NOILE BULETINE-CARDURI DE SANATATE: programate pentru APRILIE 2014

23-07-2013 1 minut Sublinieri

buletin-de-identitate

Incepand cu 2014, cartile de identitate vor include si datele aferente cardului national de asigurari de sanatate, se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. In acest fel, titularii nu vor mai avea nevoie si de un card separat de sanatate, ei dovedind ca sunt asigurati doar cu buletinul. Masura ar urma sa intre in vigoare din aprilie 2014.

Incepand cu anul 2014, cartile de identitate vor include si datele aferente cardului national de asigurari de sanatate, se arata in Legea nr. 235/2013 publicata recent in Monitorul Oficial si intrata luni in vigoare.

“Cartea de identitate contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, date in format electronic, date aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate (…) precum si elemente de particularizare si de siguranta” – se arata in actul normativ citat.

Acest lucru inseamna ca, pe langa datele personale prevazute deja de lege (nume si prenume, sex, cetatenie, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia, CNP si adresa de domiciliu a titularului), cartea de identitate va contine si urmatoarele informatii aferente cardului de sanatate:

 • numele, prenumele, precum si codul numeric personal ale asiguratului;
 • codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate;
 • numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate.

In plus, in mediul de stocare electornica care asigura functionalitatea cartii de identitate ca si card national de asigurari sociale de sanatate, vor fi inscrise si datele de mai jos:

 • diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice;
 • grupa sanguina si Rh;
 • acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces;
 • medic de familie: nume, prenume, date de contact.

Conform prevederilor legii publicate recent, datele aferente cardului de sanatate inscrise in mediul de stocare a cartii de identitate pot fi accesate si utilizatedoar de persoanele autorizate in acest scop. Avand in vedere ca buletinele vor include toate aceste date, noile reglementari stabilesc ca ele vor putea fi utilizate de catre titular ca si card national de asigurari sociale de sanatate.

Important! Legea nr. 235/2013 stabileste ca inclusiv noile buletine electronice vor contine datele aferente cardului de sanatate.

Modificarile au fost anuntate inca de saptamana trecuta

Desi publicate recent, aceste schimbari au fost anuntate inca de saptamana trecuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Astfel, la solicitarea AvocatNet.ro, biroul de presa al CNAS a precizat ca integrarea cardului de asigurari de sanatate cu buletinul de identitate se va face incepand cu luna aprilie 2014.

“Cei care isi vor realiza noi carti de identitate anul viitor nu vor mai avea nevoie si de un card separat de sanatate”, a punctat, la acea data, presedintele CNAS, care a adaugat, ca nu doar cei care isi fac buletine noi vor primi acest card. Astfel, CNAS va distribui carduri de sanatate si asiguratilor care nu au nevoie sa-si schimbe cartea de identitate.

Institutia a punctat, de asemenea, ca productia cardurilor ar urma sa inceapa chiar din aceasta luna. Totusi, noile documente vor putea fi folosite de catre asigurati si vor deveni obligatorii doar dupa ce se finalizeaza distribuirea acestora si dupa ce vor fi achizitionate cititoarele de carduri de catre furnizorii de servicii medicale. Distributia cardurilor va incepe imediat dupa personalizarea acestora, urmand a fi transmise caselor de asigurari de sanatate judetene. “In prezent, se discuta cu medicii de familie posibilitatea de distribuire a cardurilor catre asigurati prin intermediul acestora, cu atat mai mult cu cat initializarea cardurilor  se va face, de asemenea, de medicul de familie”, a mai explicat biroului de presa al CNAS.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “NOILE BULETINE-CARDURI DE SANATATE: programate pentru APRILIE 2014

 1. Vom vedea de le va reusi ca pana acum au avut tot felul de e-tentative nereusite!

  Noi sa ne rugam si vom vedea ce va fi!

 2. Mai,mai,mai.Le-a trecut si asta prin cap.Le-au legat pe amandoua,stiind ca omul are nevie ,de cel putin unul din carduri.Sanziana,sa nu te indoiesti ca vor reusi.Dumnezeu a intarziat toate acestea ca noi sa intelegem de unde vine bolovanul(pt.cei interesati).Acum vine examenul.Ei,fiind slugi ai intunericului,nu fac decat ce li se ordona.Tara noastra ,nu mai este a noastra,nici barem cu numele.Intr-un singur mod se mai poate amana BOLOVANUL,daca ne rugam ca Dumnezeu sa le lumineze mintea.PACE SI LUI DUMNEZEU SLAVA.AMIN.

 3. prin martie anul viitor o sa mai anunte o prelungire si le vor face document unic, pe urma cip atoatestiutor…

 4. Pingback: CARDURILE DE SANATATE. Ministerul propune distribuirea prin POSTA SI PRIMARII - Recomandari
 5. Pingback: Democratie romaneasca: CUM A DISPARUT ALTERNATIVA LA CARTILE DE IDENTITATE ELECTRONICE - Recomandari
 6. Pingback: NOILE BULETINE BIOMETRICE – introduse de pe 1 Aprilie. O INCALCARE A LIBERTATII DE CONSTIINTA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare