Mitropolia Ardealului cere preotilor sa predea cu chitanta banii stransi de Boboteaza

11-01-2012 1 minut Sublinieri

Preotii care au sfintit casele sibienilor de Boboteaza si au primit bani de la acestia sunt obligati acum sa-i predea in contul parohiilor, pe baza unor chitante, acestia urmand sa fie folositi pentru nevoile bisericilor respective, a declarat luni Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, potrivit Agerpres.

Banii dati de oameni de Boboteaza preotilor sunt depusi cu chitante in gestiunea parohiilor. De acolo se folosesc pentru nevoile parohiilor, inclusiv pentru salarizarea preotilor. Preotul care merge cu botezul isi indeplineste misiunea pastorala, de a sfinti casele credinciosilor, de a-i cunoaste pe acestia, a precizat Mitropolitul Ardealului.

Acesta a explicat ca preotii nu au avut voie sa pretinda bani oamenilor, credinciosii au “platit” preotul, de bunavoie.

IPS Laurentiu Streza spune ca nu ii va verifica pe preoti daca predau parohiilor toti banii stransi de la enoriasi, ci se bazeaza pe “buna credinta si curata constiinta” a lor.

Totusi, conducerea Mitropoliei Ardealului va verifica daca preotii intocmesc chitante pentru banii primiti de la credinciosi.

Daca omul vrea da ceva, daca nu, nu este nicio problema. Noi vom controla si am controlat in fiecare an si l-am rugat pe fiecare preot sa ne prezinte chitanta cu care ei au inregistrat banii respectivi, ca sa putem publica daca este nevoie sumele, sa le stie toata lumea. Daca va ramane ceva si in buzunarul lui (al preotului n.r.), eu nu l-am controlat pe niciun preot, dar le-am cerut sa fie cinstit cu el, cu Dumnezeu, cu credinciosii. Daca el este cinstit, banii tot el ii foloseste pentru ca banii sunt ai parohiei. Nu am totalizat niciodata banii stransi, pentru ca nu m-a interesat asta“, a spus IPS Laurentiu Streza.

Potrivit Mitropolitului Ardealului, criza nu a afectat constiinta oamenilor, iar acestia sustin parohiile sibiene.

Conform lui IPS Laurentiu Streza, cei care dau cei mai multi bani preotilor care le boteaza casele sunt “credinciosii cu constiinta cea mai puternica“.

Pe mine m-a interesat sa vad comparativ cine a dat mai mult, cine a dat mai putin. Este o problema de constiinta a fiecaruia. Ca nu merg sa controlez sau sa fac sondaj, sa ii intreb pe credinciosi pe fiecare cat a dat, ca sa inmultesc cu cate familii sunt, ca sa ii fac socotelile preotilor. Au dat mai mult cei care au avut o constiinta mai puternica“, este de parere inaltul prelat.

Sfintirea caselor este un obicei pastrat de peste 2.000 de ani, aceasta fiind de altfel si o obligatie pastorala a preotului. In Mitropolia Ardealului, preotii au fost ajutati sa sfinteasca toate casele, in perioada 2-5 ianuarie. Doar in cazuri speciale, preotii mai pot merge cu Botezul Domnului, dupa Boboteaza.


Categorii

1. DIVERSE, IPS Laurentiu Streza

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Mitropolia Ardealului cere preotilor sa predea cu chitanta banii stransi de Boboteaza

  1. Mai, zapaciti mai sunt. Adica, preotul sa stea sa scrie chitanta la fiecare ca sa se justifice la episcop. Preotul nici nu se uita la bani cand vine. Ii da fiecare cat poate. El e cu busuiocul si cu Sf. Cruce. Are mainile ocupate. Cantaretul la fel. Vine cu vasul cu Agheazma.
    Astia mari nu se mai satura de bani! Nu le-ajung banii pe care-i iau ca salariu? Ca sa preoteasca pe careva iau pielea de pe dansul si tot nu se satura.
    Credinta-i la rugaciune nu la bani!

  2. Nu mai stie inafatuatul ăsta care era neica nimeni dacă nu-l ajuta Voicu să ajungă mitropolit.E un neam de triastă,un infatuat si un răzbunător.Mândria e tot ce-l caracterizează.În plus și-a luat tainul anexând 3 eparhii la Mitropolia sa(ca e pe moșia lui nu a noastră …sa fim serioși):ALba,Hunedoara și Oradea

  3. Infatuat, zăpăciţi… Mai bine aţi sta să citiţi cu atenţie şi să reflectaţi asupra celor citite! Mai întâî nu este vorba de dat chitanţe la credincioşi de Bobotează, ci de depus banii cu chitanţă la parohie, după colecta de Bobotează. Apoi, unii şi alţii (potrivnicii Bisericii) acuză, că preoţii nu dau chitanţă şi fluxul banilor din BOR este opac; acum unii “credincioşi” îl condamnă pe păr. Laurenţiu că le cere preoţilor să clarifice problema banilor primiţi la Bobotează! Cine să mai înţeleagă, cum tb făcut ca să fie bine pt unii sau alţii?
    În plus, “să fim serioşi”, ce legătură are mărirea Mitropoliei Ardealului cu chitanţele de Bobotează? Mai degrabă ne-am uita la propria noastră mândrie, decât să ne condamnăm gratuit ierarhul rânduit, nu-i aşa, de către Dumnezeu. Că tare grabnici suntem la datul cu parul.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare