ISTERIA “SUPERLUNII”. Nu exista nicio legatura intre apropierea Lunii de Pamant (perigeu) si cutremure

19-03-2011 1 minut Sublinieri

În acest weekend, Luna se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Pământ din ultimii 20 de ani, susţine CNN. Contactat de gândul, astronomul Mihai Dascălu, de la Observatorul Astronomic “Vasile Urseanu” din Bucureşti, spune însă că Luna s-a aflat mai aproape de noi în 2008.

  • CNN spune că Luna se va afla, în acest weekend, la perigeu, adică la distanţa cea mai apropiată de Pământ. “Ultima dată când Luna a fost aşa de apropiată de Terra a fost în martie 1993, aşa că eu zic că merită să vă uitaţi pe cer”, spune Geoff Chester de la Observatorul Naval american din Washington. Televiziunea americană susţine că următoarea dată când Luna va mai fi atât de apropiată de Terra va fi în 2029.

În schimb, Mihai Dascălu spune că orbita Lunii este ceva mai complexă. Astfel, CNN consideră orbita eliptică (un cerc puţin turtit), iar cercetătorul român spune că aceasta este, de fapt, un arc de elipsă. Asta pentru că trebuie ţinut cont şi de mişcarea Pământului în jurul Soarelui.

Dascălu: Luna e mai aproape cu “un milimetru cosmic” în acest weekend

Specialistul spune că toată isteria legată de apropierea Lunei de Pâmânt din acest weekend este nefondată.Din cauza formei orbitei sale, pe 12 decembrie 2008, Luna s-a aflat cu 10 kilometri mai aproape de Pământ decât se va afla în acest weekend”, spune Dascălu.

Confuzia este explicată de astronom prin faptul că în acest weekend se “închide” arcul de elipsă început în urmă cu aproximativ 20 de ani. Dar acest lucru nu înseamnă că Luna va fi şi la cea mai mică distanţă de Pământ, spune Dascălu.

În orice caz, distanţa dintre Luna la perigeu şi apogeu (când astrul e cel mai îndepărtat de Pământ) este neglijabilă: 50.000 de kilometri, adică “un milimetru cosmic”, în opinia lui Dascălu. El spune că fenomenul nu va fi observabil cu ochiul liber, deoarece Luna va fi cu doar 14% mai mare decât la apogeu. “Noi nu suntem calculatoare, nu avem memorie fotografică bună”, susţine specialistul.

Teoretic, Luna ar putea fi privită prin telescop la Observatorul Astronomic, dar totul depinde de vreme. “Noi organizăm porţi deschise în fiecare marţi, vineri şi sâmbătă, între 19.30 şi 22.30, dar prognoza pentru weekend spune că va fi înnorat”, susţine Dascălu.

Dascălu: Cutremurele nu au legătură cu apropierea Lunii

Specialistul de la Observatorul Astronomic a ţinut să puncteze că nu există nicio legătură între Lună şi cutremure, aşa cum a speculat presa. “Zilnic se produc sute de cutremure în lume, care nu sunt influenţate de Lună. Această teorie a apărut din dorinţa unora de a prezice cumva seismele”, spune Dascălu.

Astronomul a subliniat că singurul efect pe care Luna îl are asupra Pământului îl reprezintă “dimensiunea” mareelor, care sunt mai accentuate când Luna este aliniată cu Soarele (adică este fie lună plină, fie lună nouă). (Mihai Schiau)



Categorii

1. DIVERSE, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare