Comunitatea Sfantului Munte Athos in CONFLICT fara precedent cu STATUL GREC si pe cale sa ceara SPRIJINUL RUSIEI

3-05-2012 2 minute Sublinieri


Tensiunea dintre Athos si stat (statul grec – n.n.) a ajuns aproape de punctul unei ruperi deschise, conflictul fiind legat de taxarea proprietatilor imobiliare ale comunitatii monastice din afara peninsulei Athos.

Intr-o intalnire a celor doua sinaxe ale Sfintei Chinotite, care au inclus reprezentanti si stareti ai celor 20  de manastiri, a fost notata intentia de a declara Muntele Athos sub persecutie si de a ingheta relatiile cu statul grec.

Organismul suprem de conducere al comunitatii monastice pare a fi hotarat sa caute sprijin moral si material la tarile slave care au manastiri in Athos, adica la Rusia, Serbia si Bulgaria.

Chinotita acuza statul grec si i-a trimis un ultimatum pana pe 15 mai, data dupa care ar putea ingheta relatiile cu Grecia si sa declare Muntele sub persecutie daca statul nu va admite revendicarile din Athos.

Conflictul este produs de taxarea proprietatilor imobiliare ale Sfantului Munte ce se afla in afara Muntelui propriu-zis. Manastirile cer ca proprietatile lor sa nu fie taxate deoarece ele reprezinta sursa de venit pentru intretinerea lor si pentru primirea pelerinilor.

Guvernarea trecuta a trecut proprietatile sub regim de impozitare, dar, in acelasi timp, cum se spune in Karyes, a cultivat asteptari calugarilor ca se va rezolva aceasta problema printr-o reglementare legislativa, fara insa sa-si respecte promisiunile. De trei ani ne amagesc. A ajuns cutitul la os. Delegatiilor noastre care au fost chemate in Atena si s-au intalnit cu ministri si oficiali guvernamentali li s-a spus sa nu-si faca griji, deoarece se va reglementa legislativ o exceptie in ceea ce ne priveste. Nu s-a intamplat nimic. Asteptam pana dupa alegeri si apoi vom lua o decizie hotarata, a subliniat sursa aghioritica.

Retinerea chiriilor

Conform informatiilor, aceste aspecte nu doar ca nu s-au reglementat, dar déjà la o manastire de la Muntele Athos s-a facut retinerea chiriilor din partea birourilor care ofera servicii publice, pe motivul neplatii impozitelor. Reactia Sfintei Chinotite era de asteptat.

Nori in privinta relatiilor cu statul s-au acumulat constant in ultimii ani deasupra Athos-ului, incepand cu oprirea finantarii inventarierii digitale a artefactelor, subiectul Vatopedi s.a.m.d., dar paharul a dat pe dinafara datorita impozitarii proprietatilor. Anul trecut, in al unsprezecelea ceas, a fost evitata o decizie a Sfintei Chinotite, desi s-a discutat si a fost notata dorinta de a se cere Moscovei suportul, caz in care vor fi implicati factori rusesti in relatiile dintre Muntele Athos si statul grec. Si, din exact acest motiv, pe vremea guvernarii Papandreou s-a produs panica, iar anumiti factori implicati au ajuns sa vorbeasca despre tradare.

In cele din urma, dupa numeroase discutii si promisiuni de rezolvare a situatiei, neintelegerea s-a calmat, dar se pare doar temporar, atata timp cat astazi a izbucnit cu intensitate mai mare. Insusi dl (ex)premier, G. Papandreou, in cursul vizitei sale la Karyes cand s-a intalnit cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a asigurat Chinotita ca va face tot posibilul pentru gasirea unei solutii.

Aceleasi lucruri le-a spus mai devreme, in cadrul unui pelerinaj, ministrul afacerilor externe, dl. D. Droutsas, care a convocat in Atena comisia ministeriala responsabila de relatia cu Atosul, insa fara rezultate. Calugarii considera ca timpul si rabdarea lor sunt pe sfarsite si in adunarea de luni au prezentat hotararea lor in formatul diplomatiei bizantine, care presupune ca pana pe data de 15 mai nu este o hotarare executorie si, in cazul in care nu vor fi indeplinite cererile acestora pana atunci, se va transforma automat in decizie definitiva.

Conform informatiilor, Chinotita a imputernicit pe avocatul civil al Sfantului Munte si reprezentantul statului, dl. Aristo Kasmiroglou, sa negocieze cu cei responsabili. Insusi dl. Kasmiroglou, intrebat fiind de publicatia “K”, a evitat sa comenteze cele intamplate in cadrul intrunirii. Printr-o alta hotarare interesanta a Adunarii sale, Sfinta Chinotita a decis sa trimita in Bulgaria permanent replica fidela a icoanei Axion Esti.

Legaturi:


Categorii

Grecia, Sfanta Chinotita (Muntele Athos), Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Comunitatea Sfantului Munte Athos in CONFLICT fara precedent cu STATUL GREC si pe cale sa ceara SPRIJINUL RUSIEI

 1. Sa dea Domnul ca fratii nostri greci sa priceapa cum sta treaba si sa vina cat mai multi inapoi la Biserica Mama! Am auzit de la un prieten grec ca circula filme foarte bine realizate, foarte insinuante cu privire la Sf. Munte, si ca e multa zapaceala in Grecia. Un alt grec imi spune sa nu-mi fac griji, ca acest guvern fara Dumnezeu va cadea duminica asta, ca Domnul va salva Grecia pentru sfintii pe care-si stim cu totii…
  Asa sa fie!

 2. De fapt conflictul este intre masoneria greaca, care controleaza statul, si Sfintul Munte.
  Ii doare, ca pe diavol crucea, faptul ca Muntele Athos face lucrare misionara din acele venituri.

 3. Interesant si ca Romaniei nu ii cere ajutorul, ci doar statelor slave ortodoxe.

 4. @ teo

  Nu ar avea cum sa faca asa ceva, caci cu BOR sunt la cutite, toate patriarhiile grecesti, dupa problema din Ierusalim.

 5. Cam asa se intampla cand intra in conflict statul (de obicei ateu si/sau vandut mai-marilor lumii) si Biserica (prin reprezentantii ei de varf – daca au coloana vertebrala);

  -politicienii lor or fi ca ai nostrii (fara mama, fara tata…) si stransi cu surubul (la randu-le) incep sa loveasca cautand sa stoarca – precum o lamaie – de unde se mai poate.

  -delimitarea de statul ateu si antihristic va duce la greutati in ceea ce-i priveste pe monahi dar, daca se incred in Stapanitoarea Muntelui nu vor murii de foame si vor fi sprijiniti;

  -pacat! Exact ca intr-un divort in familie cand s-a ajuns la partaj si, incep sa se revendice scaune, mese, paturi si alte acareturi;

  -statul ateu si ticalos tanjeste dupa venitul corect obtinut de monahi din proprietatile din afara Athosului si pentru ca nu se supun, pun joarda pe monahii cuminti ca sa le arate cine le este ‘adevaratul’ ‘stapan’; s-au luat de intai-statator acum, izoleaza oile si le ameninta!

  -spune Cuv.Macaria ca, atunci cand vor incepe sa fie prigoniti monahii nu se vor mai face granele;

  -pustnicii de pe la noi sunt alungati si dati in judecata (omeneasca) ca ‘deranjeaza’ muntii unde se adapostesc (probabil!) si eventualii turisti care, intre noi fie vorba – nu le-ar face niciun rau, i-ar privii (cel mult) ca pe ceva ciudat si amuzant totodata, pentru secolul in care traim;

  -celor din Athos le vor si pielea dupa ei, doar, doar…ingroziti de atatea biruri ar parasii Sf.Munte sau, in cel mai rau caz – s-ar supune conducatorilor de la Bruxelles dand unda verde pentru intrarea femeilor.

  Uraciunea pustiirii DEJA lucreaza PE FATA! Are acoliti prin reprezentantii puterilor din toate statale si se impune fara perdea; isi arata toata goliciunea spirituala, gandirea gaunoasa si ura fatisa asupra celor care-L iubesc pe Dumnezeu, motivul fiind lumesc – chipurile!

 6. Ce se intampla in Sfantul Munte e o caracteristica generala.Simtim cu totii o apasare,suntem muscati cu sete.Copiii mici se agita nejustificat ca urmare a sensibilitatii lor,natura sufera prin fiecare floare ofilita prematur.Nu suntem inca prigoniti pe fata,dar in aer pluteste durerea…

 7. Cred ca nu doar problema din Ierusalim i-a facut pe conducatorii manastirilor din Muntele Athos sa apeleze la ajutorul popoarelor slave, ci si gestul de apostazie si erezie al lui nicolae corneanu (va mai amintiti cand toti reprezentantii Bisericilor Ortodoxe, inclusiv conducerea athosului, i-au trimis lui kir daniel scrisori de admonestare a gestului facut de necugetatul ierarh si de pedepsire a lui, iar lui daniel i s-a rupt in 14 ?)si situatia economica a tarii noastre. Noi cu ce sa-i ajutam cand noi ar trebui sa fim ajutati? Gratie lui basescu and co. tara noastra e pe marginea prapastiei d.p.d.v. economic.
  Pe langa asta, patriarhia rumena nu le-ar da nici un ajutor de vreme ce e obsedata cu construirea catedralei mantuirii. (De parca poporul roman nu se poate mantui daca n-are o catedrala uriasa; dar na, titlu bombastic pus sa-i duca de nas pe naivi…) Parerea mea e ca multpreafericitul si acolitii lui nu se vor bucura de ea pt ca, zice Sfantul Lavrentie al Cernigovului in profetiile sale, in ea va fi antihrist.

 8. @Sorin-George:

  Patriarhia a sustinut financiar schiturile si chiliile romanesti de la Athos. Sigur, asta nu inseamna ca a facut totul ce se putea face, dar e bine de consemnat.

 9. @ Sorin-George:

  Am prefera sa aducem si criticile intr-un duh si un limbaj ortodox, pe cat se poate, iar nu de tabloid sau de Catavencii. In esenta impartasim punctul acesta de vedere, insa nu si atitudinea, care, in orice situatie, nu trebuie sa lase pe dinafara nici constiinta smerita a masurii noastre si nici constiinta ca suntem madularele aceluiasi Trup si, de aici, durerea pentru caderile păstorilor nostri, iar nu dispretul sau razvratirea.

 10. totul e lucrarea diavolului care uraste poporul drept credincios grec si muntele sfant. uraste diavolul toata omenirea si de aceea avem criza mondiala. dar uraste si mai mult pe ortodocsi, si de aceea grecia este cea mai lovita. iar daca tot i s-a dat oarece putere, le pune bete in roate si atonitilor. toate le sunt si ne sunt date ca sa ne intarim.

 11. Pingback: Catre o ruptura intre Muntele Athos si Grecia? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: Muntele Athos dezminte intentia de a rupe relatiile cu Grecia si cere respectarea statutului sau fiscal - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. domnilor nici ocupatia turca , nici cea germana, nu au impus restrictii ca fmi, avanpostul masonic , care deturneaza statistici, bugete ,pentru a umbla la finante , ere o discutie ca muntele sfant sa fie inclus ca punct turistic, le sta ca un ghimpe in ochii gradina maicii domnului , care nu va lasa acei lupi in haine de oii sa pangareasca fala ei pe pamant, doamne fereste,

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare