambursabile, potrivit unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de achizitii publice (SEAP). Noul sistem va fi integrat cu SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), iar asiguratii vor avea acces la datele medicale proprii printr-un portal special.

La inceputul acestui an, autoritatile au anuntat ca informatizarea sistemului national de sanatate va fi completata cu doua proiecte majore: reteta electronica si dosarul electronic al pacientului, pentru care au semnat contracte de finantare ce presupun acordarea a peste 40 de milioane de euro, fonduri UE nerambursabile.

Vineri, 11 noiembrie, CNAS a postat in SEAP anuntul licitatiei pentru implementarea dosarului electronic de sanatate (DES), un contract in valoare estimata de 130,9 milioane lei (fara TVA). Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 23 decembrie 2011, termenul limita pentru depunerea ofertelor este 3 ianuarie 2012, a doua zi urmand sa aiba loc si deschiderea ofertelor. Sistemul ar urma sa fie implementat in 13 luni de la atribuirea contractului.

Dosarul Electronic de Sanatate va monitoriza starea de sanatate pe parcursul intregii vieti

Dosarul electronic de sanatate urmeaza sa reflecte cronologia evenimentelor medicale ale asiguratilor din Romania (cetatenii inregistrati in sistemul de inregistrare medicala) si va contine o colectie de inregistrari electronice cumulate din diverse surse si locatii, datele vizate pentru stocare urmand a fi de tipul: istoric medical, alergii, imunizari, rezultate la testele de laborator, documente produse in timpul procedurilor medicale, etc.

“Numarul de potentiali beneficiari ai sistemului este dat de numarul total de persoane beneficiare ale pachetelor de servicii inscrise pe listele medicilor de familie din sistemul de sanatate din Romania, care erau la 30.06.2010 in numar de aproximativ 20.455.000. Dupa implementarea Dosarului Electronic de Sanatate nou nascutii vor putea beneficia de dosarul electronic de sanatate ce va monitoriza starea de sanatate pe parcursul intregii vieti” se arata in Caietul de sarcini.

DES va fi integrat cu sistemele informatice deja existente, respectiv cu sistemul SIUI al CNAS, care va integra proiectele eCard si ePrescriptie, fiind capabil sa schimbe date in formatele cerute de catre acest sistem. Modalitatea principala de schimb de date va fi de tipul sistem la sistem, folosind tehnologii de tip servicii web.

Ce date vor putea accesa pacientii din dosarele proprii de sanatate

Doctorii urmeaza sa aiba acces securizat la dosarul electronic de sanatate al pacientului, in functie de nivelul curent de autorizare in care va putea realiza verificari online. De asemenea se prevede si dezvoltarea unei componente web based (Portal) prin care asiguratii au access direct la datele lor medicale relevante. In acest portal, asiguratii mai pot vizualiza, printre altele informatii medicale pentru care este delegat (persoane aflate in grija sa) si informatii de audit asupra datelor sale medicale (cine a accesat, ce a accesat si cand).

Nota noastra:

Cu marile spitale ducandu-si viata de pe o zi pe alta, fiind intotdeauna la un pas de iminentul faliment, CNAS arunca fonduri nerambursabile pentru implementarea unui proiect care calca in picioare dreptul la viata privata, punand datele medicale ale oamenilor intr-o baza de date unica. Pentru ca … acestea sunt prioritatile, pentru astfel de proiecte totalitare se acorda fonduri nerambursabile, asta trebuie facut pentru edificarea “noii ordini institutionale” a Romaniei de maine…

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE: scos la licitatie de CNAS

 1. Exista alte tari, Franta ca exemplu,in care spitalele publice au o retea informatica unica, in care sunt inscrisi toti pacientii. Insemna ca un medic, din oricare dintre aceste spitale, poate accesa informatiile medicale de care are nevoie (inclusiv imagini de radiologie si analize de laborator)

  Exista codificari ierahizate care permit accesul si trasabilitatea accesului (adica urme ale deschiderii unui dosar medical)

  Evidenta medicala reflecta organizarea statala. Occidentul s-a construit si creste astfel de aproape o mie de ani; Romania vorbeste de un sistem medical de pe vremea lui Cuza-voda (Carol D’Avilla), iar organizarea actuala corespunde comunei primitive.

  Ce si cum gandesc si arunca banii CNAS-ul, asta tine de balcanismul si abrambureala actuala

 2. @c2:

  Organizarea fiind totusi un aspect secundar al problemei in cauza, care este protectia datelor personale si a sferei initimitatii.

 3. @c2:

  Ma iertati dar acum vreo 40-50 de ani (nu zic o mie), nu cred ca tarile occidentale sa fi avut o asemenea evidenta medicala din simplu motiv ca tehnic nu era posibil.

  Ca sa nu mai zic ca totusi si tehnica are dezavantajele ei, pentru ca ne face handicapati la o bucata. Adica intr-un spital super dotat si sofisticat din Occident, poti muri fara ca nimeni sa-ti poata macar masura tensiunea: aparatele au o limita de jos (poate 6-7, ca 8 pot lua), iar asistentele si doctorii mai tineri nu stiu s-o ia la mana, numai cu aparate. Ce te faci cand tu ai tensiunea mai mica decat poate masura aparatul super tehnologizat si nu e nici un doctor sau asistenta mai batrani sa stie sa-ti ia tensiunea la mana ca sa vada macar ca ea continua sa scada?

 4. Pingback: Sistemul informatic al CNAS: GAURA NEAGRA PENTRU SUTE DE MILIOANE DE EURO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: CARDUL DE SANATATE, etapa licitatiei finalizata: 25 milioane euro pentru CONTROLAREA ASIGURATILOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: Din august, CARDUL DE SANATATE si din iunie RETETA ELECTRONICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: Cardul de sanatate va fi introdus de pe 1 august. Despre FRAUDA argumentului FRAUDELOR… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faraonic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE: licitatie “cu cantec” a CNAS - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE. Seful CNAS raporteaza PRODUCTIE RECORD de carduri si inceperea distribuirii acestora in luna SEPTEMBRIE. Dosarul electronic – disponibil din APRILIE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare