Zeci de mii de MIGRANȚI sunt aruncați de TURCIA către EUROPA, ca arma de ȘANTAJ a lui ERDOGAN. Asediu dramatic la granița cu GRECIA (FOTO, VIDEO). Televiziunea de stat a Turciei arată și harta migranților: ROMÂNIA se află pe traseu

2-03-2020 5 minute Sublinieri

Sursa foto: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8060403/New-refugee-crisis-30-000-migrants-countries-including-Syria-mass-Turkish-borders.html

Digi24:

Violențe la granița Turciei cu Grecia: Polițiștii au folosit gaze lacrimogene, migranții au aruncat cu pietre

Sute de refugiaţi au ajuns, vineri, la graniţele Turciei cu Bulgaria şi Grecia, după ce administraţia de la Ankara a anunţat că nu va mai împiedica refugiaţii sirieni să ajungă în Europa. În zonă au apărut și tensiuni, după ce forțele de ordine elene au folosit gaze lacrimogene pentru a-i opri pe aceștia să treacă frontiera, iar migranții au aruncat cu pietre.

Poliţia din Grecia a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de migranți care arunca pietre în polițiștii de frontieră de la granița cu Turcia, arată imagini difuzate de televiziunea greacă.

Autoritățile nu au permis jurnaliștilor să se apropie de partea greacă a graniței, presa fiind ținută la circa un kilometru distanță. Un martor a declarat că în zonă miroase puternic a gaze lacrimogene.

Potrivit AFP, Grecia a blocat mii de migranți să-i treacă granița, aceștia venind din Turcia, pe măsură ce violențele din nord-estul Siriei au escaladat din nou.

„Am oprit peste 4.000 de încercări ilegale de intrare în țara noastră”, a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis.


Turcia a anunțat că dă drumul migranților spre Europa

Decizia administraţiei de la Ankara a determinat autorităţile din Bulgaria şi Grecia să consolideze graniţele, în timp ce oficiali guvernamentali din ambele ţări susţineau că nu vor lăsa pe nimeni să treacă.

Poliţia din Grecia a folosit grenade fumigene la un punct de trecere al frontierei, în timp ce Bulgaria a trimis încă 1.000 de militari la graniţa cu Turcia, transmite Mediafax.

Între timp, Uniunea Europeană l-a avertizat, vineri, pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan să respecte angajamentele în materie de imigraţie către statele membre. Sub prevederile unui acord semnat în 2016, Turcia a fost de acord să limiteze trecerea extracomunitarilor spre UE. Momentan, aproape 3,6 milioane de refugiaţi sirieni se află în Turcia. Oficialii de la Bruxelles au fost alarmaţi după ce agenţiile de stat din Turcia au difuzat imagini cu sute de refugiaţi şi migranţi îndreptându-se spre punctele de trecere ale frontierei cu Grecia.

Decizia lui Erdoğan vine după ce zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament în provincia siriană Idlib. Turcia speră să forţeze astfel UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia.

Turcia susține că a lăsat 75.000 de migranți să treacă frontiera cu UE. Harta cu traseul refugiaților care trece prin mijlocul României

Guvernul turc susține că a lăsat peste 75.000 de migranți să treacă frontiera spre Uniunea Europeană, informează Agerpres. Între timp, televiziunea de stat în limba arabă din Turcia, TRT, a publicat o hartă în care este prezentată o nouă posibilă rută a refugiaților sirieni, care trece fix prin mijlocul României, informează Al Arabiya. Respectivul traseu  al refugiaților din provincia siriană Idlib, ajunși în Turcia, ar urma astfel să tranziteze Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, până în Europa de Vest.

Până duminică dimineaţă la ora 10.00 (07.00 GMT), 76.358 de migranţi ar fi trecut graniţa prin provincia Edirne, a scris pe Twitter ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu.

În provincia Edirne sunt puncte de trecere a frontierei spre Grecia şi Bulgaria. Totuşi, până acum nici Sofia şi nici Atena nu au raportat un număr atât de mare de sosiri.

Bulgaria: „Situația este calmă”. Grecia: „Am împiedicat aproape 10.000 de migranți să treacă frontiera”

Guvernul bulgar susține că, până la această oră, „niciun migrant nu a trecut frontiera ilegal dinspre Turcia”.

„În acest moment, situația este calmă”, a declarat ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karachanov.

Conform unei informări transmise duminică de autorităţile din Grecia, poliţia elenă a împiedicat în 24 de ore aproape 10.000 de migranţi să treacă frontiera în regiunea Evros. Grecia şi-a suplimentat de asemenea dispozitivele de la graniţă.

Conform celor mai recente date ale ONU, Turcia a primit circa 3,6 milioane de refugiaţi din Siria, la care se adaugă migranţi din Afganistan şi Irak.

Cum pune presiune Erdogan pe UE: Drumul către Franța al refugiaților ar putea trece prin Bulgaria și România

„Drumul către Franța… o hartă sugestivă a rutelor pe care refugiații din Turcia le pot urma, pentru a ajunge în Franța și alte țări europene”, este mesajul care însoțește o hartă publicată de televiziunea turcă pe rețelele sociale și care a stârnit deja mai multe controverse.

Harta prezintă ca punct de origine al refugiaților, orașul Idlib, unde au loc, de câteva zile, lupte grele între armata turcă și cea siriană.

„Criza refugiaților e posibil să lovească puternic Europa în următoarele zile”, se arată într-o postare pe Twitter a televiziunii de stat din Turcia. (…)

Recep Erdogan spune că 18.000 de refugiați au trecut în Europa. Imagini dramatice la granița Turciei cu Grecia

Mii de refugiați și imigranți au forţat sâmbătă granița dintre Turcia și Grecia și continuă să sosească alții, după ce președintele Recep Erdogan le-a permis să plece spre Europa. Trenuri și autocare pline se îndreaptă spre nord-vestul Turciei, de unde străinii speră că vor intra în Uniunea Europeană.

Între timp, televiziunea de stat din Turcia – într-un posibil demers propagandistic – spune că refugiații ar urma să-şi schimbe traseul și vor trece prin România în drumul lor către Occident. Spre deosebire de vechiul traseu, noua rută ar ocoli Balcanii de Vest și ar trece prin Bulgaria și ţara noastră, iar de aici către Ungaria, până în vestul Europei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că 18.000 de migranți au trecut granița spre Europa, după ce le-a premis să plece, iar numărul va ajunge la 25.000, chiar 30.000 în zilele următoare, scrie Mediafax, care citează BBC.

Turcia nu mai poate face față numărului mare de oameni care fug din cauza războiului civil din Siria, a motivat Erdogan.

La rândul său, Grecia a anunțat că a blocat mii de imigranți să intre „ilegal” din Turcia, forțele de ordine folosind gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea.

„Suntem aici de două zile. Avem cu noi bebeluși și nu ne lasă să trecem. Folosesc gaze lacrimogene împotriva noastră. Nu avem mâncare, ce facem cu copiii noștri?” – spune un refugiat sirian.
„Nu găsim de lucru, totul e scump. Rudele noastre din Grecia ne-au spus că acolo se trăiește mai bine”, a explicat un altul motivul acestui exod.

Decizia lui Erdogan vine după ce zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament în provincia siriană Idlib. Turcia speră să forţeze astfel UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia.

Turcia găzduiește 3,7 milioane de refugiați sirieni, precum și migranți din alte țări, cum ar fi Afganistanul, pe care i-a oprit să plece spre Europa, ca urmare a unei înțelegeri cu UE. Însă Erdogan a acuzat UE că și-a încălcat promisiunile.

Reacția UE: Observă „cu îngrijorare” afluxul necontrolat de migranți din Turcia

Uniunea Europeană observă cu „îngrijorare” afluxul necontrolat de migranţi din Turcia spre graniţele sale de est, în Grecia şi Bulgaria, a declarat sâmbătă comisarul european Ursula von der Leyen, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Prima noastră prioritate în această etapă este să ne asigurăm că Grecia şi Bulgaria primesc sprijinul nostru deplin. Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, în special prin intermediul Frontex (Agenţia Europeană pentru Garda de Frontieră şi Coastă) la graniţele terestre”, a spus ea într-un mesaj postat pe Twitter. (…)

***

Sursa foto: https://twitter.com/FaustEden/status/1234122087733846020

sursa foto: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8060403/New-refugee-crisis-30-000-migrants-countries-including-Syria-mass-Turkish-borders.html

Sursa imagine: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8060403/New-refugee-crisis-30-000-migrants-countries-including-Syria-mass-Turkish-borders.html

Nota noastră

Turcia se află în contra-ofensivă după ce a pierdut zeci de soldați implicați în operațiunile militare din provincia Idlib, Siria. Obiectivul Turciei este de a controla provincia din Siria ca teritoriu propriu, ceea ce contravine, firește, obiectivului Damascului și aliaților săi, Rusia și Iran. În confruntarea militară asupra Idlib, Erdogan a cerut sprijin de la NATO, care i-a oferit, deocamdată, doar vorbe frumoase. La fel de discursivă s-a arătat și Uniunea Europeană.

În acest context a avut loc acest șantaj deloc subtil din partea lui Erdogan: eliberarea a zeci de mii de imigranți, dintre care mulți, după cum se vede din zonele de la granițele Greciei, nu sunt deloc străini de știința insurgenței și care ar avea și gaze lacrimonege turcești, împinși efectiv spre Europa pentru a forța mâna NATO și UE în a sprijini planurile turcești din Idlib, Siria. În orice caz, imigranții nu sunt doar din Siria, ci și din Afganistan sau Pakistan, iar turcii nu și-au ascuns deloc intențiile – făcând traseul acestora chiar la televiziunea lor de stat!

Grecia se află sub presiunea ce mai mare, valurile de imigranți direcționați de Turcia izbindu-se mai ales de frontierele sale (vezi harta de mai sus).

Totodată, Grecia se află într-o situație delicată deoarece se confruntă, pe plan intern, exact în acest moment, cu o revoltă față de pasivitatea guvernului în chestiunea imigranților. Locuitorii greci din insulele Lesbos, Chios și Samos, unde se află centre de refugiați, au ajuns la capătul răbdării și au început să se revolte, mai ales după ce guvernul a avut proasta inspirație să le trateze neliniștile cu trupe de intervenție speciale, trimise pentru a „calma” populația și pentru a asigura construirea de noi centre de găzduire a refugiaților. În Lesbos a fost o grevă generală, iar un preot, lider al rezistenței locale, părintele Stratis, afirma acum câteva zile: „Suntem în vreme de război. (Poliția) are armele, noi avem inimile și sufletele noastre.” Dar lucrurile pot degenera, cum o arată și incendierea acestui centru de refugiați. 


Categorii

1. DIVERSE, Criza refugiatilor/ imigrantilor, Grecia, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Turcia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Zeci de mii de MIGRANȚI sunt aruncați de TURCIA către EUROPA, ca arma de ȘANTAJ a lui ERDOGAN. Asediu dramatic la granița cu GRECIA (FOTO, VIDEO). Televiziunea de stat a Turciei arată și harta migranților: ROMÂNIA se află pe traseu

  1. Pingback: ARMISTITIU intre Rusia si Turcia privind confruntarile din Siria. Situatia ramane tensionata. Apune steaua lui Erdogan?/ CRIZA DELIBERATA A REFUGIATILOR CONTINUA. Turcia si-a trimis trupele sa impinga imigrantii spre Grecia. România ia „măsuri special
  2. Pare ca cine seamana vant culege furtuna… A fost bun amestecul din afara? Profitabil? S-a intamplat in tarile ale caror oameni ii vedem acum pe calea pribegiei… Cei care au provocat stricaciunea sunt datori sa repare… Pot ei oare repara? Acum poate ca vin spre batranul continent si o parte din cei care cladeau”Califatul”. Probabil ca in viitor ar putea produce evenimente nedorite daca ce vor reusi sa treaca granitele. Este evident de ce este nevoie de intelegere intre oameni si ca utilizarea fortei nu poate aduce niciodata ceva bun. De ce la convorbire nu participa toti cei care s-au amestecat in vietile si tarile acestor oameni? “La petrol inainte… iar la pribegii… inapoi?” NATO, SUA, Europa, unde sunteti?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare