ERDOGAN CONTINUA SANTAJUL asupra Europei si ameninta sa trimita millioane de refugiati/ Razboi asimetric asupra granitelor Greciei
Ionut Popescu:
Chiar dacă fără o declarație formală, Erdogan a declarat război Europei! Altfel de război; Erdogan nu a adus tunuri și tancuri împotriva Europei, ci armate de refugiați. Refugiați sprijiniți logistic de armata turcă!
Pentru că actualii conducători ai Europei suferă de orbire (dacă nu e cumva o afecțiune mintală), ei nu văd acest război! Ursula crede că, dacă-i mai dă 500 milioane lui Erdogan, gata, a rezolvat problema. Sprijinită, bineînțeles, de cohorte de ONG-uri pacifiste care vor să fie bine și pace în lume.
Ursula flutură acești bani la fel cum Neville Chamberlain, premier britanic, flutura înțelegerea pe care o semnase cu Hitler, în 1938! Gata, și el credea că a rezolvat problema; era un erou…
O, sancta simplicitas!
Ekathimerini:
Presedintele turc cere Greciei sa lase refugiatii sa treaca de granitele sale pentru a ajunge in Europa
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Greciei să-și deschidă granițele și să permită migranților să treacă mai departe în alte țări europene.
“Acești oameni nu vor rămâne [în țara voastra], se vor duce în alte țări europene”, a spus Erdogan duminică la Istanbul. „Eliberati-va de această povară “.
Într-un discurs care a marcat Ziua Internațională a Femeii, Erdogan a afirmat că femeile și copiii au simtit cele mai dure efecte ale crizei.
„Inima Occidentului nu este sfâșiata de toate acestea? Nu! Iși ridică vocea? Nu!”, a spus Erdogan.
Intalnire la nivel inalt Merkel- Mitsotakis pe tema crizei refugiatilor
Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, urmează sa ajunga luni in Berlin pentru a avea discuții cu cancelarul german, Angela Merkel, în timp ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, urmeaza sa ajunga in Bruxelles pentru discutii cu oficialii UE, provocand o noua escaladare a crizei refugiatilor si declarând că Ankara nu va mai păzi frontiera Uniunii Europene.
Mitsotakis nu este surprins de demersul lui Erdogan de a suspenda efectiv acordul de migrație UE-Turcia semnat în 2016, deoarece acesta amenința cu „deschiderea frontierelor” de luni de zile, raporteaza ziarul Kathimerini.
De indata ce Ministerul de Externe grec și surse ale serviciilor de informații elene au confirmat că Erdogan va duce la indeplinire amenințările sale, pe 28 februarie s-a tinut o ședință de urgență in cadrul careia a fost luată decizia de a se inchide granița terestră greco-turcă. Mitsotakis a cerut suportul liderilor europeni, inclusiv a președintelui Consiliului European, Charles Michel, și a președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, care ulterior au zburat la Evros, in cursul săptămânii trecute, pentru a sublinia sprijinul Uniunii Europene acordat Greciei in problema refugiatilor.
Mitsotakis va încerca să extindă acest sprijin internațional în timpul întâlnirii programate cu Merkel, luni. Potrivit unor surse, se așteaptă ca discutiile să se concentreze asupra politicii europene comune de acordare a azilului care se află în prezent în curs de elaborare și sa puna presiune pentru o distribuire mai echitabilă a sarcinilor în întreaga Uniune Europeana.
Între timp, în cadrul discuțiile sale de la Bruxelles, se așteaptă ca Erdogan sa ceara intensificarea sprijinului Uniunii Europene referitor la raspunsul Turciei la criza refugiaților din Siria. Decizia lui Erdogan de a vizita Bruxelles-ul a venit la doar câteva ore după ce miniștrii de externe ai UE reuniti în Croația, au criticat Turcia, spunând că foloseste disperarea migranților „în scopuri politice”.
Mitsotakis a atins un subiect similar într-un interviu acordat catre CNN vineri, referindu-se la „o încercare conștientă a Turciei de a folosi migranții și refugiații ca pioni geopolitici pentru a-și promova propriile interese”. El a adăugat că acordul UE-Turcia semnat în 2016 era deja „mort”, dar că Grecia a rămas angajată să-și păzească frontierele. “Nu suntem cei care escaladăm acest conflict, dar avem tot dreptul … să ne protejăm frontierele suverane“, a spus el.
Secretarul adjunct al statului american, Matthew Palmer, a apărat sâmbătă dreptul Greciei de a-și asigura frontiera terestră cu Turcia, avertizând în același timp împotriva efectului destabilizator al migranților „indusi în eroare” care doresc să traverseze UE. „Statele Unite … consideră că situația actuală este nesustenabilă, inacceptabilă”, a spus Palmer în timpul unei vizite în portul nordic al Greciei, Alexandroupoli. „Mișcarea necontrolată a miilor de oameni care au fost induși în eroare să creadă că drumul către Europa este deschis este fundamental destabilizator, foarte nesustenabil. Trebuie să se schimbe”, a spus el.
Între timp, într-un interviu acordat duminicii lui Kathimerini, directorul executiv Frontex, Fabrice Leggeri, a confirmat că agenția de monitorizare a frontierei a UE își va consolida prezența la frontiera terească greco-turcă cu încă 100 de paznici. Leggeri a declarat că a primit apeluri telefonice de la ministrul elen a Protecției Cetățenilor, Michalis Chrysochoidis, și ministrul Transportului Maritim și al Politicii Insulare, Yiannis Plakiotakis, la începutul crizei pe frontieră, menționând că acest lucru a permis Frontex „să se miște rapid și să câștige timp”. El a adăugat că va fi elaborat un plan de acțiune pentru creșterea numărului de migranți care se întorc în Turcia
Turcia sustine refugiatii cu logistica militara in incercarea acestora de fortare a frontierei terestre
O nouă provocare din partea Turciei la frontiera greaca de pe Evros, unde, împreună cu imigranții, se încearcă creearea unor noi situații de criză.
In cursul zilei de sambata, au aparut noi documente video care arată tactica aplicata pentru penetrarea frontierei pe Evros.
Noile videoclipuri, înregistrate in noaptea de 6 martie, atestă incercarea refugiatilor de a dărama o portiune a gardului greco-turc de pe raul Evros, folosindu-se de un vehicul de tip HIZIR / ATES, blindate utilizate de fortele de securitate turce pentru a transporta vehiculele de supraveghere a frontierei. Aceste masini blindate au fost achizitionate de Turcia in perioada mai- august 2019 si finanțate printr-un program acoperit din fonduri europene in proportie de 75%.
Fortele militare grecesti au ajuns in pozitii de potentiala confruntare directa cu militari turci (a se vedea documentul video de mai jos)
Dangerous escalation on #Turkey–#Greece border. :
Turkish special police operation units point their high-powered rifles at #Greek border patrol cars along Evros (Meric) river line. pic.twitter.com/Zvxpr5LLhW
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) March 8, 2020
France 24:
“Deschideti portile imigrantilor!”, spune Erdogan grecilor inainte de summit-ul Turcia – EU
Pe fondul tensiunilor de la granița terestră dintre Turcia si Grecia – unde mii de migranți s-au adunat după ce autoritățile turce au anunțat că nu-i vor mai împiedica să treacă în UE – Erdogan a spus că va folosi întâlnirea de luni pentru a discuta „ alte consecinte” cu Bruxelles-ul.
Într-o alocutiune televizata transmisa duminică națiunii turce, Erdogan a cerut Greciei să își deschidă granița după recentele confruntări dintre migranți și poliția greacă.
“Hei Grecia! Fac un apel … deschide-ti și porțile și elibereaza-te de această povară”, a spus el, adăugând: “Lasa-i să mearga în alte țări europene”.
Erdogan se va întâlni luni la ora locală 18:00 (1700 GMT), cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles. Turcia a protestat în mod repetat împotriva a ceea ce el descrie drept împărțirea nedreaptă a sarcinilor, deoarece, aproximativ patru milioane de refugiați, in majoritatea lor sirieni trăiesc în Turcia.
În 2016, Turcia și UE au convenit un acord prin care Bruxelles-ul oferea miliarde de euro în schimbul intelegerii ca autoritățile turce sa limiteze fluxul de migranți în masa, dar Ankara a acuzat în mod repetat UE că nu si-a tinut promisiunile.
Fahrettin Altun, un jurnalist apropiat al lui Erdogan, a declarat că una dintre condițiile nesatisfăcute a fost ca UE să-și asume preluarea refugiaților din Turcia. Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell și Michel, s-au întâlnit miercuri cu Erdogan la Ankara, Turcia, căutând solutii pentru cresterea sprijinului in privinta conflictelor armate și a migranților.
După discuții, Borrell a promis suplimentarea cu 170 de milioane de euro pentru ajutorarea grupurilor vulnerabile din Siria.
Politico.eu
Vizita lui Erdogan la Bruxelles-ul pe fondul crizei migrației
Turcia dorește revizuirea acordului cu UE in privinta fluxului de migranți.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va călători luni la Bruxelles pentru o vizită de lucru de o zi, a declarat biroul său sâmbătă, a informat AP.Vizita planificată a președintelui vine pe fondul tensiunilor crescute între Ankara și Bruxelles în urma deciziei Turciei de săptămâna trecută de a-și deschide frontiera cu Grecia, provocând confruntări violente între migranți și forțele de securitate din regiune.
Un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European, Charles Michel, pe care Erdogan se așteapta să il întâlnească la Bruxelles, a declarat că nu poate confirma dacă reuniunea va avea loc.
Erdogan a declarat săptămâna trecută că țara sa nu poate prelua mai mulți refugiați și a cerut UE să își asume responsabilitatea pentru numărul mare de oameni care fug de războiul din Siria. Președintele turc a solicitat, de asemenea, o revizuire a acordului de migrație UE-Turcia semnat în 2016, afirmând că Ankara avea nevoie de mai mulți bani de la Bruxelles pentru a face față unui număr mare de sosiri.
UE a răspuns deciziei lui Erdogan de a deschide granița Turciei cu Grecia cu actiuni de sprijin in favoarea Atenei în incercarea acesteia de protejare a frontierelor sale, spunând că nu va tolera trecerea ilegală. Miniștrii de externe ai blocului european au emis o declarație vineri, afirmând că UE „respinge cu tărie folosirea din partea Turciei a presiunii migratorie în scopuri politice”.
Vorbind sâmbătă cu ziarul german Welt, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, i-a cerut lui Erdogan să înceteze „politica sa de șantaj” și a avertizat că valoarea ajutorului financiar viitor acordat Turciei va fi „semnificativ mai mică decât în ultimii patru ani”. “Multe școli, grădinițe și spitale pentru refugiați au fost deja construite și nu va trebui să fie finanțate din nou“, a spus el, adăugând că banii ar trebui plătiți “mai ales prin intermediul organizațiilor de ajutor”, în locul guvernului turc.
Turcia și Rusia au ajuns la un nou acord de încetare a focului joi, crescand speranța că incetarea violențelor in Siria ar putea scaderii presiunii pe Turcia și UE in vederea rezolvarii disputei privind migrația. De asemenea, blocul european a declarat că dorește să utilizeze ajutorul umanitar în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, pentru a stimula oamenii să nu fugă.
Reamintim ca Erdogan a cerut Uniunii Europene suplimentarea sprijinului financiar pentru refugiatii cu 60 de miliarde de euro si renuntarea la vize pentru cetatii turci.
Se pare ca Erdogan se teme de ceva de-si construieste un palat in Anatolia de Est, in pofida deciziei Curtii Supreme a Turciei. https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6933548_kati-fobatai-o-erntogan-htizei-proedriko-anaktoro-sta-bathi-tis-anatolis