INUNDATIILE FAC DIN NOU RAVAGII IN ROMANIA (si video)

5-04-2013 7 minute Sublinieri

  • Antena3:

Oameni izolaţi de restul lumii, gospodării acoperite de ape. Rezumatul tragic al inundaţiilor care au răvăşit România

Sute de oameni din Vrancea au rămas izolaţi după ce drumurile judeţene, podurile şi podeţele din zona de munte a judeţului au fost inundate de pârâul Zăbala. Drumul principal s-a surpat pe o distanţă de 50 de metri din cauza aluviunilor.

În judeţul Hunedoara, la Aninoasa, o familie a fost evacuată pentru că locuinţa este pe punctul de a se prăbuşi din cauza alunecărilor de teren provocate de ploile din ultima perioadă.

Este pericol mare de inundaţii şi pe râul Jiu. Hidrologii au emis cod roşu. Deja ploile abundente din ultimele zile au provocat inundaţii şi alunecări de teren în mai multe zone ale ţării.

Peste 600 de oameni din comuna vrânceană Nereju au rămas izolaţi după ce pârâul Zăbala a distrus drumul judeţean 205 D.  Iar un drum comunal din comuna Paltin a fost distrus pe o lungime de 750 de metri.

Ploile torenţiale din ultimele zile au distrus două poduri şi au inundat trei gospodării în comuna Vidra.

La Petroşani, o familie a fost evacuată pentru că există riscul ca locuinţa să se prăbuşeacă. Pereţii casei au crăpat, iar structura de rezistenţă este grav afectată.

Oamenii vor fi ajutaţi de autorităţi să îşi repare casa.

Râul Slănic a rupt digurile şi distrus o parte din drumul principal care leagă localităţile Terca şi Ploştina de centrul comunei. Peste 1.400 de oameni au rămas izolaţi.

Două localităţi aflate pe cursul Jiului, Drăguţeşti şi Bâlteni, au fost afectate de indundaţii.

Cod portocaliu pe Dunăre, între Porţile de Fier şi Zimnicea, de sâmbătă dimineaţă

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunăre, între Porţile de Fier şi Zimnicea, valabilă de sâmbătă, de la ora 6.00, iar pe braţele fluviului, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea a fost menţinut codul galben.

Codul portocaliu de inundaţii care se instituie de sâmbătă dimineaţă până în 12 aprilie, între Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Porţile de Fier şi Zimnicea, va afecta judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Codul galben este valabil de vineri, ora 15.00 şi până în 12 aprilie, la ora 18.00, pe tot sectorul românesc al Dunării, în aval de SHEN Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) şi pe braţele Dunării, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

Hidrologii au atenţionat că în perioada avertizării vor fi înregistrate creşteri de debite şi niveluri, fiind posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Daniela Rădulescu, director la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, declara că debitul Dunării a atins joi 10.200 metri cubi pe secundă, dar că este posibil să crească, fiind de aşteptat ca Dunărea să atingă la intrarea în ţară un debit de 12.000 de metri cubi pe secundă. Valoarea medie multianuală a lunii aprilie este de 7.900 metri cubi pe secundă.

Autorităţile din comuna Lopătari, judeţul Buzău, au început lucrările pentru refacerea inundatii-ciprian-sterianpodului şi şoselei distruse de viiturile formate pe pârâul Slănic, după ce apele au început să se retragă, 1.400 de localnici din cele două sate fiind izolaţi de joi dimineaţă.

Potrivit primarului comunei Lopătari, Vasile Lefter, vineri dimineaţă, debitul pârâului Slănic care s-a umflat în noaptea de miercuri spre joi şi a distrus drumul ce lega satele Ploştina şi Terca de centrul comunei a scăzut într-atât încât să poată fi demarate lucrările de refacere a drumului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Debitul s-a redus simţitor, s-a trecut deja prin albia râului cu un utilaj forestier. Pentru urgenţe avem un mijloc de transport de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care poate trece şi transporta pe oricine are o urgenţă medicală, iar alte utilaje se îndreaptă chiar acum către pod pentru a începe lucrările. Vom lucra la foc automat, iar dacă nu va mai ploua suntem optimişti că lucrurile vor reintra rapid în normal”, a declarat, vineri dimineaţă, primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.

Sursa citată a adăugat că, dacă nu se vor mai înregistra precipitaţii iar nivelul apei se va menţine la nivelul înregistrat vineri dimineaţă, şoseaua care lega satele Terca şi Ploştina de comuna Lopătari ar putea fi redată circulaţiei sîmbătă seară sau duminică.

“Dacă lucrurile decurg normal duminică cel târziu vom deschide circulaţia pe pod. Din fericire, nu am avut urgenţe de când sunt oamenii izolaţi“, adăugat primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.

Din cauza drumului rupt de ape în noaptea de miercuri spre joi, nici în cursul zilei de joi şi vineri vineri elevii din cele două sate izolate nu au putut merge la şcoală.

Un număr de 1.400 de persoane din satele buzoiene Terca şi Lopătari sunt izolate de joi dimineaţă, după ce o viitură formată pe pârâul Slănic a distrus şoseaua, fără a mai fi posibil nici accesul pietonal.

Situaţie dramatică din cauza inundaţiilor. Mii de persoane din mai multe localităţi din judeţele Buzău, Bistriţa şi Vrancea sunt izolate, joi, în urma ploilor torenţiale care au dus la ieşirea din matcă a unor râuri, iar apele au rupt drumuri şi au distrus poduri. Autorităţile au emis avertizare COD ROŞU pe râul Jiu, la staţia hidrometrică Răcari, şi COD PORTOCALIU tot pe Jiu, pe sectorul aval Răcari. Mai multe râuri din ţară sunt sub incidenţa unor avertizări COD GALBEN şi PORTOCALIU.

Peste 1.400 de persoane din comuna buzoiană Lopătari sunt izolate după ce un drum a fost distrus de viitură. În Gorj, mai multe case şi gospodării au fost inundate în urma ploilor abundente. Iar în Bistriţa-Năsăud, 14 case din satul Parva au fost inundate, iar una a fost afectată de o alunecare de teren. Două drumuri judeţene, zeci de gospodării şi sute de hectare de culturi şi păşuni au fost inundate şi în judeţul Dolj, dar şi în Vrancea.

Pâraie ieşite din matcă în Harghita

Trei pâraie din judeţul Harghita au ieşit din matcă, joi, în urma ploilor din ultimele 24 de ore, inundând 50 de hectare de fâneaţă şi câteva subsoluri, iar o gospodărie a fost izolată de ape în comuna Remetea, unde apele umflate de precipitaţii ale pârâului Eseniu au ieşit din matcă. Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, spune că pârâurile Eseniu şi Mortonca au inundat peste 50 de hectare de fâneaţă şi pun în pericol două poduri din beton şi două podeţe, existând pericolul ca malurile de sub ele să fie spălate, descoperind pilonii de susţinere ai acestora.

În comuna Gălăuţaş, două subsoluri şi două anexe gospodăreşti au fost inundate, iar un podeţ a fost avariat, după ce pârâul care traversează localitatea a ieşit din matcă. În municipiul Topliţa, cu toate că pârâul Valea Topliţei încă nu a depăşit albia, membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă au întărit malurile acestuia cu saci cu nisip şi monitorizează situaţia.

Drum distrus de viitură, în Buzău

Potrivit primarului comunei Lopătari, Vasile Lefter, viitura s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a ploilor abundente, dar şi a topirii zăpezii.

Apele au rupt drumul care leagă localităţile Terca şi Ploştina de centrul comunei Lopătari, astfel că în prezent peste 1.400 de persoane sunt izolate, fără ca ambulanţa sau pompierii să poată ajunge la ei în caz de nevoie.

“Singura cale de acces către Terca si Ploştina pe drumul comunal ce leagă Lopătari de cele două sate a fost distrusă, iar în zonă nu se poate ajunge nici măcar pietonal. Avem diguri de protecţie pe pârâul Slănic avariate şi, de asemenea, şi alte picioare de punţi pietonale distruse. Situaţia este extrem de gravă, acum centralizăm pagubele şi transmitem situaţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Prefecturii şi Consiliul Judeţean. Dacă ploile se opresc am putea rezolva situaţia în două-trei zile, dacă nu, Dumnezeu ştie”, a declarat, joi, primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Sorin Gheorghe, de miercuri şi până joi dimineaţă la ora 3.00, în Buzău s-au înregistrat 22 de litri pe metrul pătrat de precipitaţii, la Râmnicu Sărat 25 de litri pe metrul pătrat, iar la Bisoca 30,8 litri pe metrul pătrat.

La Staţia Hidrometrică de la Cernăteşti, pe pârâul Slănic s-a depăşit cota de atenţie cu 20 de centimetri, iar la staţia hidrometrică de la Varlaam-Bâsca Mică s-a depăşit cota de atenţie cu 11 centimetri.

Inundaţii în Vrancea

“În urma fenomenelor meteo din ultima perioadă, am primit mai multe informări din partea a trei comune. În comuna Vidra, din judeţul Vrancea, au fost afectate trei gospodării – curţile acestora au fost inundate cu apă, iar pompierii militari au acţionat cu motopompe pentru evacuarea apei.

În altă localitate a fost afectat un pod afectat, format din tuburi betonat, situaţia este în curs de rezolvare – reprezentanţii primăriei se află la faţa locului şi lucrează.

O altă problemă se întregistrează în comuna Nereju. Un drum judeţean, aşezat în apropiere de râul Zăbala, a fost afectat de creşterea debitului râului, astfel că în 2 localităţi accesul se face doar pietonal – Nereju Mic şi Brădăceşti”, a declarat la România TV, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, Cristina Duţă.

Purtătorul de cuvânt a precizat că nu au fost raportate probleme medicale ale oamenilor din zonă.

“Sunt probleme în majoritatea localităţilor de munte, din cauza precipitaţiilor (…) Sunt foarte multe locuri unde avem asemenea probleme, trebuie să mergem la toate să le monitorizăm”, a declarat şi prefectul de Vrancea, Cătălin Popescu.

Inundaţii în Gorj

Mai multe case şi gospodării din localităţile Romaneşti, Drăguţeşti şi Fărcăşeşti din judeţul Gorj au fost inundate. De asemenea, pompierii gorjeni au intervenit în municipiul Târgu Jiu, în zona lacului Panduraşul din apropierea Coloanei Infinite, unde apa lacului s-a revărsat, inundând strada din apropiere şi parterul unei locuinţe.

Pompierii au intervenit cu motopompe şi la blocurile ANL de la marginea municipiului, aflate în construcţie, la parterul cărora apa ajunge la un metru adâncime.

Parterul a patru blocuri ANL din municipiul Târgu Jiu a fost inundat, în urma ploilor abundente, reprezentantul constructorilor spunând că acest lucru a fost posibil întrucât Primăria nu a finalizat lucrările de canalizare în zonă, în timp ce autorităţile spuneau că imobilele nu au recepţia făcută.

Locuinţe inundate şi afectate de alunecări de teren în judeţul Bistriţa

14 case din satul Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost inundate joi dimineaţă, iar una a fost afectată de o alunecare de teren, în urma ploilor abundente, însă nicio persoană nu a fost rănită.

Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că în zonă au căzut peste 35 de litri pe metru pătrat, motiv pentru care s-a produs o viitură pe Valea Gătejelor din centrul satului.

“S-au format nişte torenţi şi au inundat 14 case din centrul satului de pe Valea Gătejelor cum se spune la noi. Apa a intrat în subsolurile caselor, a inundat mai multe gospodării, dar nimeni nu a păţit nimic. Nu sunt nici victime umane, nici printre animale. Doar sunt subsolurile inundate”, a declarat primarul.

El a spus că o altă casă a fost afectată de o alunecare de teren, însă nu se afla nimeni în interior, întrucât proprietarii sunt plecaţi în Spania.

“O casă are doi pereţi distruşi. A pornit o bucată de deal la vale exact sub ea. Din fericire, nu era nimeni în această casă, proprietarii fiind plecaţi în Spania”, a declarat primarul comunei Parva.

Echipe de pompieri de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Parva, ajutaţi de localnici, au început să scoată apa din gospodării. Totodată, primarul a cerut ajutorul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa care a trimis echipaje la faţa locului.

În Bistriţa-Năsăud, în urma ploilor abundente, au fost depăşite, joi dimineaţă, două cote de atenţie, pe râul Cormaia cu opt centimetri la Sîngeorz-Băi şi pe Someşul Mare cu cinci centimetri la Rebrişoara.

Drumuri, gospodării şi sute de hectare de culturi inundate în Dolj

Două drumuri judeţene, zeci de gospodării şi sute de hectare de culturi şi păşuni sunt inundate, joi dimineaţa, în judeţul Dolj, iar două sate au rămas izolate după ce o punte de acces a fost acoperită de apă, în urma precipitaţiilor abundente din ultimele 24 de ore.

Potrivit Prefecturii Dolj, în comuna Fărcaş, puntea de acces către satul Golumbelu a fost acoperită de apă, iar satele Golumbelu şi Plopu-Amărăşti au rămas izolate.

În municipiul Craiova erau inundate 12 gospodării pe strada Fermerului şi aleile limitrofe din cartierul mărginaş al Craiovei. De asemenea, drumul judeţean DJ 606 F Răcarii de Jos – Braloştiţa a fost inundat pe o lungime de circa 100 m, în zona podului ce traversează râul Jiu, precum şi 15 ha teren din zona inundabilă a râului Jiu.

Şi drumul judeţean DJ 641, km 44 + 200, pe raza localităţii Pieleşti, a fost inundat pe o porţiune de circa 60 de metri de apele pârâului Teslui, ca urmare a blocării secţiunii de scurgere a podului de la acest amplasament, motiv pentru care drumul a fost închis.

Şi pe pârâul Rasnic au crescut debitele şi cotele punând în pericol, în aval, gospodăriile localităţii Breasta, şi inundând trei gospodării în satul Rasnic, unde se află un echipaj de intervenţie din cadrul ISU Dolj.

Alte localităţi din Dolj afectate de inundaţii sunt: comuna Bistreţ, unde au fost inundate aproximativ 50 ha culturi de grâu, 80 ha teren arabil şi 300 ha de păşuni; comuna Rast, unde au fost inundate aproximativ 150 ha paşune şi 300 ha grâu şi orz; comuna Sopot, unde au fost inundate căile de acces către satele aparţinătoare Pereni, Cernat şi Başcov; comuna Catane, unde au fost inundate aproximativ 100 ha teren arabil.

(click in centru pentru PLAY)


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “INUNDATIILE FAC DIN NOU RAVAGII IN ROMANIA (si video)

  1. Această calamitate e rezultatul unei alte calamități ce umblă un două picioare, și care a belit munții de păduri. Un hectar de pădure absoarbe, înmagazinează pînă la 1500 tone de apă (150 metri cubi).

  2. Pingback: PLOI DILUVIALE SI INUNDATII IN LANT PESTE ROMÂNIA. Mai intelegem semnele lui Dumnezeu, ne mai intoarcem la El? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare