NI SE PREGATESTE UN SOI DE REVOLUTIE?/ Criza: oportunitate pentru crearea “Romaniei virtuale”/ PREVIZIUNI OFICIALE SUMBRE PRIVIND STAREA ECONOMICA A LUMII/ Cum se mai poate trai in Romania?/ JOCURI GEOPOLITICE IN JURUL RUSIEI/ Victorie interna a guvernului islamo-conservator in Turcia (STIRI SOCIO-POLITICO-ECONOMICE 9 – 14 SEPT. 2010)

14-09-2010 8 minute Sublinieri

(…) In septembrie 1991 ţineam un discurs în Parlament în care îi clasificam pe autorii mineriadelor în trei categorii: instigatori, diversionişti şi executanţi. Primii erau oameni politici, „revoluţionari de profesie”. Din a doua categorie făceau parte ofiţerii şi informatorii trimişi să îi aţâţe pe ortaci, executanţii. Astăzi, sistemul este mult mai subtil, mai acoperit şi mai pervers. Nu înseamnă însă că e mai eficient. Ceea ce îl gripează în cele din urmă este chiar viaţa economică. Problemele României se agravează, sărăcia devenită cronică din prostia guvernanţilor ne trage în lumea a treia, în lumea asistaţilor, în lumea celor fără speranţă ce trebuie guvernaţi de alţii. Putem opri alunecarea aceasta. Trebuie s-o facem cât mai curând.

În epoca în care se declanşează mişcări sociale pe Twitter sau Facebook, atunci când comunicarea este instantanee, nu din partea partidelor sau a oamenilor politici trebuie aşteptată salvarea. Nici văicăreala în presă, pe bloguri sau forumuri nu are nicio finalitate. Stă în puterea noastră, a ceea ce se numeşte societate civilă, să schimbăm lucrurile, să distrugem sistemul şi să devenim cu adevărat oameni liberi. Trebuie doar să vrem. Bate vântul libertăţii!

Nota noastra:

Foarte interesant articol-manifest scris de Dinu Patriciu. Agitarea spiritelor si impingerea oamenilor spre “solutii” extreme pare a fi la ordinea zilei, de la bloggerii anonimi pana la oamenii cei mai puternici. De aceasta data, avem de-a face cu un indemn evident la proteste sociale masive. Ne amintim de Ferma Animalelor, acolo unde revolutia impotriva stapanului betivan si tiran s-a terminat intr-o dictatura si mai rea a porcilor...

***


(…) Primul avion intrase deja in primul turn al World Trade Center. Pana am apucat sa ma dezmeticesc, am vazut, in direct, al doilea avion, infingandu-se in cel de-al doilea turn. Atunci mi-a sarit somnul. Unii copii, in campus, au inceput sa tipe. Mi-am amintit cum am tipat si eu in 12.22.89 si am tacut. Dupa ce te-ai fript cu ciorba sufli si in iaurt.

Ceea ce s-a intamplat in 911 a fost semnalul de inceput al secolului al XXI-lea, dupa cum asasinatul de la Sarajevo a marcat inceputul secolului al XX-lea. (…)

 • Adevarul:

Valerian Vreme: “România este înaintea multor state în privinţa sistemului informatic”

România este înaintea multor state în ceea ce priveşte sistemul informatic, este de părere ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme. Trebuie să trecem prin criză, care înseamnă criză, dar şi oportunitate. Avem de informatizat structurile statului. Vrem ca România să se găsească în spaţiul virtual, vrem o Românie virtuală, a spus demnitarul, luni, la Liceul “Tudor Vianu” din Capitală, cu prilejul deschiderii anului şcolar, informează Agerpres. In opinia ministrului, prioritatea momentului o reprezintă informatica şi construirea unui sistem solid. Cu ocazia festivităţii de la Liceul “Tudor Vianu”, Vreme i-a sfătuit pe elevii unităţii de învăţământ să fie parte a strategiei de creare a sistemului informatic.

Ministrul Comunicaţiilor: Sistemul de plăţi online va fi funcţional la 1 ianuarie 2011

*


Pastorul Laszlo Tokes, figură marcantă a ”revoluţiei române”, a avut şi o importantă carieră de informator al fostei Securităţi. Toţi cei care s-au preocupat de biografia sa eroică au reţinut şi colaborarea sa cu Securitatea. Prietenul preşedintelui Traian Băsescu poate fi mândru. A urcat și treptele ierarhiei bisericeşti, a lucrat și pentru servicii secrete și a devenit şi parlamentar european. În cazul Tokes se pare că Biserica Reformată, Parlamentul European, președintele României mâncători de securiști, comuniști și informatori, UDMR-ul, toți s-au împăcat cu trecutul contradictoriu al personajului. Ba unii îl consideră drept bază pentru o evoluție și mai spectaculoasă.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, declara, în februarie, că Legea statutului minorităţilor şi reorganizarea regiunilor de dezvoltare economică sunt priorităţi ale Uniunii, ca partener de coaliţie, în discuţiile cu PDL.

***

România este ţara europeană cu mâncarea cea mai scumpă, dar cu cele mai mici salarii. Nu sunt vorbe în vânt, sunt date statistice Eurostat, care arată că preţurile alimentelor din ţara noastră sunt aproape de media europeană. Asta în condiţiile în care un român câştigă în medie cam 20% din salariul mediu european.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că pieţele muncii sunt într-o “stare înfricoşătoare”, în condiţiile în care tot mai multe persoane nu pot găsi un loc de muncă pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce afectează coeziunea socială, potrivit Mediafax. “Costurile umane şi sociale ale şomajului sunt mai mari decât pierderea temporară a venitului”, menţionează FMI într-un studiu care va fi prezentat la o conferinţă organizată luni de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM). La această conferinţă, instituţia financiară internaţională va îndemna guvernele să extindă stimulentele fiscale şi să favorizeze crearea de locuri de muncă.

Nota noastra: Sigur, nu conteaza faptul ca, cel putin in tara noastra, somajul ultimului an a fost aproape exlcusiv efectul aplicarii Acordului cu FMI…

Cum s-au înghesuit peste 10.000 de români pe 300 de joburi. Cine face angajări în România

Funcţionarii publici anunţă grevă generală pe termen nelimitat din 27 septembrie

“Matematica este foarte simplă: dacă Statele Unite ies, dar al treilea trimestru mă îngrijorează foarte mult, după 6 luni ies complet Germania şi Franţa, după alte 6 luni celelalte ţări: Anglia, Italia, Austria, ţările nordice şi aşa mai departe. Şi după 6 luni ţările emerging markets (economiile emergente – n.r.) din estul Europei. Deci dacă Statele Unite cad în a doua parte a crizei din nou, adică se afundă, te uiţi între 5 şi 10 ani la deflaţie, la criză şi la nenorocire”, adaugă omul de afaceri.

INS: România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale din UE

Guvernul promite UE că va aplica noi măsuri de austeritate

Comisia Europeană este anunţată că România va extinde baza de impozitare şi că va raţionaliza numărul de şcoli. Pentru a conferi mai multă credibilitate în promisiunile către UE, Guvernul se arată deschis unui „audit continuu“. Ţinta de deficit bugetar creşte la 7,3% din PIB.

 • Gandul:

Guvernul menţine pensiile îngheţate şi angajamentul de a concedia încă 90.000 bugetari

Băncile refuză să crediteze statul sub 7%. Finanţele au luat doar 372 mil. lei din miliardul programat

Nouriel Roubini, economistul care a prevăzut criza, estimează că sunt şanse de 40% ca SUA să reintre în recesiune în următoarele 12 luni

 • Hotnews:

Scrisoarea suplimentara de intentie catre FMI: Crestere economica de -2%, inflatie de 7-8% in 2010/ Promisiuni: plata arieratelor de 1,9 miliarde lei, modificari in legislatia TVA UPDATE: Obiectivul de concediere a 74.000 bugetari pana la sfarsitul anului – mentinut

Forumul Economic Mondial: Nici la anul nu va fi mai bine pentru economia globala

 • Romania Libera:

El Pais: România se apropie de faliment

Constantina Artemisa are 47 de ani şi lucrează ca femeie de serviciu la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Salariul ei a rămas la 470 de lei (110 euro) după reducerea cu 25%, din cadrul planului de austeritate impus de guvern, şi este singura sursă de venit în gospodăria sa. Fiul şi soţul munceau ca şoferi, însă acum sunt şomeri. De asemenea, ea mai are trei copii de întreţinut. ‘Situaţia economică este foarte grea’, spune ea. (…) Nicolae Borta primeşte 56 de euro pe lună pentru un handicap, plus încă 10 euro pentru fiecare dintre cei patru fii. Banii nu îi ajung, aşa că merge în fiecare săptămână cu soţia lui, Elena, să ia pâine, lapte, orez, miere şi alte alimente de bază de la un centru din Bucureşti.

Sfârşitul lumii?

Iar când confuzia socială, politică sau economică se instalează, iar circul devine un scop în sine, situaţia poate oricând degenera. Atunci când unii încă mai cred că „mămăliga nu explodează“, alţii mizează pe „haos” ca strategie de salvare sau relansare. De parcă ar vrea să confirme sugestia atât de plastică din titlul penultimei cărţi, „First As Tragedy, Then As Farce” („După tragedie, farsa”), a „celui mai periculos filosof al Vestului”, Slavoj Žižek. Şi dacă în „First As Tragedy” era tratată problema crizei economice din perspectiva jocului ideologic neoliberal de-a legitimarea, în ultima sa carte, apărută în vara acestui an, „Living in the End Times” („Trăind sfârşitul timpurilor”), Žižek speculează senzaţia multora că lumea, aşa cum a fost construită în ultimul secol, a ajuns la o răscruce. Senzaţie pe care ultimele „evenimente” de la noi o amplifică. Căci acum, după ce criza a lovit fără menajamente, iar curba de sacrificiu impusă majorităţii românilor a fost deja aplicată, mulţi au impresia că lumea ar fi ajuns într-un impas fără precedent. Iar şocul social produs de o politică improvizată ar putea, în anumite circumstanţe, conduce spre o criză de sistem. Cu atât mai mult cu cât atunci când legitimitatea celor ce guvernează este minimă, cum se întâmplă acum, riscurile pentru democraţie devin maxime. (…)

Gândit ca un instrument care să asigure legitimarea „populară” a celor ce domină politic, jocul de-a justiţia poate avea efecte perverse. Mai ales pe timp de criză. De unde şi senzaţia că lumea, aşa cum a fost ea legitimată prin mecanismele instituţionale clasice, se prăbuşeşte. Ceea ce înainte nu era pus sub semnul îndoielii devine dintr-o dată incert. Şi, când incertitudinea devine singura certitudine, orice este posibil.

Ameninţări cu proteste de stradă încă din prima zi, îngrijorări ale părinţilor şi ale profesorilor loviţi de criza financiară. Aşa începe cel mai auster an şcolar din acest deceniu . Şcoala a debutat cu festivităţi scurte. Directorii s-au rezumat să ţină discursuri rapide de „Bun venit!“, iar profesorii să-şi arate salariile tăiate.

Anul şcolar începe cu mari probleme, mai ales pentru noi, părinţii, care lucrăm în învăţământ. Şi pentru noi rechizitele sunt scumpe, iar salariul meu e de 460 de lei pe lună. Îmi este foarte greu să mă descurc“. Aşa a început noul an şcolar pentru Iuliana Pârvulescu, mama unui elev de clasa a VI-a, ea însăşi cadru didactic la o grădiniţă din Bucureşti.

(…) Anca Coca este o profesoară titulară la Constanţa. Ea a explicat de ce vrea să renunţe la catedră: din cei 390 de lei cu care ar rămâne în mână, după ce achită naveta (250 de lei), i-ar mai rămâne pentru traiul de zi cu zi 140 de lei pe lună. Cum şomajul i-ar asigura un venit de 255 de lei în următoarele şase luni, profesoara de engleză preferă ultima variantă. În prezent, un dascăl de şcoală generală, proaspăt titularizat, câştigă aproximativ 400 de lei pe lună, în timp ce salariul mediu pentru învăţământul preuniversitar e de 900 de lei.

Grecia. Transportatorii încep luni o grevă pe termen nelimitat

Grecia. Ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţii care protestează faţă de măsurile de austeritate

În Germania anilor 1923-1924 era mai rentabil să arzi bani în sobă decât lemne, pentru că banii ardeau mai mult decât lemnele pe care le puteau cumpăra. Poza e de aici. Asta înseamnă hiperinflaţie. Germania a fost depăşită de Grecia. În anul 1943 preţurile se dublau la 28 de ore, în Germania “doar” la 49 de ore. Ca să avem o idee, o drahmă din 1953 se schimba contra a 50 de mii de miliarde de drahme din 1943. În cifre 50.000.000.000.000 drahme vechi la una nouă. Campioana absolută a fost însă Ungaria, preţurile se dublau în 1946 la 15 ore. La 1 august 1946 forintul a fost introdus la o rată de schimb de 400,000,000,000,000,000,000,000,000,000 = 4 × 10 la puterea 29 pengõ, nu cred că are nume o asemenea rată de schimb, 1 forint era egal cu 400 de mii de mii de miliarde, sper că am numărat bine. Sârbii s-au oprit la 10 la puterea 28. Secretarul Trezoreriei Statelor Confederate în timpul Războiului Civil din US a hotărât să accepte şi banii falşi ca fiind valabili. Aveţi aici toată istoria hiperinflaţiei. Ar fi de râs dacă n-ar fi tragic. Şi probabil.

PS O istorie a banilor, merită citită.

 • Adevarul:

Metoda „Ciungul“: 2.500 de lei lunar, leafă din cerşit

„Salariu“ de fals-cerşetor: 150 de lei pe zi câştigaţi în intersecţia de la Sântuhalm

Cerşetorii falşi câştigă peste 25.000 de euro, pe an, în Marea Britanie

Românii de peste hotare nu mai trimit bani acasă

“Nebun să fii să te întorci în România! Nu voi mai pune piciorul în ţară decât la sărbători”

***

– despre situatia Rusiei in sistemul de relatii internationale creat de aliati am scris aici.

 • Adevarul:

Dezbatere Foreign Policy România: Cu Rusia în Alianţă?

FP: „NATO devine un pact sinucigaş“

Agenţia de analiză americană consideră că eşecul referendumului privind alegerea preşedintelui Moldovei a fost favorizat de colaborarea Rusia-Ucraina în chestiunea trans­nistreană. Stratfor consideră România drept „principala ameninţare” pentru interesele ruse. Eşecul referendumu­lui din R. Moldova demonstrează creşterea influenţei ruse în această ţară, fenomen ce a fost posibil după ce Moscova reinclus Ucraina în sfera sa de influenţă, apreciază Stratfor, citat de Unimedia. Importanţa referendumului care a avut loc în Republica Moldova merge dincolo de politica internă a acestei ţări, în condiţiile în care Republica Moldova este un câmp de luptă între Occident şi Rusia – aceasta este opinia agenţiei americane de analiză geopolitică Stratfor. Analiştii Stratfor consideră că Rusia exercită propria presiune asupra partidelor prooccidentale de la Chişinău prin interzicerea exporturilor de vinuri sau fructe din Moldova şi susţinerea opoziţiei comuniste. Însă nu numai aceste elemente au asigurat eşecul referendumului privind alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova. În încercare de a-şi reface influenţa asupra Moldovei, Moscova şi-a asigurat ajutorul Kievului în abordarea problemei transnistrene – cele două ţări au format un parteneriat strategic pentru a găsi o soluţie, iar Ucraina foloseşte propriile sale legături etnice în Republica Moldova pentru a sprijini acţiunile Rusiei. Acest lucru demonstrează că Ucraina este din nou în tabăra Rusiei şi că Moscova foloseşte Kievul pentru a contribui la realizarea obiectivelor de politică externă ale Kremlinului, precizează analiştii Stratfor.

 • Gandul:

Băsescu: “Orice încercare de a oferi puncte de sprijin regimurilor separatiste este o contribuţie nefastă la deteriorarea stabilităţii regionale”

Hillary Clinton vrea o Uniune Europeană “mai puternică” şi solidaritate în cadrul NATO

Fidel Castro: Modelul cubanez „nu mai funcţionează” în Cuba

ONU solicita inceperea negocierilor dintre Serbia si Kosovo

Cartelurile mexicane alimentate cu arme romanesti via SUA

Turcia isi modifica Constitutia

Turcii au conferit duminica o victorie neta guvernului islamo-conservator, votand clar “da” reformei constitutionale care limiteaza puterea ierarhiei judiciare si armatei, doua bastioane ale laicitatii, transmite Agerpres. Dupa verificarea a 98 % dintre buletinele de vot, comisia electorala a constatat ca 58 % dintre alegatori au votat in favoarea revizuirii Constitutiei, au anuntat canalele de televiziune turcesti. Rezultatul constituie un important succes pentru premierul Recep Tayyip Erdogan inaintea alegerilor legislative prevazute pentru vara anului 2011. Aceasta consultare a populatiei, care s-a desfasurat dupa exact 30 de ani de la puciul militar din 1980, se refera la 26 de puncte diverse printre care o reorganizare a aparatului judiciar, bastion al taberei laice, ostila Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), aflat la putere din 2002. De la aceasta data, AKP – condus de Erdogan – nu a pierdut niciun scrutin. La ultimele alegeri legislative – in 2007 – el a obtinut 47 % din sufragii. AKP, provenit din miscarea islamista, asigura ca aceasta reforma – votata in mai in Parlament – consolideaza institutiile democratice in Turcia si constituie un atu in candidatura sa la UE.

Nota noastra: pentru semnificatia acestei victorii a guvernului islamic in contextul intern al Turciei, a se vedea ce am scris aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/02/25/taxe-somaj-greve-si-experimente-sociale-in-turcia-se-conspirau-atentate-teroriste-si-incidente-militare-cu-grecia-de-catre-lideri-ai-armatei-cui-prodest-plus-stiri-despre-pasapoarte-biometr/


Categorii

Al treilea razboi mondial, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “NI SE PREGATESTE UN SOI DE REVOLUTIE?/ Criza: oportunitate pentru crearea “Romaniei virtuale”/ PREVIZIUNI OFICIALE SUMBRE PRIVIND STAREA ECONOMICA A LUMII/ Cum se mai poate trai in Romania?/ JOCURI GEOPOLITICE IN JURUL RUSIEI/ Victorie interna a guvernului islamo-conservator in Turcia (STIRI SOCIO-POLITICO-ECONOMICE 9 – 14 SEPT. 2010)

 1. Tokes nu putea ocupa demnitatea pe care o are in Parlamentul european fara acordul masoneriei.
  Foarte probabil ca are un grad inalt in aceasta organizatie antihristica; de aici si imposibilitatea de a-l modera prin mijloacele justitiei.

  Oricum pare sa se fi impovarat cu tot ce a produs mai degradant sec XX si XXI:
  securitate, secta, masonerie (ocultism), desfranare, xenofobie. Putini se pot “lauda” cu un asemenea CV.

 2. Vis-a-vis de articolul de pe historia cu motii care au fost impiedicati sa ajunga la mormantul lui Avram Iancu la Tebea:
  Faptele nu sunt prezentate apropiat de ce s-a intamplat in realitate.
  Vedeti articolul care explica mult mai bine ce s-a intamplat din Romania libera:
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/motii-de-la-tebea-tinuti-in-tarcuri-199247.html

  Nu pentru a nu fi profanat mormantul lui Avram Iancu au fost tinuti la distanta oamenii ci pentru a fi protejata dna Roberta Anastase.
  Vedeti ca dna Anastase din ce zice acolo a fost huiduita in timp ce depunea o coroana de flori la mormantul lui Avram Iancu.
  Dnul prefect a zis asa ceva pentru a nu pune pe dna presedinte al Camerei deputatilor intr-o postura neplacuta.
  Cautati pe google:
  Roberta Anastase huiduita tebea
  si o sa gasiti stirea in mai multe locuri.
  (antena1,cotidianul,evenimentul zilei etc)

 3. Vreau sa va readuc in atentie o predica a Mitropolitului Augustin de Florina, la DUMINICA FEMEII SAMARINENCE. Subiectul pare a fi off topic, dar NU este. Va rog sa o cititi daca aveti timp. Nu va va lua mai mult de 10 minute. Sfaturile practice pe care ni le da Mitropolitul Augustin, sunt de MARE folos in babilonul in care traim noi samarinenii moderni.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/05/02/chemare-la-pocainta-in-duminica-femeii-samarinence-va-veni-ziua-in-care-pentru-un-pahar-cu-apa-curata-vei-da-o-lira-si-nu-l-vei-gasi/#more-14746

 4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CE ESTE SUSPECT IN E-ROMANIA? De ce, cand sistemul social si economic pare ca se prabuseste, se munceste stahanovist la informatizarea Romaniei? CARUI PERICOL TREBUIE SA NE OPUNEM?
 5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CAT DE NATIONALA MAI ESTE BANCA NATIONALA?/ Franks, Basescu si Isarescu – artizanii prabusirii Romaniei/ COLAPSUL ECONOMIC AL ARGENTINEI (documentar video subtitrat in limba romana) – UN SCENARIU CU REPETITIE LA N
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare