GREVA GENERALA SI CONFRUNTARI CU POLITIA IN FRANTA (Video, Foto). Motivul – “reforma” Codului Muncii

1-04-2016 2 minute Sublinieri

Franţa este paralizată astăzi de o grevă generală. Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă în mai multe oraşe din Franţa pentru a protesta faţă de propunerea de reformă a muncii, pe care o consideră „toxică“ pentru salariaţi. Protestele au fost marcate deja de violenţe, poliţia fiind nevoită să folosească gaze lacrimogene.

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în mai multe oraşe din Franţa pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de propunerea de reformă pentru piaţa muncii, relatează rt.com, potrivit news.ro.

La Paris, acţiunea de grevă a început în Place de la Nation. Mai mulţi manifestanţi au aruncat cu sticle incendiare şi cu pietre în forţele de ordine.Toată lumea urăşte poliţia“, au scandat protestatarii.

Mai multe persoane au fost arestate în cursul acţiunilor de protest, au declarat surse din cadrul poliţei pentru BFMTV.

Peste 200 de acţiuni de protest au fost anunţate pentru joi în Franţa, inclusiv una a medicilor din Paris, care nu sunt de acord cu schimbările în programul lor de lucru propuse de autorităţile locale.

HartaProtesteHarta acţiunilor de protest din Franţa FOTO TheLocalFrance

La Le Havre, sindicatele au organizat o acţiune de „poluare voluntară“.

PoluareFOTO Twitter/@GillesKLEIN

La Nantes, mai mulţi protestatari au aruncat cu pietre în primăria oraşului şi s-au ciocnit cu forţele de ordine.

Aproximativ 20.000 de persoane au ieşit în stradă la Toulouse, 5.500 la Saint-Nazaire, 7.000 la Grenoble, 6.000 la Rouen, 5.000 la Clermont-Ferrand etc.

Liceeni din peste 200 de instituţii de învăţământ s-au solidarizat cu acţiunea de grevă generală orgnizată de mai multe sindicate, între care CGT, FO, Solidaires, FSU, Unef, FIDL, UNL.

O nouă zi de grevă este prevăzută pentru 9 aprilie, potrivit liderului sindicatului CGT Phillippe Martinez.

În urma unei serii de greve care au afectat în ultimele luni ţara, Guvernul francez a decis să revizuiască propunerea de reformă a pieţei muncii. Printre prevederile la care au renunţat autorităţile se numără o clauză ce limita suma pe care un angajat o poate cere drept compensaţie în cazul în care este concediat pe nedrept. De asemenea, companiile mici şi mijlocii nu vor putea introduce unilateral un program de lucru flexibil. Mai mult, judecătorii vor putea ancheta companiile multinaţionale, pentru a stabili dacă invocă pe nedrept dificultăţi financiare pentru a concedia angajaţi francezi.

Principalele sindicate din ţară consideră, însă, aceste concesii insuficiente.

Proiectul de reformă, trasat de ministrul Muncii Myriam El Khomri, a divizat profund Guvernul socialist şi a tensionat relaţiile dintre preşedintele Francois Hollande şi premierul său Manuel Valls, pe de o parte, şi mai multe forţe de stânga, pe de alta, cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Reformele se înscriu în efortul autorităţilor de a lupta împotriva ratei mari a şomajului din ţară, în condiţiile în care multe companii ezită să angajeze oameni pe perioadă nedeterminată, pentru că întâmpină dificultăţi în a renunţa la ei atunci când situaţia economică o cere, notează news.ro.

Manifestațiile au degenerat în vestul Franței, iar la Paris poliția a arestat zece persoane, joi, zi de mobilizare contra unui proiect de reformă a Codului muncii, relatează AFP.

În orașele Nantes și Rennes, câteva zeci de tineri au lansat pietre și sticle asupra forțelor de ordine franceze, care au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene.

În capitala franceză, zece ”indivizi cu cagule” veniți ”pentru a se amesteca în rândul manifestanților” au fost arestați de poliție.

Sute de mii de manifestanți erau așteptați joi să răspundă apelului sindicatelor care solicită retragerea proiectului de reformă a Codului muncii.

La finalul dimineții, primii demonstranți au ieșit pe străzi — circa 20.000 de persoane la Toulouse (sud-vest), 6.000 la Rouen (nord-vest), 7.000 la Grenoble (est) și 5.000 la Clermont-Ferrand (centru).

Extrem de prezenți la precedentele proteste contra acestei legi, liceenii francezi se află și joi în centrul acțiunii de mobilizare populară. Ei au blocat circa 200 de licee în întreaga țară, în timp ce alte instituții de învățământ au fost închise de conducerile lor pentru a proteja profesorii și tinerii.

La Paris, Turnul Eiffel rămâne închis pe întreaga durată a zilei ca urmare a manifestațiilor.

Precedenta zi de mobilizare de acest fel, 9 martie, a reunit peste 200.000 de manifestanți, potrivit poliției (450.000 conform organizatorilor).

Manifestațiile de joi reprezintă un test pentru guvernul socialist condus de Manuel Valls, dar și pentru președintele Francois Hollande, nevoit să facă față ostilității unei părți a alegătorilor de stânga față de această reformă, cu 13 luni înaintea viitorului scrutin prezidențial din Franța.

Alte demonstrații contra unui proiect de reformă a Codului muncii francez sunt prevăzute pe 5 și 9 aprilie.

Violente ale politieie fata de liceeni

care protestau impotriva modificarilor din codul Muncii, pe 24 martie, la Paris

Manifestatii 31 martie

manifestations-loi-travail-31-mars_5574177

manifestation-nantes-contre-la-loi-travail-ce-jeudi-31

31mars

manifestations-31-mars-contre-loi-travail_5574095

manifestations-31-mars-contre-loi-travail-5_5574105

manifestations-31-mars-contre-loi-travail-6_5574107

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “GREVA GENERALA SI CONFRUNTARI CU POLITIA IN FRANTA (Video, Foto). Motivul – “reforma” Codului Muncii

  1. @ Carmen
    https://youtu.be/4uhVSEM_uBw

    si iar, pe 5 aprilie (doar un mic exemplu din luptele de strada de la Paris):
    https://youtu.be/_e4Xik068zQ

  2. @ Corina: din cate inteleg, ziua proteste de strada mai mult sau mai putin violente, iar noaptea cele silentioase; occidentul pare cuprins de o criza de identitate generata de pierderea legaturii cu Dumnezeu sau a acelui sine despre care se vorbeste in sedintele de dezvoltare personala. Nici nu-i de mirare daca bisericile au fost transformate in discoteci. Brrr!

    http://www.activenews.ro/externe/CATEDRALE-transformate-in-discoteci.-PASTELE-catolic-sarbatorit-de-francezi-cu-muzica-tehno-si-DANS-in-BISERICA-131745

  3. FRANCE IN CHAOS – Biggest and longest protests & riots since French Revolution
    June 1st, 2016
    http://anonhq.com/violent-protests-labor-strikes-halt-france-hollande-attempts-slay-workers-rights-investigative/

    Europa este azi intr-o criza profunda, asemanatoare celei de acum 200 de ani, de dupa bătălia de la Waterloo din 18 iunie 1815, care a dus la revolutiile de la 1848. Ca si atunci, revolutiile vor incepe tot din Franta.

    There was the much wider preoccupation with the growth of pauperism, a common anxiety across
    Europe after 1815, but perceived as most threatening in Vormarz Germany, where it was associated by contemporaries with the abandonment of a feudal paternalist ethos in the countryside and the disintegration of estate society, during decades in which there was little significant industrial development.

    Coleman pointed to Engels’ linkage of the ‘industrial revolution’ with the graphic and horrific picture of urban social conditions presented in his Condition of the working class in England of 1844.

    According to Arnold Toynbee, ‘the essence of the Industrial Revolution’ was ‘the substitution of competition for the medieval regulations which had previously controlled the production and distribution of wealth’. ‘The old relations be tween masters and men disappeared, and a “cash nexus” was substituted for the human tie’.
    http://www.histecon.magd.cam.ac.uk/docs/stedmanjones_bankruptcy.pdf

    Such industrialisation as had begun to occur had sometimes impacted seriously on established craft industries bringing about significant displacement into unemployment. Many young persons from middle class backgrounds finished their years of education or training and emerged into an economic situation that was unwelcoming to their skills.
    Levels of payment for both urban and rural workers tended to fall leaving many persons in a situation where they could hope to survive, health permitting and quite possibly in over-crowded and unsanitary conditions, but found it almost impossible to actually prosper.

    The revolutions of 1848-1849, (sometimes referred to in the German lands as the Völkerfrühling or the Springtime of Peoples), can perhaps be seen as a particularly active phase in the challenge populist claims to political power had intermittently been making against the authority traditionally exercised by the dynastic governments of Europe.

    As with several instances of revolution in Europe previously that of 1848 was to have its major point of origin in France.
    http://www.age-of-the-sage.org/history/1848/revolution_of_1848.html

    Istoria se repeta, dar oamenii nu mai au timp sa o citeasca.

  4. Pingback: PROTESTE SI REPRESIUNI VIOLENTE IN PARIS DIN CAUZA LEGII MUNCII (Video) | Cuvântul Ortodox
  5. http://www.directmatin.fr/france/2016-07-12/le-patron-de-la-dgsi-craint-une-guerre-civile-en-france-734201
    Patrick Calvar, seful Directiei Generale de Securitate Interna se teme de o confruntare intre extrema dreapta si lumea musulmana, nu islamisti. De altfel, el ar fi avertizat pe deputatii europeni ca Franta se afla in pragul unui razboi civil.
    http://www.mediafax.ro/externe/atac-terorist-in-franta-de-ziua-nationala-cel-putin-73-de-morti-si-150-de-raniti-un-camion-a-lovit-un-grup-de-oameni-care-participau-la-o-manifestatie-in-nisa-foto-video-15528348

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare