A INCEPUT NEBUNIA RAZBOIULUI CU LIBIA. Ultimele stiri si analize (19 martie)

19-03-2011 4 minute Sublinieri

 

UPDATE 22:00. Postul de televiziune Al-Arabiya spune că trei submarine americane aflate în Marea Mediterană se pregătesc să ia parte la operaţiuni. Televiziunea de stat din Libia anunţă că atacul aerian al francezilor a lovit zone locuite de civili la Tripoli, însă ştirea nu a fost confirmată şi din surse independente.

UPDATE 21:40. Navele americane au lansat primele rachete asupra Libiei, potrivit NBC.

UPDATE 20:15. Coaliţia pregăteşte o blocadă maritimă. Ministrul francez al Apărării a declarat că avioanele militare tratează oraşul libian Benghazi ca „zonă exclusivă“. Pentru a proteja populaţia, francezii folosesc avioane de supraveghere şi două fregate, informează CNN.

UPDATE 19:50. Avioanele de luptă franceze au distrus patru tancuri libiene în atacuri la sud-vest de oraşul Benghazi, informează televiziunea Al Jazeera, citată de Reuters.

UPDATE 19:05. Un avion militar francez a deschis focul asupra unui vehicul militar libian, a declarat un oficial din ministerul francez al Apărării, citat de AP. Atacul a avut loc lângă Benghazi, la ora locală 18:45. Şi armata italiană şi-a început atacul în Libia.

Aproximativ 20 de aeronave” sunt implicate în total în operaţiunea declanşată sâmbătă de armata franceză în Libia, în cadrul aplicării rezoluţiei votate joi seara de ONU, în timp ce portavionul Charles de Gaulle va pleca duminică de la Toulon, a anunţat purtătorul de cuvânt al Statului Major francez, colonelul Thierry Burckhard, relatează AFP.

  • Realitatea.net:

Război în Libia. Franţa şi SUA au deschis focul asupra tancurilor lui Gaddafi

Televiziunea libiană: Au fost bombardate obiective civile la Tripoli

Războiul din Libia aruncă în aer preţul petrolului

Chavez: Vor petrolul libian, nu le pasă de oameni

Blocadă navală impusă Libiei

AFP: Sute de libieni s-au strâns la reşedinţa lui Gaddafi, în eventualitatea unor raiduri franceze

Gaddafi avea în subsolul palatului său de lângă Benghazi un buncăr anti-atomic

Sarkozy: Intervenim în Libia pentru a pune în aplicare rezoluţia ONU

Premierul Britanic susţine că “a venit timpul să se treacă la acţiune” în Libia

Germania nu va interveni în Libia

Avioane italiene au început o misiune de supraveghere deasupra Libiei

Barack Obama: Populaţia civilă din Libia trebuie protejată de regimul Gaddafi

Sarkozy: Intervenim pentru a permite poporului libian să-şi aleagă singur destinul

  • Hotnews:

16:55 Au inceput operatiunile aliatilor impotriva Libiei/ Nicolas Sarkozy: Avioanele franceze impiedica deja atacurile lui Gaddafi in Benghazi

***

Ciocnirile dintre fortele lui Gaddafi si rebeli sunt reale sau sunt provocate anume pentru ca puterile europene sa poata interveni militar?

Din mesajul presedintelui american, Obama, greutatea interventiei cade, de aceasta data, pe umerii ”partenerilor europeni” (indeosebi Franta si Marea Britanie) care au si presat pentru a obtine rezolutia ONU.

”Episodul” libian poate fi si un pretext pentru a se revendica necesitatea unei forte europene militare comune, desprinse de NATO.

  • Bogdan Munteanu: „Lumea liberă”, gata să intre într-un război fără cauză
  • (…) Dincolo de excentricităţi, Gaddafi nu putea să se fi menţinut la putere 41 de ani fără o bună doză de şiretenie, de care dă dovadă şi acum, când arată că a înţeles unde să îşi oprească represiunea. La porţile celui de-al doilea oraş al ţării, Benghazi, pe care riscă să-l piardă definitiv de sub controlul său.
    Însă numai aparent ar putea fi vorba de o “pierdere”. În primul rând, Gaddafi îşi scapă propria piele şi are mari şanse ca, sub ploaia de bombe ale unor foste puteri coloniale, sprijinul pentru regimul său să se întărească – în jumătatea vestică a Libiei şi mai ales la Tripoli, unde susţinătorii lui sărbătoreau iminenta cădere a Benghaziului.

    Apoi, “tiranul” îi lasă în ofsaid pe atacatorii săi. El este cel care va fi respectat rezoluţia ONU, încetând atacurile care pot pune în pericol viaţa civililor. De cealaltă parte, statele care atacă Libia vor avea multe ponoase de tras de pe urma “victimelor colaterale”, la care s-ar putea adăuga presiunile ţărilor care nu au fost de acord cu rezoluţia, ci doar au “tolerat-o” prin abţinerea de la votul în Consiliul de Securitate.

    “Coaliţia doritorilor” de a-şi trimite la moarte aviatorii pentru salvarea civiliilor libieni nu mai are “cauză” pentru care să lupte, în condiţiile în care trupele lui Gaddafi nu mai trag în cei pe care atacatorii vor să-i “apere”. Cu toate acestea, SUA, Marea Britanie, Franţa, Canada, Norvegia (care va putea vinde petrolul său la preţuri mai bune, câtă vreme ţiţeiul libian nu va mai curge!) şi Danemarca se anunţă gata de atac.

    Polonia va acorda “sprijin logistic”, pe când alte ţări NATO (Bulgaria, Ungaria şi Cehia) au anunţat, categoric, că nu vor participa la operaţiune. Prin vocea cancelarului Angela Merkel, care vede drept “încurajatoare” reacţia lui Gaddafi la rezoluţia ONU, Germania pare să se ţină deoparte. Italia, al cărui ministru de Externe declara, acum două zile, că “exclude soluţia militară”, dă semne că a “întors armele”. Roma s-a anunţat “fără rezerve” în tabăra coaliţiei şi va pune la dispoziţia aliaţilor NATO bazele militare din sudul ţării. Iniţial, România s-a pronunţat, ferm, contra unei soluţii militare, prin preşedintele Traian Băsescu, dar anunţă acum, prin ministrul de Externe, Teodor Baconschi, că “ne vom coordona cu statele membre şi cu Comisia la nivelul UE şi, bineînţeles, cu aliaţii noştri din NATO”.

    Greu de anticipat “cum” şi “cu cine” ne vom “coordona” cât timp în UE sunt două ţări neutre, nemembre NATO şi mari consumatoare de petrol libian (Irlanda şi Austria), dar şi un stat ca Grecia (cu bune relaţii cu Gaddafi), care a anunţat că sprijină logistic operaţiunea, dar vrea “respectarea legalităţii internaţionale”. În fine, consensul în Alianţă nu poate fi obţinut fără acordul Turciei, care respinge atacarea Libiei.
    În faţa unui război fără cauză, cu un “tiran” mai şiret decât Saddam Hussein, dar deloc gata să cedeze fără luptă (ca Hosni Mubarak) – aşadar nu ştim niciodată cum poate evalua criza libiană! – probabil că nimeni nu ar acuza România dacă ia o poziţie “neutră”. Dar să nu aştepăm a ne “coordona” cu cineva, în condiţiile în care partenerii noştri din NATO şi UE zic “cea!” sau “hăis!” potrivit propriilor interese.

  • Lelia Munteanu: „Dacă Allah se hotărăşte să-ţi rupă un picior…” COMENTARIU LIVE
  • Laura Cernahoschi: Către o nouă ordine mondială? Pe marginea Libiei
  • Gandul: FORŢELE COALIŢIEI care ar putea interveni în Libia. Cu ce resurse va participa fiecare ţară – GALERIE FOTO
  • Hotnews:

ULTIMA ORA Avioane de lupta franceze survoleaza Libia

UPDATE Surse: Franta, Marea Britanie si Canada ar putea lansa primele atacuri asupra Libiei, imediat dupa summitul de la Paris. Canada: Avem nevoie de 2 zile pentru a pregati misiunea

O interventie straina in Libia ar declansa o reactie regionala Tripoli

Mesaj adresat de Gaddafi lui Sarkozy, Cameron si secretarului general ONU: Occidentul va regreta daca intervine in Libia

ULTIMA ORA Libia: Fortele pro Gaddafi au patruns in orasul Benghazi, cartierul general al rebelilor. Mii de civili si insurgenti fug din Benghazi. Presa de stat din Libia sustine ca fortele armate guvernamentale au fost atacate de rebeli al-Quaida

UPDATE: Bombardament aerian langa Benghazi. Amenintarile la adresa lui Gaddafi se inmultesc. Franta vorbeste de o actiune militara “in termen de cateva ore” de la Summit, iar SUA despre “consecinte rapide si sigure”

  • Realitatea.net:

Obama îi dă un ultimatum lui Gaddafi, dar spune că SUA nu va desfăşura trupe în Libia

Într-un discurs despre situaţia din Libia, preşedintele american Barack Obama a subliniat că se bazează pe sprijinul partenerilor europeni în a implementa rezoluţia ONU. De altfel avioane de luptă franceze şi britanice ar putea survola Libia încă de vineri seara sau sâmbătă dimineaţa, pentru a-i transmite un semnal politic liderului Muammar Gaddafi, au anunţat surse diplomatice franceze. “Lăsat de unul singur Gaddafi îşi va continua campania de represiune asupra poporului său; orice lupta trebuie oprită. Ne bazăm pe partenerii noştri europeni pentru a implementa rezoluţia ONU”. Ţinând cont că trupele noastre sunt în Afganistan, o decizie privind Libia a fost dificilă. Nu vom desfăşura trupe în Libia”, a declarat Barack Obama.

Gaddafi încalcă armistiţiul: Armata atacă rebelii cu artileria grea

Cel puţin 26 de oameni au murit la Misrata, după ce armata a folosit artileria grea, cu toate că guvernul de la Tripoli susţine că armistiţiul este în vigoare şi că respectă rezoluţia ONU. Franţa, Marea Britanie, SUA şi ţările arabe au lansat un ultimatum la adresa lui Gaddafi, cerându-i încetarea “imediată” a “tututor atacurilor” împotriva populaţiei libiene, înaintea unei intervenţii militare conform rezoluţiei ONU.

  • Adevarul:

Gaddafi, lovit numai din aer

VIDEO Prăbuşirea avionului de luptă în Libia a fost filmată

Nicolas Sarkozy: Vom intensifica ofensiva împotriva Libiei. Suntem gata să intervenim

Avioane franceze survolează Libia – confirmă un oficial francez

UPDATE 17.20 Forţele liderului libian bombardează zonele de la periferia oraşului Zenten – situat la sud-vest de Tripoli, aflat sub controlul opoziţiei, potrivit unji martor ocular, citat de AFP.

UPDATE 17.05 Secretarul de stat american Hillary Clinton şi preşedintele Barack Oabama sunt aşteptaţi să iasă cu noi declaraţii.

Legaturi:


Categorii

Al treilea razboi mondial, Alerte, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “A INCEPUT NEBUNIA RAZBOIULUI CU LIBIA. Ultimele stiri si analize (19 martie)

  1. Nustiu daca reusesc sa-l faca pe Gaddafi sa renunte la putere doar amenintandu-l din aer, probabil aviatia Franceza va ataca armata incercand sa-l indeparteze ca pe Sadam, insa e clar ca interesele cred ca-s destul de mari altfel nu inteleg decizia inversunata a Frantei de a ataca din aer Libia!

  2. da’petrolu, petrolu, petrolu…da’ petrolu, dom’le, cat mai costa..??!!?

  3. Conform planului…daca nu se obtin rezultatele scontate,”soft” – cu ajutorul banilor si serviciilor secrete – atunci se recurge la “brute force attack”.Scopul nu este neaparat petrolul de care ar avea nevoie vestul,ci de ceea ce poate face Gaddafi cu el,cand ar vrea si cum ar vrea…
    Iar de civilii care mor din cauza “eliberarii” cui ii pasa ?

  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 8 ani de la ultimul razboi si un alt “casus belli” scos din joben. Victima: Libia. / Se creaza un precedent periculos pentru atac la suveranitatea oricarui stat / UPDATE: Ultimele evolutii ale situatiei din zona
  5. Aici sunt interese mai mari decat petrolul in sine…razboiul asta costa mult mai mult decat ar lua pe petrol…dak stai sa te gandesti o rahceta tomahawk costa 2 mil$ au fost lansate peste 100 faceti calculele plus portavioanele plus submarinele…deci un singur lucru reiese…dupa iraq,egypt urmeaza libia, cv se int cv pe plan mondial!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare