MASACRUL CONTINUU DIN MEDITERANA: mii de imigranti, multi copii, mor din cauza navelor supraaglomerate (Video)

21-04-2015 6 minute Sublinieri

 • Digi24: 

400 de emigranţi libieni, majoritatea copii, au murit într-un naufragiu

Tragedie în Mediterana. Cel puţin 400 de refugiaţi din Libia, majoritatea copii, au murit după ce ambarcaţiunea cu care încercau să ajungă în Italia s-a scufundat.

Oamenii fugiseră din ţara lor, devastată de un lung război civil. Martorii au văzut cum nava a plutit în derivă aproape o zi şi au înţeles că situaţia este dramatică.

Paza de coastă a ajuns prea târziu. A reuşit să salveze puţin peste 100 de emigranţi.

Asemenea tragedii sunt frecvente, din păcate. Anul trecut, cel puţin 3.500 de oameni au pierit în Mediterana, în încercarea de a ajunge în Europa, ca să scape de lipsurile din ţările africane.


Un nou naufragiu în Marea Mediterană. 20 de oameni au murit

20 de oameni au murit într-o nouă încercare de a ajunge în Europa. Potrivit agenției de presă France Press, barca în care se aflau aceștia plutește în derivă cu alte 300 de persoane la bord.

Accidentul vine după ce ieri un pescador cu 700 de imigranţi la bord a naufragiat tot în apele Mediteranei.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Probleme de Migraţie, din anul 2.000 încoace, cel puţin 22.000 de oameni au murit încercând să traverseze Marea Mediterană.

În ultimele luni, numărul acestor tragedii s-a înmulţit, pe fondul creşterii dramatice a numărului de refugiaţi din zonele de conflict din Africa.

Potrivit organizaţiilor umanitare, imigranţii din Africa şi Orientul Mijlociu plătesc traficanţilor care le promit să-i ducă în Europa între 700 şi 9.000 de euro pentru un singur om. De multe ori, însă, traficanţii abandonează în larg navele înţesate de imigranţi.

Situaţie dramatică în Marea Mediterană. Europa, neputincioasă în fața valului de imigranți alungați de sărăcie și războaie

Trei ambacaţiuni aflate în derivă şi pline cu migranţi sunt în pericol de scufundare. Cel puţin 20 de oameni dintr-una din aceste nave au murit, iar alţi 450 ar putea avea aceeaşi soartă, dacă echipele de intervenţie nu ajung la timp.

Problema e că navele care le-ar putea sări în ajutor imigranţilor sunt concentrate în zona naufragiului produs ieri, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 700 de oameni.

Valul de tragedii din apele Mediteranei este analizat la această oră la Luxemburg, unde s-au întrunit miniştrii de Interne şi Externe ai Uniunii Europene.

Joi, situaţia va fi discutată la Bruxelles şi de şefii de stat şi de guvern din blocul comunitar, în cadrul unei întâlniri de urgenţă.

Cred că este datoria noastră morală şi responsabilitatea noastră ca europeni să ne concentrăm pentru a preveni ca astfel de tragedii să se întâmple iar şi iar”, a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

Șefa diplomației europene promite soluţii şi face apel la statele Uniunii Europene să se mobilizeze pentru prevenirea unor asemenea drame. După o tragedie asemănătoare, petrecută acum doi ani, când au murit 350 de oameni într-un naufragiu în apropiere de insula Lampedusa, navele marinei italiene au supravegheat mai mult de 12 luni ruta maritimă dintre nordul Africii şi sudul Europei, pe unde vin vasele imigranţilor clandestini. Italia a renunţat, însă, la operațiune, din lipsă de fonduri, şi cere Spaniei şi Greciei, afectate şi ele de valuri de emigranţi, să trimită mai multe patrule pe mare.

Cerem să nu fim lăsaţi singuri. Este normal, când ne confruntăm cu astfel de tragedii, să vedem marea ca un monstru urât”, a spus Matteo Renzi, prim-ministrul Italiei.

Acum, un comisar european cere şi altor ţări de pe continent să se implice.

Nu le putem cere grecilor şi italienilor să facă totul singuri pentru a securiza frontierele exterioare ale Mediteranei”, a declarat Guenther Oettinger, comisar european pentru economie digitală.

Între timp, Paza de Coastă din Italia caută posibili supravieţuitori ai naufragiului din noaptea de sâmbătă spre duminică, deşi există şanse mici să mai fie găsiţi oameni în viaţă. Până acum, doar 28 de persoane au fost salvate. Nava pe care se presupune că erau aproape 900 de emigranţi clandestini plutea în derivă şi a lansat un SOS. Disperaţi, oamenii s-au înghesuit să fie salvaţi când au văzut că se apropie un vas şi astfel ar fi dezechilibrat ambarcaţiunea, care s-a scufundat.

Nu pot să uit bărcile. Mi-am pierdut patru prieteni în apele mării. Nu ştiau să înoate şi nici eu nu ştiu. Nu i-am putut ajuta!” Este mărturia cutremurătoare a unui refugiat care a scăpat teafăr din încercarea vieţii lui: călătoria clandestină pe Marea Mediterană spre Europa. Ca el sunt mii de oameni din zeci de ţări de pe continentul negru care plătesc bani grei traficanţilor ca să ajungă pe bătrânul continent, unde speră la o viaţă mai bună. Călătoresc în ambarcaţiuni nesigure, supraaglomerate şi în condiţii greu de imaginat, uneori mai rele decât cele de pe vasele care transportă animale.

Săptămâna trecută, alte două nave au naufragiat şi peste 400 de oameni au murit. Iar în fiecare zi, între 500 și o mie de imigranţi clandestini din Africa sunt salvaţi de gărzile de coastă din Italia sau de nave comerciale.

Numărul victimelor este foarte mare. Anul trecut am contorizat 96 de morţi între ianuarie şi aprilie. Dacă includem şi această tragedie, vom avea 1600 de morţi pentru aceeaşi perioadă din an”, estimează Flavio Giacomo, purtător de cuvânt Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Tragedie şi în Mareea Egee

Trei imigranţi, printre care un copil, au murit după ce un velier a naufragiat în largul insulei greceşti Rodos.

Autorităţile elene au anunţat că au salvat 80 de oameni imigranţi. Operaţiunile de salvare continuă însă.

Oficialii greci cred că la bordul navei erau cam 200 de persoane şi se tem că bilanţul victimelor ar putea creşte dramatic. Din primele informaţii, refugiaţii sunt sirieni şi irakieni alungaţi din ţările lor de războiul civil şi avansul jihadiştilor de la Statul Islamic.

Rutele imigrației, rute ale morții

Europa se confruntă aşadar cu cea mai mare provocare umanitară şi logistică din ultimele decenii. Doar în Libia sunt zeci de mii de imigranţi, adunaţi din jumătatea de continent şi dornici să ajungă în Europa.

Principalul val de migraţie pleacă din Africa, în special din jumătatea nordică a continentului negru: Maroc, Algeria, Tunisia, Libia şi Egipt. Nu doar localnicii se îmbarcă din porturile de acolo, ci şi mii de refugiaţi din statele de la sud de Sahara.

Al doilea val de migraţie se abate asupra Europei din Orientul Mijlociu, altă zonă devastată de conflicte sângeroase. Siria şi Irakul sunt principalele ţări de origine, iar Turcia, ruta preferată de tranzit.

Indiferent de unde vin, toţi aceşti oameni, tineri, bătrâni, femei şi copii, ajung la un moment dat pe ţărmul Mediteranei. Plătesc bani strânşi numai ei ştiu cum, până la nouă mii de euro pentru un loc într-o ambarcaţiune care să îi ducă înghesuiţi în Italia, Malta, Franţa, Spania sau Grecia. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a identificat zeci de rute folosite de traficanţi. Cele mai multe vizează Italia şi Malta, pentru că cele două ţări sunt cele mai apropiate de coasta nord-africană.

Potrivit datelor oferite de instituţiile europene, în spaţiul comunitar intră anual aproximativ 250 de mii de imigranţi din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Numai în primele luni ale anului, în Italia au ajuns 20 şi una de mii de refugiaţi. În condiţiile în care şi alte ţări occidentare sunt sufocate de refugiaţi. Cei mai mulţi sunt în Franţa sunt cei mai mulţi refugiaţi: patru milioane şi jumătate. Urmează Marea Britanie, Italia, Germania şi Grecia.

România, ţară de tranzit pentru imigranţi

În drumul lor spre Europa, sute de imigranţi aleg Marea Neagră. Anul trecut, poliţiştii de frontieră au prins într-o singură zi cât altă dată într-un an întreg. 130 de bărbaţi, femei şi copii erau înghesuiţi pe o barcă de pescuit care abia mai stătea la suprafaţă.

Până în luna aprilie, 70 de persoane din Orientul Mijlociu au încercat să ajungă pe ţărmul românesc la bordul unor nave. Ţara noastră este însă una de tranzit, pentru că destinaţiile lor sunt Spania, Franţa, Marea Britanie sau Germania.

În anul 2014 a fost înregistrat cel mai mare număr de imigranţi din ultimii cinci ani. Poliţiştii de frontieră au prins aproape 320 de oameni care au fugit din Irak, Iran, Afganistan, Siria sau Turcia. Pe 15 septembrie, poliţiştii de frontieră au prins 130 de imigranţi care încercau să intre ilegal pe teritoriul românesc. A fost o adevrată misiune de salvare, pentru că pescadorul pe care erau plutise în derivă ore întregi înainte să fie interceptat de Garda de Coastă. Sunt motive pentru care poliţiştii de frontieră au declarat Marea Neagră zonă cu risc ridicat.

Aproape 700 de imigranţi clandestini, iar numărul acestora poate fi mai mare, şi-au pierdut viaţa după ce nava pe care se aflau s-a scufundat în Marea Mediterană în largul costei Libiei. Potrivit autorităţilor din Italia, care era destinaţia finală a imigranţilor, doar 28 de persoane au fost salvate. „Este cea mai mare tragedie petrecută în Marea Mediterană”, scrie presa italiană. Matteo Renzi, premierul Italiei, şi-a întrerupt campania electorală şi a convocat o reuniune de urgenţă a miniştrilor cabinetului său. De asemenea, la nivelul UE a fost convocată o întâlnire de urgenţă a ministrilor de Interne. Potrivit unui supravieţuitor, la bordul navei erau peste 900 de persoane, printre care copii şi femei.

O ambarcaţiune de 30 de metri lungime care  transporta aproape 700 de imigranţi clandestini s-a scufundat în cursul nopţii în Marea Mediterană. Naufragiul a avut loc în Canalul Siciliei, la nord de Libia, în sudul insulei Lampedusa. Potrivit ultimelor informaţii, 28 de persoane au fost salvate.Un supravieţuitor al naufragiului a estimat că la bordul ambarcaţiunii se aflau aproape 950 de persoane, multe blocate în cală, însă numărul acestora nu a fost confirmat deocamdată de autorităţi.

„La bord erau 950 de persoane, din care 40-50 de copii şi 200 de femei. Mulţi dintre ei erau închişi la nivelul inferior al navei”, le-a spus supravieţuitorul.

Accidentul a avut loc când un cargou portughez, King Jacob, s-a apropiat de ambarcaţiunea cu imigranţi, pentru a acorda ajutor. Ambarcaţiunea lansase un apel de urgenţă interceptat de Garda de Coastă italiană, anunţând că are dificultăţi de navigare. La apropierea cargoului portughez, imigranţii s-ar fi speriat sau s-ar fi adunat cu toţii într-o parte, pentru a fi salvaţi, astfel că s-ar fi creat busculadă la bordul ambarcaţiunii, care s-a răsturnat, conform presei italiene.

Nave italiene, marina malteză şi vapoare comerciale sunt implicate în operaţiunea de salvare în apele libiene, la sud de insula italiană Lampedusa.

Purtătorul de cuvânt al pazei de coastă italiene a declarat că operaţiunea ar putea ca în următoarele ore să se concentreze pe căutarea cadavrelor.

Papa Francisc: Mă rog pentru cei dispăruţi şi familiile lor

Papa Francisc şi-a exprimat „durerea” în faţa tragediei. „Îmi exprim durerea mea cea mai profundă în faţa unei astfel de tragedii şi mă rog  pentru cei dispăruţii şi familiile lor. Sunt bărbaţi şi femei ca noi, fraţii noştri care caută o viaţă mai bună. Sunt exploataţi, persecutaţi, victime ale războiului care viaţă mai bună, care caută fericirea. Vă invit să vă rugaţi în tăcere pentru aceşti fraţi şi surori”, a spus Papa la finalul slujbei de duminică.

Suveranul Pontif a cerut comunităţii internaţionale să intervină şi să ia măsuri astfel încât tragedii de acest gen să nu se mai întâmple niciodată. De la începutul anului, peste 900 de imigranţi şi-au pierdut viaţa în naufragii în Mediterana.

Renzi: Fiecare zi este un masacru

Premierul Italiei, Matteo Renzi, şi-a întrerupt campania electorală după tragedie. „Fiecare zi reprezintă un masacru în Mediterana”, a spus el care şi-a convocat de urgenţă miniştrii.

Reuniune de urgenţă a ministrilor de Interne ai UE

O reuniune de urgenţă a miniştrilor de Interne a UE a fost convocată după tragedia din Mediterana. UE s-a declarat „profund afectată” de naufragiul în care aproape 700 de persoane au murit.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva populatiei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “MASACRUL CONTINUU DIN MEDITERANA: mii de imigranti, multi copii, mor din cauza navelor supraaglomerate (Video)

 1. saracii nefericiti ! dezradacinati din casele si orasele lor,oameni care au pierdut tot, doar sufletul il mai au, in speranta ca vor scapa cu viata , si-au pierdut-o in apele mediteranei in apropierea tarmului italiei, oare ?! de ce toate vasele se scufuda cand se apropie de tarmul european ??!! sa multumeasca lui obama si spagarului sarkozy pentru democratia de kk..instaurata cu forta armelor ! acesti oameni de la o civilizatie prospera ( ma refer la libieni ) au ajuns sa-si doreasca evadarea din tara lor ajunsa iadul pe pamant din spiritul de democratie al derbedeiilor mondiali ! ma scarbeste ipocrizia civilizatilor europei ( nu de-alde coate goale ca noi, cum ne vad ei lupii moralisti ! ) care chipurile se fac, ca nu stiau de suferinta provocata acestor oameni ! e o datorie , morala macar sa recunoasca, ca si nepasarea e o vina grava la aceste atrocitati, sa-si ceara iertare si sa ajute acesti nefericiti ! suntem pe un butoi de pulbere, zavozii razboiului sunt asmutiti de papusari,( acestia sunt departe, la adapost si se amuza din placere sadica la aceste atrocitati )oricand chiar europa sau o parte din ea poate ajunge in aceeasi situatie, si atunci unde fugim ????!!!

 2. O lume fara Dumnezeu, e in cadere libera!

 3. […]
  “Deși la curent cu această inițiativă a Germaniei și a Uniunii Europene care va umple Bucureștiul si celelalte mari orașe ale țării cu mii de de africani și de asiatici, autoritățile de la București, atât Victor Ponta, cât și Klaus Iohannis, tac chitic. În Germania anul acesta vor ajunge 400.000 de imigranți, 2/3 din totatul imigranților ce ajung în UE, imigranți pe care acum Germania vrea să-i redistribuie către celelalte țări ale Uniunii Europen, inclusiv către România.
  Cum criteriul des utilizat de Germania este cel bazat pe ponderea populației fiecărui stat al Uniunii Europene și nu pe dezvoltarea economică a fiecărui stat, ne putem aștepta ca României să i “se distribuie” doar anul acesta zeci de mii de refugiați africani și asiatici.”
  […]

  http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=300616&title=incredibil-germania-vrea-sa-redistribuie-cei-400-000-refugiatii-africani-si-asiatici-ce-vor-veni-anul-acesta-in-germania-catre-romania-si-catre-celelalte-state-ale-uniunii-europene

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare