Libertate in loc de teama: PROTESTE IN GERMANIA FATA DE DIRECTIVA BIG BROTHER

16-09-2011 1 minut Sublinieri
 

Comemorarea a 10 ani de la atentatele din septembrie 2011, dar şi arestarea a două persoane în Berlin, suspectate a fi planificat atacuri teroriste, au adus din nou în discuţie in Germania stocarea datelor, ca masură pentru sporirea securităţii. În capitală a avut loc o demonstraţie la sfârşitul săptămânii trecute, protestatarii cerând „Libertate, în loc de teamă“.

În jur de 5.000 de oameni au ieşit în stradă la Berlin, la sfârşitul săptămânii, pentru a protesta împotriva unei eventuale reintroduceri a legii stocării datelor personale din sistemele de comunicare. Deşi utilizarea convorbirilor telefonice şi a e-mail-urilor, salvate iniţial pe o perioadă de şase luni, a fost declarată neconstituţională în martie 2010, disputele pe tema reintroducerii acesteia, conform normelor europene, continuă, în Germania, de un an şi jumătate.

În timp ce ministrul federal al Justiţiei, liberala Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, refuză să instrumentalizeze cazul celor doi arestaţi la Berlin, suspecţi de terorism, pentru a reveni la dezbaterea stocării datelor, ministrul german de Interne, Hans- Peter Friedrich (CSU) pledează pentru respectarea normei europene. În martie 2006, UE a adoptat această directivă, prin care statele membre trebuie să salveze preventiv datele din sistemele de comunicare, pe o perioadă de cel puţin şase luni.

Deşi o măsură controversată, atât în Germania, cât şi în alte ţări europene (dintre care unele nu au adoptat reţinerea datelor), Hans-Peter Friedrich crede că ea nu reprezintă o încalcare a sferei private. Aceasta întrucât datele salvate preventiv ar fi folosite numai în cazul persoanelor suspecte.

Ameninţări teroriste la adresa Germaniei

Senatorul de Interne al Berlinului, social-democratul Ehrhart Körting , a subliniat, în contextul comemorării atentatelor din New York, de acum 10 ani, ca instrumentele de sporire a securităţii nu trebuie ignorate:

De la 11 septembrie 2001, pericolul unor atacuri teroriste pe teritoriul Germaniei e mult mai acut. E valabil pentru toate oraşele germane, inclusiv pentru Berlin. Iniţial s-au aflat în vizor Statele Unite, apoi au avut loc atacurile din Madrid şi Londra, iar, între timp, au existat nenumărate ameninţări la adresa Republicii Federale.“

Cei aproximativ 5.000 de protestatari din Berlin însă, membri ai partidelor Piraţilor, Liberal, Ecologist şi de Stânga, au cerut „Libertate în loc de teamă“, argumentând că monitorizarea comunicării nu poate de fapt preveni nici o acţiune de natură criminală. Ea nu face decât să îngrădească libertatea individului, şi asta pe banii bugetarilor, nevoiti să plătească milioane pentru reţinerea şi arhivarea informaţiilor, spun aceştia.

Informaţia de pe factură

Fostul Ministru federal de Interne, social- democratul Otto Schily, a criticat dezbaterea actuală, în condiţiile în care, afirmă el, fiecare banală factură de mobil de pildă, nu reprezintă altceva decât aceeaşi salvare a datelor. Teama violării spaţiului privat e astfel “absurdă”, a declarat Schily pentru agenţia germană de presă DPA. 

Senatorul Körting pledează şi el pentru reintroducerea salvării convorbirilor telefonice şi a comunicării online:

„Stocarea datelor ar trebui luată în considerare atunci când e relevantă pentru prevenirea acţiunilor unor bande organizate, cum ar fi traficanţii de droguri. Combaterea criminalităţii organizate e ţelul principal al stocării datelor, iar terorismul poate intra şi el în această categorie.“

Autor: Lavinia Pitu, DW- Berlin
Redactor: Medana Weident


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Libertate in loc de teama: PROTESTE IN GERMANIA FATA DE DIRECTIVA BIG BROTHER

  1. Pingback: LEGEA BIG BROTHER de MONITORIZARE A CONVORBIRILOR TELEFONICE SI A MAILURILOR, depusa la Parlament
  2. Pingback: Suntem santajati sa ADOPTAM LEGEA BIG BROTHER/ Camere video de SUPRAVEGHERE pe SOSELE/ Avocatul Poporului considera ILEGALE practicile POLITIENESTI de inregistrare VIDEO si a CONVORBIRILOR TELEFONICE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Legea Big Brother a fost adoptata/ “EUROPA E CU OCHII SI URECHILE PE NOI” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare